Biznis model

Obrtnik i maslinar iz Vrsara pouzda se u ‘strategiju čekanja‘, spasila ga je 2007. i u koroni

Nabavna cijena junetine porasla je za 30 posto, a veliki rast osjeti se kod svih materijala potrebnih za uzgoj maslina
 Goran Šebelić/Cropix

Zoran Kalčić otvara vrata svoje novootvorene mesnice u Vrsaru. Naresci i piće dobrodošlice su posluženi, sitni novac za kusur je u blagajni i sve je spremno za doček prvih kupaca. Svejedno, u njemu vrije osjećaj neizvjesnosti. Godina je 1994., rat još uvijek traje, nema toliko turista te gospodarska situacija nije najbolja i tko zna kada će se popraviti. Ponovno, na mala vrata, ulazi pitanje koje ga muči danima: „Jesam li pogriješio s otvaranjem obrta?“

Prije nego li je stigao ponuditi odgovor, na vratima se pojavljuju prve mušterije, točnije prijatelji koji su ga došli podržati. Nedugo nakon njih dolaze i prvi pravi kupci, među njima i turisti iz obližnjih kampova.

- Ruku na srce, ti turisti su bili Česi koji su došli samo zbog besplatne hrane. Pojavili su se i sljedeći dan i onaj poslije samo da pitaju zašto nema više narezaka – prisjeća se uz osmijeh Kalčić, 49–godišnji obrtnik iz Vrsara.

image

Zoran Kalčić, vlasnik obrta za trgovinu i ugostiteljstvo Kalčić

Goran Šebelić/Cropix

Skoro tri desetljeća kasnije, vrata njegove mesnice su i dalje otvorena te danas, uz isključivo hrvatske mesne proizvode, prodaje i vlastito maslinovo ulje. Iza njega je i odlično ljeto, a promet u blagajni je bolji nego rekordne 2019. tako da će godinu završiti u finom plusu i može mirne duše zatvoriti mesnicu za ovu sezonu i posvetiti se berbi maslina. Dodatni novac otvara mogućnosti za ulaganje pa i ostvarenje starog poslovnog sna o gradnji turističkih apartmana. No, unatoč pozitivnoj godini i dobrom poslovanju, u njemu se svejedno pojavilo ono isto zrno neizvjesnosti s dana otvorenja trgovine. Krivac je ponovno isti – aktualna gospodarska situacija.

JEFTINIJE GORIVO I MANJI RAČUNI ZA STRUJU? MOGUĆE JE, UŠTEDITE VIŠE TISUĆA KUNA KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Rast nabavne cijene

Državni zavod za statistiku objavio je kako su potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle u rujnu 12,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa je tako inflacija dosegnula novu najvišu razinu od kada spomenuti zavod vodi te podatke. Uz to, energetska kriza ne jenjava i svi se pribojavaju cijena režija pred nadolazeću zimu. Kalčić pritom nije iznimka.

- Poskupljenja se već debelo osjete – ističe obrtnik.

Kako kaže, cijena junetine porasla je za 30 posto, a veliki rast osjeti se kod svih materijala potrebnih za uzgoj maslina, od goriva, gnojiva i zaštitnih sredstava pa sve do boca i čepova. No, opet, iza njega je dobra turistička sezona, a iz Hrvatske udruge turizma su već u kolovozu najavili kako je potrebno odmah krenuti s pripremama za ljeto 2023. te nastaviti s investicijama ako želimo iduće godine biti konkurentni na europskom tržištu. Kalčić se trenutno, baš kao i mnogi drugi obrtnici te poduzetnici u turizmu, nalazi na jednoj važnoj prekretnici – uložiti u proširenje posla ili oprezno trošiti dok kriza ne prođe?

- Ne znam što je ispravno, no znam kako ću ja postupiti. Po prirodi sam oprezniji i nisam sklon tome da idem u nešto novo dok traje gospodarska neizvjesnost. Lakše je stajati miran u takvim situacijama – navodi Kalčić te dodaje da je istu taktiku primijenio i pred krizu 2007., kao i za vrijeme nacionalnog lockdowna.

image
Goran Šebelić/Cropix

U oba slučaja se „strategija čekanja“, kaže, pokazala ispravnom, kao i odluka da se stavi dovoljno novca sa strane za moguće teške dane. Čak i bez naglih financijskih zaleta uspio je kroz godine više puta renovirati mesnicu te obnoviti strojeve i opremu za proizvodnju maslinovog ulja.

JEFTINIJE GORIVO I MANJI RAČUNI ZA STRUJU? MOGUĆE JE, UŠTEDITE VIŠE TISUĆA KUNA KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

- Nisam naučen da ide sve odmah, već da posao ide korak po korak. Možda to nije poduzetnički od mene, ali, što ću, takav sam – iskren je Kalčić.

