Krenite s planiranjem

Odlična ideja za proljetni izlet: ovo područje nadohvat Zagreba ima predivnu prirodu, a hrana je posebna priča!

Bjelovarsko-bilogorska županija prepuna je biciklističkih staza, seoskih domaćinstava i netaknute prirode
Pogled s Daruvarske vinske ceste – Vezmarova kula
 D. Bakarić

Zamislite lokaciju koja spaja tri gore s nevjerojatnim prirodnim bogatstvima, bogatu kulturu i povijest, fantastičnu gastro i enološku ponudu te je ujedno pravi raj za ljubitelje aktivnog života. Vjerojatno vam na pamet padaju neke daleke destinacije u Alpama, ali riječ je o Bjelovarsko – bilogorskoj županiji!

Smještena u središnjoj Hrvatskoj, gdje je krase Moslavačka gora, Papuk i Bilogora, ova županija skriva stoljetne šume, prostrana i plodonosna polja, rascvjetane livade među kojima teku potoci, rječice i nizinske rijeke. Brojni ribnjaci i jezera obiluju ribom, dok su šume i lovišta puna sitne i krupne divljači.

U ovoj županiji nalazi se pet gradova: Bjelovar, Daruvar, Čazma, Garešnica, Grubišno Polje te osamnaest općina koje vas sve zajedno, a opet svaka posebno, pozivaju na istraživanje i otkrivanje. Kod gradova će vas Bjelovar vjerojatno oduševiti pravilnim rasporedom ulica, Daruvar toplim kupeljima još iz rimskih vremena, Garešnica lovištima koja je okružuju, Čazma bogatom prošlošću, a Grubišno Polje mirom koji pruža život u malom gradu. Između gradova istražite općinska središta i sela čije su šume i putevi idealni za istraživanja biciklom, ali i konjima te automobilom.

image
Vožnja označenim cikloturističkim rutama pruža užitak cijeloj obitelji
D.Kirin

Odlične staze za ljubitelje biciklizma

Zahvaljujući kombinaciji prirode i povijesne baštine te sjajno uređenih staza, biciklisti će uživati u istraživanju po označenim rutama, a blagi usponi i prekrasni vidici omogućuju uživanje u biciklizmu svim uzrastima bez obzira na fizičku spremu. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija nudi više od 500 kilometara cikloturističkih ruta. To su Županijska ruta duga oko 200 km, Međunarodna ruta (Lonjsko polje ‒ Balaton) duga 104 km i nekoliko lokalnih ruta (Bjelovarske biciklističke rute; Bilogorska, Vinogradska i Sajamska), rute oko Čazme (Oko čazmanskog kaptola, Plava ruta i Zelena ruta), Kapelska ruta te Spring ruta duga više od 200 km. Također, po padinama Bilogore prolaze i dvije rute Bilodravskog turističkog trokuta – Bilodravska ruta sjever i Bilodravska ruta istok.

image
Jahanje označenim konjičkim stazama uz licencirane vodiče
Fotoman ‒ Bjelovar

Otkrijte Bilogoru, Papuk i Moslavinu – na konjima

Biciklističke staze su jedna od opcija, ali ono što posebno oduševljava jest mogućnost da istraživanje doživite uz jahanje konja. Bilogorska konjička turistička staza je prva međunarodno certificirana konjička turistička staza u Hrvatskoj, duga 90 km na kojoj „horses welcome“ punktovi omogućuju odmor i predah za jahače i njihove konje. Bogata gastronomska ponuda domaće hrane na seoskim turističkim domaćinstvima, vinarije s kvalitetnim vinima na Bilogorskoj vinskoj cesti te konjički klubovi, odmorišta, izletišta i etnokuće samo su dio ponuda na stazama, a u avanturu istraživanja na konjima povest će vas certificirani vodiči za turističko jahanje. Također, u ponudi su i višednevne treking ture dok se u ljetnim mjesecima organiziraju konjički kampovi te natjecanja u daljinskom jahanju.

