Izvrstan primjer

Otvaraju obrt odmah nakon osnovne škole! Učenici već s 10 godina poduzetništvo imaju u malom prstu

U učionici namijenjenoj za aktivnosti zadruge, na školskom dvorištu i u Centrima za posebnu skrb, sastaje se grupa vrijednih učenika, a onda, u maniri pravih obrtnika izrađuju proizvode kojih se ne bi posramili niti oni s dugogodišnjim iskustvom

Učenička zadruga Ban na božićnoj izložbi

 Ustupljena fotografija

Kad zvono označi kraj posljednjeg školskog sata, a veliki broj učenika odjuri svojim domovima, zadrugari iz Zagrebačke županije vade razne alate za rad i počnu se baviti svojom najdražom izvanškolskom aktivnošću - izradom rukotvorina.

U učionici namijenjenoj za aktivnosti zadruge, na školskom dvorištu i u Centrima za posebnu skrb, sastaje se grupa vrijednih učenika, a onda, u maniri pravih poduzetnika izrađuju proizvode kojih se ne bi posramili niti oni s dugogodišnjim iskustvom. Svašta se pronađe u njihovim malim tvornicama, od prirodnih sapuna, domaćih prehrambenih proizvoda, marama od svile, čajeva, sapuna, balzama, pa sve od sezonskog voća i povrća iz njihovih školskih vrtova. Učenici sve to izrađuju i uzgajaju svojim rukama te zatim svoje plodove rada ponosno prezentiraju te prodaju na smotrama i raznim radionicama.

- Učeničko zadrugarstvo je po meni nešto najvažnije u školstvu. Djeca imaju priliku naučiti kako ni od čega stvoriti nešto, i to vlastitim rukama. Sami osmišljavaju poslovnu ideju, prikupljaju materijale potrebne za rad, izrađuju proizvod, ambalažu, etiketu te promotivne materijale, definiraju cijenu svojih radova, plasiraju ih na tržište i, na kraju, prodaju. Uz sve to, učenici se druže, pomažu si, uče se timskom radu i pripremaju za budućnost, što su najvažnije vrijednosti koje dobivaju sudjelovanjem - rekla je tajnica podružnica učeničkih zadruga Zagrebačke županije Darinka Balen koja radi u Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije.

Veliki interes

Učeničke zadruge nisu neka novost jer u Hrvatskoj postoje već 200 godina. U njima đaci usvajaju i primjenjuju znanja te radne navike kakve se ne mogu steći na klasičnoj nastavi, pa čak niti kod kuće.

image

Učenička zadruga Dubravica

Ustupljena fotografija

Ipak, najbrojnije su u Zagrebačkoj županiji koja ima čak 40 učeničkih zadruga, od toga su četiri u srednjim školama, dvije u Centrima za posebnu skrb i 34 u osnovnim školama, a ukupno broje oko 5000 vrijednih učenika. Županija ih dvadeset godina vjerno podupire i daje im punu podršku, a samo u ovoj godini za zadrugarstvo je osigurala 133.000 kuna.

- Zagrebačka županija jedina je županija koja izdvaja sredstva za aktivnosti zadruga. Počela je sa simboličnih 5000 kuna, a onda su se zadrugari krenuli baviti ozbiljnijim aktivnostima koje su zahtijevale skuplju opremu i strojeve, a i zasitili su se dotad već viđenih krugova na kojima su predstavljali svoje proizvode. Sve to je utjecalo na boom učeničkih zadruga u Zagrebačkoj županiji za kojima interes, na moju veliku radost, neprestano raste - ističe Balen koja smatra kako su učeničke zadruge prvi doticaj učenika s pravim poduzetništvom, a svaki zadrugar koji izađe iz škole ima osnovno znanje kako da svaki hobi lako pretvori u unosan posao.

Poduzetnički duh

U učeničkim zadrugama se, kaže Balen, mladog čovjeka osposobljava za život u 21. stoljeću. Učenici razvijaju temeljne osobine poduzetnika, inovativnost, marljivost, spremnost na preuzimanje rizika i timski rad, a izgrađuju i svijest o ekološkom načinu poljoprivredne proizvodnje.

image

Učenička zadruga Dubravica

Ustupljena fotografija

- Sjećam se jedne situacije prilikom obilaska štandova zadrugara za vrijeme jedne smotre. Na pitanje „kako vam ide prodaja?“, djevojčice od deset godina koje su ponosno predstavljale svoje proizvode jednoglasno su doviknule „Ne smijemo vam reći, to je poslovna tajna!“– kroz osmijeh se prisjeća ponosna Balen.

