6. Festival svjetla

Od 20. do 24. ožujka grad ponovno postaje domaćin spektakularnim svjetlosnim instalacijama

Pet dana spoja umjetnosti i tehnologije uz 29 atrakcija na brojnim lokacijama u centru grada, među kojima su Park Ribnjak, Dolac i Stara Vlaška
 Marin Tomas

I ovo proljeće u Zagrebu bit će dočekano na čaroban način – uz šesti po redu Festival svjetla. Od 20. do 24. ožujka grad ponovno postaje domaćin spektakularnim svjetlosnim instalacijama, zaigranim animacijama i raznolikim objektima domaćih i stranih umjetnika koji posjetiteljima donose jedinstveno iskustvo i nezaboravan doživljaj.

image
Julien Duval

Pet dana spoja umjetnosti i tehnologije uz 29 atrakcija na brojnim lokacijama u centru grada, među kojima su i Park Ribnjak, Dolac, Stara Vlaška, idealan su način za ostavljanje hladnih i tmurnih zimskih dana iza sebe. Novo zagrebačko ruho sa sobom će donijeti i novu energiju obasjanu svjetlosnom umjetnošću, idealnu za dolazak dužih i toplijih proljetnih dana.

Ovaj zanimljiv događaj održava se od 2017. godine, a s vremenom je postao neizostavan dio kulturnog kalendara grada Zagreba i svojevrsni vjesnik proljeća. Manifestacija uz spajanje umjetnosti, dizajna, zabave i, naravno, svjetla, gradske ulice, trgove i građevine pretvara u slikarsko platno i scenografiju za najbolje od moderne umjetnosti.

image
ustupljena fotografija

Prošlogodišnja izdanja osvojila su posjetitelje svojim maštovitim uracima koji su odlično povezali suvremene digitalne tehnologije s kreativnošću. Želja organizatora je da se svi koji dođu na festival prepuste emocijama i svjetlu koje budi nadu i motivira na novi početak i dopuste da ih odvede u svijet mašte i čarolije. Svjetlo festivala će obasjavati grad od 18 do 23 sata, a ulaz na sve lokacije je besplatan.

Kratka turneja

Kula Lotrščak na pet dana postaje Svjetionik - simbol početka još jednog Festivala svjetla koji posjetiteljima pokazuje put prema svjetlosti koja se proteže gradom. Svjetlosna bajka festivala raširena je po Zagrebu, a jedna od zraka Svjetionika ukazuje na još jedan zagrebački simbol, tržnicu Dolac. Tržnica snažno odiše tradicijom Zagreba pa će okolne zgrade postati pozornicom ovogodišnjeg izdanja manifestacije. Ples svjetlosnih priča po zgradama omogućit će spajanje vrhunske 3D mapping tehnologije vizualizacije s tradicionalnim i suvremenim elementima metropole.

image
ustupljena fotografija

No, nisu samo zgrade Dolca ovogodišnji akteri festivala, već i kultne stepenice na kojima će biti rasprostrt spektakularni visokotehnološki „tepih", koji pobuđuje svjetski zagrebački urbanitet i stapa digitalnu tehnologiju s tradicijom.

Očuvanje okoliša i mira

Uz zapanjujuću estetiku, Festival svjetla donosi i vrlo bitne poruke za sve posjetitelje. Dvorište Zagrebačkog plesnog centra u Ilici 10 postaje dom svjetlosne postave koja prikazuje riječ „Mir“ na 73 jezika i 29 svjetskih pisama. Titrajuće riječi prizivaju u svijest sve koje ih pogledaju i naglašavaju potrebu za mirom u današnjem uzburkanom svijetu.

Osim na mir, ovogodišnje izdanje festivala naglasak stavlja i na važnost očuvanja planeta. U suradnji sa Svjetskim fondom za prirodu, a povodom svjetske akcije „Sat za planet Zemlju", svjetla ovogodišnjeg festivala obasjat će gorući problem stanja planeta Zemlje. Poruka atrakcije locirane na Trgu Marka Marulića pod nazivom „We are all connected“ jest da je briga o planetu jednaka brizi o samome sebi te da smo svi povezani i isprepleteni.

Uz to, Trg hrvatskih velikana ugostit će koncept Čuvara budućnosti kojeg organizatori nazivaju svjetionikom nade. Tema koncepta također ukazuje na važnu ulogu koju svatko ima u očuvanju prirode za dobrobit budućih generacija.

Igralište Osnovne škole Miroslava Krleže još jedna je lokacija posvećena podizanju svijesti o važnosti očuvanja okoliša. Simbolici plesača koji demonstriraju agresivnu dominaciju nad prirodom i zelenih traka koje predstavljaju sječu šuma i uništenje okoliša pridružuju se pročišćujući zvukovi osamdesetih, koji pozivaju na transformaciju iz industrijskog sivila u zeleni ekološki raj.

Svjetlosno onečišćenje festivala svedeno je na minimum i vremenski ograničeno te se garantira najmanji mogući utjecaj na čovjeka i prirodu.

