ZELENI I ZDRAVI GRAD

Na samo pola sata od Zagreba kvadrat građevinskog zemljišta košta 20 eura!

Križevci su u posljednje četiri godine povećali gradski proračun za 100 milijuna kuna i sredstva uložili u obrazovanje te postizanje energetske neovisnosti
Grad Križevci
 Grad Križevci

Križevci se nalaze na samo pola sata od Zagreba s 21.000 stanovnika,a od 2017. do danas grad je procvao, postao ugodan za život mladih obitelji i odgoj djece, krenuo u postizanje energetske neovisnosti i klimatske neutralnosti.

Jedan od najvažnijih priznanja na tom četverogodišnjem putu jest stjecanje prestižnog statusa „Grad Križevci – prijatelj djece“ koji dokazuje koliko je Grad uložio samo u djecu i mlade. Uostalom, nije bez razloga postao jedan od vodećih gradova u Hrvatskoj po izdvajanjima za obrazovanje.

Ulaganje u školstvo

U četiri godine uloženo je tako preko 60 milijuna kuna u kapitalne projekte i mjere za djecu i mlade pa je tako provedena energetska obnova Osnovne škole „Vladimir Nazor“ čime su učenici i učitelji dobili najbolje uvjete za rad. Ulagalo se i u gradski vrtić pa je tako kroz 7 milijuna kuna ulaganja napravljena energetska obnova vrtića, uređena je unutrašnjost, riješen problem parkirnih mjesta, a u tijeku je dogradnja vrtića kojom će se omogućiti dodatni upis 50-tak djece.

image
Dječji vrtić Križevci
Grad Križevci

Rješava se i dugogodišnji problem sportske dvorane pa se u ovom trenutku gradi 21,6 milijuna kuna vrijedna dvorana kod Osnovne škole Ljudevita Modeca. Izgradnjom ove dvorane učenici će konačno imati dvoranu uz svoju školu, omogućit će se prostor za treniranje pojedinih sportskih klubova i rekreativaca, a ono najbitnije je da će se konačno steći uvjeti za jednosmjensku nastavu budući da se dio škole seli u aneks dvorane. Uz sve to, prije dvije godine su uvedene studentske stipendije za deficitarna zanimanja i to s iznosom koji je jedan od najviših u Hrvatskoj, čak 1.500 kuna mjesečno.

Grad je uložio i u obnovu te postavljanje novih dječjih igrališta, a osim u gradu, sprave za igru postavljene su i po križevačkim naseljima kojih ima čak 59. Misli se i na ljubitelje vratolomija dasaka na četiri kotača pa je trenutno pred završetkom Skate park koji će postati mjesto okupljanja mladih.

Grad poznat i u Europi

Za Križevce znaju i u Europi. Naime, 2018. godine Grad je proveo do tada nezamisliv projekt Križevački sunčani krovovi kojim su postavili fotonaponsku elektranu na krov javne zgrade kroz financiranje građana u obliku mikro zajmova, čime su snažno krenuli u smjeru energetski neovisnog grada do 2030. godine. Ujedno su postavili fotonaponsku elektranu kroz crowdfunding kampanju na krov Gradske knjižnice „Franjo Marković“, počeli sa sufinanciranjem i projektne dokumentacije, ali i same fotonaponske elektrane na krovove obiteljskih kuća i tako direktno uključili građane i osvijestili ih koliko je važna briga o okolišu, ali i kakve se značajne uštede u kućnom budžetu time postižu. Značajna su bila ulaganja u istraživanje geotermalnog izvora u neposrednoj blizini grada i to kroz EU projekt Healing Places, koji bi se koristio za potrebe grijanja zgrada u neposrednoj blizini.

image
Sunčane elektrane na krovu gradske knjižnice u Križevcima
Grad Križevci

Uz energetsku neovisnost, puno se radilo na postizanju zelenog i zdravog grada. Da su se sva ulaganja i mjere isplatile svjedoči činjenica da su Križevci proglašeni najboljim eko gradom 2020. godine! Grad je u suradnji s građanima proveo brojne inicijative sadnje stabala kako bi smanjili emisiju CO2 u gradu, organizirali akcije čišćenja okoliša, sagradili punionice za električna vozila te proveli edukaciju građana o pravilnom zbrinjavanju otpada pri čemu su posebnu pozornost posvetili najmlađima.

