Pripazite

Navika koju mnogi roditelji prakticiraju nakon napornog radnog dana može itekako loše utjecati na djecu

Roditelji moraju razgovarati s djecom o alkoholu, a dva posebno bitna savjeta stručnjaka su - iskrenost i postavljanje primjera
 Shutterstock

Čak 90 posto učenika u Hrvatskoj barem je jednom u životu probalo alkohol, a skoro polovica učenika prvi je puta konzumirala alkohol s 13 godina ili ranije.

Navedeni navod nije pretpostavka ili iluzija, već podatak Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019. godinu. Prema pokazateljima konzumiranja alkoholnih pića kod maloljetnika, Hrvatska je i dalje iznad europskog prosjeka, ali podaci trenda ukazuju na blagi pad.

Magično rješenje za brisanje navedenih brojki ne postoji, međutim brojni stručnjaci su složni da je roditeljska uloga ključan faktor prevencije i zaštite.

Iako znamo da roditelji igraju važnu ulogu u ponašanju djece, realnost je ipak drugačija, jer roditelji ne mogu dijete staviti u stakleni balon kako bi ga zaštitili i u kojem će dočekati punoljetnost kako bi prvi puta probalo alkohol.

Iskren razgovor

Unatoč navedenom, postoji jedna opcija koja uvelike može pomoći – iskren i transparentan razgovor. Naime, istraživanje koje je provela američka platforma Mothers Against Drunk Driving (Majke protiv vožnje pod utjecajem alkohola) pokazuje da je tinejdžerima odnos s roditeljima najveći faktor odluke hoće li konzumirati alkohol ili ne. Štoviše, više od 80 posto tinejdžera istaknulo je da će apstinirati od maloljetničke konzumacije alkohola ukoliko su im majka ili otac objasnili štetnost tog čina, čije posljedice nisu nimalo bezazlene.

image
Cropix Arhiva

Iskren i otvoren razgovor s djecom može uvelike pomoći i spriječiti negativne zdravstvene posljedice, međutim postavlja se pitanje kako ga započeti? Budući da je riječ o temi koja nije ugodna, postoji velika opasnost da konverzacija iz dobronamjernog savjeta preraste u svađu.

Vođena navedenim, HUP-Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića pokrenula je niz aktivnosti za javnost i ugostitelje s ciljem dodatnog informiranja o važnosti umjerene i odgovorne konzumacije, kao i o odgovornom posluživanju alkohola u ugostiteljskim objektima, kako bi djelovala i potaknula prevenciju maloljetničke konzumacije alkohola.

Jedna od pokrenutih aktivnosti Koordinacije je nedavno lansirana mrežna edukativna stranica https://www.konzumirajodgovorno.hr/ na kojoj se mogu naći korisni savjeti za roditelje koji će im pomoći pristupiti i razgovarati s djecom i mladima kada je riječ o alkoholu.

Važnost povjerenja

- Tema o kojoj je važno razgovarati jest konzumacija alkohola u mladoj dobi. Iako pronalaženje prave ravnoteže između zaštite djeteta i davanja slobode nije uvijek lako i jednostavno, iskrenim se razgovorom stvara međusobno povjerenje i odnos kojim se djecu potiče da pitaju za savjet kad im zatreba kao i da se osjećaju sigurno razgovarati s roditeljima. Usprkos tome što je konzumacija i prodaja alkoholnih pića maloljetnicima zabranjena, iskustvo pokazuje da zakonske zabrane nisu uvijek dovoljne i da je djecu kroz razgovor potrebno naučiti kako donijeti ispravne i odgovorne odluke - ističe Zoran Maksić, predsjednik HUP-Koordinacije proizvođača, distributera i trgovaca jakih alkoholnih pića.

image

Zoran Maksić, predsjednik HUP Koordinacije proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića

Vedran Peteh/Cropix

Dva posebno bitna savjeta koja se ističu na stranici konzumirajodgovorno.hr su iskrenost i postavljanje primjera. Kada se vratite s posla kući i pred svojim djetetom kažete: „Imao/la sam naporan dan i treba mi piće” i popijete alkoholno piće, svojim primjerom prenosite poruku da je alkohol važan dio života i dobar način opuštanja. Treba imati na umu da su roditelji prvi primjer djeci i da riječi bez djela ne funkcioniraju, jer djeca ne rade uvijek ono što im roditelji kaže, ali nerijetko oponašaju ono što vide.

Nadalje, budite iskreni kad je riječ o alkoholu.

