Najljepše doba

Neka ove godine blagdanska čarolija traje duže! Imamo popis najboljih filmova, recepata i ideja za ukrašavanje

Čak i ako ste možda mali Grinch, uz ove savjete i vi ćete prigrliti čaroliju blagdanskog ozračja dok uživate u svojim vunenim čarapicama
Promo
 Evgenyatamanenko

I u tren oka, ljeto je prošlo, stigle su prve kiše, a samo letimičan pogled na kalendar nam govori i kako je najljepše doba u godini blizu. Da, Božić se polagano, ali sigurno bliži, a s njime i ušuškanost pod dekicama, ukrašen dom, druženje s obitelji i prijateljima, najdraži filmovi i još bolja hrana i pića koja nam krijepe dušu i tijelo.

image
Promo

Uzevši u obzir ovu pomalo čudnu i neočekivanu godinu, vrijeme je da si priuštite pravu blagdansku oazu i atmosferu u vlastitom domu, a mi vam otkrivamo najbolje blagdanske rituale. Čak i ako ste možda mali Grinch, uz ove savjete i vi ćete prigrliti čaroliju blagdanskog ozračja dok uživate u svojim vunenim čarapicama.

image
Promo

Prvi i najbolji korak koji nas lagano uvodi u blagdanski ritam su nezamjenjive lampice. Osim što mogu biti efektna dekoracija tijekom čitave godine, taj specifičan zagasiti sjaj ima zanimljivu moć da svaki prostor učini toplijim i ugodnijim. Prilagodite lampice svom ukusu i prostoru, poigrajte se starim teglicama i vazama koje možda sakupljaju prašinu i uz lampice im udahnite novu ulogu. Možete uokviriti slike na zidovima, postaviti ih na police uz knjige ili ih jednostavno ostaviti na podu i uljepšati prazan kut sobe. Jednako tako, umjesto lampica možete koristiti svijeće koje pružaju pravu toplu atmosferu doma, posebice one s mirisom cimeta i jabuka.

image
Promo

Nakon postavljanja lampica, vjerujemo da vam je možda prerano za kićenje jele, ali prekrasna božićna zvijezda je biljka koja će podići svaki prostor, a ako se malo potrudite, možete uživati u njezinoj ljepoti tijekom čitave godine. Ova biljka osvaja svojim baršunastim listovima prošaranim bijelom i zelenom bojom, a fantastičan je ukras posebice za vrijeme božićnih blagdana.

image
Promo

Božićna zvijezda je biljka trajnica, što automatski govori da može potrajati i dulje od blagdanskog perioda i stoga se pobrinite da dobije njegu kakvu zaslužuje. Najbitnije je da je ne držite pored izvora topline poput radijatora i peći, ali ni ispod klima-uređaja. Često je ljudi i nenamjerno previše zaliju, ali ona iziskuje umjerenu količinu vode koju je najbolje staviti na podložak teglice u kojoj se nalazi. Stavite vodu u podložak svaka četiri dana, a vodu koju zvijezda ne "popije" u periodu od pola sata nakon zalijevanje, bacite. Sobna temperatura je idealna za biljku, što bi značilo da joj najviše odgovara ona između 18 i 20 Celzijevih stupnjeva. Ako želite da vaša zvijezda bude ukras tijekom cijele godine, nakon što ocvate (padnu joj listovi) i posuše se stabljike, podrežite nove izdanke na 10 centimetara visine. Zatim je premjestite na hladniju lokaciju, ne topliju od 15 stupnjeva, a idealno je da tamo bude minimalno dva mjeseca. Kada prođe taj period, presadite svoju zvijezdu u veću posudu i uživajte u ovoj biljnoj ljepotici tijekom cijele godine.

image
Promo

Uz božićnu zvijezdu, ništa ne priziva duh Božića kao najpopularniji simboli koji vesele u jednakoj mjeri malene i odrasle. Od sobova, anđela i Djeda Božićnjaka kao figurica do suptilnijih komada poput ukrasnih stolnjaka s elegantnim pahuljama snijega i uzorcima božićnih ornamenata, sve funkcionira. Minimalisti će vjerojatno željeti samo bojama podignuti kolorit u prostoru, a tu će najbolje poslužiti zeleni, crveni i zlatni komadi. Predlažemo da ove boje uskladite s ukrasnim jastucima i dekicama koji postaju najbolji prijatelji u kasnim satima kada se zavalite na kauč jer je vrijeme za božićne filmove!

image
Promo

Svaki put kada čujete zvonce, jedan anđeo dobije krila. Naravno, riječ je o kultnoj izjavi iz filma "Divan život" koji je pravi božićni klasik, idealan za cijelu obitelj da nas još jednom podsjeti na najvažnije životne vrijednosti koje s lakoćom zaboravimo u ovom užurbanom načinu života. Za smijeh i malo nostalgije nikako ne smijete propustiti serijal "Sam u kući", a vjerujemo kako nećete propustiti pogledati "Umri muški" za dozu kultne akcije i humora. Postizanje blagdanske atmosfere dobrim filmovima uvijek je odlična ideja, ali nemojmo se zavaravati - ona se najbolje postiže uz fine kolače i dobro piće.

