DONOSI HRVATSKI TELEKOM

Neslućene mogućnosti 5G mreže: ‘Ovako ćemo učiti, kupovati, igrati nogomet i loviti pokemone!’

Najveća i najbrža 5G mreža u Hrvatskoj uz gigabitne brzine od 12. kolovoza je zahvaljujući Hrvatskom Telekomu dostupna na više od 600 lokacija i za čak 2 milijuna ljudi, a stručnjaci za proširenu i virtualnu stvarnost prvi otkrivaju kako možemo iskoristiti prilike koje donosi 5G tehnologija!
Vid Juračić, YouTuber i arhitekt, u proširenoj stvarnosti na Trgu bana Jelačića

Dobrodošli u 5G Hrvatsku.

Najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj osigurao je Hrvatski Telekom koji je na nedavno održanoj javnoj dražbi osvojio najviše radiofrekvencijskog spektra. Zahvaljujući tome od 12. kolovoza Hrvatski Telekom je uveo gigabitne brzine kao standard te korisnicima diljem Hrvatske omogućio da uživaju u novoj eri evolucije mobilne mreže. Jedini preduvjet je da imate mobitel koji podržava 5G signal i nalazite se u području pokrivenosti. Pritom od 600 lokacija na kojima HT osigurava 5G mrežu njih čak 149 ili svaka četvrta radi na 3,6 GHz čime su na području 12 gradova već sada za čak pola milijuna stanovnika, omogućene još veće gigabitne brzine!

Velike brzine, veći kapaciteti, brži odaziv i široka primjenjivost 5G mreže promijenit će Internet kakav znamo i potaknuti stvaranje dosad nezamislivih usluga i proizvoda koji će nam pojednostaviti i olakšati život i potaknuti gospodarski zamah Hrvatske i razvoj društva.

Kako svi možemo iskoristiti priliku koju donosi 5G tehnologija? U 5G UNBOXING specijalu Hrvatskog Telekoma znanstvenici, inženjeri, gejmeri, inovativni poduzetnici, menadžeri, doktori, umjetnici, youtuberi iznose više od 30 rješenja temeljena na 5G tehnologiji.


Hoćemo li uskoro o povijesnim bitkama učiti tako da sudjelujemo u njima? Hoćemo li kupovati iz naslonjača tako da se pred nama pojavljuju predmeti koje bi inače morali ići vidjeti u dućan? Hoćemo li se boriti s dinosaurima u parku ispred kuće?

Izgledno je da hoćemo: to će nam omogućiti nove usluge temeljene na proširenoj i virtualnoj stvarnosti koje su moguće uz 5G tehnologiju. Stižu nam inovacije koje su do sada bile rezervirane samo za filmove znanstvene fantastike, a mnogi tu budućnost već i žive. Hrvatski Telekom je u Hrvatskoj osigurao najveću i najbržu 5G mobilnu mrežu koja pokriva 2 milijuna stanovnika, a najveće gigabitne brzine dostupne su već u 12 gradova! Uz gigabitne brzine 5G mreža omogućit će spajanje do milijun uređaja na kvadratnom kilometru, a vrijeme odaziva (latencija) bit će toliko brzo da će biti moguća komunikacija mašina u realnom vremenu. Uz 5G počeo je vrhunac četvrte industrijske revolucije. Kako svi možemo doživjeti benefite novih znanstveno-tehnoloških postignuća? U ekskluzivnom 5G UNBOXING serijalu Hrvatskog Telekoma prvi put u Hrvatskoj 33 istaknuta stručnjaka otkrivaju kako svatko od nas može iskoristiti prilike koje donosi 5G tehnologija. Znanstvenici, inženjeri, gejmeri, inovativni poduzetnici, menadžeri, doktori, umjetnici, youtuberi u razgovoru s Vidom Juračićem, arhitektom i omiljenim YouTuberom, iznose više od 30 rješenja temeljena na 5G tehnologiji koja će nam pojednostaviti i olakšati život te omogućiti rast poslovnih prilika i nevjerojatan razvoj industrija I cijelog društva.

