KONTROVERZE SA ZAPADA

Opasan ili realan? Istražili smo pozadinu dokumentarca o Ukrajini koji je zabranio Google

Dokumentarac "Ukrajina u plamenu" djelo je dobitnika Oscara Olivera Stonea i nagrađivanog ukrajinskog redatelja Igora Lopatonoka

Stone je tijekom snimanja imao daleko veći pristup Putinu nego što je očekivao

 Dokutv

Tijekom pandemije covid-19 Facebook je vodio žestoku bitku s lažnim informacijama. Pandemija je predstavila prvu krizu u komunikaciji putem društvenih mreža. Kakav je sadržaj prihvatljiv, a kakav nije? Tko smije što tvrditi? Treba li platforma sadržaj zabraniti, sasvim maknuti ili samo naznačiti netočnim ili upitnim? Tijekom zdravstvene krize bilo je relativno lako podvući liniju na način da možemo vjerovati stručnim i medicinskim izvorima. Međutim, kako pristupiti istom problemu tijekom rata? Iz prve ruke znamo da Facebook motri sav sadržaj koji dižemo na naše stranice. No postavlja se pitanje do koje granice smo spremni prihvatiti da tehnološki oligarsi biraju što može biti na internetu a što ne.

Prije točno mjesec dana Google je skinuo s YouTube-a javno dostupan dokumentarac o povijesti Ukrajine, naziva "Ukrajina u plamenu". Na početku najtežeg sukoba na području Europe novije povijesti, sasvim medijski nezapaženo, najveća internet tražilica i najveća platforma za distribuciju online videa odlučile su izbrisati jednu cijelu perspektivu povijesti zemlje čija zbivanja nikada nisu bila od veće važnosti na globalnoj sceni. Navodno se radilo o previše nasilnom sadržaju za pravilnik YouTubea.

Dok se na istoj platformi može pronaći neviđena količina upitnog sadržaja vezanog za ukrajinsko-ruski rat i druge teme, međunarodno priznati dokumentarac oscarovca Olivera Stonea i nagrađivanog ukrajinskog redatelja Igora Lopatonoka netragom je nestao. Lopatonok je odmah reagirao i objavio film na drugim platformama, a mi smo odlučili istražiti o čemu je riječ. Zašto bi se Google odlučio na taj način uplesti u narativ o sukobima u Ukrajini?

"Ukrajina u plamenu" (engl. Ukraine on fire) priča je o Majdanu, početku tragične povijesti suvremene Ukrajine 2014. godine. Što je predvodilo krvavoj veljači, što se paralelno zbivalo i na koji je način utjecalo na događaje o kojima se pričalo diljem svijeta, poznati američki redatelj i producent istražio je kroz intervjue s Vladimirom Putinom i Viktorom Janukovičem, četvrtim predsjednikom Ukrajine koji je tu poziciju napustio iste godine.

Što je u pozadini priče koju je Stone svojim filmom prema jednima mogao otkriti, a prema drugima konstruirati? Što taj film čini sadržajem potencijalno upitnog kredibiliteta da bi ga Google maknuo pod krinkom nasilnog sadržaja? Zašto su filmovi sličnog sadržaja, poput dokumentarca "Zima u plamenu" prihvatljiviji i točniji?

image

Oliver Stone na 23. Sarajevo Film Festivalu

Shutterstock

Google je 12. ožujka vratio dokumentarac Ukrajina u plamenu na svoju video platformu, no ovog puta s upozorenjem 'Ovaj video može biti neprikladan nekim korisnicima.' Iako je po pitanju cijele kontroverze bilo malo mainstream pritiska, manji su online igrači uspjeli izboriti za pristup radu koji nije bilokakav video, nego već godinama javno dostupan dokumentarni film koji je svojedobno otvarao filmske festivale.

Želimo li zaista da platforme koje svakodnevno koristimo pod zavjesom obećanja da čine sve u našem interesu biraju sadržaj kojemu ćemo biti izloženi? Želimo li da Mark Zuckerberg, Sundar Pichai, Jeff Bezos i Tim Cook imaju zadnju riječ o tome što bismo trebali znati a što ne? Hoćemo li primijetiti na vrijeme da to već čine?

