Nikad atraktivniji

Ove godine očekuje se preko 15 tisuća turista na spektakularnom Adventu na obali unatoč kišnom vremenu

Zadarski trgovi na četiri tjedna postaju prava blagdanska kulisa zbog čega nam se na trenutak može učiniti kao da smo zakoračili u čaroban svijet kakav se može vidjeti samo u filmovima

Advent u Zadru

 Turistička zajednica grada Zadra

Spektakularni božićni koncert Petra Graše na pozornici na Trgu Petra Zoranića, više od 20 drvenih kućica s nikad boljom gastronomskom ponudom, nezaboravni novogodišnji doček na otvorenom, mnoštvo genijalnih programa za odrasle i djecu te vrhunska blagdanska atmosfera koja će trajati sve do 7. siječnja iduće godine.

Sve ovo, pa i više od toga možemo očekivati na ovogodišnjem sedmom izdanju zadarskog Adventa koji će, kao i svake godine dosad, trajati punih 45 dana. Svake zimske sezone ovaj dalmatinski grad podiže ljestvicu standarda kad je advent u pitanju. Njegovi trgovi na četiri tjedna postaju prava blagdanska kulisa zbog čega nam se na trenutak može učiniti kao da smo zakoračili u čaroban božićni svijet kakav se može vidjeti samo u filmovima, a jednako nezaboravne scenarije posjetitelji mogu očekivati i ove godine.

Očekuje se oko 15 tisuća dolazaka turista i oko 30 tisuća turističkih noćenja, što je na razini brojki od prije tri i četiri godine kad je Zadar bio među deset najuspješnijih domaćih destinacija u prosincu.

- Ovogodišnji Advent u Zadru pamtit će se po veselim druženjima, uživanju u gastronomskoj ponudi, obiteljskoj zabavi na adventskom trgu, atraktivnim koncertima, nezaboravnim radionicama predstavama, klizalištima, ledenom toboganu te vrhunskom sadržaju za djecu i odrasle. Nadamo se jedino da ga se neće pamtiti i po dosadnoj kiši koja se uporno nadvija nad Zadar jer smo uložili puno energije, radnih sati i posvećenog rada kako bi našim građanima te gostima osigurali 45 dana blagdanskog šušura i puno pozitivne energije. Užitak je pripremati Advent u Zadru, a posebno nam je zadovoljstvo bilo organizirati ga ove godine koja nam je vratila posjećenost i slobodu koju smo imali prije krize s koronavirusom - govori direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka.

image

Direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka

Turistička zajednica grada Zadra

Ovogodišnji Advent započeo je paljenjem prve adventske svijeće u crkvi sv. Šime, nakon čega su se svi prisutni mogli zabaviti uz nastupe glazbenih izvođača i različita zabavna događanja koja su namijenjena djeci i odraslima. Sva glavna događanja odvijaju se na otvorenom, na Trgu pet bunara i Trgu Petra Zoranića, gdje je postavljeno 25 drvenih kućica iz kojih se širi miris slasnog domaćeg vina, najfinijih fritula i raznih ručno izrađenih poslastica.

Izvrsna gastro ponuda

Ove godine izlagači su otišli korak dalje pa se, osim klasične blagdanske gastro ponude, iza pultova nekoliko kućica dimi dobar roštilj s rebarcima i odrescima, a ne nedostaje niti ukusnih kuhanih jela „na žlicu”, skradinskog rižota i divljači s njokima. Ipak, apsolutni hit ovogodišnjeg zadarskog Adventa je dekonstruirana ili odmotana sarma u kojoj je nestala rola, a ostao izvorni okus sarme sa suhim mesom i kremom od pire krumpira s muškatnim orašćićem.

image

Advent u Zadru

Turistička zajednica grada Zadra

- Priznajem da, baš kao i mnogi posjetitelji, ne mogu odoljeti fritulama i bakalaru, pogotovo kada su napravljeni po tradicijskim i izvornim domaćim receptima, a upravo takve imamo u gastronomskoj ponudi na našim adventskim kućicama. Osim klasičnih blagdanskih delicija, ove godine kao posebnost imamo ponudu vrhunskih specijaliteta iz azijske kuhinje. Zahvaljujući našem tradicionalnom Tuna, Sushi & Wine Festivalu i kulturnoj suradnji s Japancima, uspjeli smo Zadranima predstaviti najbolje od tradicionalne japanske kuhinje i dobiti gastro publiku za općenito azijski način pripreme hrane – kaže Paleka.

