Gdje ići?

Najbolje fotografije sa zagrebačkog Adventa nastaju na ovih 15 lokacija, imamo popis

Svakim korakom zagrebačkim ulicama, trgovima, muzejima i parkovima prepoznat ćete glavnu inspiraciju Adventa 2021. - igračke i Božić
 Neja Markicevic/Cropix

Bogati stol pun delicija, raskošno okićen dom i mnoštvo poklona pod božićnim drvcem uljepšat će vam Božić, no fokus blagdana uvijek je na stvaranju uspomena s ljudima koje volite. Stoga, toplo se odjenite, okupite društvo i uputite se na Advent Zagreb. I da, ne zaboravite mobitel, jer osim što ćete doživjeti lijepe trenutke, zasigurno ćete ih htjeti i ovjekovječiti fotografijom. Odakle uopće krenuti?

image
Ivana Nobilo/Cropix

Predlažemo vam da od čuvenog Manduševca i božićnog drvca na Jelačićevim trgu krenete ulicama Gornjeg grada koji odiše poviješću i ljepotom: od onih najstarijih poput Kamenitih vrata ili Kule Lotrščaka do Gornjogradske gimnazije ili Galerije Klovićevi dvori, svugdje ćete pronaći posebnu arhitekturu i brojne priče.

image
Ivana Nobilo/Cropix

No, za vrijeme Adventa, najvažnije priče smještaju se na prozore diljem Gornjeg grada pomoću maštovitih dekoracija. Lijepa starinska vrata, ukrašeni prozori i elegantne plinske lanterne čine pročelja Gornjeg grada savršenom kulisom za sjajne fotografije.

image
Neja Markicevic/Cropix

Još čarobnije iskustvo

Kada ste već na Gornjem gradu nemojte propustiti uhvatiti najbolji kadar u čarobnom Mjesečevom vrtu smještnom u Parku Bele IV., romantičnom Adventu na Štrosu te među mnoštvom božićnih drvaca na platou Gradec.

image
Neja Markicevic/Cropix

U središtu Adventa 2021. su tradicionalne igračke koje su se nekad proizvodile u Zagrebu. Brojne će generacije tu prepoznati svoje poklone koji su ih čekali ispod božićnog drvca, koje su priželjkivali cijele godine i koji su potom obilježili njihovo djetinjstvo. A cijelo iskustvo postaje još čarobnije ako istražite zagrebačke ulice kroz objektiv kamere vašeg mobilnog uređaja.

Zahvaljujući aplikaciji Equinox XR, u virtualnom svijetu možete pronaći igračke i postaviti ih u svom kvartu, u susjednoj državi ili na drugom kraju svijeta - opcije su nebrojene, a vidjet će ih i drugi korisnici u virtualnoj šetnji s kojima tako dijelite radost Božića.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Zabava za mališane

Igračke su tijekom djetinjstva doista naši najbolji prijatelji, učitelji i suputnici. Uz njih kreiramo snove i artikuliramo priče, a upravo je to glavna nit vodilja Malog Muzeja Čuda u Ilici 92 u sklopu Projekta Ilica: Q'Art, omiljenog među Zagrepčanima. Imajte spremne fotoaparate na mobitelima jer možda u muzeju prepoznate i svoju najdražu igračku iz djetinjstva, možda baš onu koju ste otkrili ispod drvca jednog božićnog jutra.

image
Nera Simic/Cropix

Sada je na vama red da isto iskustvo pružite mališanima u vašem životu. Zato prošećite ulicama i zavirite u dućane maštovitih lokalaca koje su pune slatkih igračaka od održivih, ekološki prihvatljivih materijala, a upratite ih i na društvenim mrežama.

image
Davor Pongracic/Cropix

Mališane svakako odvedite u Oktogon i uslikajte ih dok u čudu gledaju u neobično drvce od plišanih medvjedića, a svakako zavirite i u Prolaz Matice hrvatskih obrtnika u Ilici 49 gdje će vas garantirano oduševiti sedam metara visoki bor i najljepše tradicijske drvene igračke.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Prominglajte i zasladite se

Nikako nemojte prekidati čaroliju već svratite u Etnografski muzej gdje vas čeka izložba pod nazivom "Božićna bajka Jasmine Kosanović" i njezinih lutkica. U Muzeju čokolade će vam narasti zazubice dok stignete do kraja izložbe "Retrospektiva čokoladnih poklona", a u Muzeju prekinutih veza otkrijte priče njegovih najbrojnijih stanovnika - igračaka.

image
Goran Mehkek/Cropix

Kada ogladnite, ne morate juriti doma na ručak, već se počastite u jednom od mnogobrojnih ugostiteljskih objekata u sklopu projekta Zagreb Jingle Mingles. Pogledajte njihove službene stranice i društvene mreže jer će se upravo tamo otkrivati sve tajne Adventa te iznenađenja koja nude najbolji zagrebački restorani, barovi, slastičarne, bistroi i lokali.

image
Goran Mehkek/Cropix

Sve ostale informacije vezane za Advent Zagreb pratite na društvenim mrežama i web stranicama www.adventzagreb.hr.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:01