Ovaj dokumentarac nije jedini Stoneov rad koji je pokrenuo žustre rasprave, a nije ni jedini povezan s Rusijom i njezinim odnosom sa SAD-om. Donosimo još dva Stoneova dokumentarna serijala koja su ga istodobno proslavila i stavila na metu mnogih konzervativnih kritičara sa zapada.

image

Intervjue s Putinom Oliver Stone snimao je gotovo tri godine

Moviemix

Dokumentarni serijali "Neispričana povijest Sjedinjenih Američkih Država" i "Intervju s Putinom", koje predstavljamo u nastavku, dostupni su na platformi MOVIEMIX, novoj destinaciji za pomno birane filmove koji ostavljaju bez daha. Domaća tvrtka Discovery film, organizator Vukovar film festivala i ime iza popularnih TV kanala DokuTV i KinoTV, pridružila se trci streaming platformi kao prvo regionalno rješenje s dobrodošlim osvježenjem za nas i naše čitatelje – podnaslovima na hrvatskom jeziku u svakom filmu. Svojih prvih sedam besplatnih dana možete započeti već danas na www.moviemix.eu, a s gledanjem odličnog sadržaja možete nastaviti za samo 30 kuna mjesečno. Krenite upravo s ova dva odlična dokumentarca:

1. Neispričana povijest Sjedinjenih Američkih Država

- Uznemirio sam se kad sam od svoje djece čuo što oni uče u školi. Saznao sam da ne dobivaju iskreniji pogled na svijet nego što sam ja dobivao. Većinu života provodimo u magli. Ali volio bih da moja djeca imaju pristup nečemu što seže dalje od onoga što ja zovem tiranijom današnjice - ovim riječima Stone započinje svoju raniju dokumentarnu mini seriju o povijesti SAD-a. Da nam mediji prenose svakodnevne vijesti, a škole bi ih trebale staviti u kontekst, motivacija je iza njegovog pothvata i suradnje s profesorom povijesti Američkog Sveučilišta u Washingtonu Petera Kuznicka. "Neispričanu povijest Sjedinjenih Američkih Država" predstavili su u deset epizoda u trajanju od jednog sata koje su iskoristili kako bi postavili pitanja o manje poznatim intervencijama SAD-a u međunarodne odnose od Drugog svjetskog rata do mandata predsjednika Obame.

Priznat kao provokativan, neortodoksan i važan za razumijevanje američke povijesti, serijal se susreo i s brojnim napadima da je u pitanju antiamerička propaganda, da predstavlja iskrivljenu sliku stvarnosti ili, što se mnogim kritičarima čini kao logičan zaključak, da je glavni problem u tome što je Stone zapravo komunist. Međutim, serijal, a kasnije i knjiga prošli su kroz rigoroznu provjeru činjenica, a da je u pitanju neortodoksna interpretacija istih, kreatori filma su otvoreno komunicirali od početka serijala.

- Htjeli smo predstaviti alternativan pogled na američku povijest koji preispituje ideju da je Amerika izuzeće među drugim državama svijeta, da ih je potrebno dovesti na našu razinu demokracije, slobode i civilizacije - objasnio je Kuznick za jedan akademski časopis godinu nakon izlaska serijala.

image

Putinovi intervjui s Oliverom Stoneom

Moviemix

2. Intervju s Putinom

Prešutna je istina da je Rusija do nedavno bila više konstrukt neprijatelja broj jedan Americi i njezinim najbližim suradnicima nego što je predstavljala stvarnu prijetnju. Mnogi su predsjednički kandidati na američkim izborima koristili Rusiju i Putina kao čudovište protiv kojega treba taktički spasiti ostatak svijeta nakon čega bi navodno nazvali Putina i potvrdili da mora da mu je jasno da je to samo predstava i da će mu se odužiti na jedan ili drugi način kasnije. Tako je govorio Vladimir Putin u ekskluzivnim intervjuima koje je dvije godine snimao s Oliverom Stoneom. Nitko osim Stonea nije dobio toliko dubok pogled u Putinovu svakodnevicu.

