KRENITE U AVANTURU

Nezaboravna 72 sata: Od leta balonom i bicikliranja kroz prirodu do jahanja i kupanja u termama

Prirodne ljepote, mnogobrojna događanja u Zagrebu uz bogatu gastronomsku ponudu siguran su recept za sjajan vikend, no što ako ga malo začinite?
 Julien Duval/TZ grada Zagreba

Lijepo vrijeme, dobro društvo i pregršt sadržaja u Zagrebu garantiraju vam završetak ljeta u savršenom tonu.

Prirodne ljepote, mnogobrojne gradske atrakcije i događaji u Zagrebu uz bogatu gastronomsku ponudu siguran su recept za sjajan vikend, no što ako ga malo začinite?

image
Ranko Šuvar/Cropix

Prvo istražite Zagreb, a potom krenite prema Zagorju. Nakon 40-ak minuta vožnje čeka vas otkrivanje povijesti, gastronomije i prirode te ultimativno opuštanje. Savršen vikend, naravno, završava u Zagrebu malo drugačijom večernjom šetnjom gradskom jezgrom.

Pa... vratimo se na početak i neka vikend pustolovina započne!

PETAK – Adrenalinski ulet u vikend

Vjerojatno ste se tek nedavno vratili s godišnjeg odmora i sigurno niste umorni, stoga predlažemo da vikend avanturu započnete aktivnom i adrenalinskom zabavom.

Iznenadite svoje bližnje i uputite se na let balonom iznad zagrebačkih krovova koji je moguće dogovoriti u Balon klubu Zagreb. Uz stručno vodstvo osjećat ćete se sigurno, a k tome moći ćete i puno toga naučiti dok uživate u letu i pogledu na Zagreb i okolicu.

image
Damir Krajač/Cropix

Za dodatnu dozu adrenalina krenite na vožnju biciklom po jednoj od devet uređenih i dobro označenih sljemenskih biciklističkih staza različitih dužina i zahtjevnosti. Ako rijetko vozite bicikl preporučujemo vam da birate one staze koje ne zaobilaze sljemenske atrakcije i planinarske domove, kako biste mogli zastati radi razgledavanja ili okrepe, no ako ste iskusni biciklist krenite Enduro stazom dugom 6 km koja spaja Sljeme i grad Zagreb.

image
M. Gašparović/TZ grada Zagreba

Novu dozu adrenalina te vrste možete pronaći i na području Zagorja gdje je uređeno niz biciklističkih staza u sklopu turističkog projekta Ride&Bike, ali i 13 staza za jahanje ukupne dužine 170 kilometara. U Stubičkim Toplicama u Centru Ritam s konjem nekolicina je fizioterapeuta i radnih terapeuta zaslužna za satove hipoterapija, ali stručno će vas osoblje rado dočekati i za rekreativno jahanje ili pak da vas nauči osnove. Jahati u zagorskom zelenilu moguće je i na Ranchu HFC u mjestu Donje Vino ili pak na Ranchu Zara, dok se na OPG-u Piljek čak možete provozati i kočijom.

image
Marko Miščević/Cropix

SUBOTA – Otkrivanje povijesti i intriga zagorske vlastele

Nakon aktivnog početka vikenda odmorite se u luksuzu s dozom stoljećima starog šarma. Naime, Zagorje ima čak pedesetak dvoraca, posebno iz razdoblja baroka, a u pojedinim dvorcima kao što su Gjalski pored Zaboka i Bežanec pored Pregrade, koji su preuređeni u hotele, i sami možete uživati poput kraljeva. Bacite se na otkrivanje povijesnih priča, obiteljskih intriga raznih velikana, romansi, raznih pothvata i buna te starina.

image
Darko Tomaš/Cropix

Znate li, primjerice, za legendu o pučanki Veroniki Desinićkoj, koja je nakon nesretne ljubavi s grofom Celjskim zazidana u zidine dvorca Veliki Tabor u blizini mjesta Desinić ili da je jedno čuveno stablo lipe u Gornjoj Stubici, pod kojom je Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike, jedini živući svjedok Seljačke bune iz 1573.?

image
Julien Duval/TZ Krapinsko-zagorske županije

O toj važnoj buni i velikom junaku Gupcu više možete saznati u Muzeju seljačkih buna, a svakako posjetite Muzej Staro selo Kumrovec koji dočarava izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća te je ujedno i rodno selo Josipa Broza Tita.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Također, nikako nemojte propustiti jednu od top arheoloških destinacija u cijeloj Hrvatskoj koja se nalazi upravo u Krapini gdje se smjestio Muzej krapinskih neandertalaca.

image
Goran Mehkek/Cropix

Nakon istraživanja povijesti okrijepite se uz čuvena jela Krapinsko-zagorske županije koja su, ako niste znali - zaštićena. Zagorski puran i mlinci nose oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU-a, a zagorski štrukli nose oznaku zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini.

NEDJELJA – Nakon opuštanja u termalnoj vodi slijedi neobična šetnja Zagrebom

Razmazite se i uživanje u Zagorju nastavite uz termalne blagodati. Umorni od šetnji dvorcima i muzejima te od bicikliranja i jahanja odmorite se u termama. Na vas čekaju Terme Jezerčica, Terme Tuhelj ili Aquae Vivae.

image
Julien Duval/TZ grada Zagreba

Garantiramo da ćete vikend završiti preporođeni i odmoreni, bez boli i ukočenosti jer osim efektnosti termalne vode, u Zagorju možete i na tretman ljekovitim blatom. Ono nastaje u Termama Tuhelj, na izvoru termalne vode prirodne temperature 33 stupnja Celzija. To se ljekovito peloidno blato ubraja među četiri najbolja u ovom dijelu Europe, a izvor je zdravlja i energije.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Kada se tako odmorni i osvježeni vratite u Zagreb, u kojem god se smjeru u centru uputili naići ćete na nešto novo i zanimljivo. Predlažemo da krenete u umjetničku šetnju projekta "Okolo" u kojoj možete uživati do 30. kolovoza. Šetnju započnite u Obrtničkom prolazu gdje vas simbolično dočekuju zlatne ruke.

image
Nera Šimić/Cropix

Na putu prema Gornjem gradu, u prolazu prema Zakmardijevim stubama otkrijte kako izgleda novi-stari "Crveni tepih" ili pak što se skriva iza zastora koji se podiže u Kamenitoj ulici. U labirintu na platou Gradec riješite "Zagonetku budućnosti" pa u Parku Bele IV. odmorite glavu "Među oblacima".

image
Nera Šimić/Cropix

Na Strossmayerovom šetalištu sretnite "Akrobatkinje" koje prave društvo Matošu, a na Katz Platzu, u prolazu kod Tomićevih stuba, neobičnu bandu mačaka. Na samom kraju obilaska, u parku Tuškanac uskočite u mrežu za odmor i postanite "Promatrač drveća". Cijelim putem pažljivo gledajte kuda hodate jer možda naletite i na sjajne minijature Ive Capak koje će krasiti 17 mini lokacija.

image
Nera Šimić/Cropix

Dodatnu inspiraciju pronađite na Around Zagreb.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:08