S jednakim žarom o zadrugama govori i Tajana Brnić, voditeljica učeničke zadruge Vuzel iz velikogoričke Osnovne škole Eugena Kumičića. Brnić je voditeljica likovne skupine, a kaže kako u ovoj školi iz Zagrebačke županije broj zadrugara svake godine toliko raste da više nemaju dovoljno prostora za aktivnosti.

- Zadruga u ovoj školi zapravo postoji već 40 godina, no zadnjih pet godina je doživjela pravi procvat. U početku je bilo 20-ak učenika, a sada ih je 80. Djeca dolaze na nulti sat ili ostaju nakon nastave, raspoređeni su u sedam sekcija, a jedan učitelj vodi jednu sekciju, od izrade keramike, nakita, školskog vrta, pa do proizvodnje začina, personaliziranih biljaka i čaja. No, školski vrt je nekako svima posebno zanimljiv, pogotovo učenicima koji žive u centru Velike Gorice i nemaju priliku vidjeti kako izgleda uzgoj domaćeg voća i povrća, a kamo li sudjelovati u tome. Nema veće sreće nego kad izrastu plodovi njihova rada, a onda ih ponosno prodaju u školi, na Gastro Turopolju ili smotri – kaže Brnić te dodaje kako prvi razredi najčešće krenu s keramikom, dok se u petom razredu opredjeljuju na sekciju ovisno o interesu.

Sudjeluju i roditelji

A kad stignu u peti razred, kaže voditeljica učeničke zadruge Vuzel, učenici uče o financijskoj analizi i poslovnoj ideji te kako funkcioniraju prodaja, ulaganje, izdavanje računa i zarada.

- Moram pohvaliti jednog našeg bivšeg zadrugara koji je sad prvi razred srednje škole. On se toliko pronašao u zadruzi da je, pri izlasku iz srednje škole, odlučio samoinicijativno proizvoditi nakit, osmisliti svoj brend i baviti se poduzetništvom. Sad se razvio u pravog poduzetnika koji je hobi pretvorio u biznis, a mi danas učimo od njega – kroz osmijeh je kazala Brnić.

image

Učenička zadruga Dubravica

Ustupljena fotografija

Roditelji na radove svoje djece, ističe Brnić, reagiraju fantastično. Jednostavno ne vjeruju da sve to proizvode i izrađuju njihovi mališani, a kad se organizira prodaja ili kakva radionica sudjeluju svi – od najmanjih do onih najvećih.

Zadrugari su i ovog Božića tradicionalno organizirali božićnu radionicu. Sa svojim su roditeljima izrađivali razne ukrase za bor, a cilj je bio prikupiti sredstva u humanitarne svrhe. Prodaja, kaže Brnić, kod njih nikad nije bolja. Zaradili su preko 5000 kuna, a voditeljicu su svi prisutni na kraju radionice s oduševljenjem ispitivali kad će se ponoviti.

Druge učeničke zadruge iz Zagrebačke županije također su sudjelovale na božićnoj prodaji. Naime, božićna i uskršnja prodajna izložba dio su dugogodišnje tradicije i pokazatelj odlične suradnje Zagrebačke županije i učeničkih zadruga. Ove godine zadrugari iz 12 učeničkih zadruga pokazali su pravo bogatstvo ukrasnih i uporabnih predmeta, prirodne kozmetike, kolačića, keramičkih ukrasa, nakita, ali i mnogih drugih rukotvorina.

image

Božićna izložba učeničkih zadruga

Ustupljena fotografija

- Budući da smo učenička zadruga koja ponajprije proizvodi prehrambene proizvode – pekmeze od kupina, malina i jagoda te sokove od bazge, mente i koprive, na božićnoj prodaji prodavali smo sokove koje su zadrugari ranije skuhali u kotlu ispred škole. U pripremu smo uključili učenike koje zanima dizajn pa su nam oni izradili etikete, a u pomoć su uskakali i roditelji od kojih smo nabavljali dodatnu opremu za izradu soka. Zaradili smo 850 kuna jer smo ranije tijekom godine uspjeli prodati većinu sokova pa ih je malo ostalo za božićnu prodaju, no inače je zarada znatno veća. Zadrugari će zarađena sredstva potrošiti na izlet na more koji je planiran za lipanj. Svi se raduju jer su im putovanja nagrada za sav trud tijekom godine – kaže Vedran Iskra koji je pet godina voditelj Učeničke zadruge Dubravica iz Osnovne škole Pušća. Dubravica je jedna od najmlađih učeničkih zadruga jer postoji tek pet godina, a iduće godine u svibnju je domaćin županijske smotre.

