Strelovit rast

Najbolji poslodavac u sektoru financija među prvima u Hrvatskoj povećao kamatne stope na depozit

‘Kentbank je u posljednje tri godine postao najbrže rastuća banka u zemlji i u tom smo se periodu po veličini i više nego udvostručili‘

Hasan Ecesoy, predsjednik Uprave KentBank

 KentBank

Banka budućnosti trebala bi biti agilna, inovativna i usmjerena na pružanje vrhunskog korisničkog iskustva.

Upravo to su neke od temeljnih vrijednosti kojima teže u banci KentBank, koja se u posljednje tri godine pozicionirala kao najbrže rastuća banka u Hrvatskoj. Njihov rast nije nagao i nepromišljen, dapače, prilično je skoncentriran, čemu, primjerice, svjedoči i da ih je portal MojPosao proglasio najboljim poslodavcem u sektoru Financija za 2023. godinu.

Koje benefite nude svojim zaposlenicima zbog kojih su dobili ovo važno priznanje, što spremaju za ovogodišnje izdanje sada već prilično iščekivanog Festivala ideja, ali i kakve financijske trendove očekuju u 2024. pitali smo predsjednika Uprave KentBank Hasana Ecesoyja.

Možete li s nama podijeliti brojke i statistike koje odražavaju kako je protekla prošla godina u KentBanku? Koje biste događaje istaknuli kao ključne u 2023.?

KentBank je imao uspješnu godinu s year-over-year (YoY) rastom u ukupnoj količini imovine od 35 posto, premašujući vrijednost od 727 milijuna eura. S ovim rastom smo osvojili gotovo jedan posto tržišnog udjela, što znači da smo danas deveta najveća banka u Hrvatskoj. S druge strane, ukupni depoziti i portfelj kredita porasli su za 24 posto, odnosno 12 posto ako gledamo godinu prije. Uzimajući u obzir i poslovanje s jamstvima, naša podrška hrvatskom gospodarstvu dosegnula je razinu od 500 milijuna eura.

Kentbank je u posljednje tri godine postao najbrže rastuća banka u zemlji i u tom smo se periodu po veličini i više nego udvostručili. Naš rast u portfelju kredita bio je u skladu s prethodnim godinama, a izjednačenost u segmentima i krediti nastavili su biti naš glavni fokus.

Imali smo povećanje neto dobiti od 57 posto i dostigli iznos od 6,6 milijuna eura. To odgovara povratu kapitala od 11 posto, koji je najviši u povijesti banke.

image

Hasan Ecesoy, predsjednik Uprave KentBank

KentBank

Prošla godina bila je ekonomski turbulentna na globalnoj razini. Kako se KentBank prilagodio novim tržišnim uvjetima?

Doživjeli smo najveći ciklus povećanja kamatnih stopa u ovom stoljeću. Početkom 2023. godine, taj je pomak potaknuo globalni bankarski sustav da svjedoči bankrotima u SAD-u i Švicarskoj, ali brzo je postalo jasno da se ta turbulencija neće proširiti na EU bankarstvo. Naprotiv, zahvaljujući opreznoj politici provedenoj u EU u posljednjih deset godina, bankarski sustav čvrsto je odolio svim udarima koji proizlaze, kako s regionalnih tako i s globalnih razina događanja.

Bili smo jedni od prvih u Hrvatskoj koji su počeli povećavati kamatne stope na depozite i taj proaktivni pristup isplatio se stjecanjem novih klijenata (rast od 24 posto u odnosu na raniju godinu u ukupnim depozitima) i osvajanjem tržišnog udjela u 2023. godini. U stvari, također smo sretni što smo doprinijeli olakšavanju monetarne politike HNB-a podizanjem kamatnih stopa na depozite.

Kakve su vaše prognoze u vezi očekivanog smanjenja inflacije? I što još možemo očekivati kao potencijalne gospodarske trendove ove godine?

Posljednjih 12 mjeseci svjedočimo opadanju inflacije, a prošlomjesečni podatak kaže da je inflacija pala za 2,8 posto u Eurozoni i 4,1 posto u Hrvatskoj, što je malo iznad prosjeka Eurozone. Očekujemo da će se trenutačni pad inflacije nastaviti i konvergirati prema prosjeku EU-a.

Što se tiče rasta BDP-a, vjerujemo da će Hrvatska nastaviti nadmašivati EU, i to zahvaljujući podršci EU fondova.

Nedavno ste primili nagradu za najboljeg poslodavca u financijskom sektoru portala MojPosao. Što mislite da je bilo ključno da nagrada ode baš u vaše ruke?

