Znak za uzbunu

Opasna, kronična bolest napada neovisno o dobi, razlog je posebno štetna navika

Može se razviti kod svih dobnih skupina, a mit da pogađa samo starije jedan je od brojnih u koje vjerujemo, a ne bismo trebali
 Zvonko Pavic/Cropix

„Sjećam se svega, još uvijek mi je jasno kao dan. Barem neke stvari.

Bila sam tinejdžerskim godinama i tek sam počela otkrivati ‘svijet odraslih‘. Moji vršnjaci već su naveliko konzumirali alkoholna pića, no mene ona nisu privlačila u tolikoj mjeri. Ipak, priznajem da sam bila znatiželjna saznati kako je to kad ‘popiješ‘. Bila sam s kolegama iz razreda na jednom rođendanu te su me stalno nagovarali da probam alkohol, no bojala sam se iz razloga što nisam znala kako će djelovati na moj mladi organizam. Govorili su mi: ‘Ma daaaj, od jedne čaše se nećeš napiti‘. Bili su prilično uporni te sam na kraju popustila i probala taj famozni alkohol. Jest da se radio o jednoj čaši, ali ta čaša je bila poprilično velika. Gutljaj po gutljaj, nakon nekoliko minuta osjetila sam da je nešto drugačije – sve mi je postalo usporeno i počelo mi se lagano vrtjeti. Kad sam ispraznila čašu, taj osjećaj postao je tri puta jači. Sljedećeg jutra imala sam gadan mamurluk“.

S iskustvom čitateljice Jutarnjeg lista mnogi od nas se mogu poistovjetiti. Alkohol je mladima zanimljiv, a Europsko istraživanje o pijenju, pušenju i uzimanju droga (ESPAD) pokazuje da je čak 42 posto učenika prvi put probalo alkohol sa 13 godina ili ranije. Međutim, u tim godinama lako im je ‘prodati‘ jedan od najraširenijih mitova o alkoholu, a taj je da se „ne možemo napiti od samo jedne čaše“. No, je li to posve tako? Kako bismo razbili ovaj, ali i mnoge druge mitove o alkoholu, razgovarali smo s prim. dr. sc. Ivanom Ćelićem, dr. med., specijalistom psihijatrije, subspecijalistom adiktologije i pročelnikom Zavoda za dualne poremećaje u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Mit #1 Jedna čaša kao nijedna

Tvrdnja da nam ništa neće biti od jedne čaše, upozorava dr. Ćelić, vrlo je opasna. Istraživanja su pokazala da čak i vrlo mala količina alkohola može utjecati na percepciju i poremetiti jasno rasuđivanje, a s time se slaže i naš sugovornik.

- Osobe s problemom prekomjernog pijenja alkohola upravo kažu kako njima nije problem peto, nego prvo piće. Alkohol na tijelo djeluje vrlo složeno, dovoljna je mala količina koja će izazvati promjene u raspoloženju i kognitivnim funkcijama. Reakcija pojedinca na alkohol je individualne naravi i ona ovisi o mnogim čimbenicima: toleranciji na alkohol, konzumiranoj količini, brzini konzumacije i slično. Sukladno tome, konzumacija alkoholnih pića i u manjim količinama sa sobom nosi određene rizike, pa može dovesti do onesposobljenosti upravljanja osobnim automobilom ili povećanog rizika od ozljeda ili nezgoda – objašnjava dr. Ćelić.

image

prim. dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med., specijalist psihijatrije, subspecijalist adiktologije i pročelnik Zavoda za dualne poremećaje u Klinici za psihijatriju Vrapče

Bruno Konjevic/Cropix

Mit #2 Kava pomaže kod mamurluka

Ako ste u životu doživjeli barem jedan mamurluk, sigurno vam je netko sugerirao da pojedete nešto bogatiji, teži obrok, skočite pod tuš ili jednostavno popijete kavu. Iako se navedene ideje mogu činiti kao logičan korak, dr. Ćelić kaže da nema čvrstih znanstvenih dokaza da određene radnje ili namirnice zaista olakšavaju mamurluk.

- Učinci mamurluka variraju od osobe do osobe, a optimalni način za ublažavanje mamurluka jest vrijeme, odmor, zdrava prehrana i dovoljni unos tekućine. Budući da alkohol izaziva dehidraciju, važno je piti puno vode kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina. Kava se često koristi za povećanje budnosti, no njezin učinak na mamurluk nije dovoljno istražen – otkriva dr. Ćelić.

