Ideje za godišnji

Od Istre do Dalmacije: Ako još ne znate gdje na godišnji, provjerite naš popis manje poznatih čarobnih lokacija

Hrvatska obiluje poznatim atrakcijama poput Hvara, Dubrovnika ili Pule, ali i manje poznatim draguljima koji jedva čekaju da ih posjetitelji otkriju: Dugi otok, općina Lumbarda, otok Mljet i općina Grožnjan samo su neki od njih

Grožnjan

 Shutterstock

Kristalno čisto more. Vrući dani. Osvježavajući kokteli. Samo su neki od motiva zbog kojih se radujemo ljetu, mnogima omiljenom godišnjem dobu, no lista razloga zbog kojeg ga volimo neprijeporno može biti i puno dulja. Ususret ljetnim mjesecima mnogi počinju planirati godišnji odmor i lagano im se nameće pitanje kako da ga provedu svjesni da je upravo ljetovanje najbolji lijek za tijelo i dušu.

Jer, morat ćete se složiti s nama, nema ljepše stvari od lijenog izležavanja u popodnevnim satima dok na idiličnoj lokaciji upijate posljednje zrake sunca. Cijeli doživljaj se pojačava ako ste okruženi veličanstvenim krajobrazom, zapanjujućim prizorima modrog mora te rijetko čuvenim dijalektima lokalaca zbog kojih se osjećate kao da ste na drugome kraju svijeta.

Sve od navedenog i više od toga možete doživjeti u Lijepoj našoj. Štoviše, Hrvatska obiluje poznatim atrakcijama poput Hvara, Dubrovnika ili Pule, ali i manje poznatim draguljima koji jedva čekaju da ih posjetitelji otkriju: Dugi otok, općina Lumbarda, otok Mljet i općina Grožnjan samo su neki od njih. Lista se nastavlja, a mi smo si dali zadatak da otkrijemo pet manje istraženih hrvatskih mjesta za čaroban i nadasve nezaboravan ljetni odmor.

Dugi otok

image

Dugi otok

Shutterstock

Uz niz atraktivnih turističkih mjesta i prirodnih ljepota, Dugi otok s dužinom od oko 45 km i širinom između jednog i četiri km, pružit će putovanje kroz svijet tradicije i modernog načina života. Ova otočka ljepotica idealna je za kupanje i uživanje u čistoći netaknute prirode, a dobar je izbor i za ljubitelje sportskih aktivnosti.

Upravo zato što ga karakteriziraju dvije suprotnosti, s jedne strane strme očaravajuće litice Parka prirode Telašćice, a s druge, pak, mirne uvale te poznata pješčana plaža Sakarun. Stoga, možete birati hoćete li se u maniri pravog hedonista cjelodnevno izležavati na suncu ili, pak, vrijeme provesti istražujući arheološke lokalitete po uređenim i obilježenim pješačkim stazama za planinarenje. Nemojte, pritom, zaobići najviši strmac Jadrana, tvrđavu Grpašćak, koja se nalazi na 161 metar nadmorske visine. Na vrhu će vas dočekati čaroban pogled na ljepote Parka prirode Telašćica koji će vam se sigurno urezati u pamćenje. Ovaj još uvijek nedovoljno istraženi dragulj u vama će probuditi pravog pustolova, stoga nećete pogriješiti ako ga odaberete za mirno, a opet avanturističko ljetovanje.

Mljet

image

Otok Mljet

Shutterstock

Na našoj listi pronašao se još jedan atraktivan otok lociran malo južnije na karti, no jednako životopisan kao i Dugi otok. Riječ je o najšumovitijem, ujedno i najjužnijem biseru Jadrana koji karakteriziraju masline, vinova loza, netaknuta priroda, bogata flora i fauna i dva slana jezera, Veliko i Malo jezero.

Najpoznatiji je po Nacionalnom parku Mljetu koji obuhvaća veći dio otoka, međutim krasi ga i manje poznat geomorfološki fenomen Odisejeva špilja, krška šupljina s odlomljenim stropom zbog čega uistinu izgleda poput tajnovite špilje kakvu viđamo samo u filmovima.

Cijeli prizor djeluje zagonetno i bajkovito pa rijetko koji turist ostane ravnodušan nakon što ga posjeti. Zamislite samo s kakvim fotografijama i videozapisima se možete vratiti s putovanja. Štoviše, Odisejeva špilja je riznica tajnih detalja koji će uistinu obogatiti vašu zbirku fotografija i garantirano oduševiti sve vaše pratitelje na društvenim mrežama. No, da biste zabilježili ove nezaboravne trenutke na udaljenim destinacijama, osigurajte se pametnim telefonom sa snažnom baterijom.

image

Odisejeva špilja na Mljetu

Shutterstock

Naime, do Odisejeve špilje ima dobrih pola sata hoda po strmim stijenama. Svakako se oboružajte vodom, ali i ponekom energetskom pločicom. I izbjegavajte najveće sunce. Dobro je znati da ukoliko su veliki valovi u samu špilju se ne može ući, kao i da nema ulaza u more već trebate skočiti sa stijene.

