Umjesto Netflixa

Novinar Jutarnjeg isprobao novi streaming servis: ‘Cjenovno je prihvatljiviji od konkurencije!‘‘

Novi korisnici trenutačno imaju mogućnost jednomjesečnog probnog korištenja bilo kojeg od tri postojeća paketa
 Shutterstock

U svijetu u kojem televiziju već godinama ne konzumiramo na način na koji se to radilo u prethodnih više od pola stoljeća, sve su brojniji pružatelji usluga streaminga sadržaja što se pokušavaju izboriti za svoj dio tržišta. Najnoviji igrač na hrvatskom tržištu je EON TV, over-the-top streaming servis telekom operatora Telemacha, koji je Jutarnji testirao u posljednjih par tjedana.

Aktivacija je jednako jednostavna kao što je to slučaj s ostalim streaming servisima poput Netflixa. Cijela stvar se odrađuje u samo nekoliko koraka - odabir paketa, upisivanje osnovnih osobnih podataka te unos podataka o plaćanju. Već nekoliko sekundi nakon toga dostupan vam je sav sadržaj. Ako imate mogućnost odabira, usput rečeno, mrvicu je praktičnije cijeli proces obaviti na računalu nego na mobilnom uređaju.

Novi korisnici trenutačno imaju mogućnost jednomjesečnog probnog korištenja bilo kojeg od tri postojeća paketa. Osnovni paket košta 49 kuna mjesečno i donosi više od 60 kanala, kao i video klub s više od 300 naslova. Srednji paket stoji 89 kuna mjesečno i sadrži više od 150 kanala, dok najjači paket po cijeni od 169 kuna mjesečno ima praktički sve što vam može trebati - više od 160 kanala (među kojima su i HBO, Cinemax, Cinestar, Pickbox, brojni Disneyjevi kanali…) te video klub s više od 19 tisuća naslova. Cijene za dva skuplja paketa su nešto povoljnije za Telemachove pretplatnike.

Posebna aplikacija

Ponajbolja strana EON TV-a je samo korisničko sučelje. Vrlo je intuitivno za korištenje i elegantno je dizajnirano. Skoro sve je bazirano na karticama, koje su iznimno praktične i pregledne. Uz njih je moguće dobiti pregled kompletnog programskog paketa i odabrati željeni sadržaj. Pritom se pritiskom na gornji dio kartice odmah ulazi u taj program, a pritiskom na srednji dio se otvara prozor s informacijama o samoj emisiji u tijeku. Svaka kartica sadrži i plavu trakicu koja pokazuje koliko je emisije već proteklo. Moguće je i umjesto kartica promijeniti pregled u običnu listu, postoji i opcija sužavanja sadržaja prema vrsti i kategoriji, postavljanje podsjetnika, odabir omiljenih emisija… Dojam je da je korištenje EON TV-a najpraktičnije na računalu, jer je značajno brže od Smart TV-a, a ima značajno veći ekran od mobilnih uređaja.

image
Shutterstock

Naravno, s obzirom na to da mobilni uređaji vladaju svijetom, sučelje je odlično prilagođeno za pametne telefone i tablete. Iako je, jasno, moguće koristiti EON TV na mobilnim uređajima preko internetskog preglednika, svakako je bolje skinuti dediciranu aplikaciju. Jasno je da nije moguće na manjim ekranima imati jednako dobar pregled velikog broja kanala pa je potrebno nešto skrolanja, ali sve funkcionira jednako glatko kao na računalu. Izvrstan je detalj opcija gledanja picture-in-picture, kod koje se EON TV prebaci u plutajući ekran na pametnom uređaju te se tako može gledati dok u pozadini radite nešto drugo.

Što se tiče televizora, aktivacija zahtijeva još jedan dodatni korak. Naime, nakon skidanja aplikacije na Smart TV potrebno je otvoriti svoj profil na adresi www.mojeon.hr te tamo upisati kod koji će biti ispisan na ekranu televizora. To će vas automatski ulogirati u na Smart TV aplikaciju. Na istoj toj adresi može se upravljati svim parametrima EON TV računa - plaćanje, promjena paketa i slično. Sjajna je pogodnost to što EON TV podržava Google Chromecast i Apple Airplay, pa je na brojnim televizorima sadržaje moguće slati izravno s telefona ili tableta, što je znatno lagodnije korisničko iskustvo.

Cjenovno prihvatljiviji

Posebna blagodat je činjenica da je moguće imati čak deset Sport klub kanala u svim paketima, a fantastičan detalj je što se uz utakmice pojavljuje malena ikonica lopte, pritiskom na koju se dobiva osnovna statistika za susret koji je u tijeku. Izvrsna je opcija to što je sav sadržaj dostupan do sedam dana unatrag, a skrolanje kroz tih proteklih tjedan dana je prilično dobro osmišljeno sa svrhom da se što brže dođe do željenog programa - odabere se datum, a moguće je potom suziti izbor na doba dana te napokon doći i do same emisije koja se traži.

image
Shutterstock

EON TV je, zaključno, idealna opcija za osobe koje žele imati dostupan sav televizijski sadržaj, a ne žele se vezati dugotrajnom pretplatom uz neku od drugih sličnih opcija. Cjenovno je i nešto prihvatljiviji od konkurencije s obzirom na sve što se dobiva, a i raspon cijena je, čini se, dobro pogođen - od bazičnog paketa s najosnovnijim sadržajem (a uključuje i ogroman sportski paket) pa sve do premium verzije, koja može zadovoljiti i najveće ovisnike o televiziji. Sučelje je moderno i uglađeno, zasad nijednom nismo doživjeli padanje usluge ili pucanje veze.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Telemach Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:58