Prava inspiracija

Ona je prva gluhoslijepa doktorica znanosti u Hrvatskoj, a danas pomaže drugima služeći se EU programima

U godini koja je bila puna nestabilnosti, izazova i promjena naučili smo puno toga, a programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti otvaraju nove mogućnosti pojedincima i organizacijama
Sanja Tarczay
 Ivan Mijic

Pandemija i dalje traje, poslovanja su se promijenila, putovanja prorijedila, a ono što smo prije uzimali zdravo za gotovo sada nam se čini gotovo nedostižno. S promjenama ukorak idu i novi programi EU Erasmus+ i Europske snage solidarnosti čije aktivnosti nisu obustavljene nego ove godine započinju novo sedmogodišnje razdoblje provedbe. Iako se često Erasmus+ povezuje s razmjenama studenata, taj je program zapravo namijenjen svim generacijama, od vrtićke do starije dobi.

Radi se o najvećem programu Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje, mlade i sport koji pojedincima i organizacijama omogućava provođenje razdoblja studija u inozemstvu, obavljanje stručne prakse, stručna usavršavanja i osposobljavanja, volontiranja, razmjene mladih i rad na međunarodnim projektima usmjerenima na modernizaciju i internacionalizaciju sektora obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Svi koji su zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti putem svojih ustanova, a Erasmus+ nudi mogućnosti suradnje s ustanovama iz cijelog svijeta.

Program Europske snage solidarnosti u Hrvatskoj se provodi od 2018. godine. Mladima u dobi od 18 do 30 godina nudi priliku za volontiranje u Hrvatskoj i inozemstvu. Uključivanjem u volonterske aktivnosti mladi stječu nove vještine, iskustva i znanja, mogu proputovati svijet radeći nešto dobro i korisno za sebe i zajednicu.

Nove aktivnosti programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

- Novi program Erasmus+ (2021.-2027.) zahvaljujući proračunu većem od 26 milijardi eura bit će još uključiviji i inovativniji te usklađen s digitalnom i zelenom tranzicijom. Odigrat će ključnu ulogu u ostvarivanju europskog prostora obrazovanja do 2025. i daljnjem unaprijeđenju područja obrazovanja i osposobljavanja, mladih i sporta. Podupirat će i vodeće inicijative kao što su Europska sveučilišta, akademije za stručno usavršavanje učitelja, Centri strukovne izvrsnosti i DiscoverEU. I program Europske snage solidarnosti s okvirnim sedmogodišnjim proračunom od 1,009 milijardi eura ponudit će brojne mogućnosti za volonterske aktivnosti i projekte solidarnosti za najmanje 270.000 mladih Europljana - otkriva Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije – ustanove koja je jedina u Hrvatskoj akreditirana za provedbu ovih programa.

image
Sebastijan Kos
Ivan Mijic

Izvrsni primjeri kako Erasmus+ stvara prilike za bolje sutra dolaze sa svih strana. Tako je bivši student mehatronike s Veleučilišta u Bjelovaru, Sebastijan Kos, odradio stručnu Erasmus+ praksu u Grazu, a trenutno je najponosniji na svoj angažman u Abu Dhabiju gdje gradi planinu od pijeska. Erasmus+ posebno je posvećen stvaranju prilika za osobe s manje mogućnosti.

image
Antonio Vicković
Ivan Mijić

Zahvaljujući programu Erasmus+ Antonio Vicković iz Centra Up2Date stekao je bolje socijalne i digitalne vještine, a Sanja Tarczay je uz Erasmus+ omogućila dodatnu edukaciju kolegama iz Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba „Dodir“.

- Budući da u Hrvatskoj ne postoji formalno obrazovanje za gluhoslijepe osobe, Dodir organizira tečajeve znakovnog jezika za svoje polaznike. Erasmus+ nam pomaže unaprijediti edukacijske vještine za poduku znakovnog jezika, ali i upoznati nove ljude, mjesta i kulture - otkrila je Sanja koja je ujedno i prva gluhoslijepa osoba s titulom doktorice znanosti u Hrvatskoj.

A duh Erasmusa se vidi i kod stranaca koji se preko razmjena zaljube u Hrvatsku i odluče ovdje ostvariti svoje snove. Izvrstan primjer je magistra kroatologije iz Poljske, Patrycja Pieniazek, koja je odlučila kroz sudjelovanje u volonterskim projektima Europskih snaga solidarnosti nastaviti volontirati u lokalnim zajednicama i pomoći mladima u njihovom osobnom rastu i razvoju.

image
Patrycja Pieniazek
Ivan Mijić

Ovo je samo dio inspirativnih priča u čijim je projektima do sada sudjelovalo više od 112 tisuća građana svih generacija, a Erasmus+ i Europske snage solidarnosti idu dalje. Nova generacija programa bit će predstavljena na videokonferenciji 26. ožujka u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Agencije za mobilnost i programe EU. . Sudionici će moći doznati što donose novi programi, koji su rezultati prethodne generacije programa te pogledati premijerno pet kratkih filmova sa šest priča u režiji Roberta Knjaza koji dočaravaju na zanimljiv i inspirativan način kako programi Europske unije pozitivno utječu na pojedince, obrazovni sustav i društvo u cjelini. Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici konferencije.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:32