Dragi Djede

Ove božićne želje će vas rasplakati, razveseliti i podsjetiti na pravu bit blagdana: ‘Da, upravo ovo je poželjela!‘

Kako bi ove blagdane proveli u što ljepšoj i boljoj atmosferi, Lidl i Jutarnji list organizirali su nagradni natječaj i otkrili koje su najljepše želje naših najmlađih te kako se pripremaju za blagdane
 Privatna arhiva (Blaženka Jakupec)

Do Badnjaka i Božića ostalo je još samo malo, a uzbuđenje kod najmlađih sve je veće i veće. Stoga smo za naše čitatelje organizirali nagradni natječaj na koji je bilo potrebno poslati najšarmantnije blagdanske želje u ime svojeg djeteta. U samo deset dana trajanja na natječaj je pristiglo više od 1800 prijava čitatelja iz cijele Hrvatske, a žiri je odabrao pet najboljih prijava čiji će autori osvojiti poklon bon Lidla od 400 kuna kako bi ostvarili božićne želje svoje djece. U nastavku donosimo nagrađene priče.

Ništa bez malo čokoladnog namaza

Prva dobitnica je gospođa Blaženka Jakupec iz Gotalova koja je pismo poslala u ime svoje 14-godišnje kćeri Viktorije.

Moje dijete nije više malo. Moja Viktoria je jako vrijedna i skromna mlada djevojka koja već 5 mjeseci mijenja mene u poslovima jer sam operirala kralježnicu. S tatom i sekom hrani krave i svinje, rješava školske obveze, čisti po kući i pazi malog nećaka Viktora. Nema puno slobodnog vremena, ali se rijetko kad žali. A znate što je njezina želja? Lino lada ili Nutella. Ništa više. Veli da joj ništa drugo ne treba!

Gospođa Jakupec nam je otkrila kako se za božićne blagdane pripremaju kao i većina obitelji, uz pečenje kolača i pripremu blagdanskog stola s domaćim delicijama.

image
Privatna arhiva (Blaženka Jakupec)

- Na Badnjak unosimo slamu koju stavljamo ispod stola te se pomolimo, a Viktoria voli kititi bor i kuću s tatom, bratom i sestrom dok ja spremam kolače. Tome se jako veseli i jedva čeka kad će početi s kićenjem - pojašnjava te kaže kako im je pojam idealnog Božića kad su svi zdravi i na okupu oko blagdanskog stola. Za kraj nam je otkrila kako će poklon bon potrošiti i na nabavku Nutelle i Lino lade koji će, između ostalog, ići i u kolače tako da će trebati nekoliko teglica.

- A mora nešto Viktoria spremiti od drugih za "crne dane – zaključila je kroz smijeh gospođa Jakupec.

Čitava obitelj na okupu

Druga dobitnica je gospođa Petra Perković iz Koprivnice koja je napisala pismo Djedu u ime svoje dvije kćeri.

Dragi Djede! Moje djevojčice na upit što bi htjele pod bor od dragog Djedice je bio ovakav: Mama, naša želja je da s nama provedeš Božić.Oko mog srca se stislo jako jer je to neizvedivo. Moje cure ne žele čak ni igračke niti slatkiše, samo svoju mamu. Mamino srce veliko je kao kuća! Mama se na žalost bori u intenzivnoj s opakim virusom i mama će morati blagdane provesti s onim najbolesnijima. Pa te molim dragi Djedice, razveseli moje klinke barem s nekom sitnicom da im barem tako damo do znanja da su posebne... Hvala ti Djede

image
Privatna arhiva (Petra Perković)

Srećom, gospođa Perković će Božić ipak provesti u krugu svoje obitelji, a pripreme već traju.

- Okitili smo kuću s božićnim figuricama, složile zajedno adventski vjenčić i posadile pšenicu. Božićne pjesmice sviraju, a počeli su mirisati božićni kolačići koje je netko uspio već ponjupati – kroz smijeh otkriva ponosna mama. Jako ih veseli da za blagdane budu svi zajedno jer je to njihovo vrijeme druženja, društvenih igara, fine klope i odmora.

- Za nas idealan Božić je da naša prva kava i kakao budu uz bor, božićni crtić na TV-u i otvaranje poklona. Curke za blagdane svake godine s vrtićem i školom sakupljaju potrepštine za one koji nemaju što ih jako veseli i po mojem viđenju njih jako ispunjava – otkrila je gospođa Perković.

Za kraj je rekla kako su im želje svakakve, velike i male, ali ona najposebnija je da obitelj bude na okupu i da sve miriše na bor koji veselo svijetli.

Samo puno selotejpa

Nagradu je zaslužio i gospodin Ivan Tomac iz Splita koji je poslao pismo u ime svojeg petogodišnjeg sina.

