Važan jubilej

Od čišćenja plaža do udomljavanja životinja: zaposlenici vodeće hrvatske tvrtke organizirali su više od 300 akcija

INA Klub volontera osnovan je prije 10 godina, a u njemu je tijekom tog razdoblja sudjelovalo gotovo 5000 volontera

INA Klub volontera u akciji

 Marko Todorov/Cropix

Od čišćenja plaža, preko bojanja javnih klupa i zasađivanja predivnih vrtova, do udomljavanja životinja. Gotovo 5000 marljivih sugrađana u posljednjih je 10 godina posvetilo svoje vrijeme i energiju kako bi našu zajednicu učinili boljim i ljepšim mjestom za život. Svi su oni članovi INA Kluba volontera koji je vodeća energetska kompanija na tržištu osnovala 2011. godine i ove godine, na jubilarni deseti rođendan slavi sve vrijeme, trud, znanje i vještine zaposlenika koji su uloženi u promoviranje opće dobrobiti.

Do danas su realizirali više od 300 akcija, a jednom je aktivirana i cijela zajednica pratitelja na društvenim mrežama. Na Ininoj Facebook stranici organizirana je akcija u kojoj su fanovi stranice pozvani da ostave svoj komentar na objavu, a svaki je komentar, njih 250, pretočen u jedno zasađeno stablo u blizini Ininog maloprodajnog mjesta Kozjak – sjever.

image

INA Klub volontera ima više od 1400 članova

INA

Priča volontera

Okrugli rođendan INA Kluba volontera i vlastiti pedeseti ove godine slavi i Neven-Pavao Poklepović, predsjednik Kluba, i njegov član još od osnutka 2011. godine. Tijekom ovih 10 godina, priča Neven-Pavao, aktivno je sudjelovao u više od 200 akcija, a na neki način je bio angažiran u gotovo svakoj od njih. Gotovo tri desetljeća radi za Inu i, iako mu Klub nije primarni posao, kaže kako mu se uvijek provuče kroz poslovnu svakodnevicu.

- Angažman u INA Klubu volontera nije moj primaran posao jer inače radim u Korporativnim komunikacijama i marketingu, ali je ubrzo postao dijelom mog svakodnevnog rada koji jako volim. Od malih sam nogu imao taj osjećaj i želju direktno pomoći onima kojima je najpotrebnije i drago mi je što sam dio tvrtke koja je toliko osviještena o potrebama našeg društva - otkriva Neven-Pavao koji je dio INA tima od 1993. godine.

image

Neven-Pavao Poklepović u akciji uređenja vrta bolnice u Popovači 2015. godine

Dražen Kokorić

INA Klub volontera samo je tri godine nakon osnutka povećao broj godišnjih akcija s 12 na gotovo 20, a 2018. imali su ih više od 60.

- Godišnje primimo oko 1000 zahtjeva, ali to je samo jedan od načina na koji se puni bazen potencijalnih akcija. Mnogi naši kolege u svojim krugovima prepoznaju ili saznaju za kakav problem ili potrebu pa nam proslijede informacije, a s vremena na vrijeme upitamo i Inine fanove putem društvenih mreža za njihovo mišljenje i prijedlog. Tu su i naši dodatni projekti poput Zelenog pojasa i SpajaLICA-e. Unutar projekta SpajaLICA u Medulićevoj smo smjestili pet udruga od kojih smo jednoj izgradili cijelo vanjsko jahalište za njihove terapije u Sesvetama - nastavlja Neven-Pavao i dodaje kako ne postoji ni jedna županija a ni okolica većih mjesta u Hrvatskoj koju već nisu posjetili.

Priznanje Hrvatskog centra za razvoj volonterstva i Volonterskog centra Zagreb za izniman doprinos u razvoju i promicanju korporativnog volontiranja na području Republike Hrvatske dobili su 2019. godine, a tek koji mjesec kasnije postali su i potpisnikom Povelje o volontiranju zaposlenika. Danas Klub ima nešto više od 1400 aktivnih članova koji su uključeni u razne volonterske aktivnosti u svim krajevima Hrvatske i u gotovo svim segmentima društva: humanitarne, ekološke, kulturne, edukativne, zdravstvene i slično. Osim što samostalno organizira akcije, INA Klub volontera uključuje se i u projekte koje organiziraju volonterski centri.

image

Inini volonteri u čišćenju jarunske plaže od otpada

INA

- Dvije struje su potakle osnivanje Kluba. Prije deset godina naš je top menadžment, od Uprave do srednjeg menadžmenta, posjetio SOS Dječje selo Ladimirevci u kojemu su uz velikodušnu donaciju uredili i okoliš. Najpamtljiviji je moment tog posjeta bilo bojanje ograde u zaštitnim odijelima iznad uredskih odijela naših kolega. Ubrzo nakon toga, dvoje kolega se vratilo s međunarodnog poslovnog puta tijekom kojeg su sudjelovali na predavanju o korporativnom volontiranju i shvatili da kod nas ima i resursa i volje za pokretanje istog programa. Sve se to poklopilo 2011. godine, a suradnja sa SOS Dječjim selom ostala je konstantom od samog početka - prisjeća se Neven-Pavao koji je u Klubu aktivan od samog početka, a već osam godina je i dio vodstva.

