Bezbrižnija budućnost

Ostalo vam je još 10 godina do mirovine? Ovo su stvari koje trebate napraviti

Prvo na papir stavite svoju buduću financijsku računicu - koliko ćete manje novca imati na raposloganju i hoće li vam se toliko smanjiti i troškovi?
 Lordn

Odlazak u mirovinu označava početak jedne sasvim nove ere života. Ne idemo više na posao, posvećujemo se zaboravljenim hobijima i aktivnostima te uživamo s unucima, opominjući ih kako se nekada puno ljepše živjelo. No, jedan od ključnih faktora bezbrižne starosti jest, naravno, mirovina koja postaje glavni ili u pravilu jedini izvor prihoda. Kako ne bi ostali iznenađeni vašim redovnim mjesečnim primanjima, potrebno se pravovremeno pripremiti.

image
Blackcat

Kako točno funkcionira mirovinski sustav u Hrvatskoj?

Dobro je ponoviti kako u Hrvatskoj imamo tri mirovinska stupa. Prvi je obvezni i temelj je međugeneracijske solidarnosti, u njega svaki mjesec odlazi 15% vaše bruto plaće. On se troši odmah jer se od tog iznosa isplaćuju mirovine sadašnjim umirovljenicima.

Drugi stup je također obavezan i u njega mjesečno odlazi 5% vaše bruto plaće. To je novac koji štedite za svoju mirovinu, vaša individualna kapitalizirana štednja. Tu je i treći dobrovoljni mirovinski stup u koji uplaćujete koliko i kada želite, a također se radi o novcu koji je namijenjen samo vama u budućnosti.

Nakon faze akumulacije sredstava preko 2. i 3. mirovinskog stupa, slijedi faza potrošnje odnosno isplata mirovine. U toj fazi dio mirovine vam isplaćuje HZMO (sredstva iz prvog stupa), a dio mirovine vam isplaćuju mirovinska osiguravajuća društva (2. stup), a isplatu mirovine iz trećeg stupa mogu vršiti, uz mirovinska osiguravajuća društva, i mirovinski fondovi i osiguravajuća društva.

Pravovremeno planiranje i financijska računica

Bez obzira na to imate li do mirovine 10 ili više godina, važno je da sami sebi omogućite starost bez brige i stresa. Iako to zvuči puno lakše u teoriji nego u praksi, postoje načini uz koje si možete olakšati budućnost.

Prvenstveno ovdje mislimo na financijsku računicu koju, uz malo odricanja, svi možemo poboljšati. Stoga stavite na papir sve svoje dnevne, mjesečne i godišnje troškove te uvidite gdje možete urgirati kako se ne bi doveli u situaciju da uz mirovinu imate dodatne nepotrebne financijske izdatke.

image
Casarsaguru

Prvi korak je pravovremeno zatvaranje minusa ili kredita na svom bankovnom računu. Opcije uz koje to možete postići su klasična ušteda, ali i dodatan izvor prihoda u vidu još jednog posla ili, ako imate dodatnu nekretninu, iznajmljivanje te nekretnine.

Ako živite u velikom stanu ili kući koje stvaraju visoke troškove, razmislite o preseljenju u manju kvadraturu koja sa sobom automatski povlači niže režije. Naravno, odlazak u mirovinu ne znači da vaš život staje, daleko od toga, ali baš iz razloga da si osigurate bezbrižno i zasluženo uživanje, treba razmisliti o praviovremeneom odabiru mirovinskih fondova i mirovinskog osiguravajućeg društva.

Informirajte se o mogućnostima isplate mirovine

Deset godina prije mirovine i dalje uplaćujete svoj novac u mirovinske stupove koje smo već spomenuli - prvi i drugi su obavezni i skupno u njih ide 20% od vaše bruto plaće, a, ako još niste, svakako krenite s uplatama i u treći, dobrovoljni mirovinski stup. Sav vaš ušteđeni novac je u mirovinskim fondovima koji ga, ovisno o zakonskim odredbama, mogu ulagati kako bi povećali svoju i vašu dobit. Kada dođete do mirovine kreće isplata uloženog.

Tada na scenu stupaju mirovinska osiguravajuća društva. Ona su osnovana upravo za isplatu mirovina iz 2. i 3. stupa, a zakonski su ustrojena tako da nisu ni fondovi ni osiguranja, već partner za isplatu sredstava koji će dati sve od sebe da poveća iznos vaše mirovine, i to kroz razna ulaganja. U trenutku umirovljenja vaša ušteđena sredstva na prebacuju se na račun mirovinskog osiguravajućeg društva.

image
Shapecharge

Zašto je to bitno znati 10 godina prije umirovljenja? Kako biste na vrijeme mogli razmisliti o partneru koji će vas financijski pratiti do kraja života. U Hrvatskoj trenutačno postoje dva mirovinska osiguravajuća društva - Raiffeisen MOD koji je aktivan već 19 godina, i Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo (HRMOD) koje je osnovano sredinom prošle godine i u državnom je vlasništvu, odnosno vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Vjerujemo da želite sigurnost i mirovinu koju ćete dobiti na svoj račun svaki mjesec neovisno o ikakvim vanjskim faktorima. Zato je najbolje odabrati Raiffeisen MOD koji iza sebe ima 19 godina iskustva na hrvatskom tržiištu i 40.000 korisnika. Iz Raiffeisen MOD-a napominju kako su im glavni prioriteti upravo sigurnost novca i isplata mirovine.

Za više informacija o mogućnostima i načinima isplate kod Raiffeisen MOD-a posjetite njihovu web stranicu.

image
Piksel

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:58