Iz prve ruke

Naša novinarka je isprobala hit aplikaciju za ulaganje kojom može štedjeti za uređenje stana

Mobilna app za osobu ulaže automatski, pomoću algoritma, uz ljudski nadzor te se ne može samostalno birati u što će točno ulagati, u koji fond ili dionicu

Novinarka Doris Kezić

 Hanza Media

Mnogo hrvatskih građana ove je godine guglalo riječ „investicije“. Najviše u veljači kad je Vlada sa Zagrebačkom burzom potpisala ugovor o uvrštenju narodne obveznice na službeno tržište burze.

I u mojoj se tražilici našla ista ta riječ. Cijeli „hype“ oko ulaganja u državne obveznice me potaknuo da napokon uronim u svijet tržišnog kapitala. Kažem napokon jer sam dosad to pokušala nekoliko puta, ali bezuspješno. Jednostavno nisam znala plivati. Nisam napravila plan investiranja koji je najvažniji korak u procesu ulaganja, odnosno nisam odredila rok investiranja, definirala rizik koji mogu podnijeti i očekivane prinose, a još sam manje razmišljala o konačnom cilju ulaganja. Povrh svega toga, bila sam nesigurna oko toga koje je ulaganja najbolje za mene. Dionice, zlato, obveznice ili, možda, razvikane kriptovalute? Bilo mi se teško snaći u moru oprečnih informacija.

No, u jedno sam bila sigurna. Više ne želim držati svoje novčiće u banci. Iako je to najmanje rizična vrsta ulaganja, poprilično je neisplativa jer su kamate za oročenu štednju jako niske. Osim toga, inflacija je obezvrijedila oročene depozite i štednju pa novac u banci vrijedi sve manje.

U jednom trenutku poželjela sam upisati tečaj o ulaganju pa sam na društvenoj mreži LinkedIn stala pretraživati adekvatnog stručnjaka koji nudi edukacije o investiranju. Poslužila sam se i YouTubeom na kojem sam gledala videa na temu „How to Invest for Begginers“. Nakon svih silnih guglanja i istraživanja, algoritam mi je na koncu sam počeo izbacivati oglase i blogove o investiranju.

Rješenje u aplikaciji

To me, među ostalim, dovelo i do prve hrvatske aplikacije za štednju i investiranje Genius by InterCapital. Na prvu mi nije ulijevala povjerenje jer nikad nisam čula za nju. No, kad sam na nju naišla drugi pa treći put, potražila sam ih na društvenim mrežama. Inače, riječ je o prvoj hrvatskoj aplikaciji za investiranje koja je na tržištu od 2021. Aplikacija za osobu ulaže automatski, pomoću algoritma, uz ljudski nadzor te se ne može samostalno birati u što će točno ulagati, u koji fond ili dionicu.

image

Genius aplikacija

Genius By Intercapital

Genius je pokrenula i o investicijama brine tvrtka InterCapital Asset Management koja je preko 20 godina na tržištu, najveće neovisno društvo ovog tipa u Hrvatskoj. Imaju adresu i ime te prezime, otvoreni su za posjete i nekoliko načina komunikacije. Također imaju sve potrebne licence i dozvole od HANFA-e kao regulatora financijskog tržišta te su u skladu s EU zakonima, i tvrtka i njihovi fondovi.

Zapela mi je za oko, bit ću iskrena. No i dalje sam bila pomalo skeptična pa sam se odlučila javiti na besplatnu online edukaciju što je nudi stručni tim koji stoji iza ove aplikacije. Zove se Genius Caffe i održava se svakog četvrtak u 18 sati putem Zooma. Na taj se termin prijavilo još dvije ljudi koji su malo iskusniji ulagači od mene. Tako da smo u intimnom okruženju imali prilike pitati sve što nas zanima o investiranju putem Genius aplikacije.

Sat vremena, koliko je trajao Zoom meeting, bilo je dovoljno da se ipak odlučim na korištenje Geniusa. Osjećala sam se samopouzdano jer sam shvatila da mi za investiranje nije potrebno nikakvo stručno znanje i previše raspoloživog novca. Motiviralo me i što je aplikacija besplatna, a upravljanje investicijom se ne naplaćuje te ne postoje ulazna, izlazna, transakcijska, brokerska i skrbnička naknada. Nisam željela da mi ulaganje preraste u veliki trošak pa me motiviralo i to što Genius ne naplaćuje upravljanje investicijom. Postoji samo uobičajeni trošak fondova, ali nema ulazne, izlazne, transakcijske ili brokerske naknade.

Registracija

Nisam htjela čekati savršeni trenutak pa sam odmah krenula s investiranjem manjeg iznosa.

Registracija je uobičajena, a nakon nje sam morala odgovoriti na neka pitanja u vezi mojih želja i mogućnosti oko ulaganja. Tako se kreira portfelj u koji ću ulagati.