HOK Obrtnik plus

Veliki faktor uspješnosti u poslovanju, kaže, čini i iskorištavanje svih mogućih pogodnosti za obrtnike te u tom kontekstu posebno hvali program HOK Obrtnik plus. Riječ je o projektu koji obaveznim i dobrovoljnim članovima Hrvatske obrtničke komore (HOK) osigurava brojne pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, čime se ostvaruju značajne uštede u poslovanju. U širokoj lepezi pogodnosti obrtnici mogu, primjerice, ostvariti uštede za struju putem HEP Opskrbe. Naime, znatan je dio obrtnika, upravo na poziv HOK-a, već nakon prvih najava o poskupljenju struje u studenom prošle godine, potpisao Sporazum o suradnji s HEP Opskrbom. Na taj su način zaštitili svoje poslovanje od cjenovnog udara i to na dulje razdoblje jer ugovor s HEP Opskrbom omogućava zajamčene dvije godine nepromijenjenih cijena, bez obzira na tržišna kretanja. Povlaštene cijene na duže razdoblje moguće je dobiti i za gorivo zahvaljujući uključenosti partnera koji nudi popust na cijenu goriva u spomenutom projektu. Tu su i povoljnije cijene za razne industrijske proizvode, zaštitnu opremu, repromaterijal, najam informatičke opreme, različite medicinske usluge, i mnoge druge usluge. I to sve bez dodatnih troškova osim plaćanja članarine HOK-a, s time da je to opcija koju mogu koristiti obavezni te dobrovoljni članovi, odnosno poduzetnici koji žele postati članom HOK-a.

- Komorski doprinos koji plaćamo možemo zapravo višestruko vratiti kroz pogodnosti koje imamo zahvaljujući članstvu u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Osobno koristim sve pogodnosti projekta HOK Obrtnik plus i volio bih da svaki obrtnik ode u svoje matično udruženje i samostalno se uvjeri u brojne popuste koje može ostvariti – kaže Kalčić.

image
Goran Šebelić/Cropix

Od brojnih pogodnosti posebno ističe suradnju s HEP Opskrbom. Struja mu je zaštićena na 1,52 kune po kWh, dok neki njegovi kolege plaćaju i do 3 kune po kWh. No, kako se on nalazi u skupini manjih potrošača nada se da će mu cijena električne energija biti još i manja, sukladno paketu mjera pomoći koji je Vlada usvojila gdje stoji da će obrtnici jeftinije plaćati struju ako u razdoblju od 1. listopada do 31. ožujka potroše do 2500 kilovatsati mjesečno.

JEFTINIJE GORIVO I MANJI RAČUNI ZA STRUJU? MOGUĆE JE, UŠTEDITE VIŠE TISUĆA KUNA KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Ostanak u Hrvatskoj

Stoga vjeruje kako bi za 10 godina, ako nastavi ovim tempom, mogao proširiti svoje poslovanje i na iznajmljivanje apartmana. U svakom slučaju, kaže, nije požalio što je onoga dana davne 1994. godine otvorio vrata svoje mesnice i ostao u Hrvatskoj.

- Imam puno poznanika koji rade vani i od svakoga čujem kako im nedostaje dom. Možda je vani uređenije i može se više zaraditi, ali i u Hrvatskoj sada ima jako puno prilika za posao. Sve više ljudi otvara obrte i poduzeća, proces je k tome puno jednostavniji nego prije. Postoji puno poticaja za pokretanje vlastitog posla, čak se i puno lakše dolazi do kredita s niskim kamatama. Prema tome, mladi koji žele raditi u Hrvatskoj imaju pred sobom jako puno mogućnosti. Samo trebaju probati – zaključuje Kalčić.

Kako se prijaviti za popuste u HOK Obrtnik plus projektu

Projekt funkcionira na način da su pogodnosti koje nude partneri u projektu HOK Obrtnik plus dostupne svim članovima s podmirenim komorskim doprinosom te se ostvaruju izravnim kontaktiranjem željenog partnera. Lista partnera s opisom pogodnosti i kontaktima partnera dostupna je na webu Hrvatske obrtničke komore. Obrtnik se treba obratiti željenom partneru uz napomenu da želi ostvariti pogodnost u okviru programa HOK Obrtnik plus. Partneri imaju pravo zatražiti OIB obrtnika radi provjere ostvaruje li pravo na popust, odnosno, podmiruje li komorski doprinos. U tu svrhu, implementirano je i javno sučelje u koje partner upisuje OIB te dobiva informaciju ostvaruje li član pravo na pogodnost.

JEFTINIJE GORIVO I MANJI RAČUNI ZA STRUJU? MOGUĆE JE, UŠTEDITE VIŠE TISUĆA KUNA KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske obrtničke komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:01