Nikad maštovitiji

Omiljeni događaj Zagrepčana ima najviše atrakcija dosad, sedam novih mjesta koja ne smijete propustiti

Ovo je peto izdanje popularnog Festivala, a zagrebačke ulice, trgovi, pročelja zgrada i parkovi će na pet dana ponovno biti u znaku svjetlosnih instalacija koje će razveseliti mnoge posjetitelje

Festival svjetla Zagreb

 Julien Duval/TZGZ

Sljedeći tjedan u Zagreb se vraća nezaobilazno događanje koje simbolično najavljuje proljeće – Festival svjetla Zagreb. Ovo je peto izdanje popularnog Festivala, a zagrebačke ulice, trgovi, pročelja zgrada i parkovi će na pet dana ponovno biti u znaku svjetlosnih instalacija koje će razveseliti mnoge posjetitelje.

Na Trgu bana Josipa Jelačića procvast će svjetlosna instalacija cvijeća kao znak buđenja prirode. Hrvatsko narodno kazalište doživjet će pravu transformaciju zahvaljujući svjetlosnoj umjetničkoj projekciji koja će posjetitelje podsjetiti da su promjene prirodni dio života. Sjajno će biti i na Glazbenom paviljonu Zrinjevac gdje će svjetleći „Neonski krugovi“, uz očaravajuću zvučnu podlogu, prolaznike navesti da zakorače u svijet plesa i zabave. Mimaru će krasiti spektakularna projekcija o industrijskim povijesnim revolucijama.

Sve ovo, i puno više od toga, posjetitelji će moći vidjeti od sljedeće srijede, 15. ožujka kad se Festival i otvara, pa sve do nedjelje 19. ožujka.

- U organizaciji TZGZ i partnera, a uz podršku Grada Zagreba, ponovo će se ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosne tehnologije najavljujući proljeće kroz pozitivnu energiju i dobre emocije. Svi posjetitelji će, tijekom pet dana, moći obići ukupno 33 atrakcije na 28 lokacija Gornjeg i Donjeg grada – poručila je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

Nove lokacije

Svaka godina označava i novi pomak u kreativnom pristupu pa tako brojne ljubitelje Festivala svjetla Zagreb očekuju dosad nikad viđene umjetničke kreacije na novim atraktivnim lokacijama. Da bi se smanjile gužve i olakšao obilazak te time osigurao kvalitetniji doživljaj Festivala, uvedene su lokacije park Ribnjak, Stara Vlaška, Kurelčeva ulica, Trg hrvatskih velikana, Trg žrtava fašizma kojima se zaokružio istočni dio centra grada, a novitet su i tržnica Dolac te Opatovina.

Na Opatovini će posjetitelji pronaći „Dancing Simetrix“, multimedijalna instalacija koja kombinira pokret, svjetlo i zvuk. U parku Ribnjak stajat će instalacija koja kombinira matematiku, zvuk i svjetlo, tri sjajna lipicanca koja će se posebno svidjeti najmlađim posjetiteljima, zatim posebno nebesko kamenje za ljubitelje svemira, instalacija od stotine svjetlećih kugli „Globoscope“, te „EggOtrick“, instalacija koja pokazuje nastanak novog života igrom svjetlosti.

image

Festival svjetla Zagreb

Julien Duval/TZGZ

U Kurelčevoj ulici bit će postavljena instalacija „Italian flag“ s piramidalnim strukturama u bojama talijanske zastave. Na Trgu hrvatskih velikana posjetitelji mogu uživati u svjetlosnoj čaroliji cvijeća Urbanog vrta. Stara Vlaška bit će rezervirana za predivne vizure Zagreba po noći koji je glavni motiv instalacije „Svjetlosne vizure“, dok će tržnicu Dolac i Europski trg krasiti instalacija Anooki, odnosno dvije divovske figure inspirirane Inuitima s ciljem da nadahnu posjetitelje na brigu o planetu.

image

Festival svjetla Zagreb

Julien Duval/TZGZ

Kompletan vodič i sve informacije dostupne su na službenoj web stranici Festivala svjetla Zagreb i društvenim mrežama, a svi zainteresirani posjetitelji mogu pogledati i video najave ovogodišnjeg festivala.

Međunarodni značaj

Osim novih lokacija, novost ovogodišnjeg Festivala svjetla Zagreb su i međunarodne te jedna domaća suradnja s umjetnicima koji svoje radove ponosno predstavljaju na Festivalu.

- Novost predstavljaju međunarodne suradnje s umjetnicima iz Francuske, čije će instalacije biti na četiri lokacije, Dolac, Europski trg, Trg kralja Tomislava i Ribnjak, te Italije i Nizozemske. Veseli me i hrvatsko gostovanje iz Šibenika, a ponovno su nam se priključili umjetnici iz Berlina. Ova gostovanja, kao i velik interes stranih i domaćih umjetnika za buduće nastupe, pokazuju da Festival svjetla Zagreb postaje autentični međunarodni projekt i događanje. Stoga, ovim putem zahvaljujem svim partnerima što su se uključili u njegovu vrlo zahtjevnu i opširnu realizaciju - istaknula je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

image

Festival svjetla Zagreb

Julien Duval/TZGZ

Zadovoljstvo povodom domaće suradnje ne skriva i ravnateljica Tvrđava kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

image

Direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld, gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević, ravnateljica Tvrđava kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić

Samir Cerić Kovačević

- Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što se imamo priliku predstaviti na ovom sjajnom festivalu doista dojmljivog programa. Od samih početaka inspirirani smo multimedijom i novim digitalnim, suvremenim rješenjima, posebno kada je riječ o interpretaciji baštine. Iza nas je jako puno produkcije različitih multimedijalnih i digitalnih sadržaja, a sada imamo priliku u metropoli predstaviti vrlo zanimljiv i dinamičan sadržaj nastao kroz europski projekt obnove Tvrđave sv. Ivana, najveće kopnene šibenske tvrđave - kazala je Barišić Bačelić.

Ogroman interes

Kao i svaki put, uz Hrvatsku, TZGZ provodi online i offline kampanje na tržištima Austrije, Belgije, BiH, Crne Gore, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Skandinavije, Slovenije i Srbije.

image

Festival svjetla Zagreb

Julien Duval/TZGZ

Podsjećamo, Festival svjetla Zagreb uvršten je u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od svog prvog izdanja 2017. godine, čime je stavljen u fokus diljem svijeta s gradovima kao što su Berlin, New York i mnogi drugi.

- Veliki interes stranih i domaćih medija, kao i domaća i inozemna gostovanja na Festivalu svjetla Zagreb pokazatelj su kako Festival dobiva sve veći međunarodni značaj, a nezaobilazno je događanje u našem gradu – zaključuju organizatori Festivala svjetla Zagreb.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:57