Razgovor sa županom

Od posljednjeg do trećeg mjesta po povlačenju sredstva iz EU fondova, evo kako su uspjeli

Damir Bajs kreće u utrku za treći mandat: ‘U idućem razdoblju okrećemo se razvoju kontinentalnog i održivog turizma‘
Damir Bajs,župan Bjelovarsko-bilogorske županije
 Sasa Cetkovic/Bjelovarsko - bilogorska županija

S nizom velikih razvojnih projekata, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs na predstojećim lokalnim izborima kreće u utrku za treći mandat.

Vrijeme je za rezimiranje rezultata mandata uoči predstojećih lokalnih izbora. Kojim rezultatima krećete u utrku za treći mandat, ponovno kao nezavisni kandidat?

- Iznimno sam ponosan na vrlo konkretne i vidljive rezultate jer sam, zajedno sa svojim vrijednim timom, preokrenuo trendove i promijenili smo sliku županije na bolje. Naime, prije osam godina Bjelovarsko-bilogorska županija bila je na posljednjem mjestu u Hrvatskoj među svim županijama po povlačenju europskih sredstava, tada nije postojao niti jedan značajniji projekt, gospodarske brojke bile su u crvenom, a proračun je iznosio 123 milijuna kuna. Danas smo treći u Hrvatskoj po županijski vođenim projektima i samostalno provodimo više od 120 projekata sufinanciranih iz fondova Europske unije. Planirani proračun iznosi 1,1 milijardu kunu i sadrži niz projekata, među kojima su posebno važni oni u zdravstvu i obrazovanju.

image
Damir Bajs,župan Bjelovarsko-bilogorske županije
Sasa Cetkovic/Bjelovarsko - bilogorska županija

Proteklih mjeseci iz vaše županije stižu i vijesti o velikim, razvojnim projektima?

- Projekt izgradnje nove zgrade bjelovarske Opće bolnice najveći je u povijesti ovog dijela Hrvatske. Projekt koji je ušao u svoju završnu fazu dokazuje da se uz mnogo znanja i truda mogu provesti ključni razvojni projekti. Važna mi je podrška Bjelovarčana, ali i svih ostalih stanovnika županije koji razumiju da će bolnica značajno podignuti razinu zdravstvenih usluga. Osim toga, u tijeku je gradnja nove glazbene škole u Bjelovaru, energetska obnova više od 50 školskih objekata u koje se ulaže preko 250 milijuna kuna, kao i projekt nadogradnje Medicinske škole Bjelovar i uspostave Regionalnog centra kompetentnosti, čime ćemo postati centar zdravstva ovog dijela Hrvatske.

image
Zgrada bolnice
Bjelovarsko - bilogorska županija

Osim nastavka i završetka projekata, što Bjelovarsko-bilogorsku županiju očekuje u narednom razdoblju?

- Već dugo se zauzimam za ozbiljniji pristup i razvoj potencijala kontinentalnog turizma, a proteklih je godina ta tema nepravedno stavljena u kut. Pravo je vrijeme za iskorake koji će imati dalekosežne pozitivne posljedice, kako na produljenje sezone, tako i na regionalni i održiv razvoj. Stoga se usmjeravamo na unaprjeđenje ponude Daruvarskih toplica i razvoj posebnog oblika zdravstvenog turizma, kroz projekt gradnje novog bolničkog paviljona sa 140 kreveta te pretvaranje hotela "Termal" u suvremeni wellness hotel. U planu je i nabava medicinske opreme potrebne za unaprjeđenje rada Centra za palijativnu skrb pri Općoj bolnici Bjelovar, ali i gradnja i opremanje agropoduzetničke infrastrukture novog distributivnog centra.

image
Glazbena škola
Bjelovarsko - bilogorska županija

U trećoj županiji u Hrvatskoj po povlačenju sredstava EU gospodarstvo raste brže od državnog prosjeka

