Jesen donosi posebnu čar koju ljeto ne može pružiti, a Istra je tim više očaravajuća upravo u ovom dijelu godine. Iako su urede ponovno ispunile svakodnevne obaveze i ljeto je završilo, to ne znači kraj putovanjima. Predsezona i posezona postaju pravo vrijeme za otkrivanje skrivenih ljepota regije, bez gužvi karakterističnih za ljeto. A gužvi u Istri svakako ima.
Ove godine, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, Istarska županija je od siječnja do srpnja 2025. ostvarila čak 16,57 milijuna noćenja, što čini 28,22 posto ukupnog nacionalnog prometa. Taj kontinuirani rast i u predsezoni potvrđuje da Istra nije samo ljetna priča, nego cjelogodišnja destinacija. No brojke ne govore cijelu priču. Kako bi saznali zašto je Istra baš idealna destinacija za jesenski bijeg od svakodnevice, pitali smo dvojicu dobro upućenih, jednog Rovinjanina, te jednog Riječanina koji često prođe „priko Učke“.
Livio, obrtnik iz Rijeke, priča nam kako u jesenskom ambijentu gužve nestaju i ostaje autentična, mirna Istra.
- U jesen dobiješ tu autentičnu Istru. Šetaš kroz Motovun ili Grožnjan i stvarno osjećaš atmosferu, ne guraš se s grupama turista, ali ono najbitnije su tartufi. Sada je sezona bijelog tartufa, a to je doživljaj koji ljeti jednostavno ne možeš imati – otkriva Livio.
Za Tonija, ugostitelja koji nakon ljetne sezone od 12-14 sati dnevno na nogama konačno može disati, jesen ima sasvim drukčije značenje.
- Ljeti radim non-stop, gužve su nenormalne, turisti svugdje. Kad dođe kraj rujna, početak listopada, polako osjetiš kako sve usporava. Grad se vraća nama lokalcima – kaže Toni.
Tijekom jeseni uživaš kao lokalac
Toni dodaje kako konačno može normalno otići na tržnicu ujutro bez guranja, sjesti na kavu gdje inače radi i zapravo popričati s kolegama, ne samo galamiti narudžbe. A što je najvažnije, kvaliteta gostiju se promijeni. Dolaze ljudi koji znaju što traže, koji pitaju za vino, koji žele dobar razgovor.
Obojica sugovornika s posebnom nostalgijom govore o svom prvom susretu s autentičnim bijelim tartufima. Livio se prisjeća kako je to bilo prije desetak godina u jednoj konobi u Livadama. Domaćin je donio bijeli tartuf da ga vidi prije nego što ga nareže iznad tanjura.
- Odmah me obuzeo taj miris... Intenzivan, zemljan, malo po gljivama ali opet nije gljivast. Kad je stao ribati tartuf iznad tanjura, cijela konoba je zamirisala. I onda taj prvi zalogaj. Nevjerojatno bogato, prava eksplozija u ustima. Bio sam fasciniran koliko jedan sastojak može preobraziti jednostavno jelo – priča nam Livio.
Za Tonija, prva degustacija tartufa bila je i inicijacija u istarsku zajednicu. Bilo je to krajem prošlog listopada, tek što se doselio i počeo raditi u restoranu. Šef je nakon zatvaranja napravio jednostavne fuže s bijelim tartufima.
- Sjeli smo svi, ekipa iz kuhinje, konobari, gazda, nakon što su posljednji gosti otišli. Miris je bio jak i intenzivan. Nije za svakoga. Tek nakon drugog ili trećeg zaloga shvatiš punu kompleksnost tog okusa – prisjeća se Toni, pa dodaje kako mu je to bila prava bilo dobrodošlica u Istru, gdje su ga prihvatili poput lokalca, ne samo radnika.
Zaboravite check-liste
Livio izdvaja okolicu Motovuna kao svoje omiljeno mjesto za bijeg od gradske vreve. Ne toliko sam grad, koliko dolina rijeke Mirne ispod njega, s malenim konobama u naseljima kao što su Livade ili Kaldir.
- Sjedneš za stol vani, naručiš domaći pršut, sir, fuže s tartufima, čašu malvazije i eto ti mira. Nema žurbe, nema stresa. Domaćin dođe, popriča s tobom, nosi ti tanjure polako... Osjećaš da si zaista negdje drugdje – priča nam Riječanin.
Toni pak traži mir na mjestu koje turisti dobro poznaju, ali u vrijeme kada ga oni ne posjećuju.
- Zlatni rt kad nema nikoga. Znam, zvuči turistički, ali kada nema toliko ljudi, tamo mi je predivno. Idem tamo biciklom rano ujutro prije posla ili kasno popodne kad završim smjenu, kada tamo nema puno ljudi. Samo ja, šuma, more, tišina. Nema vriska djece, nema Nijemaca koji zauzimaju svaki kvadrat plaže... samo priroda – priča Toni.
Obojica sugovornika slažu se u jednom – Istru ne treba požurivati.
Livio savjetuje onima koji dolaze prvi put da pronađu dobru bazu, najbolje Rovinj jer imate more i stari grad, ali ste 30-40 minuta od svega u unutrašnjosti. Onda je važno posvetiti jedan ili dva dana unutrašnjosti. Autom se može krenuti prema Motovunu, ne žureći, a po putu stati u svakom malom mjestu koje vam se sviđa.
