Veliki zaokret

Nakon profesorskog posla, Andreja je u četrdesetima otvorila sve popularniji obrt: ‘Sve je ukazivalo na to!‘

Andreja Pažić (50) prije sedam godina pokrenula je svoj 3dA Dizajn, tvrtku koja se bavi dizajniranjem i uređenjem interijera, a dosad je ostvarila preko 250 suradnji

Dizajnerica interijera Andreja Pažić

 Ranko Suvar/Cropix

Andreja Pažić (50) iz Svetog Ivana Zeline još je u tinejdžerskim danima gajila simpatije prema dizajnu interijera – selila je namještaj po sobi, dekorirala police s knjigama i uvijek pazila da prostorije u njenom domu skladno funkcioniraju. No, nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu život je za nju imao druge planove.

Ubrzo je upisala studij talijanskog jezika, književnosti i etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, zaposlila se u školi stranih jezika i ondje uživala u ulozi profesorice dugi niz godina. I baš zato što je voljela svoje zanimanje nije niti zamišljala da će joj se u ranim četrdesetima dogoditi zaokret zbog kojeg će krenuti za nečim sasvim drugačijim.

- Interes za dizajnom interijera rodio se za vrijeme preuređivanja obiteljskog stana prije nešto više od deset godina. Toliko sam uživala u tome da sam iz znatiželje upisala dodatnu školu i prijateljima sve više pomagala oko uređenja doma ili poslovnih prostora. Na faksu su se također javljale prve naznake da bih mogla krenuti u ovome smjeru.

Na studiju etnologije me izrazito zanimalo tradicijsko graditeljstvo i stanovanje zbog čega sam diplomski rad napisala na tu temu. Znakovi su nekako cijelo vrijeme bili prisutni pa je zapravo bilo pitanje vremena kad ću skupiti dovoljno hrabrosti da promijenim karijeru – govori Andreja Pažić.

image

Dizajnerica interijera Andreja Pažić

Ranko Suvar/Cropix

Od profesorice do poduzetnice

Na veliki korak odvažila se prije sedam godina kad je pokrenula svoj 3dA Dizajn, tvrtku koja se bavi dizajniranjem i uređenjem interijera. Iskoristila je poticaje za samozapošljavanje te nabavila sve što joj je bilo potrebno za početak poslovanja – kvalitetno računalo, program za dizajniranje i web stranicu.

Počeci su, kaže, bili izazovni jer u prvoj godini rada nije imala puno projekata, no zbog podrške obitelji i prijatelja nije odustala od svog sna.

Upornost i strpljivost su se itekako isplatili jer dizajnerica interijera danas iza sebe ima preko 250 projekata, među kojima se najviše ističu dizajniranje ureda kompanije MV Start, informatičke tvrtke Getim, Turističke zajednice u Svetom Ivanu Zelini Mondo travel putničke agencije, Škole stranih jezika Kezele u Varaždinu, Škole stranih jezika Žiger također u Varaždinu, te uređenje uredskog prostora na lokaciji Regus Hoto Savska.

image

Projekt 3dA dizajna interijera

3dA dizajn interijera

Ipak, najviše voli raditi s obiteljima koje uređuju svoj dom. Oni, kaže, znaju što žele i uglavnom imaju dosta vremena na raspolaganju za detaljan razgovor o funkciji prostora, životnim navikama i stilu uređenja.

- Iako osjećam zadovoljstvo dok gledam svoje prve projekte, primijetila sam da se moj pristup radu u međuvremenu poprilično promijenio. Rekla bih da sam „odrasla”. Imam jasniju viziju onoga što želim raditi, više poznajem materijale i proizvode na tržištu te koristim bolje programe putem kojih klijentima prezentiram dizajn – ističe dizajnerica interijera kojoj su obitelj i prijatelji bili prvi klijenti, no kasnije je zahvaljujući preporuci dolazila do sve većeg broja onih kojima je trebala usluga uređenja doma.

Traženo zanimanje

Danas je dizajner interijera iznimno traženo zanimanje, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. U moru onih koji nude slične usluge, nekad se teško izdvojiti, pogotovo ako je dizajner javnosti nepoznat ili dosad nije imao priliku pokazati svoj rad.