Ova nagrada prepoznaje našu nepokolebljivu predanost stvaranju pozitivnog radnog okruženja, poticanju razvoja zaposlenika te prioritiziranju njihovog zadovoljstva unutar financijskog sektora Hrvatske. Nagrada za Najboljeg poslodavca u financijskoj industriji svjedoči o predanosti KentBank izvrsnosti u radnoj kulturi.

Postavljanjem dobrobiti zaposlenika i profesionalnog rasta kao prioriteta stvorili smo okruženje gdje se zaposlenici osjećaju cijenjeno, podržano i osnaženo da postignu svoj puni potencijal. Politike i pogodnosti koje KentBank nudi svojim zaposlenicima dodatno doprinose našem ugledu kao izvrsnog poslodavca, od konkurentnih paketa kompenzacija do fleksibilnih radnih aranžmana, pridavajući važnost dobrobiti i zadovoljstvu svojih zaposlenika, prepoznajući da je sretan i angažiran kadar ključan za održivi uspjeh.

Kad bi banka KentBank bila osoba, kako biste je opisali?

Sigurno osoba koja bi posjedovala osobine poput sofisticiranosti, pouzdanosti i integriteta. Bio bi to netko visokoobrazovan i iskusan u svom području, s istančanom profesionalnošću i pažnjom prema detaljima. Ta osoba bi zračila samopouzdanjem i bila pouzdana, zaslužujući poštovanje i divljenje okoline svojom dosljednom predanošću izvrsnosti i etičkom ponašanju.

U suštini, KentBank kao osoba bio bi pouzdani savjetnik i partner, poznat po svojoj stručnosti i nepokolebljivoj predanosti u pomaganju drugima u ostvarivanju njihovih ciljeva i aspiracija.

image

Marija Mirković

Biljana Blivajs/Cropix

Kako je raditi u Kentu? Kakva je korporativna kultura vaše tvrtke?

Rad u banci KentBank karakterizira dinamična i inkluzivna korporativna kultura koja cijeni suradnju, inovacije i izvrsnost. Timski rad i suradnja ključni su za naš uspjeh. Potičemo zaposlenike da surađuju između odjela i različitih pozicija, a sve u svrhu postizanja zajedničkih ciljeva i pozitivnih poslovnih rezultata. Otvorena komunikacija i međusobno poštovanje potiču poticajno i suradničko radno okruženje u kojem se cijene doprinosi svakog pojedinca. Njegujemo kulturu inovacija i kreativnosti, gdje zaposlenici imaju potrebnu slobodu razmišljanja izvan okvira, eksperimentiranja s novim idejama i istraživanja inovativnih rješenja za izazove. Potičemo mentalni sklop rasta i kontinuirano učenje kako bismo potaknuli inovacije i potaknuli rast poslovanja.

Različitost i inkluzija su temeljne vrijednosti u KentBanke. Vjerujemo da raznolikost radne snage potiče kreativnost, inovacije i bolje odlučivanje.

Ovogodišnji Festival ideja održava se 20. ožujka, a gosti su Martina Validžić, Zlatan Vehabović i Nikola Žinić. Što nam možete reći o tome projektu?

Festival ideja je godišnji događaj koji organizira KentBank, a koji okuplja mislioce, inovatore i stručnjake kako bi raspravljali i istraživali hitne probleme, trendove i prilike oblikujući budućnost različitih industrija i društva. Festival uključuje raznolik spektar panel diskusija i interaktivnih sesija stvorenih da potiču dijalog, inspiriraju kreativnost i potiču suradnju među sudionicima.

Za ovogodišnje izdanje Festivala imamo uzbudljiv raspored govornika i tema koje odražavaju trenutačne trendove, nastajuće tehnologije i ključne izazove s kojima se suočavaju pojedinci, naše društvo, ali i svijet globalno. Što se tiče procjene uspjeha nedavnih izdanja, festival je dosljedno privlačio raznoliku publiku, generirao značajne rasprave i doprinio oblikovanju razmišljanja u relevantnim područjima, što je upravo i bio naš cilj.

Kontinuirano dobivamo pitanja o početku izdanja za 2024. godinu, što smatramo pokazateljem uspjeha.

image

Prvi Festival ideja. Na susretu su gostovali Damir Urban, Lada Tedeschi Fiorio i Davor Bruketa, a moderatorica je bila Ida Prester

Darko Tomaš/Cropix

KentBank se brendira kao banka s personaliziranim uslugama. Za nekoga tko nikada nije imao interakciju s vama, što to točno znači u praksi? Koji su to procesi i usluge koje čine KentBank drugačijom od drugih banaka?

KentBank se ističe pružanjem specijaliziranih i personaliziranih financijskih usluga prilagođenih jedinstvenim potrebama svojih klijenata. Prioritet nam je izgraditi snažne odnose s našim klijentima. Umjesto jednog univerzalnog pristupa, posvećujemo vrijeme razumijevanju financijskih ciljeva, preferencija i okolnosti svakog klijenta.