Svakako pripremite i svoj mobitel. Vjerujemo kako je upravo brzo pražnjenje baterije mobitela i nemogućnost njegova korištenja jedna od gorih stvari koja vam se na putovanju može dogoditi. Stoga, da biste zaobišli ovakve nesretne scenarije, rješenje možete pronaći u Huawei nova 9 SE mobilnom telefonu sa SuperCharge funkcijom za brzo punjenje do 60 posto za samo 15 minuta te do 100 posto za 36 minuta

image

Huawei nova 9 SE

Huawei Hrvatska

Drugim riječima, bilo da mobitel punite prijenosnim punjačem koji je iznimno koristan tehnološki dodatak na putovanjima ili, pak, iskorištavate kratko svraćanje do obližnjeg kafića da biste napunili svoj često korišteni gadget, Huawei nova 9 SE će garantirati punjenje baterije „u tren oka” zbog čega ćete se u iznimno kratkom vremenu moći vratiti svojoj omiljenim aktivnostima – fotografiranju i snimanju videozapisa u čemu, također, možete uživati pomoću prethodno spomenutog inovativnog uređaja. Štoviše, u Huawei nova 9 SE značajkama će najviše uživati ljubitelji snimanja vlogova jer je uređaj opremljen kamerom visoke rezolucije od 108 MP kakva se inače viđa samo kod high-end telefona.

Osim navedenog, ljeti je važno brinuti o zagrijavanju uređaja koji se u kontaktu sa suncem može pregrijati i kratkotrajno ugasiti dok se ne ohladi. Iz Huaweija su mislili i na ovaj ljetni fenomen pa nova 9 SE serija mobitela sadrži grafen visoke toplinske vodljivosti koji, u usporedbi s običnim grafenom, povećava kapacitet hlađenja za čak 30 posto. Drugim riječima, nova 9 može brzo osjetiti vruća područja te omogućiti učinkovitije hlađenje, što znači da korisnici mogu neprekidno koristiti mobitel bez brige o tome hoće li im se zbog zagrijavanja ugasiti.

image

Huawei nova 9 SE

Huawei Hrvatska

Tome doprinosi i FullView zaslon s ultra uskim okvirima od samo 1,05 mm koji savršeno nadopunjuje ultra tanko tijelo pametnog telefona od samo 7,94 mm. Budući da mladi veliku pažnju pridodaju dizajnu pametnog telefona, imajući to na umu, mobilni telefon Huawei nova 9 SE je kreiran u tri moderne boje; Crystal Blue, Pearl White i Midnight Black koje djeluju kao da unose sjaj u ruke korisnika te se savršeno stapaju s pedeset nijasni plave otoka Mljeta ili nekog drugog skrivenog dragulja Lijepe naše.

image

Huawei nova 9 SE

Huawei Hrvatska

Osigurajte se i besplatnom zamjenom zaslona ako vam se tijekom istraživanja šumovitog otoka slučajno dogodi nesreća te posljedično ošteti ekran mobitela. Svi korisnici koji nabave Huawei nova 9 SE pametni telefon ostvaruju pravo na besplatnu zaštitu zaslona u trajanju od 12 mjeseci. Zaslon pametnog telefona može se jednom zamijeniti besplatno, bez ikakvih dodatnih troškova.

Lumbarda na Korčuli

image

Općina Lumbarda

Shutterstock

Nastavljamo s otočkim bisterima, no ovaj put ćemo se osvrnuti na općinu koja se smjestila na istočnom dijelu otoka Korčule. Riječ je o Lumbardi koja obuhvaća desetak manjih naselja. Inače, ova se općina može pohvaliti predivnom prirodom, uređenim pješačkim i biciklističkim stazama te plažama, od onih mirnih pješčanih, do skrovitih i divljih, koje nisu pretrpane turistima pa tako osiguravaju potpuni psihički i fizički odmor od naporne svakodnevice. Premda neki misle da je plaža Lumbarda najpoznatije javno kupalište, zapravo je Vela Pržina najpopularnija za plivanje i uživanje na suncu. Navedenom lokacijom će se, ipak, posebno oduševiti ljubitelji gastronomije jer je najviše poznata po vinogradarstvu, štoviše, veliki poznavatelji vina dolaze izdaleka upravo samo kako bi kušali grk, bijelo vino koje se proizvodi od autohtone sorte grožđa istog imena. Ova lokacija je idealna za beskompromisne hedoniste koji zbilja znaju uživati u godišnjem odmoru.

Grožnjan

image

Grožnjan

Shutterstock

Sada, pak, idemo sjevernije, u Grožnjan, mali istarski gradić velikog kulturnog značaja koji se smjestio na samo dvadesetak minuta od Umaga. Iz Grožnjana se pruža idiličan pogled na okolna istarska mjesta, a zbijene kućice i uličice savršeno oslikavaju njegovu srednjovjekovnu prošlost.

Svake godine početkom svibnja grožnjanske uličice i trgovi pretvaraju se u riznicu umjetničkih zbivanja; otvaraju se ljetne muzičke, likovne, plesne i dramske radionice, a budući da se svakog ljeta održava popularni festival Jazz is Back, proglašen je i gradom jazza. Stoga ako ste ljubitelji umjetnosti i glazbe, nemojte ga preskočiti jer ovaj mali gradić ljeti uistinu „diše” i „živi” za glazbu.

Otok Koločep

image

Otok Koločep

Shutterstock

Znate li da u Hrvatskoj postoji otok koji oblikom izgleda kao da nam se smiješi? Riječ je, naravno, o Koločepu, najjužnijem naseljenom otoku u Lijepoj našoj koji je dio Elafitskog arhipelaga, grupe od trinaest otoka, a nalazi se samo pet kilometara od glavne dubrovačke luke.

Ovaj skriveni dragulj broji samo 200 stanovnika, nema ceste pa tako ni automobila, zbog čega je idealan za bezbrižno uživanje u godišnjem odmoru. Ovdje svaki turist može iskusiti čari mediteranskog načina života gdje se vrijeme ne mjeri satom, nego osjećajima. Ne preostaje vam ništa drugo nego da uživate u prastarim maslinicima, visokim palmama, stablima rogača, mirisnim citrusima i gustim borovima šuma jer je otok prepun flore i faune. Idealan je za bijeg od buke modernog života!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Huawei Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:15