- Imali smo pristup kakav nisam očekivao i nisam stekao dojam da se toliko brine oko vlastite sigurnosti - opisao je Stone iskustvo za Showtime.

Zašto je Rusija hakirala američke izbore? Što misli o Snowdenu? Kako gleda na stalni rast investicija u obranu i naoružanje SAD-a? Smatra li da svijet može preživjeti potencijalni kibernetički rat? Je li Putin uistinu najbogatiji čovjek na svijetu? Koja je uloga Rusije u Majdanu? To su samo neka od pitanja koja je Stone postavio u serijalu od četiri epizode prema 15 susreta koje je proveo s predsjednikom Rusije uživo.

Iako je očito da se iz nekih pitanja lukavo izvlači i na hipotetske situacije mu ne pada na pamet odgovoriti, mnogi Putinovi odgovori svojom direktnošću i jasnoćom iznenađuju i samog Stonea. Na pitanje kako misli ostati na vlasti na izborima 2020., Putin jednostavno odgovara da se niti on niti ruski narod ne treba nikome na zapadu opravdavati. Tijekom Putinove vlasti u SAD-u se izmijenilo pet predsjednika, ali kako on sam kaže, politike nisu nimalo napredovale. Tvrdi da je on samo tijekom svog prvog mandata izbavio Rusiju iz apsolutnog bankrota, uspostavio nanovo industriju, ušesterostručio prosječna primanja u zemlji i ne namjerava polagati elektoralne račune ikome osim Rusima.

Pogledajte i ove naslove:

1. Doktrina šoka

Film pokazuje kako su se saznanja iz eksperimenata s ponašanjem i shvaćanjima ljudi pod nasiljem izazvanim stresom (šokom) iz 50-ih brutalno prenosila na čitave nacije. Autorica istoimene knjige Naomi Klain vodi nas kroz povijesna događanja od južnoameričkih vojnih hunti, preko slamanja radništva u Engleskoj, do današnjeg Iraka.

2. Devedesete

Dokumentarni serijal "Devedesete" vraćaju nas natrag u doba predsjednika Gerogea H. W. Busha i Billa Clintona, tehnoloških trijumfa i terorističkih tragedija, „grunge“ revolucije i hip-hop uspona u „mainstream“, međurasnih sukoba u Los Angelesu i New Yorku te do žanrovske revolucije televizijske ere koja je utrla put u dekade u kojima živimo i danas.

3. U pravom trenutku

Dana 13. veljače 2012. godine dvoje novinara ušlo je u ratom opustošenu Siriju. Jedna od njih bila je proslavljena ratna korespondentica Marie Colvin. Drugi je bio fotograf Paul Conroy. Njihov cilj bio je napisati priču o stanju sirijskih civila zarobljenih u Homsu, gradu pod opsadom i pod nemilosrdnim vojnim napadima sirijske vojske. Samo jedno od njih dvoje se vratilo kući živo.

4. Kapital u 21. stoljeću

Prilagođavajući jednu od najvažnijih revolucionarnih i najmoćnijih knjiga našega doba, „Kapital u 21. stoljeću“ putovanje je kroz bogatstvo i moć koje ruši popularnu pretpostavku da akumulacija kapitala ide zajedno s društvenim napretkom, bacajući novu svjetlo na svijet oko nas i njegove rastuće nejednakosti.

5. Gdje je sljedeća invazija?

Michael Moore se ponudio Pentagonu da poduzme akciju invazije na udaljene zemlje i to kao jedini vojnik. Tri su pravila u redateljevoj kampanji: ne pucaj ni na koga, ne otimaj naftu, vrati se s nečime korisnim za svoje Amerikance. Njegovo istraživačko putovanje zapravo služi agendi koju je sam osmislio: uvjeren je da negdje na svijetu postoji rješenje za sve veće američke socijalne probleme.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Discovery filmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:53