5G UNBOXING: UĐITE U SPOJENU STVARNOST

Stručnjaci za proširenu (AR) I virtualnu stvarnost (VR) objašnjavaju kako će 5G mreža utjecati na razvoj inovativnih rješenja temeljenih na spojenoj stvarnost I kakav će to imati utjecaj na obrazovanje, shopping, putovanja, razvoj industrijskih proizvoda I zabavu, I - kako će nam nova trehnologija pomoći prevladati strah od visina!

- Dolaze nam jako, jako uzbudljive stvari! - kaže Darian Škarica iz DivIT-a, vodeće hrvatske tvrtke za razvoj inovativnih rješenja na području virtualne stvarnosti, interaktivnih holograma i 3D prikaza u realnom vremenu, I nastavlja: “5G omogućuje obradu velikih količina podataka istovremeno zbog čega snaga za pokretanje VR i AR tehnologije može živjeti u cloudu. Time je 5G umirovio funkciju downloada i na scenu je doveo streaming u stvarnom vremenu. Zahvaljujući tome nad našim fizičkim svijetom postojat će digitalni sloj koji će se moći vidjeti uz pomoć naočala za virtualnu stvarnost. Taj digitalni sloj omogućit će nam i da vidimo u prošlost. Nađemo li se na arheološkom nalazištu, moći ćemo vidjeti kako su izgledale građevine prije 1000 ili 1500 godina! Uz to, moći ćemo igrati digitalni paintball po cijelom gradu. Moći ćemo i ukrašavati zidove, a grafiti će zapravo biti virtualni”.

image
Darian Škarica, osnivač DivIT-a, vodeće hrvatske tvrke za razvoj inovativnih AR i VR rješenja (u pozadini Vid Juračić u virtualnom svijetu)

Zahvaljujući kvaliteti 5G mreže procjenjuje se, ističe Škarica, da će približno 100 milijuna kupaca u sljedeće dvije godine kupovati u trgovini i putem interneta koristeći VR i AR tehnologije! Dalibor Sović, direktor Konzum klika, kaže kako će u novom iskustvu shoppinga ključan biti korisnikov mobilni uređaj. U kupovinu se više neće ići fizički, već će se sve rješavati preko zaslona uređaja i – uz malu pomoć virtualne stvarnosti. - 5G tehnologija donosi nam virtualno iskustvo kupovine. Propusnost 5G mreže, veći kapaciteti i brži odaziv omogućit će puno više interakcije s kupcem i personalizirani sadržaj u stvarnom vremenu. Korisnikov mobitel bit će glavno oruđe u ovom novom načinu života. Doći će na lokaciju, ondje će ga čekati personalizirani sadržaj. Dočekat će ga i personalizirane promocije koje će moći vidjeti samo kroz virtualnu stvarnost, a isto tako će i dobavljači u tome sudjelovati sa svojim pakiranjima. Razvoj umjetne inteligencije i strojnog učenja, koje će omogućiti 5G tehnologija, dovest će do toga da korisnik sve manje i manje razmišlja o kupnji, a vrijeme koje bi joj inače posvetio - posveti onim stvarima koje su mu puno važnije. Uređaji će međusobno komunicirati, a komunicirat će i s virtualnim shopping asistentima koji će možda postojati u vašim domovima – rekao je o budućnosti kupovine Dalibor Sović.

Danijela Ćorić iz Deutsche Telekoma slaže se s njim i naglašava kako je 5G mreža ključna za novo iskustvo kupovine. - U situaciji kad nismo u prilici biti fizički prisutni na nekim mjestima, kad nismo u mogućnosti putovati, onda je VR i AR odlično rješenje. Te nam tehnologije pomažu bolje upoznati proizvod, ući u njegovu dubinu i vidjeti njihove karakteristike kako bismo odabrali najbolji proizvod. Krajem prošle godine smo u Pragu otvorili naš najnoviji Magenta experience center gdje smo korisnicima na 800 četvornih metara ponudili široki spektar naših usluga i proizvoda i gdje smo VR i AR iskoristili za gaming. Korisnici su tako u shopu mogli odigrati košarku, hokej na ledu ili ping-pong i sve to zahvaljujući korištenju novih tehnologija. Moram priznati, pokazali su veliko oduševljenje – rekla je Danijela Ćorić i dodala: “5G tehnologija će nam omogućiti ono što nismo mogli ni zamisliti. Nekad je trebalo 80 dana za proći cijeli svijet, dok uz 5G to možete za 80 sekundi”.

