Jeste li znali

Na čelu ličkog grada je gradonačelnik koji ne prima plaću, ne koristi službeni automobil niti si isplaćuje dnevnice

Karlo Starčević zakonsku naknadu koju prima kao gradonačelnik-volonter uplaćuje kao stipendije za studente
Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića
 Josip Durdov

Po broju stanovnika jedan od manjih gradova, a po površini svakako najveći u Hrvatskoj – Grad Gospić posljednjih godina broji i velike uspjehe. Nakon što je 2017. godine gradonačelnik Karlo Starčević, inače poduzetnik i proizvođač poznatog Velebitskog piva, preuzeo vodstvo grada prvu je godinu proveo sanirajući postojeće dugove koji su u Gradu Gospiću premašili 20 milijuna kuna.

image
Panorama Grada Gospića
Robert Fajt/Cropix

- Zatekli smo potpuno uništen proračun, gradsku blagajnu na koljenima i upravu koja nije povlačila EU sredstva i nije vodila brigu o naplati gradskih prihoda - prisjeća se Starčević. Bio je to potpuno zatvoren sustav koji je na ruku išao samo onima koji su od proračuna imali koristi. Depolitizacijom gradske uprave, promjenom načina razmišljanja i rada, današnja uprava po efikasnosti je nemjerljiva sa stanjem koje je bilo ranije.

Gradonačelnik bez plaće

Možda manje poznato, ali sigurno ne manje bitno, je da Gospić ima gradonačelnika koji se odrekao svoje plaće, a zakonsku naknadu koju kao volonter prima uplaćuje studentima kojima stipendira studij i to po kriteriju deficitarnosti i izvrsnosti. Osim toga, Grad Gospić financira još tridesetak stipendija za učenike i studente. Ni gradonačelnik ni zamjenici ne koriste službene automobile, ne koriste službene mobitele niti isplaćuju sebi dnevnice.

image
Osnovna škola Dr. Franje Tuđmana Lički Osik
Grad Gospić

Gospić je konsolidirao svoj proračun, naplata gradskih prihoda obavlja se kontinuirano i u skladu sa zakonima, a Grad Gospić već tri godine zaredom financijsku godinu završava u plusu. Rekordan proračun od 121 milijun kuna, udvostručen je u odnosu na 2017. godinu stabilan, realan, razvojan i socijalno osjetljiv. Grad Gospić za mlade je smanjio komunalni doprinos na izgradnju obiteljske kuće za 99 posto za građane do 41 godine života, a smanjen je i komunalni doprinos za izgradnju obiteljskih kuća u ruralnim područjima na 1 kunu/m3.
Četiri godine za redom isplaćuju se božićnice, a ove godine uspjeli su isplatiti i uskrsnice za socijalno ugrožene sugrađane, rodiljne naknade podignute su za 2000 kuna, cijena vrtića plaća se po dohodovnom cenzusu roditelja, što je mnoge roditelje rasteretilo jer im je cijena vrtića ranije bila preskupa. Grad Gospić svoj je djeci osigurao besplatan produženi boravak te svim učenicima osnovnih škola osigurava radne školske materijale i pribor.

Fokus na očuvanje radnih mjesta tijekom krize

Brigom o promišljenoj raspodjeli proračunskih sredstava, Gospić je u kriznim vremenima u prvom pandemijskom „lockdownu“ za sve gospodarstvenike koji nisu mogli raditi osigurao sredstva za likvidnost, a svim ugostiteljima do ove godine isplaćivao je potpore za likvidnost i očuvanje radnih mjesta. Od ove godine za gospićke gospodarstvenike je ukinut i porez na potrošnju.

image
Jasikovac rekreacijska zona
Grad Gospić

- U Gospiću redovito potičemo razvoj poljoprivrede, turizma i općenito poduzetništva. Za naše OPG-ove smo osigurali 500 tisuća kuna i tu se rezultati naših potpora poljoprivrednicima najbolje vide posebno u povezivanju s turizmom. U ovom trenutku provodimo više infrastrukturnih projekata od posebne važnosti za razvoj Gospića, radi se o ulaganjima u sustav gospodarenja otpadom, vodoopskrbe i izgradnju širokopojasnog interneta koju zbog svoje važnosti stručnjaci nazivaju autocestom budućnosti – naglašava Starčević.

Plodno tlo koje privlači investitore

Velike napore uložio je u aktivnosti koje su dovele do pokretanja proizvodnje u nekadašnjem kompleksu bivšeg PPK Velebita, izgradnji tehničke baze Hrvatskog autokluba. HAK investicijom vrijednom 5 milijuna kuna otvara svoju baznu stanicu u kojoj će prve zaposlene osobe biti već prije turističke sezone, a svu administraciju, izdavanje građevinske dozvole gradske službe odradile su za samo mjesec dana. Zahvaljujući odluci grada da s HAK-om zamijeni zemljišta, odnosno odluci da im Grad ustupi najatraktivnije zemljište HAK je napokon realizirao investiciju te objavio natječaje za prve zaposlenike. Dokaz je to da polako, ali sigurno investitori dolaze u Gospić. Uz zbrinjavanje otpada, reciklažno dvorište, pretovarnu stanicu i odlagalište građevinskog otpada ulaže se iz raznih fondova i sredstava Grada više od 30 milijuna kuna.

