Istražili smo

Može li mlađa generacija žena promijeniti ustaljena pravila? ‘Ne pomaže on meni, nego radimo kao tim‘

Ivona, Lorena, Karolina, Tajana i Kristina otkrile su nam kako gledaju na podjelu zadataka u kućanstvu, što misle o stereotipu da se kućanski poslovi dijele ovisno o spolu te tko u njihovim vezama preuzima veću odgovornost
 Shutterstock

Žena drži tri kuta kuće.

Tako glasi narodna izreka koju ponekad iskoristimo u razgovorima, no zapravo je izvrsna interpretacija društvene situacije u Hrvatskoj, što potvrđuju i studije.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH je 2017. objavila rezultate istraživanja provedenog na nacionalno reprezentativnom uzorku zaposlenih žena koje žive s partnerima, a u kojima se pokazalo da u čak 83 posto veza sve ili većinu rutinskih kućanskih poslova obavljaju žene. U 16,6 posto odnosa parovi ravnopravno obavljaju zadatke po domaćinstvu, dok su u samo u 0,4 posto slučajeva muškarci ti koji češće obavljaju kućanske poslove.

No, jedna američka studija pokazuje da mlade žene zapravo očekuju ravnopravnu raspodjelu kućanskih zadataka u vezama i brakovima. Ovakvi stavovi se posebno primjećuju kod milenijalaca (rođeni između 1981. i 1996.) i generacije Z (rođeni od kraja 1990-ih do 2010. godine) te kod žena koje imaju visoki stupanj obrazovanja. U spomenutom istraživanju sudionice su izjavile da bi lakše i uz više samopouzdanja postizale osobne i profesionalne životne ciljeve kada bi imale partnera na kojeg se mogu osloniti po pitanju podjele kućanskih poslova i brige o djeci. Znači li to da nove generacije donose promjene i smanjuju svojim stavovima rodni jaz u podjeli zadataka u kućanstvu?

Kakvo je stanje u Hrvatskoj? Drže li se mlađe generacije parova parole da "žena drži tri kuta kuće" ili je, pak, riječ o ustaljenoj frazi koja lagano pada u zaborav?

O ovoj temi razgovarali smo s pet mladih žena u dobi od 20 do 30 godina. Objasnile su kako dijele kućanske obveze, tko preuzima veću odgovornost i što misle o klasičnoj paradigmi da se zadaci unutar kućanstva dijele ovisno o spolu.

image
Shutterstock

Ivona, asistentica u marketingu (27): 'Oboje radimo sve što je potrebno i ne gledamo na poslove kao muške i ženske'

- Ono što mi je važno u odnosu sa zaručnikom s kojim trenutno uređujem stan i planiram zajednički život je svakako njegov stav prema kućanskim poslovima, raspodjeli, odnosu prema djeci i slično. Budući da on ima tri mlađa brata, vidim kako se odnosi prema njima i koliko pomaže svojoj mami u kućanstvu. Bilo da je riječ o pisanju zadaće s djecom, vožnje u školu ili na treninge, ili s druge strane obavljanja kućanskih poslova poput kuhanja, pranja suđa, usisavanja, pranja odjeće i slično. Prema tome vidim i znam da je to partner na kojeg se mogu osloniti i da ćemo biti tim koji surađuje da nam svakodnevica bude lakša. On više voli usisavati, a mrzi peglati, kod mene je obrnuto pa smo se spontano dogovorili da ćemo se tako podijeliti, ali to ne znači da ćemo čekati drugu osobu da to napravi kad je potrebno. Funkcioniramo tako da oboje radimo sve što je potrebno i ne gledamo na poslove kao "muške" i "ženske". Oboje krečimo, sastavljamo namještaj i čistimo te ne gledamo na to kao da on meni pomaže. Takav narativ je u startu pogrešan jer se onda na ženu gleda kao glavnu nositeljicu kućanskih poslova. Ne pomaže on meni, nego oboje radimo kao tim da jednostavno napravimo što se napraviti mora – ispričala je Ivona.

Lorena, studentica fizike i matematike (23): 'Svi živimo u istoj kući i svi smo dužni pomoći u kućanstvu!'

- U mojoj kući mama obavlja većinu kućanskih poslova, no sudjelujemo i sestra i ja. Tata radi težak fizički posao i shvaćam da mu je potreban odmor kada dođe kući, ali isto tako smatram da je i mami koja također obavlja fizički posao potreban odmor. Po mom mišljenju, svi bi trebali obavljati kućanske poslove neovisno o spolu. Svi živimo u toj kući i svi smo dužni pomoći u kućanstvu - taj princip će jednog dana vrijediti u mojoj kući. Podjela kućanskih poslova bi trebala biti podjednaka. Ako jedan od partnera ne radi ili ima puno kraće vrijeme logično je da će druga osoba više napraviti bila to žena i muškarac. Dečko i ja ne živimo zajedno, ali ako provodimo dan u stanu onda je to uvijek zajednički posao. Moram priznati on malo više kuha, ali čišćenje obavljamo zajedno jer smo tako brži i onda možemo prije uživati – kaže Lorena.