Daruvar i okolica u ponudi imaju daljinsko i terensko jahanje na obroncima Papuka, a budući da je Daruvar nadaleko poznat po vrhunskim vinima, nakon ugodnog dana u prirodi, uživanje u ukusnoj hrani i vrhunskoj kapljici upotpunit će doživljaj. Ako želite posjetiti Čazmu i Park prirode Lonjsko polje, za vas je jahačo-kolska staza „Čazma – Lonjsko Polje“ koja svojim putem otkriva ljepote rijeke Česme te zanimljiva izletišta i vinarije za kvalitetan predah.

image
Domaća hrana i svježe ubrani plodovi obilježje su gastronomije ovih krajeva (Vila Bilogore)
Bartolic

Tradicionalna i moderna hrana, fantastično vino i iznimno gostoljubivi domaćini

Zahvaljujući kombinaciji dobre klime i geografske lokacije, Bjelovarsko – bilogorska županija ima mogućnost uzgoja i pripremu iznimno ukusne domaće hrane te vina, a u posljednje vrijeme i piva. Tradicionalan način pripreme hrane koristi namirnice uzgojene u vrtu, na polju, u voćnjaku, vinogradu te, nerijetko, onih ulovljenih u šumama.

Stoga je najbolje jednostavno prepustiti se okusima i mirisima žganaca, gibanica, fiš-paprikaša, najukusnijih kobasica, bunceka ili posebne moslavačke brašnjače. Zatim dizana makovnjača i orehnjača i svih drugih kolača i slastica pripremljenih od domaćih marmelada. Uz klasične namirnice, uvijek je zanimljivo isprobati i gastronomske posebnosti, kao što je slatki kruh kovrtanj ili stožasti sir od svježeg mlijeka, kvargl. Ovaj sir datira još iz 18. stoljeća kada se pojavio s austrijskom vojskom, a vrijedne domaćice su ga poboljšale i doradile te je kvargl prepoznat i u Europi kada je dobio oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla. U Bjelovaru, koji je poznat i kao grad sira, ovaj specijalitet je poznat i pod nazivom prgica!

Vinska priča započinje u okolici Daruvara gdje se nalazi najveće vinorodno područje naše županije. Rajnski rizling, chardonnay, sauvignon, portugizac i popularna graševina nezaobilazna su pića za nazdravljanje uz svaki obrok. U posljednjih nekoliko godina na vinsku kartu ucrtava se i Bilogora sa svojim vinarijama i vinotočjima, a moslavački škrlet jedan je od vinskih dragulja ovog dijela Hrvatske.

Ako preferirate pivo, morate posjetiti Daruvar. Daruvar je nadaleko poznat po pivima, među kojima su Staročeško i cijela linija novih craft piva, a svakako je važno spomenuti i bjelovarski brend Zeppelin craft piva koji svojim okusom i sjajno osmišljenim etiketama na ambalažama osvaja Hrvatsku.

image
Romska kuća Roma Lovara jedinstven je objekt takve vrste u Hrvatskoj i Europi
Ž. Smešnjak

Bogata povijest iznimno šarolike kulture

Posebnost Bjelovarsko-bilogorske županije jest njezina pristupačnost i otvorenost za sve narodnosti i vjeroispovijesti. Tko god je došao u ove krajeve, ostavio je dašak svoje kulture koja se i danas njeguje, a to je jednako vidljivo u gastronomiji, folkloru i bogatstvu različitosti koje se susreću u suživotu i zajedništvu dvadesetak nacionalnih manjina koje ovdje žive.

Ovakvo iskustvo najbolje je doživjeti iz prve ruke što omogućava posjet „Romskoj kući“ koja se nalazi u Maglenči, u općini Veliko Trojstvo. U pitanju je jedinstveni objekt koji donosi priču o životu i običajima autohtonih hrvatskih Roma Lovara i životnu priču obitelji Đurđević. Uz životni prostor koji je postav muzeja, upoznajete tradicionalni način života i običaja Roma Lovara. Nakon toga, vrijeme je za uživanje u gastronomskim delicijama i fantastičnim domaćim rakijama te mirisu lavande koju uzgaja obitelj Đurđević.