Velika postignuća

Učeničke zadruge Zagrebačke županije sudjeluju na županijskim i državnim smotrama, a zahvaljujući svojim proizvodima i dostignućima, već dugi niz godina nalaze se među prvih pet u državi.

image

Božićna izložba učeničkih zadruga

Ustupljena fotografija

U sklopu međužupanijske suradnje učeničkih zadruga Zagrebačke županije, zadruge su u 2022. godini posjetile Bjelovarsko-bilogorsku županiju, dok su proteklih godina, u sklopu međunarodne suradnje, posjećivale iseljene Hrvate u Mađarskoj, Vojvodini, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini. U 2023. godini planiran je posjet Rumunjskoj koji je trebao biti realiziran 2020. godine no uslijed pandemije se odgodio.

Na mnogim natjecanjima dugi niz godina sudjeluje i učenička zadruga Suncokreti iz Centra za odgoj i obrazovanje Lug, koja je osnovana davne 1999. Zadruga je u početku brojila dvije sekcije, vrtlarsku i keramičku, a s vremenom je postala bogatija za sekcije - golubovi pismonoše, ukrasni i uporabni predmeti, vrtlarska koja se zatim razvila u cvjećarsku i voćarsku te tkalačku sekciju.

- Centar za odgoj i obrazovanje Lug ustanova je za djecu s poteškoćama u razvoju, no naših 15 zadrugara natjecanjima pristupaju jednako kao i redovni učenici. Uzgajaju cvijeće, proizvode sok od jabuke od kojeg, kad je dobar urod, dobijemo od 500 do 1000 litara soka, prodaju kale za rez, stvaraju nešto ni iz čega i promoviraju svoj rad na radiju Samobor i društvenim mrežama. Njihovi proizvodi su sad već prepoznatljivi brend grada Samobora, a građani nas cijelo vrijeme podržavaju kupnjom proizvoda – rekla je Jadranka Zeman, voditeljica učeničke zadruge Suncokreti te dodala kako se zadruga sad već lagano uz radionice priprema za županijsku smotru na kojoj će se predstaviti na temu drveta i biološke raznolikosti obližnjeg parka.

image

Proizvodi učeničke zadruge Suncokreti

Ustupljena fotografija

Ove su godine čak tri učeničke zadruge s područja Zagrebačke županije bile na državnoj smotri koja se organizirala u rujnu 2022. godine u Vinkovcima. Od 58 prisutnih zadruga iz cijele Hrvatske dodijeljene su četiri nagrade za „Naj proizvod“, a priznanje je dobila i učenička zadruga Ban iz Zaprešića.

- Cilj je bio osmisliti novi proizvod koji će postati dio turističke ponude grada Zaprešića, a zadrugari su se bacili na zadatak da istraže povijest bana Josipa Jelačića i otkriju koji motiv mogu iskoristiti za projekt. Brzo se rodila ideja da bi to mogao biti njegov brk pa smo na keramičkoj sekciji izradili nakit i broš u obliku brka koji su zadrugari zatim kreativno oslikali, zapakirali u posebno ukrašene ambalaže i prezentirali na smotri. Uspjeli smo spojiti etno s modernim i na taj način dobiti proizvod koji je postao novi turistički proizvod grada Zaprešića, na što smo svi iznimno ponosni – objasnila je Zdravka Kramarić, voditeljica UZ Ban iz Srednje škole Ban Josip Jelačić.

image

Učenička zadruga Ban

Ustupljena fotografija

Zadruga je svoj inovativni proizvod 2022. godine prezentirala i stranom tržištu na svjetskom festivalu nauke, inovacija te kreativnosti „Maker Fair“ koji okuplja sve one koji žele predstaviti svoj ručni rad, a te se godine održao u Sarajevu.

- Vrijedni rad zadruge je uistinu prepoznat, no bez obzira na sve nagrade naš najveći uspjeh su ogromna radost, zabava i pozitivan duh koji proizlaze iz sudjelovanja u ovakvom kolektivu – zaključuje Kramarić.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Zagrebačke županije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:09