DRUKČIJE IZDANJE

Miljenica Hollywooda vratila se u velikom stilu i mami uzdahe u novoj fantastičnoj komediji

Prije desetak godina je žarila i palila filmskom scenom, a onda je mnoge iznenadila povlačenjem u privatnost

Jennifer Lawrence
 

 Shutterstock

Proteklih godina fanovi Jennifer Lawrence (32) pitali su se gdje je nestala popularna glumica. Međutim, ne bez pokrića jer se glumica 2019. godine povukla s filmske scene, a razlog tomu bili su majčinstvo i predanost privatnom životu.

Do sada smo je gledali kao Katniss u trilogiji ‘‘Igre gladi‘‘, kao Tiffany kojom si je osigurala i Oscara sa samo 22 godine, zatim u filmu ‘‘ U dobru i zlu‘‘ te kao Rosalyn u filmskoj poslastici ‘‘Američke varalice‘‘. Svoj status filmske zvijezde zacementirala je filmovima ‘‘Joy‘‘ i ‘‘Ne gledaj gore‘‘, a časopis Forbes ju je proglasio najprofitabilnijom glumicom u 2014. godini. Tijekom svoje karijere vješto se snašla u akcijama, dramama, ljubićima i trilerima, a sada se odlučila okušati u nečem novom – komediji!

Njen najnovijih filmski uradak je provokativna komedija „Cura za sve“ koju od 21. lipnja možete gledati u hrvatskim kinima. U filmu pratimo pozitivnu vedru i ekstrovertiranu Maddie (Lawrence) koja pokušava introvertiranog Percyja upoznati s odraslim svijetom. Njen zadatak je naučiti ga pokoji trik za ljubavne veze te ga ohrabriti za istupanje u društvu, no pritom ne sluti kamo će je to odvesti. Scenarij filma nastao je prema stvarnom oglasu očajnih roditelja koji traže djevojku za svoga sina te nosi oznaku R što daje naslutiti da je provokativan i škakljiv.

image

Maddie (Jennifer Lawrence)

Macall Polay/Macall Polay

Iza ovog filmskog uratka krije se Gene Stupnitsky (45), redatelj filma ‘‘Dobri dečki‘‘ i koscenarist filma ‘‘Zločesta učiteljica‘‘. Filmska poslastica ‘‘Cura za sve‘‘ najavljuje se kao komedija za odrasle, što znači da će kod nas imati preporuku 15+, a prvi trailer postao je najgledaniji R-rated trailer u povijesti s preko 50 milijuna pregleda na svim platformama.

Sanjala o komediji

Upravo je ova komedija bila idealna prilika za povratak Lawrence u potpunom stilu. Naime, prije desetak godina je žarila i palila holivudskom scenom, a onda je mnoge iznenadila povlačenjem u privatnost. Jednom je prilikom navela kako ima osjećaj da joj tijekom cijele karijere jedan žanr uporno izmiče kroz prste, a to je komedija. Priznala je također da je oduvijek htjela biti dio razigranog i otkačenog filma, ali da nikada nije naišla na onaj pravi, sve do jedne večeri kada je uživala u martiniju sa starim prijateljem, scenaristom i redateljem Geneom Stupnitskyjem.

Njih su dvoje davno razgovarali o tome kako bi htjeli surađivati na nekom velikom projektu pa joj se Gene obratio prvom takvom prilikom. Naime, producenti Marc Provissiero i Naomi Odenkirk pronašli su objavu na Craigslistu u kojoj previše zaštitnički nastrojeni roditelj traže mladu ženu za svog sramežljivog, neiskusnog sina kako bi ga zavela. Njihova ideja nije bila da mu ona samo bude prva djevojka, već i da ga transformira iz srednjoškolskog štrebera u cool studenta sa samopouzdanjem. Oglas je, još i k tome, sugerirao da će djevojka biti dobro plaćena za obavljen posao.

Međutim, roditelji koji su postavljali oglas nisu ni pomišljali koliko će pažnje privući, a kamoli to da će se po životnoj situaciji u kojoj su se našli biti snimljen film.