U Daruvaru su veliki trag ostavili Česi, stoga se u ljetnim mjesecima održavaju Dožinky, češke ljetne svečanosti i ujedno najveća manifestacija ove nacionalne manjine. Češke obeci i besede koje djeluju u brojnim mjestima županije čuvaju jezik i kulturu, a Češka obec iz Bjelovara pokrenula je najveću manjinsku manifestaciju u Republici Hrvatskoj „Večer nacionalnih manjina” koja se svake godine potkraj studenog održava u Bjelovaru i okuplja najvažnija manjinska društva i goste iz brojnih europskih zemalja.

Mađari se okupljaju u društvima u gradovima i općinama, a zajednica Mađara Grubišnog Polja u naselju Grbavac ima svoju etnokuću „Bilogora” u kojoj posjetitelji mogu vidjeti zbirku starih alata i oruđa koja su služila za sve poljoprivredne poslove i život na selu. Tako rade i Srbi, a njihovo Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta” iz Garešnice nadaleko je poznato po folklornim koreografijama.

image
Wellness Daruvarske toplice
Arhiva TZ BBŽ

Relaksacija i punjenje baterija za um i tijelo

A nakon što ste biciklima i konjima prošli kilometre i kilometre, isprobali najukusniju hranu i popili pokoju kapljicu vrhunskog vina, vrijeme je za opuštanje u termalnim vodama. Njihova ljekovita svojstva prepoznata su još u doba starih Rimljana i Grka, a Daruvarske toplice nude idealan balans modernog i tradicionalnog. Kompleks Daruvarskih toplica smješten je u prekrasnom višestoljetnom parku Julija Jankovića, okružen izvorima ljekovite tople vode i nalazištima ljekovitog mineralnog blata. Iskoristite mogućnosti uživanja u wellness spa sadržajima, prepustite se masaži, a zatim uživajte u kupanju u otvorenim i zatvorenim bazenima s toplom termalnom vodom.

ZANIMLJIVOSTI O BJELOVARSKO – BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

  • Svi šahtovi u Hrvatskoj imaju na sebi natpis Bjelovar
  • Regija koja je iznjedrila u svijet brojne priznate umjetnike kao što su Vojin Bakić, Edo Murtić, Nasta Rojc i Momčilo Bajagić - Bajaga
  • U Podgariću posjetiti spektakularan „Spomenik Revolucije Naroda Moslavine“čiji je autor Dušan Džamonja
  • Županija s najviše manjina zbog čega postoje čak četiri dožupana
  • Bjelovar je jedan od rijetkih gradova koji nema prirez
  • Općina Hercegovac poznata je po brendu najfinijeg čipsa – Čipi čips, koji nastaje od domaćeg krumpira kojeg Česi nazivaju bramborak
  • Županija, uz Sisačko – moslavačku, ima najviše pčelara u Hrvatskoj
  • U Gudovcu se održava najveći stočarski i poljoprivredni sajam u Hrvatskoj
  • Veliki Grđevac je rodno mjesto Mate Lovraka, klasika dječje književnosti, gdje se nalazi i Centar Mato Lovrak namijenjen za ekskurzije školske djece i odraslih
  • BOK fest ili Bjelovarski Odjeci Kazališta je smotra najznačajnijih kazališnih ostvarenja profesionalnih kazališnih kuća Hrvatske i njihovih gostiju iz zemlje i inozemstva
  • DOKUart je festival profesionalnog dokumentarnog filma iz Hrvatske, zemalja EU te država u susjedstvu RH koji se održava svake godine u Bjelovaru
  • U Gradskom muzeju Bjelovar čuva se najstarija hrvatska pisanica

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Bjelovarsko-bilogorske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:41