1. Ulaganja u zdravstvo – više od 300 milijuna kuna - Nova zgrada bjelovarske Opće bolnice najveća je zgrada u povijesti grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije i ovog dijela Hrvatske. Uspješnim korištenjem europskih sredstava, energetski je obnovljena zgrada bolnice i stomatologije te su obnovljeni i opremljeni domovi zdravlja u Čazmi, Garešnici, Grubišnom Polju i Daruvaru. Kako bi se zadržao postojeći liječnički kadar i privukli novi liječnici u županijske zdravstvene ustanove, prvi u Hrvatskoj uveli smo subvencije liječnicima i zdravstvenom osoblju i do sada je potpisano 135 ugovora.

2. 10 milijuna kuna uloženo u borbu protiv pandemije koronavirusa - Od samog početka pandemije svakom pacijentu pružena je kvalitetna zdravstvena skrb i osigurana su sva potrebna sredstva (od zaštitne opreme i sredstava, lokacija za karantenu, medicinske opreme te 9 novih respiratora za potrebe Opće bolnice Bjelovar). U borbi protiv pandemije utrošeno je 10 milijuna kuna, osigurani su dovoljni kapaciteti za liječenje te je u svakom trenutku svakom pacijentu bila osigurana zdravstvena skrb, a dobrom organizacijom respiratori su dani na posudbu i drugim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj.

3. Druga županija u Hrvatskoj po ulaganjima u školstvo - U najvećem investicijskom ciklusu energetske obnove županijskih škola, nadogradnji i gradnji novih škola, osigurana su ulaganja u više od 50 školskih objekata u vrijednosti većoj od 250 milijuna kuna. U tijeku je i gradnja nove glazbene škole Vatroslava Lisinskog, tek treće nove glazbene škole koja se gradi u Hrvatskoj, a provođenjem projekta Centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar ova županija postat će regionalni centar za zdravstvo u ovom dijelu Hrvatske, u kojemu će se razvijati nova zanimanja, poput njegovateljica i medicinskih sestara za palijativnu skrb te dentalnog specijalista. Uz to, Medicinska škola bit će dograđena i dobit će nove prostore, laboratorije i suvremenu opremu.

4. Rast gospodarstva i pad nezaposlenosti - Svi gospodarski trendovi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji iz crvenog prešli su u zeleno, a rast BDP-a osigurao je uspon na 10. mjesto na ljestvici hrvatskih županija. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, nezaposlenost je manja čak 63 posto, što znači da je nakon 13.190 nezaposlenih u 2013. godini u županiji u 2019. godini evidentirano čak 8317 manje nezaposlenih osoba, a u istom je razdoblju prosječna bruto plaća u županiji rasla 8,85%. Svjesni neizvjesnosti daljnjeg širenja i utjecaja pandemije, već u prvom tromjesečju ove godine raspisan je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 5 milijuna kuna.

5. Prvi u Hrvatskoj po ulaganjima u zelenu energiju - Županija je lider u zelenoj energiji, nakon što su otvorene Bioenergana na šumsku sječku u Grubišnom Polju, snage 5 megavata (ukupna investicija 34 milijuna eura) i toplinska energana u Cigleni, snage 16,5 megavata (ukupna investicija 325 milijuna kuna). Istodobno je aktivno najmanje 5 bioplinskih postrojenja (Gudovac, Rovišće, Vagovina, Hercegovac i Velika Maslenjača) koje koriste nusproizvode industrije i zelenu masu.

6. Izlazak iz prometne izoliranosti - Zahvaljujući europskim sredstvima, sagrađena je i puštena u promet pruga Sveti Ivan Žabno – Gradec, projekt koji je Županija vodila do izdavanja građevinske dozvole. Prvom novosagrađenom prugom u Hrvatskoj nakon 52 godine Bjelovar i bjelovarska regija približili su se Zagrebu, a županija je bolje povezana.

Sadržaj nastao u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:10