Gospodarski uzlet

Novo lice Osijeka: okrenuli su se IT-u i ekologiji, a po jednoj stavci su među najboljima u Hrvatskoj

Osijek je od 2013. povećao postotak odvajanja otpada sa sedam na 36 posto u 2020., a u ovoj se godini očekuje daljnji porast na 48 posto odvojeno prikupljenog otpada. Time postaje najuspješniji među većim gradovima u Hrvatskoj
 Grad Osijek

Grad Osijek proteklih nekoliko godina stavlja na kušnju dojam koji opisuje podneblje Slavonije kao mjesto opuštenog i laganog ritma života. Iako se te blagodati i dalje prakticiraju u privatnim životima žitelja Osijeka, gospodarska i društvena aktivnost na promatrača izvana ostavlja impresivan dojam. Doista, ako ste u gradu bili prije desetak godina, danas ćete ga doživjeti znatno pozitivnije i drugačije. Jaka građevinska aktivnost, od investicija državnih tvrtki, preko gradskih razvojnih projekata, pa do privatnog sektora uočljiva je na svakom koraku.

Razvija se odlična poduzetnička klima

Opredjeljenje za stvaranje kvalitetnog okruženja poduzetnicima najbolje ilustrira gradnja modernog IT parka i Eko-industrijske zone Nemetin. IT park je strateški projekt Urbane aglomeracije Osijek. Osiguranje top lokacije i gradnja poslovne infrastrukture koju će koristiti tvrtke iz najpropulzivnijega gospodarskog sektora. Projekt prepoznat kao "must have" za grad čija je IT scena među vodećima u regiji koji je započeo u 2020. te se uz gradnju devet poslovnih zgrada IT tvrtki nastavlja od ljeta ove godine gradnjom centralne zgrade za najam.

image
Grad Osijek

U zoni Nemetin se također ubrzano gradi, nakon gradnje poslovne zgrade i početka rada globalnog igrača u analizi hrane, tvrtke Inspecto, započinje gradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koj provodi Osječko-baranjska županija uglavnom europskim novcem. U Nemetinu se gradi i Com-cross-ov centar za obuku te tako njemačka tvrtka s hrvatskim znanjem i vještinama u području telekomunikacije, prometa i energije širi svoje poslovanje i uspješno spaja nišnu potrebu poslodavca s lokalnim obrazovnim kurikulumom.

Briga o energiji u javnom sektoru

Bioplinsko postrojenje u Nemetinu kojem je nositelj gradska tvrtka Centar za obnovljive izvore energije bit će uspješan nastavak niza projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije koji ima za cilj zbrinjavanje bio-otpada s područja grada Osijeka i proizvodnju električne energije oko 4.075.000 kWh i toplinske energije za potrebe zone oko 5.100.000 kWh, te zbrinjavanje otpada koji bi završio na odlagalištu bez njegove oporabe. Grad Osijek od 2002. godine kontinuirano provodi projekte s područja Održivog razvoja s naglaskom na Energetsku učinkovitost (EnU) i uporabe obnovljivih izvora energije (OiE), pa je do danas sudjelovao na više od 23 projekta i projektnih programa s područja EnU i Oi, od toga najviše dječjih vrtića i osnovnih škola, te objekata športske namjene, ukupne vrijednosti gotovo 65 milijuna kuna.

Također su sagrađene dvije fotonaponske elektrane ukupne snage 120 kWh na dva javna objekta, a proizvedena električna energija služi za potrošnju vlastitih potreba. Projektna dokumentacija za nove natječaje pripremljena je za još devet javnih zgrada. Sustavno se provodi i gospodarenje energijom i vodom (SGE) u javnim zgradama o kojima Grad Osijek vodi brigu i za koje plaća energente i vodu. Trenutno je u Informativnom sustavu za gospodarenje energijom (ISGE) registrirana 221 zgrada i dijelovi zgrada te kompletna javna rasvjeta (300 mjernih mjesta), a Grad Osijek je do danas u 24 zgrade ugradio sustave za nadzor i daljinsko očitavanje potrošnje energije i vode. Također, u tri zgrade Gradske uprave Grad Osijek je početkom 2020. uveo normu ISO 50001 za gospodarenje energijom.