Ipak, ako ste se probudili s glavoboljom i vrti vam se, dr. Ćelić savjetuje da posegnete za mlijekom. Naime, može pomoći u ublažavanju mamurluka jer je bogato proteinima i elektrolitima koje konzumiranjem alkohola gubimo. Također, u oporavku tijela, dodaje sugovornik, može pomoći i konzumacija hrane bogate hranjivim tvarima, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica.

Mit #3 Miješanje alkoholnih pića nije opasno

Još jedan od raširenih mitova o alkoholu jest taj da miješanje alkoholnih pića zapravo nije toliko opasno, već je važno koliko je tko popio alkohola. Međutim, dr. Ćelić kaže da to nije sasvim točno jer različita alkoholna pića sadrže razne vrste alkohola i druge sastojke koji na čovjekovo tijelo utječu na različite načine.

- Miješanje različitih alkoholnih pića može dovesti do težeg mamurluka jer je tijelu potrebno više vremena za metaboličku obradu različitih vrsta alkohola. Naime, različita alkoholna pića mogu imati različitu jačinu i okus, pa osoba možda slabije primjećuje koliko je zapravo konzumirala alkohola. Pivo ima diuretički učinak pa u kombinaciji s jakim alkoholnim pićima povećava rizik od dehidracije, što automatski pogoršava simptome mamurluka – objašnjava dr. Ćelić te napominje da bismo se, ako već u nekoj prigodi umjereno konzumiramo alkohol, trebali držati jedne vrste.

image
Shutterstock

Mit #4 Alkohol i energetska pića

Jedan od vrlo raširenih trendova među mladima, pokazuju istraživanja, jest konzumacija alkohola s energetskim pićima. Ta kombinacija popularna je u izlascima, na kućnim druženjima i zabavama, no može imati opasne posljedice.

- Energetska pića najčešće sadrže kofein ili druge stimulanse koji mogu prikriti osjećaj umora i pospanosti izazvane alkoholom. To može povećati rizik od prekomjerne konzumacije. Kako kofein ima diuretski učinak, miješanje tih vrsta pića povećava rizik od dehidracije. Osim toga, u tom je slučaju veći i rizik od srčanih problema poput aritmije ili arterijske hipertenzije. Kombinacija alkohola i energetskih pića može dovesti do dezinhibicije, slabije samokontrole i impulzivnijeg ponašanja, što u konačnici povećava rizik od nezgoda i ozljeda – napominje dr. Ćelić.

Mit #5 Vino je manje štetno od jakih alkoholnih pića

S obzirom na to da se vino dobiva od grožđa, odnosno plodova iz prirode, lako je povjerovati da ono ne može biti štetno kao, primjerice, neko jako alkoholno piće. Dokazano je, kaže dr. Ćelić, da crveno vino može imati određene koristi za srce, ali samo u umjerenim količinama.

- Postoje istraživanja koja sugeriraju da umjerena konzumacija alkohola može smanjiti rizik od određenih kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog ili moždanog udara. No, isto tako prekomjerna konzumacija alkohola može imati negativne učinke po srce i krvožilni sustav jer sva alkoholna pića sadrže etanol koji ima sličan osnovni učinak na tijelo. Dakle, bilo koje alkoholno piće može biti štetno kada se konzumira u velikim količinama ili bez mjere – objašnjava dr. Ćelić.

image
Shutterstock

Mit #6 Hrana usporava utjecaj alkohola

„Dobro se najedi i moći ćeš piti cijelu večer“, rečenica je koju ste sigurno čuli barem jednom u životu te automatski povjerovali u ovaj mit. Ako ste i isprobali sugerirano, učinilo vam se da ste nešto tolerantniji na alkohol, no dr. Ćelić kaže da je ovaj mit samo to – mit. Naime, uvriježeno mišljenje da masna hrana prije konzumacije alkohola može usporiti njegovu apsorpciju u tijelu i smanjiti utjecaj na mozak nije sasvim točna.

- Masnija hrana ne može značajno utjecati na brzinu apsorpcije alkohola. Naime, ona uglavnom prolazi kroz želudac i crijeva, dok se alkohol dominantno apsorbira u tankom crijevu. Iako konzumacija masne hrane može usporiti pražnjenje želuca, ono neće značajnije utjecati na brzinu apsorpcije alkohola u tijelu – napominje psihijatar.