Također, ponosimo se pružanjem iznimne usluge korisnicima. Klijenti mogu očekivati brze odgovore, posvećenu podršku i proaktivnu pomoć stručnjaka za bankarstvo koji su posvećeni zadovoljenju njihovih potreba. Za razliku od većih banaka, u KentBanci se više fokusiramo na niše područja naše stručnosti, među kojima su mala i srednja poduzeća i njihovi vlasnici, viši menadžment i slobodna zanimanja. Ova specijalizacija omogućava nam da se istaknemo u odabranim područjima i pružimo klijentima stručne savjete i vodstvo. Sveukupno, naš pristup naglašava personaliziranu uslugu, prilagođena rješenja i stručno znanje, što nas razlikuje od većih banaka.

Nedavno ste predstavili metalne kartice. Što nam možete reći o njima? Koja je bila vaša motivacija za ovaj potez?

Predstavili smo ih kao premium ponudu kako bismo svojim klijentima pružili jedinstveno i luksuzno bankarsko iskustvo. Naše metalne kartice izrađene su od visokokvalitetnih materijala, a karakteriziraju ih izdržljivost, elegancija i jedinstven doživljaj dodira. Svaka metalna kartica ima ekskluzivan dizajn s detaljima i glatkom završnom obradom, odražavajući našu predanost kvaliteti i luksuzu.

Osim estetske privlačnosti, metalne kartice nude poboljšane sigurnosne značajke poput ugrađenih čipova i napredne tehnologije šifriranja kako bi se zaštitile od prijevara i neovlaštenih transakcija.

Posvećeni smo i održivosti i smanjenju ekološkog utjecaja, a naše metalne kartice dizajnirane su kako bi bile ekološki prihvatljive, s recikliranim materijalima i smanjenom upotrebom plastike u odnosu na tradicionalne kartice.

Naša motivacija za uvođenje metalnih kartica proizlazi iz želje da klijentima ponudimo premium bankarsko iskustvo koje se uklapa u njihov način života i aspiracije. Razumijemo da naši klijenti cijene ekskluzivnost, sofisticiranost i personaliziranu uslugu, a metalne kartice dizajnirane su da premaše njihova očekivanja dok istovremeno jačaju reputaciju našeg brenda kao mjesta za izvrsnost i inovacije u bankarskoj industriji.

image
KentBank

Kako ste i spomenuli, jedan od benefita ove kartice je briga prema okolišu. Na koje još načine KentBank njeguje društveno odgovorne poslovne prakse?

Prioritet nam je ulaganje u ekološki održive projekte i tvrtke, uključujući obnovljivu energiju, zelene tehnologije i ekološke inicijative koje pridonose održivijoj budućnosti. Prakticiramo načela odgovornog posuđivanja kako bismo osigurali da naše posudbe podržavaju održivi gospodarski razvoj i odgovorno ponašanje prilikom zaduživanja, istovremeno smanjujući rizik financijskih teškoća za zajmoprimce.

Podupiremo i dobrotvorne organizacije te zajedničke inicijative kroz donacije i sponzorstva usmjerena na rješavanje društvenih problema poput obrazovanja, zdravstva, ublažavanja siromaštva i pomoći u katastrofama. Potičemo sudjelovanje zaposlenika u volonterskim aktivnostima, projektima zajedničke usluge i inicijativama korporativne društvene odgovornosti usmjerenim na rješavanje društvenih i ekoloških izazova te na stvaranje pozitivnog utjecaja u zajednicama koje služimo.

Kakvi su planovi za budućnost banke?

KentBank bi mogao usmjeriti fokus na daljnje unapređenje svojih digitalnih bankarskih ponuda, ulaganje u napredne tehnologije radi poboljšanja iskustva korisnika, povećanje operativne učinkovitosti i proširenje dosega na nova tržišta i segmente korisnika. Nastavit ćemo inovirati i diversificirati naše ponude proizvoda i usluga kako bismo zadovoljili potrebe i preferencije naših klijenata.

Nastavit ćemo jačati našu predanost održivosti i korporativnoj društvenoj odgovornosti, integrirajući ekološke, društvene i upravljačke (ESG) čimbenike u naše poslovne operacije i odluke o investicijama. Budućnost KentBanke oblikovat će se njezinom sposobnošću prilagodbe promjenama na tržištu, prihvaćanja tehnoloških inovacija i nastavka prioriteta zadovoljstva klijenata, održivosti i korporativne društvene odgovornosti u svojim operacijama i strateškim inicijativama.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i KentBanke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:59