Dugo skrivao

Opaka bolest bez prvih simptoma sve je češća među Hrvatima: Ben Stiller jedva izvukao živu glavu

Tijekom rutinskog pregleda kod liječnika poznati komičar saznao je da je tumor u njemu rastao punih pet godina
 Shutterstock

- Moj urolog je od razgovora o tome kako mu je bilo nezgodno pokupiti kćer u školi tog jutra vrlo lako prešao na to da imam rak. Dva tjedna ranije nisam ni imao urologa. Dok je moj liječnik govorio o staničnim jezgrama, šansama preživljavanja, inkontinenciji, impotenciji te zbog čega bi operacija bila dobra za mene, njegov je glas bivao sve tiši kao u svakom filmu ili seriji u kojoj nekome govore kako ima rak... klasičan potez Waltera White-a, osim što je riječ bila o meni i nitko nije ništa snimao.

Ovako je poznati glumac i komičar Ben Stiller (57), najpoznatiji po filmovima „Zoolander“ i „Noć u muzeju“, opisao svoju borbu sa zloćudnim tumorom s kojim se susreću stariji muškarci zapadne civilizacije. Riječ je o raku prostate koji je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji četvrti najčešći rak u svijetu, a u Hrvatskoj je po učestalosti na visokom drugom mjestu. Stilleru je ova bolest dijagnosticirana 2014., kada je imao 48 godina te je već tada neko vrijeme živio s tumorom jer nije imao pojma što mu se događa. Naime, rak prostate u ranoj fazi najčešće ne pokazuje nikakve simptome te se može otkriti samo preko specifičnog testa.

- Došlo je iz vedra neba, nisam imao pojma. Otišao sam na rutinsku provjeru prostate testom na posebni antigen (PSA) imao sam što vidjeti kada su došli rezultati. Tumor je u meni rastao punih pet godina i da nisam provjerio tumorske markere, borba bi bila puno teža - rekao je Stiller tijekom gostovanja u emisiji The Howard Stern Show i u eseju koji je napisao za Medium.

image

Ben Stiller

Shutterstock

Iako nije odmah bio zabrinut, glumčev liječnik je ponovio test šest mjeseci kasnije i ustanovio da su markeri narasli još više. Prošao je niz testova, uključujući magnetsku rezonancu i biopsiju, koje su pokazale da definitivno ima rak. Nakon što je postavljena dijagnoza, Stiller je morao čekati šest tjedana da mu se tijelo oporavi od biopsije da bi mu odstranili prostatu. O svemu se konzultirao i s poznatim prijateljem koji je imao slično iskustvo, glumcem Robertom De Nirom. No, za razliku od njega, Stiller je o svemu odlučio šutjeti neko vrijeme.

Nakon operacije podvrgnuo se još jednom testu kako bi se provjerilo da stvari idu u pravom smjeru - i jesu! Tri mjeseca neizvjesnosti od dijagnoze do vijesti da nema više malignih stanica za njega su, kako je ispričao, bila potpuno kaotična. Stoga je pozvao sve muškarce da obave pregled što ranije.

- Da je moj doktor čekao koliko društvo za borbu protiv raka sugerira, do 50. godine života, ne bih znao da u meni raste tumor još dvije godine – poručio je Stiller.

Radio s dijagnozom

Iako točni uzroci raka prostate nisu poznati, rizik za nastanak ovog tumora je veći u osoba kojima je netko u obitelji obolio od istog. Pojavljuje se gotovo isključivo kod muškaraca starijih od 40 godina, a neki stručnjaci smatraju da postoji određena povezanost između raka prostate i nekih infekcija kao što su bakterijski prostatitis i neke virusne infekcije (virus herpesa, humani papiloma virus).

Poznat po ulogama "žestokog dečka" u filmovima, uključujući filmove „Taksist“ i „Razjareni bik“, glumac Robert De Niro još je jedna holivudska ikona kojoj je PSA test spasio život. De Niru, koji je 1993. izgubio oca od istog tipa raka, bolest je dijagnosticirana u ranom stadiju 2003. u dobi od 60 godina. Bez obzira na neočekivanu dijagnozu, De Niro je dokazao da ima hrabrosti i izvan ekrana.