Jedina želja je selotejp, puno, puno selotejpa da može puno lijepiti. Trenutno troši manji kolut selotejpa dnevno i kaže da bi bilo baš super da mu Djed Božićnjak donese puno selotejpa. Pitali smo ga zašto ne lijepi u vrtiću pa veli da teta ne dopušta korištenje tako puno selotejpa:-)

image
Privatna arhiva (Ivan Tomac)

Stoga se oduševio kada je saznao da je osvojio poklon bon te nam otkrio:

- Kupit ćemo sto kolutova da nam potraje bar do Uskrsa! Osim obične prozirne ljepljive trake, u planu je kupovina i šljokičastih, šarenih i raznih drugih zanimljivih vrsta koje će potaknuti maštu malog kreativca. Radujemo se novim uradcima poput adventskog kalendara koji je poklonio baki; na list papira je zalijepio selotejpom 24 prozorčića i svaki dan baka dobiva jedno srce kao znak da je voli. Brojeve na prozorčićima piše naopako i s desna na lijevo jer je petogodišnjak – pojasnio je ponosni tata. Također nam je otkrio kako mu sin svaki dan provjerava koliko je pšenica narasla te se divi napretku. Navečer prije spavanja čitaju slikovnicu o djedu Božićnjaku sa zvučnim efektima koji prate tekst poput pjesme Zvončići, zveckanje praporaca i hrkanje jednog malog miša.

image
Privatna arhiva (Ivan Tomac)

- Naše pripreme za blagdane izgledaju tako da pečemo kolače, posebno medenjake te sitne prhke boriće, zvjezdice i čizmice u čijoj izradi sin uživa. Posadimo pšenicu između svetog Nikole i svete Lucije kako bi bila reprezentativne visine do Božića, a bor okitimo već oko svetog Nikole da možemo što dulje uživati u blagdanskom ugođaju – zaključio je gospodin Tomac.

Bomboni i sladoled

Četvrta dobitnica, gospođa Valentina Kaniški iz Svete Nedjelje koja je poslala pismo u ime svoje dvogodišnje kćerkice.

Moja kćerkica je još mala, ali ima dvije željice, skromne i male. Da joj dragi Djedica donese Kiki bombone jer ih obožava i sladoled. Eto to su njene male željice, ali njoj velike. Sigurna sam da će ju razveseliti i tako mala sitnica. Najljepši i najvrjedniji je osmjeh djeteta.

Otkrila nam je kako za božićne blagdane svi zajedno ukrašavaju kuću i peku kolače, a najdraži blagdanski ritual kćeri je ukrašavanje bora na Badnjak.

- Moj savršen Božić je kada se cijela obitelj okupi za blagdanskim stolom, kada vidim svoje drage ljude koji su uvijek tu za nas kao što smo i mi za njih. Nema veće sreće nego znati da smo svi zajedno, zdravi i sretni. A koliko ćemo Kiki bombona i sladoleda kupiti? Točno koliko ona želi pošto je ovo njena nagrada. Naravno, neće sama sve pojesti nego će podijeliti sa svojom sestričnom koju jako voli zaključila je ovu divnu priču ponosna mama.

Slatkiši za cijeli razred

Šećer na kraju je učiteljica iz Splita, gospođa Branka Marović koja je poželjela razveseliti svoje učenike kojima je razrednica.

Dragi Djede, nemam svoje djece, ali imam 15 đaka i kao da su moji. Matematiku ne vole, ali sigurna sam da bi svi izračunali koliko slatkiša mogu kupiti s tvojim bonom. Sjeti se nas jer smo ove godine bez Božićnog slavlja, čašćenja i igre u razredu. Nabaci jednu Božićnu masku, izmjeri temperaturu i donesi nam darove u naš razred.

Otkrila nam je kako učenici već dva tjedna na satu razrednika izrađuju dekoraciju za učionicu. Djevojčice izrađuju zanimljive dekoracije koristeći kolaž papir, naljepnice, sjajne ukrase, trakice, dok dječaci izrađuju ukrasni lanac od papira i natječu se tko će izraditi duži lanac.

image
Privatna arhiva (Branka Marović)

- Blagdanski rituali mojih učenika su razni, naime većina učenika za praznike posjećuje svoje djedove i bake što ovih praznika misle da neće biti moguće s obzirom na situaciji svjesni su da mogu zaraziti svoje starije članove obitelji. Neki pak imaju plan posjetiti djeda i baku pa se s njima družiti na socijalnoj distanci. Također, većini je najdraže spremati kolače. A takav smo zadatak i imali na satu kad smo učili mjerne jedinice gdje su učenici izrađivali kremasti desert po receptu kojem smo zadali, a recept je bio prepun matematičkih zadataka. Jako se teško nose sa situacijom pa su i oni još uvijek u čudu i ne znaju kako će ove praznike provesti. Željni su druženja, odlaska na misu, čestitanja i svega što dolazi s Božićem – pojašnjava gospođa Marović.

Božićno predavanje općenito bude zadnji sat prije praznika kada se ugodno napričaju, a djeca komentiraju kako su uredili i dekorirali svoj prostor u domu. Jedu slatkiše, slušaju Božićne pjesme i skupa komentiraju polugodište te što će sve u novoj godini popraviti, na što obratiti više pažnje. A za kraj nam je otkrila kako će učenici dobiti zadatak okvirnog izračuna količine slatkiša u vrijednosti bona.

- S obzirom na to da se radi o petom razredu i da trenutno radimo cjelinu Prirodni brojevi, takvi zadaci su idealni jer potiču djecu na razmišljanje i korištenje matematike u svakodnevnom životu. Tu će se pronaći razni zadaci. S količnikom, zbrojem, razlikom, umnoškom, udaljenošću do trgovine, financijama itd. Jedna lijepa priča se može sastaviti kroz zadatke vezano za nagradu – pojasnila je ponosna učiteljica.


Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lidla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:50