Odlična inicijativa

Napokon su prepoznati ljudi iz sjene kojih ćete se sjetiti tek kad dobijete loše vijesti

S ciljem da iskaže zahvalnost njegovateljima koji pružaju nesebičnu podršku u trenutcima kad je oboljelima to najpotrebnije, Teva i Pliva Hrvatska d.o.o. drugu godinu zaredom organizirale su natječaj „Zajedno prema zdravlju”
 Željko Puhovski/Cropix

O bolesti ne razmišljamo sve dok nam se ne dogodi. Tek kad se suočimo s dijagnozom postanemo svjesni koliko je važno imati oslonac, rame za plakanje kojem se možemo obratiti onda kad je najteže. Uglavnom su to obitelj, prijatelji i njegovatelji volonteri koji nisu dovoljno educirani i pripremljeni za često potpuno nepoznatu dijagnozu. No, unatoč tome objeručke prihvaćaju situaciju i nastoje pružiti humanu, dostojanstvenu i kvalitetnu zdravstvenu skrb, sve kako bi olakšali neugodu i zabrinutost kroz koje prolazi pacijent.

S ciljem da iskaže zahvalnost njegovateljima koji pružaju nesebičnu podršku u trenutcima kad je oboljelima to najpotrebnije, Teva i Pliva Hrvatska d.o.o. drugu godinu zaredom organizirale su natječaj „Zajedno prema zdravlju”.

Na natječaj su se mogli prijaviti svi oni koji kroz svoje aktivnosti doprinose pružanju bolje skrbi i podrške pacijentima i njihovim obiteljima, a ove godine javilo se 25 udruga. Nakon sužavanja izbora od strane medicinskih stručnjaka i zaposlenika PLIVE, četiri udruge s najboljim projektima – udruga za podršku ženama koje su pobijedile malignu bolest ili se liječe od nje Nismo same, društvo za poboljšanje kvalitete društva nezbrinute i siromašne djece Mali zmaj, humanitarna udruga za pomoć oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima Jak kao Jakov i udruga koja pruža psihosocijalnu podršku ljudima, prvenstveno djeci na liječenju u bolnici, Crveni nosevi nagrađene su svaka novčanom donacijom od 50.000 kuna za potrebe provedbe prijavljenih projekata. U PLIVINOM Istraživačkom institutu održana je simbolična dodjela nagrada na kojoj su se okupili pobjednici kako bi im se uručile vrijedne nagrade.

Jaki motivi

- Nakon uspješno završenog prošlogodišnjeg natječaja u kojima je pobjednicima dodijeljeno sveukupno 200.000 kuna, ponosni smo što je PLIVA i ove godine odlučila nagraditi udruge i organizacije koje pokreću te unaprjeđuju aktivnosti usmjerene na pacijente i njihove njegovatelje. Ova inicijativa pokriva projekte, ljude i udruge koji su u društvu često nevidljivi ili nedovoljno vidljivi, a rade izuzetno važan posao – nesebično njeguju druge – istaknuo je predsjednik uprave PLIVE Mihael Furjan na dodjeli nagrada povodom završetka ovogodišnjeg natječaja „Zajedno prema zdravlju”.

image

Mihael Furjan, predsjednik uprave PLIVE

Željko Puhovski/Cropix

Na dodjeli su bili prisutni predstavnici udruga kojima su donirana sredstava, direktor Bolničkog poslovanja PLIVE Petar Vitezica, viša direktorica komunikacija PLIVE Tamara Sušanj Šulentić, članica vanjskog odbora stručnjaka koji su birali finaliste liječnica Ines Krištofić te voditeljica Odsjeka za javnozdravstvene programe i projekte Jasna Tucak.