Miris cimeta i klinčića automatski nas asocira na blagdane, a kolačići nam više nisu samo desert nego ih volimo gricnuti u svakom trenutku. Vanili kiflice jedan su od zaštitnih znakova Božića, a njihova priprema je sve samo ne komplicirana. Za njih vam je potrebno 150 g margarina, 60 g šećera u prahu, 1 cijelo jaje, 200 g glatkog brašna te 100 g mljevenih badema. Aromu vanilije postići ćete dodatkom sjemenki 2 mahune vanilije, 2 žličice ekstrakta vanilije ili uporabom vanilin šećera, odnosno, margarina s aromom ovog neodoljivog začina.

Kod izrade tijesta, najprije pjenasto izmiješajte šećer i margarin, zatim dodajte jaje i, eventualno, ekstrakt ili sjemenke vanilije te naposljetku dodajte brašno i umijesite tijesto. Tijesto nemojte predugo mijesiti, nego ga, čim se sjedine sastojci, podijelite u nekoliko dijelova i oblikujte nešto tanje valjke. Ovako oblikovano tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da stoji u hladnjaku barem jedan sat. Dok je tijesto još hladno i kompaktno, nožem izrezujte male komadiće i brzo rukama oblikujte kiflice pazeći da tijesto pritom previše ne zagrijete. Krajeve kiflica nemojte oblikovati pretankima kako tijekom pečenja ne bi zagorjeli. Vanilin kiflice pecite na 170°C oko 10 minuta, ovisno o veličini. Izvadite ih iz pećnice čim se blago zarumene te ih još tople uvaljajte u šećer u prahu.

image
Promo

Iznimno popularni i ukusni su i medenjaci za koje vam je potrebno 150 g meda, 250 g maslaca, 2 jaja, 150 g šećera u prahu, 1/2 kg oštrog brašna, 1 žličica sode bikarbone i 1/2 vrećice mješavine začina za medenjake. Med prvo zagrijte u mikrovalnoj pećnici te dodajte sodu bikarbonu i pažljivo promiješajte. Prosijte brašno, dodajte mješavinu začina i sve dobro izmiješajte. Maslac prvo pjenasto izradite pa uz miksanje naizmjence dodajte jaja, šećer, med i brašno sa začinima. Tijesto ostavite jedan sat u hladnjaku da odstoji. Zatim zagrijte pećnicu na 170°C, a lim obložite papirom za pečenje ne koji ćete slagati loptice tijesta tako da među njima ostaje mali razmak. Razmak je potrebno ostaviti jer kolačići tijekom pečenja rastu. Pecite ih 10 do 12 minuta na temperaturi od 170°C, a kada se ohlade, po želji ih možete dekorirati jestivim ukrasima.

image
Promo

Za sam kraj vam ostavljamo tri recepta za idealne božićne koktele. Možda neće biti puno partyja na koje ćete ići ovih blagdana, ali to nikako ne znači da u svojem domu ne možete napraviti fantastičnu atmosferu i još bolje koktele. Prvi koji će vas osvojiti jest Mocha Espresso Martini. Za njega vam je potrebno 45 ml likera od čokolade, 45 ml ohlađene vodke, 75 ml kave, ohlađena 1 žlica čokoladnog sladoleda i martini. Pomiješajte liker, votku i kavu dok ne dobijete kremastu, zlatnu kombinaciju. Stavite žlicu sladoleda u središte čaše za šampanjac, nasipajte martini oko sladoleda dok ne vidite srebrni ledeni brijeg usred središta stakla i vaš koktel je spreman za konzumaciju. Uz ovaj koktel preporučujemo pržene orašaste plodove.

image
Promo

Gingle Bells je sve popularniji izraz koji oduševljava ljubitelje gina, pa tako i koktela Gin Toddy. Za Toddyja vam je potrebno 30 ml gina, 1 čajna žličica meda, 4 štapića cimeta, vruća voda i cijela naranča. Dodajte med i začine u šalicu, a zatim ulijte vruću vodu i sve pomiješajte, ostavljajući mjesta za gin. Dodajte gin i iscijedite naranču, promiješajte dok se med ne otopi. Poslužite s cimetom za ukras i uživajte u fantastičnom okusu i mirisu! Uz Gin Toddy odlično će pasati kombinacija Istarskog tvrdog sira i fine šunke.

image
Promo

Šećer na kraju je koktel pod imenom Crvendać koji je kombinacija ruma i bobičastog voća i zamjena je za kuhano vino. Za Crvendaća vam je potrebno 35 ml ruma, 15 ml likera od borovnice ili maline, 75 ml soka od crvenog grožđa, naribana korica jedne naranče, naribana korica od jednog limuna, mljeveni muškatni oraščić i cimet. Iznimno je jednostavan za pripremu jer je potrebno sve sastojke staviti u veći lonac i prokuhati na jednaki način kao i kuhano vino! Uz Crvendaća će odlično pasati rolada od lješnjaka ili pak klasik među svim kolačima, mađarica!

Odbrojavanje do najljepšeg dana u godini može krenuti, ostanite uz naš sadržaj jer mi znamo kako da ovo budu Blagdani kakve želimo!


Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lidla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:02