Investicijska destinacija

Oni su EU fondove počeli koristiti još 2010. godine, a rezultati su im impresivni

Jedan od kapitalnih budućih projekata "težak" čak 74 mil. kuna jest obnova dvorca Erdödy koji je, također, sufinanciran europskim sredstvima
Grad Jastrebarsko
 Grad Jastrebarsko

Prije devet godina je fDi Intelligence, časopis Financial Timesa, proglasio Jastrebarsko jednim od gradova budućnosti Južne Europe. Nekoliko godina poslije stiglo je novo priznanje od istog britanskog magazina koji je Jastrebarsko smjestio u top 10 mikro europskih najpoželjnijih investicijskih destinacija zbog njihove odlično razrađene strategije za privlačenje direktnih stranih investicija. Jedan od faktora koji je doprinio ovim postignućima, ali i značajnom razvoju ovoga grada, jest njihova politika povlačenja sredstava iz EU fondova.

Naime, Jastrebarsko je još 2010. godine krenulo s pripremom, prijavom i provođenjem značajnih projekata sufinanciranih novcem Europske unije zbog čega su danas jedni od lidera u povlačenju bespovratnih sredstava iz EU. Štoviše, samo u posljednje četiri godine je gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Zvonimirom Novoselom provela u Jaski EU sufinancirane projekte ukupne vrijednosti 197,83 milijuna kuna te, ujedno, ugovorila i provodi nove projekte ukupne vrijednosti 158,74 milijuna kuna. Jedna od kapitalnih budućih investicija jest, primjerice, obnova dvorca Erdödy – projekt na kojem rade više od 10 godina, vrijedan čak 74 milijuna kuna, od čega su iz EU fondova povukli 49,5 milijuna kuna.

image
Dvorac Erdody
Grad Jastrebarsko

Što se, pak, tiče realiziranih projekata najveći među njima jest izgradnja pedesetak kilometara nove kanalizacije i vodovoda. Riječ je o najvećoj investiciji u povijesti grada, "teškoj" gotovo 170 milijuna kuna, u sklopu koje će se uskoro i izgraditi pročistač otpadnih voda čime će se osigurati očuvanje zaliha pitke vode, smanjenje zagađenja prirode te povećavanje razine zaštite okoliša. Ovaj projekt će, ujedno, još jednom potvrditi napore Grada na podizanju ekološke osviještenosti te opravdati titulu Eco grada koju su dobili 2018. godine.

Povijesni projekt

Na popisu ostvarenih projekata sufinanciranih europskim novcem jest i uređenje Info centra za posjetitelje u centru grada, kao i gradnja nove infrastrukture u Gospodarskoj zoni Jalševac kojom su okrupnjena građevinska zemljišta postala dostupna potencijalnim investitorima. Još jedan "povijesni" projekt jest i preseljenje tvrtke Ireks-aroma iz Zagreba u Jasku. Naime, uz pomoć poticaja i pogodnosti za ulaganje uspjeli su inicirati da se sjedište, uprava, logistika i kompletna proizvodnja ove prehrambene tvrtke preseli iz metropole u njihov grad.

image
Cesta Jalševac
Grad Jastrebarsko

Jastrebarsko nije samo sredina pogodna za poduzetnike već i za građane. Samo protekle godine je u gradu i prigradskim naseljima asfaltirano više od 30 kilometara, a u uređenje javnih površina je u ovom mandatu uloženo čak 60,14 milijuna kuna. Gradska uprava osobitu pažnju posvećuje djeci i mladima. Primjerice, u protekle četiri godine su izdvojili 1,81 milijuna kuna za naknade za novorođenčad te 1,5 milijuna kuna za stipendije za učenike i studente. Brojna sredstva su uložili i u poboljšanje uvjeta osobama treće životne dobi, ali i osobama s invaliditetom, socijalno ugroženim osobama, sportašima, vatrogascima, članovima kulturno-umjetničkih društava, braniteljima, gospodarstvenicima i poljoprivrednicima.

Grad za svakog čovjeka

- Vodeći se vizijom osiguravanja kvalitetnih uvjeta za ugodan život svojih sugrađana, pritom misleći na sve generacije, Jastrebarsko je bez dvojbe uspješan grad po mjeri svakog čovjeka i svake obitelji – kaže gradonačelnik Novosel.

image
Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarsko
Domagoj Kunic

Sudeći po najavljenim projektima poput izgradnje vatrogasnog centra, uspostave javnog gradskog prijevoza, izgradnje novih igrališta i biciklističkih staza, kao i novih ulaganja u turizam i pametnu infrastrukturu grada, Jastrebarsko će i narednih godina zasigurno povijest ispisivati velikim slovima.


Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Jastrebarsko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:20