- Grad Zagreb dugi niz godina podupire rad njegovatelja koji su svojevrsna produžena ruka sustavu. Ovakve inicijative ćemo uvijek poticati, a nadam se da će uskoro kompanije iz drugih industrija prepoznati važnost jedne ovakve kampanje – istaknula je Tucak.

image

Jasna Tucak, voditeljica Odsjeka za javnozdravstvene programe i projekte

Željko Puhovski/Cropix

Težak odabir najboljih

Sve udruge koje su se prijavile na ovogodišnji natječaj svojim radom omogućuju stvaranje humanijeg okruženja te pokazuju kako zdravstvenu skrb učiniti još boljom, a odabrati najbolje među 25 prijave koje su zaprimili nije biti niti malo lak zadatak. Viša direktorica komunikacija PLIVE Tamara Sušanj Šulentić istaknula je kako su u izboru najboljih sudjelovalo 10 vanjskih suradnika, odnosno članova vanjskog odbora stručnjaka koji su glasovali u prvom krugu te PLIVINI zaposlenici koji su, zatim, u drugom krugu birali pobjednike među deset finalista.

- Zahvaljujemo se svima onima koji vjeruju u našu misiju, a ta je da oboljeli kroz humor prebrode liječenja, dnevne bolnice, kirurške ambulante, pretrage i najteže trenutke u procesu liječenja. U 12 godina rada donijeli smo 250.000 osmijeha na dječja lica, što nam je potvrda da radimo dobar posao te vjetar u leđa da pomoću klaundoktora, kojih je sve više, nastavimo pružati podršku roditeljima, djeci i starijima – istaknuli su predstavnici udruge Crveni nosevi.

image

Maja Rusan, predstavnice udruge Crveni nosevi

Željko Puhovski/Cropix

Iako iz Grada Zagreba pristiže najviše prijava jer je sjedište s najvećim brojem njegovatelja, ove godine je jedna donacija pripala humanitarnoj udruzi „Jak kao Jakov“ za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima sa sjedištem u Karlovcu, što je, ističe predsjednik uprave PLIVE, odličan iskorak u odnosu na proteklu godinu.

- Suočavanje s dijagnozom samo po sebi predstavlja veliki stres za cijelu obitelj, a dodatnu brigu stvara odlazak na liječenje u potpuno nepoznat grad, potraga za smještajem i organiziranje prijevoza. Udruga Jak kao Jakov osnovana je s ciljem da olakšamo roditeljima i djeci oboljeloj od malignih bolesti kojima je potrebno liječenje u drugom gradu, a prikupljene donacije nam pomažu da uvijek pružimo skrb dostojnu svakog pacijenta. Hvala PLIVI koja je nagradila naš rad i unijela nadu da će i druge kompanije svojim inicijativama nastojati pojačati vidljivost njegovatelja – kazali su predstavnici udruge Jak kao Jakov.

image

Mihael Furjan, predsjednik uprave PLIVE i Ivančica Rubido predstavnica udruge Jak kao Jakov

Željko Puhovski/Cropix
image

Deniza Drusany, predstavnica udruge Crveni nosevi

Željko Puhovski/Cropix
image

Mihael Furjan, predsjednik uprave PLIVE i Tajana Radotić, predstavnica udruge Mali zmaj

Željko Puhovski/Cropix
image

Mihael Furjan, predsjednik uprave PLIVE i Goranka Perc, Ivana Kalogjere, Marija Skoko, predstavnice udruge Nismo same

Željko Puhovski/Cropix
image

Ines Kristofić, članica vanjskog odbora stručnjaka koji su birali finaliste liječnica i Mihael Furjan, predsjednik uprave PLIVE

Željko Puhovski/Cropix

Jačanje vidljivosti njegovatelja

Upravo je jačanje vidljivosti udruga i organizacija koje velikodušno brinu o najpotrebitijima jedan od glavnih ciljeva PLIVINOG natječaja „Zajedno prema zdravlju” zbog čega će se ova kampanja nastaviti provoditi u nadolazećim godinama.

- Angažman se treba prepoznati, nagraditi i poticati kod svih onih koji na bilo koji način doprinose zdravstvenoj skrbi. Teško je reći da su četiri nagrađene udruge više vrijedne u odnosu na sve one koje su također sudjelovale u natječaju jer svaka od njih obavlja funkciju koja je društvu itekako potrebna. Upravo zato nastavljamo s ovom inicijativom, da male udruge koje su još uvijek „u sjeni” budu prepoznate, da javnost napokon čuje za njih i na koncu prepozna važnost njihove podrške – zaključio je direktor Bolničkog poslovanja PLIVE Petar Vitezica.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i PLIVE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:25