Potpuni preokret

Najveća hrvatska županija je nakon četiri godine izašla iz minusa i posvetila se novim projektima

Ličko-senjska županija prošlu godinu završila je sa suficitom od 10,2 milijuna kuna koji je preusmjerila za nastavak započetih projekata
Krasno
 Jakov Prkic/Cropix

Ličko – senjska županija površinom je najveća županija u Hrvatskoj, dom je jednog od najvećih umova svih vremena, Nikole Tesle te bogata prirodnim ljepotama dugo je vremena slovila kao županija s velikim proračunskim manjkom koji je u 2017. godini iznosio čak 3,9 milijuna kuna.

Danas, četiri godine kasnije, taj je negativni trend u zaustavljen zahvaljujući odgovornoj i racionalnoj politici efikasnog upravljanja proračunskim sredstvima. Tako je Ličko-senjska županija prošlu godinu završila sa suficitom od 10,2 milijuna kuna koje je u proračunu za 2021. godinu preusmjerila za nastavak započetih projekata i programa poput energetske obnove javnih zgrada, opremanje zdravstvenih ustanova, poticanje poduzetništva, bespovratne potpore poljoprivredi, potpore za sanaciju pomorskog dobra i razvoj novih oblika turizma te izradu strateških razvojnih dokumenta kao podloge za planiranje novih projekata.

Uz to, po prvi put ove godine, Ličko - senjska županija je putem socijalnog programa izdvojila dva milijuna kuna za podjelu uskrsnica umirovljenicima i nezaposlenim osobama čime je obuhvaćeno gotovo 5.000 građana.

image
Razvojni centar Ličko-senjske županije
Ličko - senjska županija

Nastavak tradicije poticanja poljoprivrede i gospodarstva

Ličko – senjska županije već 24 godine njeguje tradiciju brige o poljoprivrednicima i gospodarstvenicima putem subvencioniranih kredita. Putem “Programa potpore poljoprivredi na području Ličko – senjske županije do 2020. godine” odobrena su bespovratne potpore razvoju poljoprivredne proizvodnje u ukupnom iznosu od 630.000,00 kuna. U sklopu tog programa sufinancirane su izložbe, manifestacija ili natjecanja u kvaliteti poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na području županije, troškovi prelaska na ekološku proizvodnju, modernizacije primarne proizvodnje mladim poljoprivrednicima, kamate na kredite za poticanje razvoja poljoprivrednih i nepoljoprivrednih djelatnosti te troškovi prijevoza mlijeka radi očuvanja proizvodnje mlijeka na području Županije.

image
Ličko - senjska županija

Kako bi s razvojem lokalne poljoprivrede nastavili i dalje trenutno je u tijeku provedba ugovora sklopljenog s HBOR-om za provedbu kreditne linije “Početnici, žene i mladi” te “Obrtna sredstva” u okviru kojih Ličko-senjska županija pokriva troškove kamata. Uz to, sa 48.000 kuna Županija godišnje stipendira i osam učenika deficitarnih zanimanja, a sve s ciljem poticanja razvoja poduzetničkog duha već u ranoj dobi.

Važan međužupanijski projekt

Kada se priča o Ličko – senjskoj županiji, mnoge će ovo područje asocirati na planine, šume i divljinu. Iako u svojoj najvećoj mjeri ova županija spada u kontinentalni dio Hrvatske, pod svojom jurisdikcijom vodi i mali dio jadranskog arhipelaga. Kako bi stanovnicima svog najvećeg otoka, Paga, osigurali kvalitetniji život u suradnji s Primorsko-goranskom županijom započeto je sufinanciranje projekta međužupanijske linije na relaciji Rab – Lun u vrijednosti od oko 2,5 milijuna kuna.

Osim o pomorskim dobrima te poboljšanju kvalitete stanovnika s otoka, Županija vodi brigu i o razvoju komunalne infrastrukture i povećanju energetske učinkovitosti zgrada javne namjene. Tako je samo prošle godine Županija sufinancirala je infrastrukturne projekte gradova i općina u iznosu od 2 milijuna kuna.

Važni projekti financirani iz sredstava EU i drugih izvora u posljednje četiri godine

Razvojni centar Ličko-senjske županije - Provedba ovog projekta ugovorena je još 2017. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 22,4 milijuna kuna od čega je čak 18.608.890,41 kuna financirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Dovršetkom radova u ožujku Županija je svojim građanima na gotovo 3.000 četvornih metara osigurala poduzetnički inkubator, akcelerator, centar za podršku ulagačima (geografski informacijski sustav kao podloga za odlučivanje o optimalnoj lokaciji investicije), rashladne komore kapaciteta 30 tona za voće i povrće, postrojenje za preradu voća i povrća sušenjem, postrojenje za preradu voća u želirane proizvode, postrojenje za preradu i punjenje meda te laboratorij za fizikalne analize.