Naša sugovornica kaže da su za njen uspjeh zaslužna dva ključna čimbenika.

image

Dizajnerica interijera Andreja Pažić

Ranko Suvar/Cropix

- Uspjeh zapravo ponajprije pripisujem svojoj komunikaciji s klijentima koja je iskrena, transparentna i asertivna. Najveće zadovoljstvo su mi moji klijenti, a najbolje se osjećam kad ih posjetim u prostorima koji su uređeni prema mom idejnom rješenju – ističe dizajnerica interijera.

Drugi, pak, faktor je strast prema poslu koje kod Pažić ne nedostaje.

- Sve svoje poslove dosad sam obavljala strastveno. Dugo sam radila u školi stranih jezika i prenosila svoju strast na polaznike, a dizajnu interijera pristupam na jednak način. Moj savjet drugima je da istinski vole i žive to što rade, prate svoju intuiciju, budu svoji i imaju dobru komunikaciju s klijentima – govori Pažić kojoj ovaj posao daje slobodu kreativnog izražavanja te mogućnost da upozna nove zanimljive ljude.

Inspiraciju za kreativno izražavanje, kaže, pronalazi obilazeći manifestacije i trgovine vezane uz dizajn interijera, no uz to obavezno prati rad kolega iz struke koji ju motiviraju da bude još bolja. Iako prati trendove, osobno uvijek radije bira jednostavne i čiste linije namještaja u tamnim bojama, u kombinaciji s drvenim uzorcima te naglascima u plavoj i zelenoj boji. Tim tonovima, ističe, uvijek podilazi i prilikom uređenja doma u blagdanskom ruhu.

image

Projekt 3dA dizajna interijera

3dA dizajn interijera

- Tradicionalno nabavljam živo drvce i ukrašavam ga na Badnjak bijelim, zelenim i zlatnim detaljima koji su uglavnom prirodnih materijala, no naći će se tu i pokoja girlanda te puno lampica toplih boja – objašnjava dizajnerica interijera koja kaže kako je pri dekoriranju najvažnije da prevladava jedna bazna boja, kod dizajnerice je to bijela, a onda se druga boja provlači kao naglasak, primjerice zlatna, zelena ili trenutačno popularna roza boja. Hit ove godine su, kaže, šarena božićna drvca, no ljubitelji tradicije neće pogriješiti ako odaberu klasičnu crveno-zelenu kombinaciju.

Planovi za budućnost

U budućnosti dizajnerica interijera želi preseliti svoj home office u vanjski ured i zaposliti jednog dizajnera. Također, želja joj je uzeti zastupstvo pojedinih talijanskih tvrtki koje se bave opremanjem interijera.

- Talijanski dizajn, glazbu, kulturu i hranu jednostavno obožavam. Kad god mogu otputujem do meni omiljene Cortine d‘Ampezzo ili Trsta, a ljubav prema Italiji duga je već skoro trideset godina, otkada sam upisala studij talijanskog jezika i odlazila u Trst po knjige – govori Pažić.

image

Dizajnerica interijera Andreja Pažić

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Dugoročni cilj joj je nastaviti njegovati kvalitetne odnose s dosadašnjim partnerima, kao što je A1 Hrvatska. Pametni telefon i dobro računalo s pravim programom neizostavni su u njenom poslu, a najvažniji je, kaže, brzi i neograničeni Internet koji joj omogućuje upravo prvi privatni mobilni operater u Hrvatskoj.

- Bez takve tehnologije ne mogu zamisliti svoje poslovanje. Od izuzetne mi je važnosti da u svakom trenutku i na bilo kojem mjestu imam mogućnost spajanja na cloud koji mi omogućuje pristup svim projektima i dokumentima te mobilnu komunikaciju s klijentima – zaključuje Pažić.

Iz A1 Hrvatska prepoznali su potrebe malih obrtnika zbog čega u svojoj ponudi imaju brojne usluge kako bi olakšali i unaprijedili poslovanje poduzetnika diljem zemlje. Unutar svojih mobilnih usluga nude neograničene razgovore u svim tarifama, 5G povezanost i neograničen internet što čini temelj bezbrižnog poslovanja svakog poduzetnika. Za one koji su u potrazi za ozbiljnijim paketom, tu je Officebox – internet koji možete ponijeti za sobom. Officebox unutar osnovnog paketa nudi 5G i 4G+ mobilnu povezanost i 500 ili 600 GB interneta. Unutar većeg paketa Officebox Ideal nalazi se i A1 Net Protect koji štiti korisnički mobitel i ostale uređaje od špijunskog softvera, mrežnih prijevara te zlonamjernih web adresa dok su na A1 mobilnoj mreži.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i A1 Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 20:36