Kako je Hrvatski Telekom stvorio najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj?

• srpanj 2018. prva 5G demonstracija u Hrvatskoj – igranjem nogometa u virtualnoj stvarnosti u Puli

• ožujak 2019. prvo testiranje 5G mreže u Hrvatskoj – u Samoboru

• lipanj 2019. izmjerene prve gigabitne brzine na otoku (Krk)

• rujan 2019. prvi video prijenos putem drona na 5G mreži

• listopad 2020. Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj pustio u rad komercijalnu 5G mrežu

• prosinac 2020. s FER-om pokrenuta prva 5G kampus mreža u Hrvatskoj

• prosinac 2020. 5G mreža dostupna u 17 hrvatskih gradova uz pokrivenost od 1,2 milijuna stanovnika

• lipanj 2021. 5G mreža dostupna već u 76 gradova I 11 općina uz pokrivenost od 2 milijuna stanovnika

• lipanj 2021. omogućen prvi 5G roaming

• kolovoz 2021. još veće, gigabitne brzine za 500 tisuća stanovnika u 12 hrvatskih gradova

Nova rješena temeljena na virtualnoj i proširenoj stvarnosti donijet će promjene i u obrazovanje: 5G modernizira učenje i stavlja ga u neke nove okvire. Toliko atraktivne, da ćete opet poželjeti biti dijete i - učiti. Zamislite samo da, učeći o dinosaurima, vidite jednog u vlastitoj učionici. To vrijeme je stiglo. - Svi smo u školi navikli na klasičan koncept učenja koje se bazira na predavanjima, čitanju knjiga, eventualno video sadržaju. Ono što nam napredna tehnologija kao što je 5G mreža omogućuje jest da iskoristimo u podučavanju napredne usluge kao što su umrežena proširena i virtualna stvarnost. Kad kreiramo neki VR ili AR sadržaj stvarno možemo pustiti mašti na volju. Recimo da učimo o nekoj povijesnoj bitki. Ova vam tehnologija omogućuje da stavite VR naočale i nađete se usred te bitke, možda čak u njoj i sudjelujete, a ondje su uz vas i kolege iz razreda. Ili istražujete globalno zatopljenje. Umjesto da o tome samo čitate, sva djeca iz razreda mogu staviti VR naočale i vidjeti kako se one točno odražavaju na naš okoliš – rekla je o učenju uz pomoć 5G tehnologije prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov sa Zavoda za telekomunikacije pri zagrebačkom FER-u.

Zamislite prvu učeničku ekspediciju na Sjevernom polu, u sklopu istraživanja učinaka globalnog zatopljenja. Upravo takvo što omogućit će 5G tehnologija. Roditelji djece, pritom, nisu nimalo zabrinuti - djeca su na ekspediciju otišla u kratkim rukavima. I dalje se pitate kako je to moguće? Pa, učitelji informatike i zemljopisa sa znanstvenicima su dizajnirali virtualnu stvarnost u koju učenici ulaze koristeći svoju VR opremu (naočale, slušalice i joystick) i šetaju Sjevernim polom, istražujući kakvo je njegovo trenutno stanje. I to je samo jedna od opcija koja nam stiže s 5G tehnologijom. Pritom, prema istraživanju Ericsson Consumer Lab-a, čak 45% korisnika interneta proširenu i virtualnu stvarnost već sada smatra ključnima za napredak obrazovanja i učenja. Svi oni će uskoro učiti na nove, do sada nezamislive načine, a neki će, procjenjuju stručnjaci, uz nove tehnologije prevladati strah od visina s obzirom da će u VR svijetu moći hodati po najvišim vrhovima svijeta.

image
Doc. dr. sc. Stanko Škec sa Zavoda za konstruiranje pri zagrebačkom FSB-u odveo nas je u virtualnu garažu automobila koja se ondje uz pomoć VR-a već koristi za virtualno pregledavanje modela automobila u procesu izrade