Zeleni pojas

Od 2014. INA sufinancira humanitarne projekte nevladinih organizacija i edukativnih ustanova kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama. Svake godine u prosjeku za desetak pobjedničkih od više od 300 prijavljenih projekata osigurana je financijska i pomoć INA Kluba volontera. Tako je samo ove godine bilo 348 prijavljenih ideja, a za njih 11 je INA osigurala 210.000 kuna. Pobjednički projekti odabrani su temeljem jasno definiranih kriterija od kojih su najvažniji bili revitalizacija kopnenih i vodenih površina s ciljem očuvanja bioraznolikosti, sadnja autohtonih trajnih biljki, edukacija mladih da misle zeleno. Među nagrađenim idejama bili su čišćenje kupališta Banja, pošumljavanje otočića Sv. Pelegrin i zelena i pametna školska autobusna stanica koju su odabrali Inini fanovi putem Facebooka.

SpajaLICA

Projekt spajalica dio je šire inicijative „Prostor za vaše ideje“ pokrenute u rujnu 2014., u sklopu Ininog društveno odgovornog rada, s ciljem da se odabrane nekretnine koje su u vlasništvu kompanije ustupe na korištenje udrugama i pojedincima koji će svojim radom nastaviti doprinositi kvaliteti života lokalne zajednice. INA je ovim projektom postala pionir u Hrvatskoj u području društveno odgovornog upravljanja nekretninama, za što je dobila i vrijedna priznanja. Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) dodijelila je projektu nagradu GrandPRix kao najboljem komunikacijskom projektu u kategoriji društveno odgovornog poslovanja za 2015. godinu, dok je u lipnju 2016. godine SpajaLICA osvojila i Golden Barrel Award, prvu poslovnu nagradu MOL Grupe, i to u kategoriji „uključenost zaposlenika“.

image

Inini volonteri pomogli su u udomljavanju napuštenih životinja

INA

Danas šest udruga sudjeluje u programu SpajaLICA: Udruga za darovitost 'Dar', Hrvatski savez gluhoslijepih osoba 'Dodir', Udruga Crveni nosovi klaunovi doktori, Udruga za promicanje kulture i umjetnosti 'Ja bih', Udruga Krila – terapijsko jahanje i Ljubav na djelu – Udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti, svi dijele prostore Ine u Medulićevoj ulici i nastavljaju aktivno doprinositi našem društvu.

Dio aktivnosti INA Kluba volontera bio je usmjeren i na pomoć područjima pogođenim potresom u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji. U prosincu je prošle godine INA donirala 2.5 milijuna kuna potresom pogođenim područjima s posebnim fokusom na potporu obnovi Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. Istovremeno su lokalni zaposlenici i članovi Ina Kluba volontera bili na terenu i prikupljali potrebnu humanitarnu pomoć u Rijeci, Zagrebu i Ivanić Gradu koja je bila dostavljena hrvatskom Crvenom križu. Pojedinici su službenim automobilima sudjelovali u distribuciji pomoći stanovništvu ili pomagali strojevima u obnovi. Na Ininim maloprodajnim mjestima osigurana je bila besplatna kava i 0,5 boce vode policiji, medicinskom osoblju, profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima, pripadnicima civilne zaštite, Crvenoga križa, HGSS-a te vojske.

image

Inini volonteri čiste plažu

INA

Klub ima i svoju himnu

Više od 40.000 sati korporativnog volontiranja INA Kluba volontera uložio je u dobrotvoran rad za sve nas. Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga, naglasila je vrijednosti angažmana Ininih volontera: „Zaposlenici koji su uključeni u program korporativnog volontiranja dobrovoljno ulažu vrijeme, trud, znanje i vještine za opću dobrobit, ali i stječu nova iskustva i znanja te postaju motiviraniji. S druge strane korporativnim volontiranjem zajednica dobiva potrebnu pomoć, kao i veću pozornost javnosti za određenu problematiku, što joj naposljetku i olakšava pronalaženje rješenja za određeno društveno pitanje. Iznimno smo ponosni na naša volonterska postignuća, posebno stoga što smo od udruga i lokalnih zajednica prepoznati kao pouzdan partner i oslonac.”

Trud Ininih volontera nedavno je okrunjen i himnom „Okreni se oko sebe”, koja je nastala u suradnji s rock-bendom Opća Opasnost. Videospot te pjesme premijerno je prikazan na 4. Nacionalnoj konferenciji o volontiranju zaposlenika.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnjom s Inom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:54