Njena 24 sata

Nevena Rendeli Vejzović sasvim iskreno: ‘Dala sam otkaz, a šefovi su mislili da zbog djece želim raditi manje‘

Direktorica Prime Time komunikacija i majka tri djevojčice pokazala nam je kako izgleda jedan njezin dan te koliko joj znači ravnopravno sudjelovanje supruga Maka u kućanskim obavezama

Nevena Rendeli Vejzović, direktorica Prime Time komunikacija

 Neja Markicevic/Cropix

Dok izlazimo iz dvorane gdje je upravo otvorila veliki festival, Nevena u hodu plaća račune. Uzimamo kavu i ima točno 40 minuta za fotografiranje prije no što se ponovno mora popeti na pozornicu te ovaj put moderirati panel s mladim hrvatskim inovatorima. Gotovo svaka njena minuta je unaprijed isplanirana, ali zbog toga ne djeluje zbog stresom. Dapače, uživa u onome što radi.

- Kada sam nedugo nakon rodiljnog dopusta, nakon 15 godina dala otkaz na HRT-u, htjela sam raditi još više, a ne manje jer sada imam djecu, kako su neki moji šefovi pretpostavljali. Otvorila sam svoju tvrtku, uz pomoć dvaju partnera, a to znači da zadnje dvije godine radim više, ali sam i sretnija nego ikad prije – rekla je Nevena Rendeli Vejzović (41), direktorica Prime Time komunikacija.

image
Neja Markicevic/Cropix

Nevena je majka tri djevojčice, blizanke Lea i Mare imaju skoro pet godina, a Vita tri i pola. Njen suprug Mak Vejzović je snimatelj, a peteročlana obitelj živi u centru Zagreba. Ona je poduzetnica, majka, supruga, ljubiteljica pilatesa, prijateljica i – domaćica. Možda ne znate Nevenu osobno, ali znate puno žena poput nje, onih koje se trude biti odlične na svim životnim područjima.

Uhvatili smo je usred jednog od učestalih radnih vikenda, početkom lipnja. To znači da je Nevena tog petka ustala, kao i obično, prije 7 sati, kako svoje tri kćerkice spremila za vrtić, jurila na frizuru, šminkala se u automobilu i u 9 bila na pozornici s gradonačelnicima više hrvatskih gradova.

image
Neja Markicevic/Cropix

Nakon otvaranja festivala i moderiranja panel diskusije, u popodnevnim satima se vratila do ureda kako bi odgovorila na mailove, odradila pozive s američkim partnerima oko još festivala, a stigla je i u park sa svojim djevojčicama. Čuvanje je tog petka odradila baka koja srećom živi blizu i može uskočiti kada su Nevena i njen suprug Mak, inače snimatelj, zauzeti drugim obavezama. Dan kasnije, subota, bila je još hektičnija.

image
Neja Markicevic/Cropix

- Nastavljao se festival, a imali smo i hrpu privatnih obaveza. Tako sam ujutro odradila nove panel diskusije, jurila na krizmu naše nećakinje, a sa slavlja sam morala pobjeći već u 18 sati kako bih u 20 dodijelila nagrade. Nedjelja je, srećom, bila nešto mirnija, ali sam ponovno otišla do festivala sa svojim kćerima, a dok su se one igrale u parku, usput sam odradila dva sastanka s partnerima – ispričala nam je Nevena.

image

Nevena Rendeli Vejzović s kćerima

Privatna Arhiva/

Kada uhvati vremena, vozi bicikl, a trudi se dva puta tjedno otići na pilates. S obzirom na to da radi za sebe, nema klasično radno vrijeme što znači da vrlo često radi noću, kada djecu spremi na spavanje, vikendi su uglavnom radni, ali zato može uzeti slobodan dan usred tjedna ako joj zatreba. Također, svaki slobodan vikend provodi s obitelji u prirodi i na taj način najbolje puni baterije.

image
Neja Markicevic/Cropix

U njenom domu kćeri se prve bude, kako kroz smijeh priča, već u 6.30 im ulaze u krevet i skaču po glavi.

I sama kaže da ima sreće što u svemu sudjeluje suprug koji je u pravom smislu riječi punopravni partner kućanstva Rendeli Vejzović jer ne bježi ni od kakvih kućanskih poslova.

- On bi vjerojatno rekao da ih radi i više od mene, a to mu čak moram i priznati. Kada imate toliko djece poput nas dvoje, sve podjele padaju u vodu. Mak je puno bolji kuhar od mene pa su ručkovi i večere njegovo područje, a može se reći da ja perem rublje iako se obavezno "posvađamo" na koliko stupnjeva što treba oprati. Usisavanjem i pospremanjem stana se bavimo dok su djeca u vrtiću ili kod bake, a jednom tjedno nam dolazi i kućna pomoćnica koja pomaže oko održavanja čistoće. Što se tiče djece, moje gotovo dvije godine porodiljnog su prošle, a sada je suprug kod kuće pa u ovom trenutku sigurno provodi više vremena s njima – otkrila nam je Nevena.

image
Neja Markicevic/Cropix

Tako je njen suprug postao dio onog minijaturnog postotka od 4 posto očeva koji su u 2020. i 2021. koristili roditeljski dopust. Također, nije dio porazne statistike instituta EIGE prema kojoj žene prosječno tjedno o djeci brinu 34,3 sata, a muškarci tek 16,3 sata.