U komunikaciji o alkoholu bitno je iznositi i objasniti činjenice, kako bi djeca iste mogla interpretirati na ispravan način. Vrlo je bitno da se tijekom razgovora o alkoholu ne stavlja fokus samo na opasnosti maloljetničke konzumacije alkohola. Ukoliko djeci komunicirate isključivo opasnosti konzumacije, pri čemu kada probaju alkohol se ne dogodi ništa loše, iz navedenog mogu zaključiti da je vaše objašnjenje pogrešno ili da ste lagali, što ne želite da se dogodi; stoga treba biti pažljiv u komunikaciji.

Definirajte kazne

- Važno je napomenuti da su tinejdžeri u procesu otkrivanja i učenja, kao i da se pripremaju za ulogu odraslih osoba. Vrlo često sebi, svojim prijateljima i roditeljima žele dokazati da više nisu djeca, što ponekad rade konzumirajući alkohol, jer je konzumacija alkohola dozvoljena isključivo punoljetnim osobama. Otvoren razgovor s djecom i mladima sigurno može doprinijeti tome da se odgodi rana konzumacija alkohola i spriječi rizično ponašanje koje se može dogoditi tijekom konzumacije alkohola u ranoj dobi – navodi Maksić.

image
Shutterstock

Naravno, samo razgovor ne može biti garancija da dijete, pogotovo u tinejdžerskoj dobi, neće biti u prilici probati alkohol, posebice na tulumima ili tijekom noćnih izlazaka stoga je vrlo bitno odrediti obiteljska pravila i raspravljati o njima sa svim članovima obitelji. Pritom, budite jasni o tome što je dopušteno, definirajte kazne i iste primijenite u slučaju nepoštivanja pravila. Nadalje, kada vaš tinejdžer izlazi s prijateljima, odvezite ga i otiđite po njega i provjerite postoji li nadzor starijih osoba na zabavi.

Morate biti svjesni da su mladi često pod pritiskom svojih vršnjaka i da se žele integrirati u društvo, te u slučaju da primijetite da vaše dijete konzumira alkohol, ne smijete paničariti, već je djeci potrebno objasniti kakve rizike povlači takvo ponašanje.

Sve ove savjete, kao i još mnoge druge, moguće je, kao što smo rekli, pronaći na platformi konzumirajodgovorno.hr.

- Stranicu ćemo kontinuirano ažurirati s dodatnim sadržajem i nadamo se da će postati koristan izvor informacija za mlade, ali i roditelje, bake, djedove i sve ostale koji se žele dodatno informirati o važnosti umjerene konzumacije alkohola u odrasloj dobi, odnosno, važnosti izbjegavanja alkohola za skupine ljudi, kao što su maloljetnici, trudnice i slično – poručuje Maksić.

image

Zoran Maksić, predsjednik HUP Koordinacije proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića

Vedran Peteh/Cropix

Lansiran online trening za ugostitelje o odgovornom posluživanju alkohola

Inicijativom Konzumiraj odgovorno Hrvatska se priključila drugim europskim državama koje u sklopu međunarodnih mrežnih stranica www.responsibledrinking.eu promiču odgovorno konzumiranje alkohola u Europi. Sadržaj nastao na stranicama www.konzumirajogovorno.hr dio je te suradnje i nadovezuje se na sadržaj i poruke o odgovornoj i umjerenoj konzumaciji alkohola koje se promiču i u ostalim europskim zemljama.

HUP-Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića istovremeno je s 11 europskih zemalja lansirala kviz o odgovornoj konzumaciji alkohola i podržala projekt koji je pokrenuo spiritsEUROPE, europsko udruženje koje okuplja sektor jakih alkoholnih pića kroz 31 nacionalno udruženje. Kviz pruža smjernice i odgovore na ključna pitanja o umjerenoj konzumaciji alkohola, pojašnjava razlike između umjerene i pretjerane konzumacije, sadrži savjete o odgovornom uživanju i objašnjava razlike u alkoholnim pićima. Kvizu se može pristupiti preko web stranice konzumirajodgovorno.hr ili direktno putem linka http://edapp.click/spiritseu-hr.

Osim edukacije javnosti, HUP-Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića razvila je online edukativni trening o odgovornom posluživanju alkohola koji je namijenjen ugostiteljskom sektoru. Trening „Poslužujem odgovorno“ ima za cilj smanjiti neodgovornu konzumaciju alkohola, i ukazati na problem maloljetničke konzumacije alkohola, kao i promovirati ugostiteljske objekte koji poslužuju odgovorno.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s HUP-Koordinacijom proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 14:57