Pametno korištenje EU fondova

Križevci su, ujedno, među najboljim gradovima u Hrvatskoj po korištenju EU fondova. Europskim sredstvima su obnovili zgrade, gradili ceste i pješačko-biciklističke staze, razvijali turistički potencijal, osigurali besplatnu školsku prehranu za djecu u riziku od siromaštva te osigurali pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. Ispitivali su i geotermalni potencijal, rekonstruirali društvene domove, omogućili bežični internet u centru grada, a sve zajedno riječ je o projektima vrijednim 62 milijuna kuna kojima je značajno unaprijeđen životni standard građana Križevaca. Nedavno su povukli i 20 tisuća eura za projekt Living Streets kojim će oživjeti nekoliko kvartova u gradu odnosno pružiti građanima koji žive u stanovima priliku za druženje na otvorenom uz mnoštvo sadržaja.

U posljednje četiri godine je Grad na čelu s gradonačelnikom Mariom Rajnom povećao i izdvajanja za potpore poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, a u doba lockdowna su uveli razna oslobođenja kako bi im pomogli u poslovanju u ovim teškim vremenima. Križevci su 2018. godine bili prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo subvencioniranje kamate na kredite za nabavu repromaterijala za proljetnu, a potom i jesensku sjetvu. Bila je to ideja koja je nastala u suradnji sa samim poljoprivrednicima, a koju je Grad snažno podržao.

image
Mario Rajn, gradonačelnik Grada Križevci
Grad Križevci

Posebno je pohvalna inicijativa "Zdravo Križevci" kojom je Grad okupio sva lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva na jednoj stranici i tako im pomogao da u vrijeme zatvorenosti tržnica i dalje plasiraju svoje proizvode, a građanima su time omogućili da ih svježe i domaće namirnice dočekaju na kućnom pragu. Ovu inicijativu proširili su ove godine dobivanjem financijskih sredstava kojima će razviti mobilnu aplikaciju, napraviti centralno skladište i nabaviti električno vozilo za prijevoz namirnica od poljoprivrednika do kupaca i to u roku od 24 sata.

Najviši gradski proračun u povijesti

U neposrednoj blizini grada nalazi se Poslovna zona Gornji Čret u koju se u samo nekoliko mjeseci doselilo čak pet novih poduzetnika koji uz brojne olakšice koje grad nudi i povoljni prometni položaj grada vide prednosti za pokretanje poslovanja upravo u Križevcima. Ujedno je smanjena cijena građevinskog zemljišta u samom centru grada pa se cijene kreću od 20 do 30 eura po kvadratu, ovisno o izgrađenosti komunalne infrastrukture, a paralelno je uvedena mjera olakšica u plaćanju komunalnog doprinosa za mlade obitelji kako bi se mladima još više pomoglo.

image
Dječje igralište u Križevcima
Grad Križevci

Da je Gradu stalo do ulaganja, ne samo u grad, nego i u sva križevačka naselja svjedoči podatak da su sredstva za mjesne odbore podigli s 350 tisuća na milijun kuna te da su u suradnji s predsjednicima mjesnih odbora pokrenuli brojne aktivnosti kako bi poboljšali život mještana.

Važno je napomenuti kako je proračun Grada Križevaca ove godine najviši do sada - čak 130 milijuna kuna što je povećanje od skoro 100 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu, a grad je među najmanje zaduženima na sjeveru.

Veliko gradilište

Zanimljivo je da su Križevci jedno pravo gradilište. U tijeku je gradnja dugoočekivanog nadvožnjaka vrijednog 49 milijuna kuna na samom ulazu u grad čime će se smanjiti gužve i omogućiti bolji protok ljudi. U Križevcima se rekonstruira postojeći i gradi drugi kolosijek željezničke pruge prema Dugom Selu i prema Koprivnici pa skroz do državne granice čime će Križevci osim cestovne, biti znatno bolje povezani i željeznicom. Riječ je o do sada najvećem projektu u cijeloj Hrvatskoj.

image
Grad Križevci

Prije samo nekoliko dana potpisan je i ugovor o početku radova na Aglomeraciji Križevci, projektu vrijednom 320 milijuna kuna kroz koji će se izgraditi ili rekonstruirati ukupno 66 kilometara kanalizacije te rekonstruirati ili izgraditi 29 kilometara vodovodne mreže. Uz ovaj značajni projekt kojima će se podignuti standard Križevčanki i Križevčana treba još dodati da je u ovom mandatu asfaltirano ukupno 18 kilometara cesta i izgrađeno 18 kilometara vodovodne mreže.

Mjesta za napredak ovog grada ima još, no nastavi li tako dalje, pred Križevcima je svjetla budućnost. Bit će to grad ugodan za život, energetski neovisan, klimatski neutralan i to na samo pola sata od Zagreba.


Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Križevci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:08