De Niro je baš kao i njegov prijatelj Ben Stiller dijagnozu u početku držao za sebe, no kasnije je progovorio o svojoj borbi s ciljem da potakne druge muškarce na redovite preglede prostate.

- Vrijeme prolazi. Dakle, sve što kanite učiniti, učinite to sada. Ne čekajte – kratko i jasno je poručio De Niro svojim fanovima.

image

Robert De Niro i Grace Hightower

Shutterstock

Nakon liječenja od raka u bolnici Memorial Sloan Kettering Cancer Centre u New Yorku, De Niro se podvrgnuo operaciji prostate koja mu je uklonjena. No, ono što posebno fascinira kod njegovog slučaja je činjenica da De Niro nije dugo čekao da se vrati uobičajenom životu. Bilo je jasno da ga bolest neće dugo držati pa se već 2004. vratio na posao, glumeći u filmu „Igra skrivača“.

Da je važno boriti se, a ne pasti u apatiju, De Niro je pokazao time što se potpuno oporavio, a 2011. je sa 68 godina šesti put postao otac. Surogat majka je njemu i njegovoj tadašnjoj supruzi Grace Hightower rodila kćer Helen.

Simptomi raka prostate

U početnoj fazi rak prostate često nema nikakvih simptoma. No kako se zloćudno tkivo širi, ono može dovesti do sužavanje mokraćne cijevi. Zbog toga se javljaju problemi s mokrenjem, kao i tipični simptomi u poodmaklom stadiju:

- otežano i učestalo mokrenje, pogotovo noću

- bol i peckanje prilikom mokrenja

- nemogućnost održavanja normalnog mlaza

- krv u urinu

- stalni bolovi u kostima (najčešće u kralježnici, donjem dijelu leđa, kukovima ili kostima nogu)

- gubitak tjelesne težine

Teška posljedica

Iako je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji životni rizik od raka prostate tek 2,8 posto, ova bolest ostavlja neke ozbiljne posljedice poput impotencije i inkontinencije.

- Ja sam ženskaroš koji nikada više neće moći voditi ljubav – rekao je britanski skladatelj Andrew Lloyd Webber (75) kojem je rak prostate dijagnosticiran 2009. godine, također u ranoj fazi.

image

Andrew Lloyd Webber

Shutterstock

Umjetniku poznatom po mjuziklima Fantom iz opere i Mačke, prostata je odstranjena kirurškim putem te se potpuno oporavio. Iako je cijeloj situaciji u obraćanju medijima pristupio s dozom humora, u njegovim gornjim riječima osjeća se težina zbog iskustva koje je prošao, a u svojim memoarima „Unmasked“ otkrio je da su ga morile strašne misli.

- Htio sam da me nema. Bilo je tako bolno i nisam mogao spavati. Imao sam sve te smiješne lijekove protiv bolova, a nijedan od njih nije djelovao i samo sam pomislio: ‘Popit ću ih sve’ – otkrio je u knjizi.

Međutim, njegova supruga Madeleine Gurdon, s kojom je bio u braku 30 godina, pružila mu je utjehu u teškim vremenima.

- Kad sam upoznao Madeleine, osjećao sam se kao da sam vratio svoj život. Otključao sam vrata natrag u svijet koji sam možda propustio prethodnih godina – ljude izvan kazališta – kazao je Webber u memoarima.

Nakon duge, teške i bolne borbe, poznati skladatelj uspješno se oporavio te se priklonio alternativnim mogućnostima koje uključuju seksualnu edukaciju za ljude koji su izgubili prostatu.

Ususret Movemberu

Od raka prostate, najčešćeg novodijagnosticiranog raka muškaraca u Hrvatskoj, godišnje oboli oko 2800 osoba, a prema posljednjim je podacima u 2021. godini umrlo njih 805. Da bi se potaknula svijest o redovitim pregledima i samopregledima zbog rane dijagnostike, a time i veće mogućnosti za izlječenje, muškarci diljem svijeta već 20 godina puštaju brkove i bradu u studenom u sklopu pokreta Movember. Nastao je 2003. u Australiji te je njegov cilj smanjiti broj oboljelih te spriječiti rak prostate i testisa. U Hrvatskoj se Movember obilježava već nekoliko godina kroz zanimljiva rješenja u obliku pop-up brijačnica do besplatnih pregleda za muškarce.