Okoliš i zelenilo kao indikatori visoke kvalitete života

Jedan od aspekata zbog kojih je Osijek prepoznat kao grad visoke kvalitete života jest visok stupanj brige za okoliš, koji je vidljiv u održavanju parkova, perivoja i ostalih zelenih površina, a koji čine dio gradske baštine i njegova identiteta. Drugi važan faktor brige za okoliš je sustav gospodarenja komunalnim otpadom kao osnovni preduvjet da navike proizašle iz našeg suvremenog načina života ne ostavljaju trajan štetan ili ružan trag. Sustav koji je Grad Osijek razvio u suradnji s vlastitim trgovačkim društvom Unikom d.o.o. ekonomski i operativno jedan je od najučinkovitijih u zemlji, što dokazuju mjerljivi indikatori poput udjela odvojenog prikupljenog otpada te mjesečni izdatak koji Osječani plaćaju kao naknadu za javnu uslugu prikupljanja otpada.

image
Grad Osijek

Podjelom spremnika za odvojeno prikupljanje papira, plastiku, biootpada, metala i stakla na kućnom pragu uz neizostavan utjecaj edukacije svih društvenih skupina, kao i uspostavom mreže reciklažnih dvorišta i gradnjom građevine za biološku obradu otpada, Osijek je od 2013. povećao postotak odvajanja otpada sa 7% na 36% u 2020. godini, a u ovoj se godini očekuje daljnji porast na 48% odvojeno prikupljenog otpada predanog na daljnju uporabu.

Time se Osijek približio ostvarenju zakonski propisanog cilja od 50% odvajanja otpada čime postaje najuspješniji među većim gradovima u Hrvatskoj. U spomenute elemente infrastrukture, opreme i edukacije Osijek je kroz projektne aktivnosti uložio više od 43 milijuna kuna, najvećim dijelom iz sredstava EU. Pritom prosječan račun koji domaćinstvo u gradu Osijeku mjesečno plaća iznosi 46 kn, što je jedan od najnižih iznosa u Republici Hrvatskoj.

Očuvanje baštine kao identiteta i resursa grada

Osijek je Europsku godinu kulturne baštine (2018.) i sljedeću 2019. posvetio revitalizaciji secesijske, barokne i pomalo zaboravljene židovske kulturne baštine grada, koje ga svrstavaju u srednjoeuropski kulturni krug. Tijekom 2019. godine u gradu Osijeku je uz većinsko financiranje EU završena obnova 6000 m2 secesijskog Sakuntalinog parka u središtu grada i uređenje Stare pekare i novog Trga V. Lisinskog u Tvrđi te je započela realizacija daljnjih kapitalnih projekata obnove barokne tvrđavske baštine: Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe (revitalizacija preko 30.000 m2 brownfield područja Tvrđe – komunalne infrastrukture i popločenja, ukupne vrijednosti gotovo 120 mil. kuna) te obnova nekadašnje Konjičke vojarne s prenamjenom u regionalni info-turistički Centar za posjetitelje. Istovremeno je završeno i projektiranje obnove i prenamjene za još pet lokacija u Tvrđi, čime se Grad Osijek strateški usmjerio ka daljnjoj revitalizaciji ove vrlo vrijedne barokne baštine.

image
Grad Osijek

Suvremeni modeli urbanog prometa

U području urbane mobilnosti, grad Osijek primjer je grada bicikala i biciklista s više od 45 kilometara biciklističkih staza i novcem EU rekonstruiranih 3,8 kilometara prema Tenju i Bilju, susjednoj općini preko Drave koja je sagradila svoju dionicu – važnu i Osječanima i turistima radi pristupa najvećoj prirodnoj turističkoj atrakciji – Kopačkom ritu, te spajanju na dvije europske ciklo-rute. Uspostavljen je sustav dijeljenja automobila s 8 električnih automobila, a ove godine započinje i sustav dijeljenja bicikala (175 bicikala i 25 samouslužnih stanica).

Projekt modernizacije tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka nastavlja se nakon zahvata na ispravljačkim stanicama modernizacijom kompletne podzemne kabelske mreže i 9,5 kilometara gornje kontaktne mreže i tramvajske pruge te 23 tramvajska stajališta. Započinje i projektiranje gradnje nove remize gradskog prijevoza putnika, a kruna je projekata - nabava novih tramvaja (čime završava ciklus od više od 100 mil. eura investicija u gradski promet).

Za novo razdoblje, od 2021. godine nastavljaju se kapitalna ulaganja u Tvrđi i proširenje IT parka, kao i rekonstrukcija športsko-rekreacijskog centra Kopakabana te kreće projektiranje Centra urbanih sportova kao športsko-turističke investicije temeljene na više od dvadeset godina tradicije Pannonian challengea koji gradu na Dravi uz novi stadion NK Osijeka, novi tenis centar, planirana ulaganja u obnovu strelišta Pampas i veslačkog kluba Iktus donosi nove gospodarske prilike i razvoj.


Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Osijekom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:13