Projekt vodoopskrbe i odvodnje aglomeracije Plitvička Jezera – U svrhu uspostave kvalitetne i održive vodoopskrbe na području općine Plitvička Jezera i općine Rakovica te priključenja stanovništva i gospodarskih subjekata na sustav javne vodoopskrbe i odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda, Ličko – senjska županija uključila se u projekt vrijedan 320.000.000 kuna. Na čelu projekta našla se tvrtka Vodovod d.o.o. Korenica dok su se u financiranje projekta uz Ličko - senjsku županiju uključile i Karlovačka županija, općina Plitvička Jezera i Rakovica, Hrvatske vode te tvrtka SPELEKOM d.o.o. Rakovica.

Projekt razvoja cikloturizma na području Ličko-senjske županije - Intenzivnija ulaganja u razvoj cikloturizma na području Županije počela su 2017. godine. U suradnji s Ministarstvom do 2020. godine u razvoj cikloturizma uloženo je ukupno 2,5 milijuna kuna, a kao produkt suradnje danas se na ovom području mogu pronaći 54 označene biciklističke staze ukupne dužine 2.185 kilometara. U cilju bolje promidžbe cikloturizma izrađena je internet stranica www.cyclilika.com kao i Cyclolika mobilna aplikacija koja objedinjuje turističku ponudu cijelog područja Županije.

Projekt Lokalnog partnerstva za zapošljavanje – S ciljem poticanja samozapošljavanja na području Županije, Razvojna agencija Ličko – senjske županije (LIRA) pokrenula je projekt vrijedan 2 milijuna kuna. Kroz projekt je do sada odobreno ukupno 15 potpora za samozapošljavanje u ukupnom iznosu od 755.000,00 kuna, a izrađena je i nova Strategija razvoja ljudskih potencijala Ličko-senjske županije.

Projekt razminiranje poljoprivrednog zemljišta – U razdoblju od 2016. do 2018. godine Ličko -senjskoj županiji odobreno je gotovo 220 milijuna kuna za razminiravanje poljoprivrednog zemljišta. Projekt je financiran iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, a koji se financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Tim je sredstvima u razdoblju od 2017. do 2019. godine ukupno razminirano 26.511.141 četvornih metara poljoprivrednih površina, odnosno preko 90 posto poljoprivrednih površina zagađenih minama.

Plinofikacija gradova Gospića i Otočca – Sredinom prošle godine sklopljen je ugovor o plinofikaciji dijela Ličko – senjske županije. Ovim projektom vrijednim 65 milijuna kuna gospodarskim subjektima i stanovništvu je otvorena mogućnost skorog korištenja prirodnog plina kao ekološki najprihvatljivijeg fosilnog goriva koji je 10 posto jeftiniji od ogrjevnog drveta, a čak 3,4 puta jeftiniji energent od električne energije.

Glavni plan razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran - U partnerstvu s Primorsko-goranskom i Istarskom županijom u razdoblju od 2017. do 2018. godine Ličko-senjska županija realizirala je projekt izrade Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran, ukupne vrijednosti 9.423.000,00 kn. Planom su definirani ciljevi i mjere razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran sukladno prostornim mogućnostima, zahtjevima gospodarstva i potrebama stanovništva, a koji se planiraju realizirati do 2030. godine.

Energetska obnova javnih zgrada - U proteklom četverogodišnjem razdoblju realizirana je ili ugovorena energetska obnova sedam javnih zgrada ukupne vrijednosti 30.000.000,00 kuna radi čega je Ličko-senjska županija osigurala 6.081.182,52 kn iz županijskog proračuna. Osim toga, Županija je u četverogodišnjem razdoblju kroz program pomoći zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi za nabavu opreme kao i za projekte izgradnje, dogradnje ili adaptacije objekata zdravstvenih ustanova iz svog proračuna izdvojila preko 2,5 mil. Kuna. Kako bi s obnovom zgrada nastavili i u ovoj godini iz županijskog je proračuna osigurano preko 2,4 milijuna kuna za obnovu građevinskih objekata primarne zdravstvene zaštite.

Razvojna agencija Ličko-senjske županije (LIRA) – LIRA je do sada ugovorila i realizirala ukupno 45 projekata ukupne vrijednosti 52 milijuna kuna, a sve s ciljem osiguravanja ravnomjernog regionalnog razvoja svih područja Ličko-senjske županije i stvaranje uvjeta za povećanje kvalitete uvjeta življenja na ovom području. Neki od najznačajnijih tako su postali projekt EXCOVER usmjeren valorizaciji manje poznatih turističkih destinacija na području županije, zatim projekt STREAM usmjeren nabavi opreme u borbi protiv poplava te MIMOSA kroz koji će se povećati prometna dostupnost socijalnih i zdravstvenih usluga na području Županije.

Poboljšanje uvjeta primarne zdravstvene zaštite na području Ličko-senjske županije - Kroz projekt poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti ukupne vrijednosti 4,25 milijuna kuna financiranih iz sredstava EU-a osigurano je opremanje domova zdravlja na području Ličko-senjske županije vrijednom medicinskom opremom (digitalni RTG uređaj, mamograf, ginekološki UZV, stomatološka stolica s instrumentima), a završeni su i infrastrukturni radovi u Domu zdravlja Otočac i na Ambulanti Donji Lapac).


Sadržaj nastao u suradnji s Ličko-senjskom županijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:04