Iznimno uspješni EU projekti Grada Gospića

Po povlačenju sredstava iz EU fondova Gospić je bio na samom dnu, a danas je među vodećim gradovima (ako usporedimo povučena sredstva s brojem stanovnika) u Republici Hrvatskoj. Kroz više od 24 europska projekta u Gospiću su povukli više od 350 milijuna kuna. U tijeku je realizacija i turističkog projekta gdje će se završiti pet poučnih turističkih staza, a nedavno je nakon godina i godina čekanja spomenik Nikoli Tesli vraćen u Gospić te izgrađen trg ispred Kulturno – informativnog centra na kojemu je spomenik postavljen. Također, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za vodocrpilište Divoselo i 16,5 km spojnih cjevovoda za uključivanje u vodoopskrbni sustav, a vrijednost projekta iznosi 40 milijuna kuna.

image
Grad Gospić

Značajna sredstava uložena su u opremanje igrališta dječjih vrtića u Gospiću i Ličkom Osiku, rekonstrukciju nekih gradskih ulice, pješačkih staza te Trga hrvatskih žrtava Široke Kule u Ličkom Osiku. Ovo su samo neki od najvažnijih EU projekata koje je Grad Gospić uspješno ostvario do 2018. godine pa do danas.

Gospić - jedan od najtransparentnijih gradova u RH

Gradonačelnik dodatno ističe kako grad nikad nije bio transparentniji te kako je proračun Gospića po prvi put na početku svog mandata dao na uvid građanima i uključio građane u njegovu izradu.

image
Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića
Josip Durdov

- U smislu transparentnosti ljestvica je podignuta visoko. Sve su ovo veliki pomaci za Gospić, koji se tek sada oporavlja od velike nebrige koja je godinama Liku i Gospić dovela na marginu Hrvatske po svim parametrima. Danas je situacija, zahvaljujući predanom radu, potpuno drugačija te se za mali grad u srcu Like nakon godina devastacije otvara potpuno nova perspektiva – zaključio je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića.

Najvažniji projekti u posljednje četiri godine

Sustav javne rasvjete Grada Gospića – prva funkcionalna cjelina - poboljšanje energetskih i ekoloških svojstava javne rasvjete te ostvarenje značajnih energetskih ušteda potrošnje električne energije. HBOR odobrila je Gradu Gospiću „ESIF kredit za javnu rasvjetu“ vrijedan 3.749.387,05 kn za koji su sredstva osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera (PRŠI) - osiguravanje pristupa internetu s brzinama od najmanje 100 Mbit/s. Ukupna vrijednog projekta iznosi 98.233.814,40 kn, a 75.091.365,14 kn se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Izgradnja reciklažnog dvorišta - Vrijednost projekta iznosi 4.710.530,47 kuna od čega se 3.677.125,89 kn sufinancira iz Kohezijskog fonda.

Izgradnja dječjeg igrališta u Ličkom Osiku - Vrijednost projekta iznosi 410.762,90 kn, od čega se 369.686,61 kn sufinancira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada - uspostava odvajanja otpada na kućnom pragu. Vrijednost projekta iznosi 2.130.000,00 kuna od čega se 1.810.000,00 kn sufinancira iz Kohezijskog fonda.

Zapošljavanje žena na području grada Gospića - zapošljavanjem 30 žena koje će pružati pomoć osobama u nepovoljnom položaju doprinijeti smanjenju rizika od siromaštva i povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti. Financirano 100 % iz Europskog socijalnog fonda - 4.767.796,32 kn.

Energetska obnova zgrade Osnovna škola Dr. Franje Tuđmana na adresi Riječka 2, Lički Osik - provedba 4 mjere energetske učinkovitosti na zgradi osnovne škole.Vrijednost projekta iznosi 5.182.604,63 kn, od čega se 2.122.559,13 kn sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture – Projekt gradskog komunalnog poduzeća Komunalac Gospić d.o.o. kojim će se urediti 5 poučnih staza na području grada. Financirano 100 % iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj - 3.705.034,00 kn.

Rekonstrukcija šumskih prometnica u šumskom kompleksu „Zapadni dio uz jezero Kruščica“ – rekonstrukcija šumske ceste. Financirano 100 % iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj - 4.071.008,65 kn.

Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Gospić-Lički Osik-Perušić - unapređenje vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Projekt gradskog poduzeća Usluga d.o.o. vrijedan 215 milijuna kn. 144,4 milijuna kn sufinancira se EU sredstvima, a ostatak sredstvima državnog proračuna (25,96 milijuna kn), Hrvatskih voda (25,96 milijuna kn), Grada Gospića (15,08 milijuna kn) i Općine Perušić (3,79 milijuna kn).

Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac– obogaćivanje parka Jasikovac dodatnim sadržajima. Vrijednost projekta iznosi 2.920.128,70 kn, a sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 2.020.554,79 kn.


Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Gospićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:52