- Obavezno rezerviraj ručak u nekoj konobi u unutrašnjosti i naruči tartufe. Ciljaj da ne ideš u vrijeme najveće posjećenosti, a kada dođeš samo pitaj konobara što preporučuje. Obiđi i vinariju, ali ne u organiziranom obilasku, nego sam. Sjedni u njihov prostor za degustaciju, ili na terasu ako je lijepo vrijeme, naruči tri ili četiri različite čaše vina. Uživaj polako i bez žurbe, nije ideja da se napiješ, već da doživiš trenutak i kvalitetu vina – kaže Livio, koji dodaje da jednako uživa vozeći se lokalnim cestama bez GPS-a i cilja. Zastane gdje mu se svidi.
Toni je još direktniji, pa savjetuje da dao dolazite u Istru, da ne radite ono što bi radili ljeti. Ne trčite od plaže do plaže, nemojte juriti "must-see" spotove.
- Ustani ujutro, odi na tržnicu u Rovinju. Nedjeljom je najbolja. Kupi svježe povrće, sir, pršut, kruh iz peći. Popričaj s ljudima na štandovima, pitaj ih što je dobro, oni će ti reći. Opusti se, nemoj juriti na 50 stvari u tri dana. Bolje vidi pet stvari kako spada nego 20 površno – poručuje Toni.
Ekskluzivna iskustva za one koji traže više od običnog odmora
Upravo takva filozofija – doživjeti Istru autentično, izvan uobičajenih turističkih ruta – prepoznata je i u suradnji Maistrinog hotela Lone u Rovinju s Mastercardom. Kroz platformu priceless.com, korisnicima Mastercard kartica nude se dva jedinstvena istarska doživljaja koja spajaju luksuz s lokalnom tradicijom.
"Fisherman Adventure" i "Supa Workshop" nisu obični hotelski paketi. Svako iskustvo uključuje dva noćenja za dvije osobe u dizajnerskom hotelu Lone, doručak i pažljivo osmišljen lokalni sadržaj, bilo da se radi o avanturi s ribarima ili kulinarskoj radionici posvećenoj tradicionalnoj istarskoj supi. Riječ je o jelu koje savršeno spaja tradicionalne lokalne okuse, u jelo koje nije klasična juha, već kombinacija crnog vina, domaćeg kruha, maslinova ulja i papra.
Hotel Lone, smješten između zaštićene park šume i starogradske jezgre Rovinja, poznat je po spoju suvremenog dizajna i prirode. Međutim, ova ekskluzivna ponuda koja je dostupna isključivo korisnicima Mastercard kartica do 1. studenog 2025. godine, ide korak dalje. Ne nudi samo smještaj, već priliku da zaronite u autentične priče Istre, one koje naši sugovornici opisuju.
Par nezaobilaznih događanja
Kada je riječ o jesenskim manifestacijama, Toni jedva čeka "glavni" festival istarskih tartufa u Buzetu koji se održava 8. i 9. studenog. Ali najbolje je, dodaje, ako slučajno upadnete na neku lokalnu feštu u selu, kakve se organiziraju prilikom žetvi ili blagdana zaštitnika sela. Tamo su doživljaji najjači, ali ih je teško planirati. Moraš biti tamo u pravo vrijeme, kaže Toni.
Toni dodaje kako je po prvi puta ove godine uspio ispuniti veliku želju – otići na Buzetske dane, koji su sada već iza nas. Bio je jedan od tisuća gledatelja koji su pratili automobilističku utrku na legendarnoj pet kilometara dugoj stazi, s 32 zavoja.
- Volim mir, ali volim i buku koju proizvode trkaći automobili. Nisam baš bio upoznat s time tko vozi ove godine, već sam samo htio vidjeti kako to izgleda. Uvijek mi je bila želja otići tamo, a sada sam si ju ispunio – kaže Toni.
Kako izgledaju savršeni jesenski dani?
Za Livia, savršen jesenski dan je zapravo sumiranje onoga što nam je do sada ispričao. Takav dan započinje laganom šetnjom kroz Rovinj dok još nema gužvi, kavom uz obalu. Prijepodne se vozi prema Motovunu, polako, staje gdje mu se sviđa. Slijedi ručak u konobi – fuži s tartufima, domaća juha, dobar komad mesa, sve uz čašu Malvazije ili Terana. Poslijepodne šetnja po Motovunskoj šumi ili vožnja kroz okolna sela. Večer uz more, nešto jednostavno za prigristi, uz čašu dobrog vina. Takav dan je, priča, savršena kombinacija mora i kopna, ali i gastronomije i prirode.
Tonijeva vizija savršenog dana je možda skromnija, ali ne manje atraktivna. Spavanje do devet bez alarma, što opisuje kao pravi luksuz za ugostitelja. Kava na balkonu ili u nekom kafiću s pogledom na more. Vožnja biciklom do Zlatnog rta, malo kroz šumu. Kuhanje za sebe, jednostavno, uz vino. Priznaje kako takav savršen dan nekima možda zvuči kao dosadan, ali nakon gužvi tijekom sezone, upravo to je ono što mu treba.
Sugovornici nam kažu kako je jesen doba u kojoj se dva doživljaja Istre, onaj turistički i onaj lokalni, približavaju jedan drugome. To je period u godini kada je vrijeme i dalje dobro, ponuda događa je sjajna, ali gužve su manje, pa je i ritam cijele regije malo sporiji, idealan za odmor od hektičnosti posla i urbanijih sredina.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Mastercarda.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....