Internet senzacije

Ova četiri plesna izazova su pokrenula svijet, jeste li se i vi pridružili trendovima?

Sve je krenulo od "Gangam Stylea", a u pandemijskoj godini svi su plesali na "Jerusalemu"
 South_agency

Kulturni fenomeni posljednjih su godina dobili još jednu zvijezdu, a u pitanju su plesni izazovi koji su pokorili društvene mreže i svijet. Uz sve nedaće i brige kojima smo okruženi, ples je najbolji ispušni ventil. Potiče aktivnost tijela, uvježbavanje koreografije nam poboljšava koncentraciju i pamćenje te je ujedno i mentalna vježba, a plesanje je i prirodni antidepresiv. Stoga ne čudi sve veća popularnost plesnih izazova koji unose dozu optimizma, veselja i kreativnosti na iznimno simpatičan način u našu svakodnevicu.

Južnokorejski hit s kojim je sve krenulo

Kada je riječ o plesnim izazovima, pionir u ovom žanru zasigurno je bio „Gangam Style“ iz 2012. godine. Ovaj hit singl južnokorejskog pop pjevača PSY-a postigao je globalnu popularnost zahvaljujući zaraznoj melodiji i jednostavnoj, ali efektnoj koreografiji. Video spot je na službenom YouTube kanalu pregledan više od četiri milijarde puta čime je svojedobno oborio svjetski rekord gledanosti, a ples je postao viralna zabava koju su snimali jednako odrasli i djeca diljem svijeta.

image
Sberbank

Himnu optimizma i vjere u bolje sutra uz „Jerusalemu“ zaplesali i u Sberbank

„Gangam Style" je danas stvar prošlosti, ali posljednji od plesnih izazova zahvatio je i Hrvatsku. U pitanju je izazov na pjesmu „Jerusalema“ koja je postala svojevrsna himna optimizma na društvenim mrežama. U jeku globalne pandemije, „Jerusalema“ francuskog glazbenika južnoafričkog porijekla pod imenom Master KG, uspješno je rasplesala svijet, a video spot je prešao 392 milijuna pregleda. Hit je postala na profilima TikToka te uz nju plešu svi – od bolničkog osoblja do redovnica, a plesni izazov su s oduševljenjem otplesali i djelatnici Sberbanka u Hrvatskoj.

Čak 200 zaposlenika i 50 članova njihovih obitelji odlučili su sa svijetom podijeliti svoju dozu optimizma i timskog duha, ali i ljepota Hrvatske s obzirom na to da se video snimao na više od 30 lokacija. Tako bar na trenutak svi možemo otplesati preko Zagreba, Zadra, Rijeke, Osijeka, Čakovca, Splita, Varaždina, Šibenika, Slavonskog Broda pa sve do Dubrovnika.

- Pripreme su trajale više od mjesec dana. Snimali smo po kiši i vjetru, no ništa nam nije bilo problem napraviti. U ova teška vremena želimo vratiti optimizam i zajedništvo u Hrvatsku, probuditi vjeru, pokazati ljepote Hrvatske i podsjetiti da je najbitnije da smo tu jedni za druge. Željeli smo zahvaliti našim zaposlenicima na predanom radu i pružiti im mogućnost da zajednički obilježimo razdoblje iz kojeg smo izašli jači i složniji - izjavila je direktorica Marketinga Sberbank, Tihana Mamić.

image
Sberbank

„Harlem shake“ i vladavina neartikuliranih plesnih pokreta

Među kultnim plesnim izazovima koji su svojevremno bili apsolutna zabava na svim kontinentima zasigurno je i „Harlem Shake". Video bloger pod pseudonimom Filthy Frank pokrenuo je 2013. godine ovu maniju kada je na svom blogu objavio video u kojem četvero ljudi, maskirani i odjeveni u odjela od lateksa, plešu na pjesmu DJ Bauera „Harlem Shake“. Inspirirani videom, petorica tinejdžera iz Australije kopirali su pokrete te ih objavili na svom YouTube kanalu, a samo tri tjedna kasnije, Harlem manija je zahvatila cijelu planetu.

Dnevno se objavljivalo više od 4 000 videa, a svaki je bio isti, samo s drugim protagonistima diljem svijeta. Video počinje s jednom osobom koja ima masku ili kacigu na licu i pleše dok ljudi u njegovoj okolini odrađuju svoje aktivnosti kao da se ništa ne događa. Nakon 15 sekundi, pjesma dolazi do vrhunca i u jednom trenutku svi sa snimke nepovezano plešu neartikuliranim pokretima i nastaje potpuni kaos.

image
Cream_ph

Šećer na kraju uz „Oh Na Na Na“

Važnost međusobne podrške, pa bila ona i viralna s obzirom na današnja vremena izričito je važna. Osjećaj zajedništva koji se dobiva kroz zabavne plesne izazove nalazimo na svim platformama, od vodećih Instagrama i YouTubea pa sve do TikToka koji je u posljednjih godinu i pol dana popunio dane izolacije i karantene, ali i unio malo optimizma tijekom razarajućih potresa. U to vrijeme je nastao i viralni plesni izazov na JAC Dance i hit „Oh Na Na Na“ koji su prihvatili svi tijekom početka pandemije. Danas plešu svi, od zdravstvenog osoblja, vatrogasaca, HGSS-ovaca, preko korporacijskih zaposlenika do bankara! Zato, zaplešite i vi sa svojim najmilijima na taktove hita „Jerusalema“ i učinite ove dane veselijima i radosnijima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:06