Mit #7 Alkohol ne utječe na mentalno zdravlje

Iako u to možda ne bismo voljeli vjerovati, istraživanja su pokazala da su konzumacija alkohola i mentalno zdravlje usko povezani. Neki ljudi počinju piti upravo kako bi si olakšali suočavanje s problemima, no dr. Ćelić kaže da si rade još veću štetu. Štetan učinak alkohola vidljiv je posebno kod osoba koje pate od depresije.

- U početku alkohol može izazvati osjećaj euforije i većeg samopouzdanja, no nakon dulje primjene, nakon što alkoholni učinak prođe, slijede manjak samopouzdanja i pojačana anksioznost. Poznato je kako kontinuirano pijenje povećava rizik od razvoja depresivnih poremećaja jer alkohol djeluje kao depresant koji izaziva neurotransmiterski disbalans u mozgu, stoga može dovesti do osjećaja tuge, beznađa i depresije. Konzumacija alkohola može biti štetna za mentalno zdravlje, tako da osobe koje pate od depresije ili drugih psihičkih poremećaja trebaju potražiti stručnu pomoć i podršku kako bi se na odgovarajući način nosile s tim problemima – poručuje dr. Ćelić.

image
Shutterstock

Posebno rizična skupina su mladi, posebice oni koji su još uvijek u fazi razvoja kao što su djeca i adolescenti, kaže dr. Ćelić. Njihov mozak još uvijek je u razvoju, dodaje, pa alkohol kod njih može dovesti do problema s pamćenjem, smanjene kognitivne funkcije, poteškoća u učenju i ponašanju, kao i povećanog rizika od ovisnosti u alkoholu tijekom kasnijeg života.

Mit #8 Cirozu jetre dobivaju samo stariji

Kad vam netko spomene cirozu jetre, tko vam prvo padne na pamet? U većini slučajeva odgovor bi bio neka starija osoba, no raširen mit je upravo taj da ova bolest pogađa samo starije. Ona se, kaže dr. Ćelić, može razviti kod svih dobnih skupina koje konzumiraju alkohol u pretjeranim količinama ili ako imaju druge rizične čimbenike.

- Ciroza je nepovratna i ozbiljna komplikacija alkoholizma, a riječ je o kroničnoj bolesti jetre koju obilježava oštećenje jetrenog tkiva, stvaranje fibroznih ožiljaka i progresivno propadanje jetrene funkcije. Dugotrajna konzumacija alkohola također povećava rizik od nastanka raka jetre. Svaka osoba drugačije reagira na alkohol i ne postoji sigurna granica za konzumaciju alkohola kako bi se izbjegla oštećenja jetre – objašnjava dr. Ćelić.

Također, alkohol može izazvati ovisnost i kod povremenih konzumenata, ističe naš sugovornik.

- Znakovi početka ovisnosti o alkoholu mogu varirati, ali neki uobičajeni znakovi jesu: porast tolerancije, gubitak kontrole, pojava smetnji sustezanja, alkohol kao životni prioritet, problemi u obitelji, školi, na poslu, financijske poteškoće. Važno je naglasiti kako se alkoholizam može liječiti i to uspješno, ali to je vrlo složen posao. Osim dobivanja odgovarajuće stručne pomoći koju osoba koja pati od alkoholizma mora dobiti, važno je i okruženje koje će mu pružati podršku – zaključuje dr. Ivan Ćelić.

Konzumiraj odgovorno

Osim prestanka vjerovanja u mitove o alkoholu, potrebno je znati i kako konzumirati odgovorno. Zato je HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića pokrenula web stranicu konzumirajodgovorno.hr, gdje možete doznati više informacija umjerenoj, odgovornoj i sigurnoj konzumaciji alkohola. Na stranici se tako mogu naći brojni praktični savjeti za roditelje i mlade od strane stručnjaka, kao i smjernice o tome kako razgovarati s djecom o alkoholu i educirati ih o potencijalnim rizicima. Osim toga, na stranici se može riješiti i kviz kojim provjeravate koliko o alkoholu doista znate te saznati je li prihvatljivo popiti piće nakon posla te gdje je granica između umjerene i prekomjerne konzumacije alkohola.

Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i HUP-Koordinacije proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:33