Karolina, medicinska sestra (30): 'U svakom kućanstvu treba dogovoriti i podijeliti poslove'

- U mojoj obitelji uglavnom ja radim kućanske poslove. Mislim da se u svakom kućanstvu treba dogovoriti i podijeliti poslove. Kada suprug ima vremena, podijelimo se oko svega. Primjerice on usisa, obriše prašinu, a ja počistim kuhinju i kupaonicu, nekad i obrnuto. Suprug rado sve napravi, od pranja prozora, slaganja veša, pranja kupaonice, jedino ne voli peglati pa taj zadatak prepusti meni. Uglavnom kuhamo zajedno, a ako on ima previše posla, onda ja napravim večeru – ističe Karolina.

Tajana, inženjerka robotike (27): 'Očekujem da na temelju zajedničkog dogovora definiramo zadatke koji trebaju biti obavljeni'

- Mislim da kućanske poslove trebaju obavljati oba partnera jednako. Osobno sam iznimno protiv podjele na muško-ženske i mislim da obje osobe trebaju biti u stanju obavljati većinu kućanskih, ali i ostalih zadataka. Iako, naravno treba uzeti u obzir okolnosti i situaciju. Ako, primjerice, partner i ja živimo zajedno, onda očekujem da na temelju zajedničkog dogovora definiramo zadatke koji trebaju biti obavljeni (bez da on "pomaže") kao i njihovu jednaku podjelu (50/50). Prema potrebi svatko od nas bi trebao biti voljan "povući" za drugom osobom ako je jedno od nas zauzeto/umorno/bolesno i vratiti istom mjerom kada je situacija obrnuta – ispričala je Tajana.

image
Shutterstock

Kristina, magistra filozofije (29): 'Kada je puno posla, radimo zajedničkim snagama'

- Većinu kućanskih poslova obavljam ja. To je samo zato što jednostavno neke stvari želim napraviti sama jer smatram da ih obavim detaljnije. No, kada ima puno posla ili ako se radi o obavljanju nekih većih kućanskih zadataka, to radimo partner i ja zajedničkim snagama. Općenito mislim da podjela kućanskih poslova treba biti stvar dogovora. Često dijelimo poslove prema tome koliko tko ima obaveza. Ne dijelimo ih na muške i ženske, već oboje radimo sve. Iako, neke stvari mom suprugu idu bolje, pa mu ja tako prepustim kuhanje, a ja se uhvatim pegle. No, nije ništa neobično da on ponekad pegla, a ja kuham. Uglavnom bude prema tome kako je tko raspoložen – svoje mišljenje o podjeli kućanskih poslova podijelila je Kristina.

Ako je suditi prema odgovorima naših sugovornica, mlađe generacije su uistinu sve više svjesne rodnog jaza kada je u pitanju podjela kućanskih poslova. Zajedno sa svojim partnerima nastoje promijeniti ustaljenu paradigmu da se poslovi unutar kuće dijele na muške i ženske, a u budućnosti će jednak princip integrirati i u odgoju vlastite djece. Psihologinja Ana Munivrana, ujedno i direktorica Foruma za slobodu odgoja istaknula je da ovakav stav prema odgoju koristi i roditeljima i djeci.

- Roditelji trebaju biti spremni dekonstruirati vlastita uvjerenja i stereotipe te biti otvoreni učiti od vlastite djece o onome o čemu su površno ili nisu uopće upoznati, a tu govorimo o društvenim promjenama i obrascima koji su se promijenili od doba njihova odrastanja. Kako bi djeca bila ravnopravnija, roditelji, no i svi mi drugi moramo svaki dan 'probijati' kutije, strahove i naučene obrasce koji idu u korist neravnopravnosti u svakom pogledu te imati dječju znatiželju kako bismo bili bolji roditelji, učitelji/ce, prijatelji/ce i sve druge uloge koje su isprepletene u našoj svakodnevici – poručuje psihologinja Munivrana.

image

Psihologinja Ana Munivrana

Vedran Peteh/Cropix

I jedan od najdugovječnijih hrvatskih brendova nastoji promijeniti trenutačnu situaciju u Hrvatskoj.

Kraš, naime, sa svojom kampanjom #IjaSamDomaćica želi skrenuti pozornost da je briga o domaćinstvu zajednički posao svih ukućana te nastoje napraviti prvi korak na putu prema ravnopravnijem društvu.

Budite i vi dio promjene! Potpišite zamolbu za osuvremenjivanje riječi domaćica u rječnicima:

Naime, postojeća definicija domaćice glasi ovako:

Domaćica, ž:

1. a) žena domaćina, ona koja je supruga domaćinova

1. b) ona koja nije zaposlena izvan kuće, koja vodi kućanstvo, kućanica

2. a) ona koja upravlja posluživanjem, brine za domaći ugođaj

2. b) ona koja brine za putnike, stjuardesa

Kraš želi osuvremeniti definiciju jer vjeruju da je svatko tko brine za svoj dom, ukućane i goste, bez obzira na spol, uzrast, zanimanje ili bračni status domaćin ili domaćica. Naravno, promjena jezika je samo prvi korak jer nakon toga je potrebno uvesti ravnopravnost u kućanstvo. Zato Kraš poziva sve članove kućanstva da prijeđu s riječi na djela te da sudjeluju u poslovima domaćinstva i na taj način potaknu promjenu u društvu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Kraša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 09:34