U podizanje svijest i ove je godine aktivno uključen i dm koji svoje vjerne kupce redovito nagrađuje posebnim pogodnostima. Kupci za kupnju proizvoda za mušku njegu na dm online shopu, uz prethodnu aktivaciju eKupona u ‘Moj dm‘ aplikaciji ili na dm.hr, dobivaju 30 posto više bodova na svojoj dm active beauty kartici. A ako kupnju obavite u prodavaonicama dm-a, tada pri kupnji proizvoda muške njege u vrijednosti iznad 35 eura (263,71 kuna) na dar dobivate sportsku torbu. Muške proizvode za njegu poput brijača, dezodoransa i gelova za tuširanje možete pronaći od 1. do 15. studenog u novom dm digitalnom katalogu, kojem je moguće pristupiti i putem aplikacije ‘Moj dm‘.

Hrabar stav

„Sve što moramo odlučiti je što učiniti s vremenom koje nam je dano“.

Ovu slavnu rečenicu izustio je mudri Gandalf, jedan od mnogima omiljenih likova iz svijeta J.R.R. Tolkiena i slavnih filmskih trilogija Gospodar Prstenova i Hobit. U njoj je sadržana cijela mudrost života, a da po njoj živi, dokazao je i glumac koji je utjelovio Gandalfa, Britanac Sir Ian McKellen (84).

Sada već davne 2012. otkrio je da se s rakom prostate susreo još šest, sedam godina prije toga kada mu je bolest otkrivena. Sve je podnio vrlo hrabro te je odao dojam da nije bio previše zabrinut. Naime, McKellen je otkrio da nije htio odstraniti prostatu, već je odlučio pratiti bolest i paziti da se ne proširi.

- Kad sam saznao dijagnozu, moram priznati da mi knedla bila u grlu. To je kao kad odete na testiranje na HIV i kažete ‘Jao, je li ovo kraj puta?‘. Rekli su mi da mogu na operaciju, ali nisam kandidat za to. Redovito sam na pregledima i ne širi se. Obuzdan je. A ja čekam i promatram – ispričao je glumac.

image

Sir Ian McKellen

Shutterstock

Ovakav pristup ovoj bolesti često se koristi kod starijih muškaraca jer rak prostate sporo napreduje, a 15-godišnje preživljavanje iznosi 96 posto.

Život za slobodu

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, političar i aktivist Nelson Mandela, proveo je gotovo tri desetljeća u zatvoru zbog svojih otvorenih napora protiv apartheida. Kada je Južnoafrička Republika 1994. godine formirala demokratsku vladu, Mandela je postao prvi izabrani predsjednik države.

U zatvoru se suočio s teškim uvjetima, uključujući lošu prehranu i težak rad, a nisu ga zaobišli ni problemi s prostatom. Godine 1985. operirao je povećanu žlijezdu, a 2001. biopsijom mu je otkriven takozvani mikroskopski rak prostate te je podvrgnut terapiji zračenjem. Bivši južnoafrički predsjednik tada je imao 83 godine te se sedam tjedana liječio terapijom. Liječnici su predviđali da njegovo stanje neće utjecati na Mandelinu životnu dob. I Imali su pravo!

image

Nelson Mandela

Shutterstock

Mandela je nakon izlaska iz zatvora i borbe s rakom prostate uspješno nastavio sa svojim naporima kako bi crnci dobili pravo glasa u svojoj zemlji. Mandela je na mjesto predsjednika došao 10. svibnja 1994. u dobio od 77 godina. Čak je i nakon povlačenja iz politike 1999. nastavio s dobrotvornim radom, skupljajući novac za bolnice i škole u Južnoafričkoj Republici. Ipak, nije mu presudio rak prostate, već komplikacije s plućima od kojih je umro 2013., u dobi od 95 godina. Njegova upornost i posvećenost ciljevima služi kao dokaz važnosti suočavanja sa zdravstvenim izazovima s nepokolebljivom odlučnošću.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i dm-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:22