Doc. dr. sc. Stanko Škec sa Zavoda za konstruiranje pri zagrebačkom FSB-u odveo nas je u virtualnu garažu automobila koja se ondje uz pomoć VR-a već koristi za virtualno pregledavanje modela automobila u procesu izrade. - Nove aplikacije omogućit će iskorištavanje punog potencijala 5G tehnologije u području edukacije, tehnologije i inženjerske primjene. Brojne tvrtke razvijaju kompleksne proizvode, a sada će uz 5G tehnologiju i virtualnu stvarnost moći koristiti virtualne prototipove kako bi ispitali kvalitetu svojih modela. Uz specijalna odijela u virtualnoj stvarnosti uskoro ćemo u još većoj mjeri mijenjati doživljaj stvarnosti. S obzirom na to da 5G tehnologija zbog brzog odaziva omogućava veće informacijske tokove, to znači da bismo mi mogli u skoroj budućnosti uz haptička odijela dobiti i osjetilo dodira pa možda i fizički osjetiti predmete koji su oko nas u virtualnoj stvarnosti– kaže Škec.

Zagrljaj s djevojkom ili dečkom na drugom kraju svijeta sve do sad je izgledao apsolutno nemoguće, no prema istraživanju Merged reality Ericsson Consumer Lab-a, haptički feedback u virtualnoj stvarnosti, odnosno osjet dodira, očekuje čak 28% korisnika interneta koji se trenutno služe VR-om barem jednom tjedno. Hoćemo li uistinu i tome svjedočiti? Možda, jer nalazimo se na prekretnici razvoja čovječanstva. Svijet kakav znamo više nikad neće biti isti. Način na koji radimo, živimo i zabavljamo se promijenit će se zauvijek. Obrazovanje, zdravstvo, kultura, promet, zabava, čitave industrije suočene su s dosad nezamislivim promjenama. Gradovi, društva i ekonomije ulaze u novu, gigabitnu eru. Dobrodošli u 5G svijet.

Što je AR (proširena stvarnost)?

AR tehnologija omogućuje korisniku da putem aplikacije kroz zaslon svog uređaja vidi elemente koji ne postoje u stvarnosti. Ti elementi proširuju stvarnost oko nas. Aplikacija ne omogućuje interakciju s elementima koje vidimo u proširenoj stvarnosti. Osim preko zaslona uređaja, u proširenoj stvarnosti možemo sudjelovati i s AR naočalama, kroz čije leće vidimo stvarnost oko sebe, ali i dodatne elemente kojima se nadopunjuje slika.

Što je VR (virtualna stvarnost)?

Za razliku od proširene stvarnosti (AR), za VR tehnologiju potrebno je koristiti naočale kroz koje vidite samo virtualni svijet. Kada stavite VR naočale, svijet koji gledate postaje vaša virtualna stvarnost u kojoj je interakcija s virtualnim elementima u određenoj mjeri moguća. S VR naočalama već možete, primjerice, otvarati vrata, pomicati predmete, uvećavati prikaz i slično. Sofisticiraniji VR sustavi omogućuju vam da dublje uronite u novi svijet, pri čemu se koriste rukavice, slušalice ili neki drugi elementi, a moguće je čak i kretanje unutar trodimenzionalnog prostora.

Kako 5G utječe na AR I VR?

Niža latencija koju omogućuje 5G tehnologija imat će značajan utjecaj na budućnost AR i VR iskustva. Komunikacija s virtualnim predmetima u virtualnoj stvarnosti bit će toliko bolja i preciznija zbog bržeg odaziva mreže da ćemo moći igrati nogomet s prijateljem s VR naočalama na glavi.

5G UNBOXING - serijal koji prati više od 500 tisuća ljudi! Provjeri zašto

Aplicirajući principe dizajna sadržaja usmjerenog na potrebe ljudi, serijal Hrvatskog Telekoma 5G UNBOXING kroz 6 YouTube webizoda analizira budućnost gejminga i pametnih gradova, istražuje prilike privatnih kampus mreža i nove potencijale dronova i video streaminga te ulazi u nove stvarnosti (AR, VR, MR). Provjerite zašto više od 500 tisuća ljudi prati 5G UNBOXING!

5G UNBOXING: KAKO ĆE 5G PROMIJENITI HRVATSKU

5G UNBOXING: BUDUĆNOST GAMINGA JE STIGLA

5G UNBOXING: STREAMING REVOLUCIJA


Sponzorirani prilog je napravljen u produkciji Native Ad studija Hanza Medije i Hrvatskog Telekoma, u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:02