Novi trend u Europi

Luksuzni Volvo za samo 34.000 kuna godišnje bez plaćanja registracije i servisa? Istražite novu uslugu

Dugoročni najam vozila u Hertzu podrazumijeva korištenje automobila uz pokrivene sve fiksne troškove osim goriva
Volvo XC40 Momentum
 Hertz

Dugoročni najam vozila je usluga koja iz godine u godinu ima sve više korisnika. Radi se o konceptu iznajmljivanja koji podrazumijeva korištenje automobila uz pokrivene sve fiksne troškove vozila osim goriva. Drugim riječima, ova vrsta outsourcinga voznog parka pruža korisnicima potpuno pravo korištenja vozila, a uklanja financijsko opterećenje povezano s posjedovanjem i održavanjem te administrativnu papirologiju. Primjerice, godišnja rata za Volvo XC40 T2 Momentum u Hertzu iznosi 4.440 eura (plus PDV) uz dugoročni najam od 5 godina. To znači da korisnik za 33.600 kuna godišnje ima pravo koristiti luksuzni automobil kroz cijelu godinu bez da mora brinuti o popratnim troškovima kao što su tehnički pregled i registracija, osiguranje, servisi, popravci, zamjena guma, pomoć na cesti 0-24, popravci, zamjensko vozilo ili fleet management.

Upravo je ta sveobuhvatna briga o vozilu glavni razlog koji dugoročni najam vozila razlikuje od leasinga, što nam je pobliže objasnio Bojan Žugčić, generalni manager Hertza – firme koja se odlučila specijalizirati za pružanje usluge dugoročnog najma vozila u Hrvatskoj.

- Financijski i računovodstveno usluge dugoročnog najma i operativnog leasinga tretirane su gotovo isto. Razlika je u tome što kod dugoročnog najma korisnici dobivaju jednu fakturu za cjelokupnu mjesečnu uslugu, što svakako smatramo svojom prednošću zbog jednostavne kontrole troškova. Također, svoju veliku prednost vidimo u personaliziranom pristup koji njegujemo prema svakom klijentu, prilagođavajući uslugu njegovim potrebama – objašnjava Žugčić te dodaje kako su zemlje članice Europske unije već okrenute u smjeru korištenja dugoročnog najma te da i Hrvatska polako slijedi taj put.

image
Bojan Žugčić, generalni direktor Hertz Hrvatska, fotografiran u
Boris Kovacev/Cropix

U Poljskoj je, primjerice, još 2018. godine zabilježen porast od 17,5 posto za usluge dugoročnog najma vozila, što su pokazali podaci koje je objavila Poljska organizacija za najam i leasing vozila (Polski Związek Wynajmu i Leasingu Pojazdów – PZWLP), a rast je zabilježen i u zapadnim europskim zemljama. Nažalost, nema službenih statistika o broju vozila u dugoročnom najmu u Hrvatskoj. Prema nekim neslužbenim procjenama u zemlji je više od 5.000 vozila u takvoj vrsti najma, no ono što se svi slažu jest da se iz godine u godinu bilježi uzlazni trend.

Ovu uslugu najviše koriste poduzetnici jer mogu iskoristiti brojne računovodstvene i financijske benefite, no sve veći interes pokazuju i privatne osobe, pogotovo mladi koji su više skloni najmu, a ne kupovini vozila. Pritom je važno naglasiti kako to nije usluga koja je vezana samo uz imućnije poduzetnike ili pojedince. U Hertzu nam napominju kako oni imaju raznovrsnu paletu klijenata, od velikih korporacija pa do malih i srednjih poduzeća, obrtnika i privatnih osoba.

Najpopularniji modeli

- Velika prednost je u tome što dugoročni najam vozila omogućuje korisniku fokus na vlastito poslovanje, što automatski podrazumijeva značajnu uštedu u korištenju resursa i vremena. Prednosti su brojne, neke koje bi izdvojio su jedan partner i jedan račun za sve usluge, vlastiti account manager, zamjensko vozilo u slučaju potrebe te mogućnost planiranja mjesečnih troškova – kaže Žugčić.

Što se tiče samih detalja ugovora, on se u Hertzu potpisuje na razdoblje od 1 do 5 godina te je moguće unajmiti automobil iz flote ili potpuno novo vozilo. Ponuda je pritom vrlo široka te su, barem u Hertzu, u ponudi vozila svih kategorija - mala, srednja i velika vozila, vozila za potrebe prodajnih predstavnika, za srednji i viši management, kao i vozila za prijevoz tereta i putnika. Najpopularniji modeli vozila su, pak, mali i srednji gradski automobili s automatskim mjenjačima te automobili više klase za srednji i viši management.

- Ono što je iznimno važno dodatno naglasiti jest da pri ugovaranju dugoročnog najma korisnici imaju mogućnost odabira iz cjelokupne ponude novih vozila na hrvatskom tržištu, zbog čega bi se usudio reći da je ponuda zaista neograničena – navodi Žugčić.

Prednosti usluge dugoročnog najma vozila u Hertzu:

• Neograničen odabir automobila iz cjelokupne ponude automobila na

hrvatskom tržištu

• Najam potpuno novog vozila

• Tehnički pregled i registracija vozila

• Svi servisi i popravci vozila

• Puno osiguranje vozila

• Gume, sezonsko skladištenje

• Pomoć na cesti 0 - 24 sata

• Zamjensko vozilo u slučaju kvara

• Sve usluge vezane za održavanje vozila

• Nema potrebe za angažiranjem osoba za kontrolu i vođenje voznog

parka

• Mogućnost planiranja mjesečnih troškova – nema iznenadnih troškova


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Hertz Croatia Najam Vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 19:23