- Na svu sreću, čini mi se da se tradicionalna uloga žene kao one na koju padaju svi kućanski poslovi polako mijenja. Mislim da smo upravo mi generacija koja treba staviti točku na i ovim besmislenim i zastarjelim stereotipima. Moja mama je Dalmatinka, a otac Zagrepčanin i uvijek mi se činilo da je nju nekako odredio dalmatinski odgoj prema kojemu žena brine za kuću, bez obzira na to što je imala posao i izvan doma, a otac, iako divan tata, je bio jedinac također majke Dalmatinke koji je navikao da kod kuće sve obavljaju žene. Srećom, u mojoj obitelji je sve potpuno drugačije. Mislim da su na to više utjecali obrazovanje i želja za izlaskom iz okvira učmalih običaja – pojašnjava uspješna poduzetnica.

Nevenini roditelji žive u istoj zgradi kao i ona, točnije na istom katu, pa imaju značajnu ulogu u brizi oko djevojčica. Naprimjer, baka ih svaki dan u 16 sati pokupi iz vrtića, a onda ona i Mak preuzimaju vožnju na aktivnosti i večernje rituale.

image
/Privatna Arhiva

No, nije podjela na "ženske" i "muške" kućanske poslove jedino što Nevena i njena obitelj primjerom pobijaju. I njene kćerke su punopravni članovi kućanstva te sudjeluju u onim zadacima koji su primjereni njihovoj dobi.

- Kako je štedjela i tatu, mama je štedjela i mene i mojeg brata. Moje kćeri znaju da moraju pospremiti igračke nakon što su se naigrale, da ne mogu baciti odjeću gdje žele i da uvijek moraju pospremiti iza sebe. Nadam se da im Mak i ja primjerom dokazujemo da se poslovi kod kuće odnose na sve članove doma, neovisno o spolu. Njihovi mama i tata su zaposleni ljudi koji daju sve od sebe da budu najbolji na poslu, ali i kod kuće. Naravno da ne možemo biti besprijekorni u svemu što radimo i najčešće nešto kiksamo, ali se svaki dan iznova trudimo – pojašnjava Nevena.

No, vjeruje da izvan kruga njene obitelji i bliskih prijatelja i dalje postoje "tradicionalne" uloge kad su kućanski poslovi u pitanju. Priznaje da i među njenim poznanicima još uvijek ima onih koji misle da su kuhača i pregača ženska pomagala, a upravo će očekivanja koje društvo ima od žena biti jedna od tema na novom festivalu koji priprema ove jeseni, radnog naziva Women's weekend.

image
Neja Markicevic/Cropix

Nevena podržava i kampanju Kraša #IjaSamDomacica jer vjeruje da je krajnje vrijeme za promjene u hrvatskom društvu.

- Pravi korak je pričati više o tome, pod hitno moramo osuvremeniti definiciju domaćice u rječnicima i onda nastaviti s konkretnim promjenama u društvu. Neke moje prijateljice su odabrale ostati doma, odgajati djecu i voditi kućanstvo. Iako mnogima od nas odmah na pamet pada slike žene koja ništa ne radi i vrijeme provodi na noktima, iz iskustva znam da je to rijetko uistinu tako. Žene, kao i muškarci koji "samo" rade po doma itekako rade, pogotovo ako imaju više od jednog djeteta. Ne mislim da je domaćica žena koja nema posla, upravo suprotno! – zaključuje Nevena.

image
Neja Markicevic/Cropix

Naime, trenutno je domaćin opisan kao "glava obitelji, privržen domu kojeg dobro vodi i prima goste", a domaćica kao "žena domaćina, supruga domaćina", definira se u odnosu na njega kao da bez domaćina ne postoji ni domaćica. Ujedno je definirana i kao "ona koja nije zaposlena izvan kuće, koja vodi kućanstvo, kućanica", čime su pojmovi domaćice i kućanice svedeni na razinu sinonima što u današnjem društvu više nije prihvatljivo.

Uključite se i vi u hvalevrijednu inicijativu Kraša te potpišite zamolbu za osuvremenjavanje definicije domaćice u rječnicima

Naravno, promjena jezika je samo prvi korak jer nakon toga je potrebno uvesti ravnopravnost u kućanstvo. Zato Kraš poziva i vas da se uključite u ovu hvalevrijednu inicijativu, preuzmite svoj dio obveza u kućanstvu i objavite post uz hashtag #JaCuDanas ili #IJaSamDomacica te tako postanite dio važne promjene u društvu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Kraša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:09