- Neki roditelji jedva čekaju da napokon puste svoje tinejdžere iz obiteljskog gnijezda, ali ih je strah da nisu u potpunosti spremni za sve što im život donosi - objasnio je redatelj kojem se ovo činio kao ulaz u puno dublju tematiku smjene generacija.

Lik koji oduševljava

Maddie je prikaz žene koja se pokušava osamostaliti nakon smrti majke, ali je očajna zbog financijskih problema i treba joj brzo rješenje. Naslijedila je kuću koju više ne može održavati jer troškovi konstantno rastu, a budući da joj je automobil oduzet ne može više ni raditi kao vozačica taksija. Priliku za rješavanje problema našla je u oglasu u novinama, a njena nagrada za dobro obavljen posao je novi automobil.

image

Jennifer Lawrence i Andrew Barth Feldman

Macall Polay/Macall Polay

Lik Maddie je potpuni kontrast od Percyja za kojeg su se scenaristi složili da je glavna zvijezda ovog filma. Nespretan, pametan i vrlo osjetljiv predstavlja nove naraštaje mladih koji odrastaju uz video igrice i dogovaraju dejtove preko aplikacija. Njegov lik svojim će glumačkim sposobnostima obogatiti Andrew Barth Feldman (21), multitalentirani glumac i glazbenik, najpoznatiji po svojoj brodvejskoj ulozi glavnog lika u mjuziklu ‘‘Dear Evan Hansen‘‘ nagrađenom nagradom Tony.

Introvert i glazbenik

Percyju je zahvaljujući bogatoj obitelji sve u životu oduvijek bilo omogućeno. Pjeva, svira klavir i sanja o ljubavi na prvi pogled te iskrenim i dubokim osjećajima.

Uskoro odlazi iz obiteljske kuće na Princeton, ali roditelji smatraju da nije dovoljno zreo za samostalni život. Vjeruju da bi ga ljubavni odnos s iskusnom djevojkom očvrsnuo u svakom pogledu i pripremio ga za odrasli život. Vođen svojim karakterom, kad Maddie uđe u njegov život, Percy ne traži brzu ljubavnu vezu - on želi pravi, dublji odnos.

- On je idealist, romantičar, vjeruje u ljubav i mora osjetiti povezanost prije nego što može biti s nekim – objašnjava izvršni producent John Phillips.

Dok su radili na likovima, tvorci filma su osmislili Maddie koja će naučiti Percyja kako biti cool, ali od samog su početka znali da priča treba biti puno dublja od toga.

- Ovo je priča o obostranom odrastanju. Percy svojim ponašanjem potiče Maddie da bude bolja osoba te da više pažnje obrati na to kako tretira druge - kaže Phillips.

image

Jennifer Lawrence i Andrew Barth Feldman

Macall Polay/Macall Polay

Još jedan neizbježan aspekt ovog filma je velika razlika u godinama između Maddie (32) i Percyja (19). Iako je Percy punoljetan, njegovo dječje ponašanje pojačava razliku, posebice u situacijama kada ga Maddie uči trikovima ljubavnog života. Ovaj filmski uradak mijenja i ustaljene stereotipe u filmovima i serijama gdje su uglavnom muškarci oni koji osvajaju žene.

Povratak kući

Radnja filma snimala se na Long Islandu, odakle je Feldman, stoga mu je ovo bio svojevrsni povratak kući. Veliki dio odvijao se baš u ulici u kojoj je odrastao.

- Za vrijeme snimanja bio sam u kući u kojoj sam odrastao. Išao sam i na laser tag što mi je pobudilo neke stare osjećaje. Baza snimanja bilo je mjesto gdje su bili svi moji koncerti sa zborom. Vratile su mi se uspomene na bezbrižne dane – tvrdi Feldman.

Stupnitsky kaže da su Lawrence i Feldman izvrstan glumački partneri te da je upravo zbog njihovog obostranog povjerenja priča uvjerljiva. A to kako se Jennifer Lawrence snašla u potpunoj drukčijoj ulozi, doznajte od 21. lipnja u hrvatskim kinima!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Con filmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:30