Iskoristila je priliku

Nada (73) dvije godine dobiva jednokratna novčana primanja na mirovinu: ‘Ovo je velika pomoć!‘

- Iznos je zbilja odličan, naročito jer smo suprug i ja udomili devet mačaka pa i njima treba osigurati dovoljno hrane, pijeska te drugih potrepština – navela je Nada

Umirovljenici Nada i Vincenzo Doria

 Darko Tomaš/Cropix

Zbog inflacije na globalnoj razini troškovi života u posljednje vrijeme svima su se povećali. Kako bi umirovljenicima ublažila posljedice rasta troškova života i cijena energenata, Vlada Republike Hrvatske je, u skladu s gospodarskim mogućnostima, u zadnje dvije godine donijela pet odluka o isplati jednokratnog novčanog primanja (JNP).

Dosad je za jednokratne novčane pomoći umirovljenicima isplaćeno više od 300 milijuna eura, a posljednjom Odlukom Vlade iz ožujka 2023. godine izdvojeno je oko 64 milijuna eura te se procjenjuje da će ova mjera obuhvatiti 696 tisuća korisnika s mirovinom do 610 eura.

Sredstva će uskoro “sjesti“ i na račun umirovljene Nade Dorie (73) iz Donje Bistre koja prima hrvatsku i mirovinu iz inozemstva.

- O jednokratnim novčanim primanjima saznala sam iz medija. Budući da suprug i ja imamo male mirovine, dodatna pomoć je uvijek dobrodošla. Predstavlja nam prije svega materijalnu pomoć jer će nam povećati kućni budžet. No, vidimo to i kao psihološku podršku jer znam da barem taj mjesec neću morati razmišljati hoću li moći pokriti sve troškove života koji nikad nisu bili viši – navodi Nada te dodaje kako ovo nije prvi put da je ostvarila pravo na jednokratna novčana primanja.

image

Umirovljenici Nada i Vincenzo Doria

Darko Tomaš/Cropix

Primila ih je, pojašnjava, prošle i prije dvije godine, a prijava je tekla brzo i jednostavno.

Sve što je trebala napraviti je, dodaje, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostaviti potvrdu banke o neto iznosu svoje inozemne mirovine. S obzirom na visinu Nadine mirovine, na njen račun bit će isplaćen jednokratni iznos od 160 eura najkasnije u srpnju ove godine.

- Iznos je zbilja odličan, naročito jer smo suprug i ja udomili devet mačaka pa i njima treba osigurati dovoljno hrane, pijeska te drugih potrepština – kaže kroz osmijeh korisnica jednokratnog novčanog primanja.

Postupak prijave ponovila je i za svog supruga Vincenza Doria (73) koji je korisnik hrvatske i inozemne mirovine.

image

Umirovljenici Nada i Vincenzo Doria

Darko Tomaš/Cropix

- Kako je suprug Talijan te osim hrvatske prima i talijansku mirovinu, i za njega je postupak dostave dokumentacije bio jednostavan. Trebali smo izvaditi potvrdu banke i izvadak iz bankovnog računa banke iz koje se vidi neto iznos inozemne mirovine. To smo dostavili poštom na adresu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – pojašnjava Nada koja smatra da bi svi koji osim hrvatske primaju i mirovinu iz inozemstva trebali na vrijeme dostaviti dokaze o iznosu inozemne mirovine kako bi ostvarili svoje pravo.

Naime, korisnici koji primaju hrvatsku i inozemnu mirovinu radi isplate jednokratnog novčanog primanja obvezni su HZMO-u dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2023. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja do 30. lipnja 2023. Pod dokazom se podrazumijeva potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2023., izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2023. ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2023. u netoiznosu.

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti putem online obrasca ili popunjenom Tiskanicom, koju možete predati osobno HZMO-a prema mjestu prebivališta ili poslati poštom. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a na poveznici, u područnim ustrojstvenim jedinicama HZMO-a ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

Važno je naglasiti da oni umirovljenici koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, također trebaju u Tiskanici ili online obrascu označiti polje - Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu kako bi im se isplatilo JNP.

Isplata JNP-a ovim umirovljenicima predviđena je najkasnije u srpnju 2023.

Nadopuna Odluke

Najnovijom Odlukom o dopunama Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja Vlada Republike Hrvatske omogućila je isplatu jednokratnog novčanog primanja i korisnicima koji primaju samo mirovinu iz inozemstva a koji dosadašnjim odlukama nisu bili obuhvaćeni.

U skladu s navedenom Odlukom, JNP će se isplatiti korisnicima mirovina ostvarenih samo u državama s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili državama koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, a kojima ukupno mirovinsko primanje iz inozemstva isplaćeno za travanj 2023. ne prelazi iznos od 610 eura i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljanju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja.

Dodatni uvjet je da ovi korisnici imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.

image

Ilustracija

Tomislav Krišto/Cropix

Navedeni korisnici obvezni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostaviti dokaz o iznosu mirovine za travanj 2023. kao i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj.

Što može biti dokaz?

To su, pak, potvrda banke te izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za travanj 2023.

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 31. kolovoza 2023. Dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom na adresu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Središnja služba, A. Mihanovića 3, 10000 Zagreb ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na poveznici. Tiskanica u pdf formatu može se popuniti na kompjuteru te kao takva isprintati. Također, dokaz se može dostaviti i putem online obrasca koji je dostupan ovdje.

Kako se određuje iznos mirovinskog primanja?

Prema Odluci Vlade RH o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života od 16. ožujka 2023., iznos JNP-a određuje se prema iznosu ukupnog mirovinskog primanja. Korisnicima kojima isplaćena mirovina iznosi do 260 eura isplatit će se JNP u iznosu od 160 eura, od 260,01 do 330 eura u iznosu od 120 eura, od 330,01 do 470 eura u iznosu od 80 eura te od 470,01 do 610 eura u iznosu od 60 eura.

Isplata JNP-a korisnicima mirovine koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu predviđena je najkasnije u srpnju 2023. i o tome će biti pravodobno informirani.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:30