Na pitanja je bilo lakše odgovoriti nakon što sam odlučila koji mi je cilj ulaganja. Nudi se nekoliko prijedloga, a ja sam odabrala "Vlastiti stan".

image

Genius aplikacija

Genius by InterCapital

Ulaganje u stan

Budući da u skoroj budućnosti planiram urediti stan, odabrala sam opciju „vlastiti stan“. Kao ciljani iznos odabrala sam 10.000 eura, mjesečnu uplatu od 100 eura te početnu jednokratnu uplatu od 70 eura koja je jedina obavezna, sve daljnje uplate su kada i koliko mogu i želim. Ovaj plan uvijek možete kasnije izmijeniti pa nije problem ako odmah na početku ne možete odlučiti koji iznosi vam najbolje odgovaraju Slijedila su pitanja o poznavanju investiranja i iskustvima, kao i pitanja koji je moj osobni status, vrsta mog poslodavca, kojim iznosom sredstava trenutačno raspolažem na mjesečnoj razini, kakva je stabilnost mojih prihoda, imam li kreditne obaveze, koliki postotak slobodnih sredstava sam spremna izdvojiti za investiranje s potencijalno većim prinosima i rizikom te koliki privremeni gubitak mi ne bi predstavljao veći problem.

Na temelju potonjih informacija moj cilj investiranja je pretvoren u plan.

Dobar povrat uloženog

Od deset mogućih kategorija rizika, moja tolerancija rizika iznosila je jedan od deset, što je nižerizični portfelj s više obvezničkih fondova. Očekivani godišnji prinos ulaganja u duljem roku iznosi 3,75 posto, uz napomenu da stvarni prinos portfelja može značajno odstupati od očekivanog jer je to samo procjena na temelju povijesnih prinosa.

To, drugim riječima, znači da ulažem u Starter model u koji ulaze početne uplate od 70 do 35.000 eura. Genius algoritam mi je novce uložio na sljedeći način - 65 posto će uložiti u kratkoročni obveznički fond najnižeg rizika, koji je namijenjen onima koji žele "pričuvati" svoj novac jer će im uskoro opet trebati, ali ipak žele i nešto malo zaraditi. Preostalih 35 posto će za mene uložiti u druge obvezničke fondove i to u pouzdanije državne obveznice, primjerice njemačke.

Na grafu sam vidjela procjenu da postoji šansa da do svojeg cilja dođem za oko 8 godina. Kad usporedim koliko bih dotad uplatila i koliko bih dobila ulaganjem, ispada da bih potencijalno zaradila oko 1500 eura. Solidno za jednu početnicu u svijetu investiranja te puno bolje od toga da mi sredstva gube na vrijednosti u čarapi, a i radije zaradim nego da plaćam kamate na neki kredit, kad već mogu pričekati.

Aplikacija za iskusne i početnike u investiranju

Osnove o Genius by InterCapital znate, no dobro je da znate i sljedeće informacije.

Sve što korisnik u appu treba raditi je uplaćivati kada poželi. Za investiranje mu ne treba diploma niti veliko iskustvo. Početna uplata iznosi 70 eura i ona je jedina obavezna jer aktivira uslugu. Sve daljnje uplate nisu obavezne i nemaju minimalni iznos. To znači da ako korisnik želi uplatiti jednom i više nikad – može. Ako želi uplatiti pet eura to može učiniti bez ikakve naknade zbog malog iznosa. Isplate su također kad god korisnik želi, cijeli iznos ili samo dio, bez ikakvih naknada Time je investiranje Geniusom doslovno dostupno svima. Učestalost uplata također nije propisana, korisnik može uplaćivati kad god želi. Aplikacija nudi mogućnost mjesečnih uplata, no to nije pravi trajni nalog koji skida novac s računa, već samo podsjetnik koji stiže na mail i može se preskočiti.

Algoritam koji je kreirao moj portfelj temelji se na Modernoj teoriji portfelja ekonomista Harryja Markowitza, koji je za nju primio Nobelovu nagradu. Ukratko opisano, Genius za mene traži plan ulaganja koji će mi dati šansu za najbolju zaradu i to baš za razinu rizika na koju sam spremna.

Ovo je i način na koji korisnik dobiva odlično diverzificiran portfelj – svaki od fondova može imati po 30-40 različitih dionica ili obveznica. Osoba s portfeljem od 5-6 fondova tako je svoj uloženi novac raspodijelila na više od 150 različitih pozicija, što bi bilo praktički nemoguće postići samostalno, pogotovo za malog investitora.

Glavni cilj takve diverzifikacije je dodatno umanjiti rizik ulaganja. U aplikaciji mogu u bilo kojem trenutku vidjeti kompletan pregled stanja računa, koje je uvijek neto, što znači da je to što se vidi dostupno za isplatu.

Također mogu pratiti uspješnost svoje investicije i mijenjati svoj investicijski plan, a uplate se obavljaju putem 2D koda i podataka koje stižu i na email.Genius je prema zakonu dužan uplate primati isključivo s korisnikovog IBAN-a i isplaćivati novac na isti taj račun, što je još jedan dodatni način zaštite jer čak i da vam netko ukrade mobitel, novac može isplatiti samo na vaš račun

Sve u svemu, konačno imam dobru opciju da krenem, pogotovo jer mi ovakav način ulaganja omogućuje da malo-pomalo, nekim svojim tempom i bez stresa, dođem do cilja. Bitno mi je da imam kontrolu nad time kamo stavljam svoj novac i da znam tko njime upravlja

Genius se može preuzeti ovdje.


Sponzorirani sadrđaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Genius by InterCapital.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:51