Traženi na tržištu

Minimalna satnica iznosi 26 kuna, no u ovim zanimanjima je po satu moguće zaraditi i do 60 kuna

Prilikom ugovaranja posla radnik treba također znati da po zakonu ima pravo na putne troškove i naknadu za topli obrok
 iStock

Studentski život nije ni najmanje jeftin.

Tvrdnja je to s kojom će se složiti gotovo svaki student u Hrvatskoj. Sve potrebno za studij, stanarina, hrana, to su samo životne osnove koje se moraju pokriti, a kada se tu još dodaju kave, izlasci, pokoji izlet i novi komad odjeće već smo premašili nekoliko tisuća kuna. Prema istraživanju resornog ministarstva i Instituta za razvoj obrazovanja troškovi studiranja u Hrvatskoj iz 2014. godine iznose 15.417 kuna po semestru, odnosno nešto više od 3.000 kuna mjesečno.

Zato ne čudi da podatak svaki drugi student u Hrvatskoj uz studij ima i posao, a 2019. godine je više od 90.000 studenata radilo i studiralo. Nažalost, poslodavci ponekad znaju iskorištavati svoje mlade zaposlenike ili se nepravedno prema njima odnositi kada je u pitanju isplata plaće. Upravo zato je bitno da studenti znaju svoja prava, ali i ostale uvjete vezane uz zapošljavanje. Odlučili smo im to olakšati velikim vodičem o studentskim poslovima, koji će poslužiti kao nit vodilja za brucoše, ali i kao podsjetnik za radno iskusne studente.

Prijava u student servis

Za početak, studentske poslove mogu obavljati redovni i izvanredni studenti koji studiraju u Hrvatskoj ili inozemstvu, pa čak i studenti na razmjeni. Mogućnost sklapanja studentskog ugovora otvorena je i za srednjoškolce koji su u postupku upisivanja studija, kao i za akademski obrazovane građane koji su završili fakultet, samo što oni to pravo mogu koristiti samo još tri mjeseca nakon diplomiranja. Jedini uvjet za sve navedene skupine jest da osoba nije u radnom odnosu i da nema samostalni obrt ili OPG.

image

Promocija studenata (ilustracija)

Damjan Tadić/Cropix

Sljedeći korak jest prijava u student servis. Unatoč svim čarima interneta, studenti u Zagrebu i dalje trebaju osobno doći u Studentski centar i preuzeti na šalteru upisni karton i izjavu. Uz popunjene papire potrebno je priložiti i ostale dokumente:

  • Studentsku iskaznicu (X-icu)
  • Uvjerenje o statusu studenta za tekuću akademsku godinu ili elektronički zapis o statusu studenta (E-građani)
  • Osobnu iskaznicu ili putovnicu koja se daje na uvid
  • Dvije fotografije veličine 35 x 25 mm
  • Osobni žiro račun (na uvid predati ugovor ili potvrdu banke o otvorenom žiro računu)

Otvaranje žiro računa

Od svih ovih dokumenata, žiro račun je za mnoge brucoše možda i najveća nepoznanica te ga otvaraju tek dolaskom na studij. Na sreću, postoje brojni bankovni paketi koji su napravljeni baš za studente. Jednu takvu ponudu upravo sada ima OTP banka d.d. koja nudi OTP e-Indeks paket za 0 kuna koji se može sklopiti digitalnim putem, bez potrebe za odlaskom u poslovnicu. Račun mogu otvoriti osobe sa statusom redovnog ili izvanrednog studenta s prebivalištem i mobitelom u Hrvatskoj, a isti se može sklopiti u samo 15 minuta. Sve što je potrebno jest ispuniti online zahtjev, pripremiti osobnu iskaznicu i potvrdu o studiranju te započeti video poziv s agentom, a ugovor potom stiže elektroničkom poštom. Studenti u sklopu OTP e-Indeks paketa dobivaju:

  • Tekući i žiro račun bez naplate mjesečne naknade
  • Mobilno i internet bankarstvo
  • Besplatnu 3-D Secure uslugu za sigurnu online kupovinu
  • Mogućnost ugovaranja Visa Web prepaid kartice
  • Povoljne uvjete podizanja gotovinskog studentskog kredita ili studentskog kredita za obrazovanje
  • Besplatan program vjernosti OTPetica koji daje vrijedne i atraktivne popuste te nagrade
  • Mogućnost podizanja gotovine na bankomatima drugih banaka jednom mjesečno bez naplate naknade

Uz to, za svaki račun otvoren online putem OTP banka d.d. će u suradnji s Hrvatskim šumama posaditi jedno novo stablo.

image
OTP banka

Nakon što se student prijavi u student servis spreman je krenuti u potragu za poslom. Prilikom dogovaranja plaće izuzetno je važno imati na umu da minimalna satnica iznosi 26,56 kuna. Ona je posljednjih nekoliko godina podosta narasla, a prema novom Zakonu o obavljanju studentskih poslova ona ovisi o minimalnoj bruto plaći u zemlji koja se potom podijeli sa 160. Naravno, satnice znaju biti i puno veće od toga. Najbolje su plaćeni fizički poslovi koji su i do 50 kuna po satu te poslovi iz grupe informatičkih usluga čija satnica ide i do 60 kuna. No, postoje određeni limiti vezani uz godišnju zaradu. Prvo, studenti koji zarade više od 15.000 kuna godišnje nemaju više pravo biti porezne olakšice svojim roditeljima. Drugo, studenti će biti oslobođeni plaćanja poreza ako zarade manje od 63.000 kuna u jednoj godini. U slučaju da prekorače taj limit obračunat će im se i porez.

Ozljeda na radu

Prilikom ugovaranja posla student treba također znati da po zakonu ima pravo na naknadu putnih troškova i naknadu za topli obrok, kao i to da je student servis dužan osigurati studenta za slučaj ozljede na radu.

image

Radnici na gradilištu (ilustracija)

Nikša Stipaničev/Cropix

Kada se dogovore uvjeti rada potrebno je s poslodavcem potpisati studentski ugovor koji se u zagrebačkom Student servisu može izdati i online putem. Ugovor se sklapa za svaki mjesec, no u posebnim situacijama se može zaključiti i za razdoblje od 45 dana, ali uz navođenje razloga.

Zadnja stavka koja još ostaje jest isplata. Poslodavac je dužan student servisu isplatiti naknadu za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka posla, a student servis mora studentu novac isplatiti u roku od tri dana od uplate. Ponekad se zna dogoditi da poslodavac odbije isplatiti plaću i u tom slučaju ga student može prijaviti studentskom servisu koji ima obavezu zastupati studenta u potraživanju naknade i poduzeti sve pravne radnje da se račun naplati od naručitelja posla i naknada isplati studentu. Ako poslodavac svejedno ne isplati naknadu, onda je student servis dužan isplatiti plaću iz vlastitih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:37