Promjena perspektive

Osim brige o okolišu i važnosti mira, ovogodišnje izdanje Festivala svjetlosti podsjeća i na važnost povremene promjene kuta gledanja na svijet. Interaktivna svjetlosna instalacija nazvana „Perspektiva“ koja će se nalaziti na Europskom trgu zamišljena je kao ogledalo kaosa koji se u određenoj točki stajališta pretvara u harmoniju. Svjetlo ili mrak, dan ili noć, ispravno ili pogrešno? Ova instalacija sjajno ukazuje na mogućnost izbora i činjenicu da je u životu uvijek moguće odabrati drugu poziciju promatranja stanja stvari.

image
ustupljena fotografija

Još jedan projekt koji ukazuje na važnost povremene promjene perspektive jest „Universum“, slovačkog umjetnika sedemminuta koji će posjetitelje dočekati u Gajevoj ulici. Pedeset svjetlećih kugli uz pomoć refleksija i svjetlosti na vodi predstavljaju svijet koji se mijenja zajedno s položajem gledanja i unosi dinamičnost i ritam u statično urbano okruženje.

Jeste li ikad poželjeli trčati brzinom svjetlosti? Isti umjetnik u Park Ribnjak donosi djelo koje, poigravanjem doživljajima, to omogućuje. Iskustvo počinje kao lagana šetnja parkom, no instalacija polako ubrzava te se suptilno pretvara u trčanje, dolazeći do vrhunca kada se čitava struktura pretvara u sprint. Svjetlost i pokreti i ovdje nose bitnu poruku: za mir, za slobodu, za umjetnost!

Oda velikanima

Uz važne poruke, Festival svjetla, na sebi svojstven način, odaje počast i osobama koje su obilježile hrvatsku povijest. Marko Marulić, otac hrvatske renesanse, bio je autor nekih od najznačajnijih djela hrvatske književnosti koji je svojim riječima mijenjao načine razmišljanja mnogih. Spomenik trga koji nosi njegovo ime bit će osvijetljen njegovim najutjecajnijim rečenicama i nakratko oživjeti njegovu ostavštinu.

Plato garaže Tuškanac pobrinut će se za obilježavanje važnosti košarkaške legende Dražena Petrovića. Spoj umjetnosti i tehnologije donosi kip dječaka s loptom, a središnji dio postave čini legendarna „četvorka“ koja predstavlja poveznicu između njegovih početaka u Šibeniku i dana najveće slave. Ispunjena je stotinama košarkaških lopti koje simboliziraju ispucane lopte na svakodnevnim treninzima. Podnožje skulpture može poslužiti kao motivacija svima jer sadrži ispisane Draženove izjave o važnosti napornog rada, odlučnosti, predanosti i vječitoj težnji za postizanjem savršenstva.

Svijet mašte

Kao i prethodnih godina, dio atrakcija postavljenih u parkovima i na šetalištima namijenjeno je djeci. U tren oka vizualni spektakl najmlađe odvodi u svijet igre, mašte i veselja. Ove godine Dječje igralište Dubravkin put transformira se u magični neonski svjetlosni park koji potiče maštu. Igra, trčanje i zabava uz maštovito putovanje kroz svijet svjetla i boja ostavit će nezaboravan dojam na sve generacije, a pogotovo najmlađe.

S druge strane, Park šuma Tuškanac otkriva tajni život šuma. Svjetlosna priča poziva posjetitelje da zakorače u vanzemaljsku šumu, u kojoj su nebeska tijela u bliskoj komunikaciji sa stablima, a svjetla otkrivaju život koji se odvija podno krošnji.

image
ustupljena fotografija

Za još veći bijeg od stvarnosti zadužena je interaktivna instalacija „U oblacima“ na Trgu Ivana Mažuranića. Njene jedinstvene ljuljačke stvaraju dojam levitacije među oblacima uz maksimalnu opuštenost, a nježna svjetla i glazba ostavljaju bez daha.

- S velikim veseljem pozivam sve na otvorenje Festivala svjetla Zagreb uz 3D mapping koje će se održati srijedu, 20. ožujka, u 19:00 sati na lokaciji koja se premijerno predstavlja – Trgu Marka Marulića. Kao i prijašnjih godina, Festival će biti otvoren od 18 do 23 sata, a ulazak na sve programe je besplatan. Festival svjetla Zagreb, koji TZGZ organizira od 2017. godine, je više od samog događaja – to je prilika da istražimo nove dijelove grada koji su uključeni u ovogodišnji program, kao i da se povežemo s drugim gradovima te zemljama. Naime, Festival njeguje međunarodni karakter pa smo, tako, ostvarili suradnju s umjetnicima iz Austrije, Francuske, Njemačke, Slovačke i Španjolske, a vesele nas i hrvatska gostovanja iz Pule i Šibenik - izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Binenefeld.

image

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld

Ranko Šuvar/Cropix

Za vrijeme održavanja Festivala svjetla Zagreb, od 20. do 24 ožujka, u periodu od 18 do 23 sata, moguće je preusmjeravanje prometa na pojedinim centralnim lokacijama Festivala. Organizatori upozoravaju na moguće gužve te sugeriraju korištenje javnog prijevoza.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Turističke zajednice grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:53