Nezaboravne atrakcije

Mnogi se Adventu raduju upravo zbog zabavnih aktivnosti u kojima je moguće uživati samo tijekom zimskih mjeseci, a posebno razveseljavaju one najmlađe.

Dječji osmijesi se već čuju u Športskom centru Višnjik koji je 24. studenog otvorio svoja vrata i postao nezaboravni Zimski park s klizalištem, ledenim toboganom, glazbenim i plesnim programima te prigodnim radionicama za najmlađe. Ova je zadarska manifestacija prošle godine privukla gotovo 50.000 posjetitelja zbog čega je postala jedan od najprepoznatljivijih blagdanskih atrakcija u gradu. S ciljem da u Adventu u Zadru uživa još veći broj posjetitelja, klizalište i ledeni tobogan se ove godine prostiru na površini od čak 1000 kvadrata, što je najviše leda dosad.

image

Advent u Zadru

Turistička zajednica grada Zadra

Ipak, osmijesi zadarske djece najglasniji su 6. prosinca, kad Zadrani slave blagdan svetog Nikole.

Ovogodišnji zadarski Advent upravo je u duhu svetog Nikole koji je ujedno i zaštitnik djece i pomoraca, a svojim dolaskom svake godine razveseli veliki broj najmlađih posjetitelja. Tako je bilo i ove godine, no za razliku od prošlogodišnjeg, ovogodišnji program svetog Nikole podijeljen je u četiri dana tijekom kojih su se odvijale izvrsne interaktivne radionice i predstave namijenjene nižim uzrastima. Nezaboravni četverodnevni program koji će zadarska djeca pamtiti po mnogočemu završava promenadom koja 6. prosinca starta u 10:30 sati s Trga pet bunara.

Osim ove manifestacije, u nadolazećim danima posjetitelji mogu očekivati nezaboravne koncerte, kreativne božićne radionice, spektakularne nastupe DJ-eva, originalne predstave i mnoge druge atrakcije koje će se odvijati ususret Božiću. U adventskim vikendima na zadarskoj pozornici nastupit će Marko Škugor, Opća Opasnost, Matija Cvek, Petar Grašo, Soulfingersi, grupa Cambi, 4 tenora, Ivan Zak i mnoga druga poznata imena s glazbene scene, dok će Madre Badessa Band, klapa Rišpet i grupa Forum svojim nastupima razveseliti publiku za doček Nove godine na Narodnom trgu.

„Zeleni” Advent

Ovogodišnji zadarski Advent uistinu je po mnogočemu poseban, a ove godine istaknuo se i po još jednoj stvari. Naime, Grad je mislilo o energetskoj krizi pa se dosjetio odličnih načina kako da smanji potrošnju električne energije.

image

Advent u Zadru

Turistička zajednica grada Zadra

- Ove smo godine odustali od specijalnih svjetlosnih efekata na otvaranju Adventa jer smo procijenili da je spektakl sam po sebi. Tako smo uspjeli uštedjeti na električnoj energiji više nego proteklih godina – ističe Paleka.

image

Advent u Zadru

Turistička zajednica grada Zadra

Ovogodišnji Advent u Zadru organizacijski, programski i gastronomski je daleko zahtjevniji i bogatiji od lanjskog, ističe Paleka. Turistička zajednica grada Zadra je u Advent i novogodišnji doček na otvorenom u suradnji s Gradom Zadrom i poduzećem „Tržnica Zadar” uložila 2,6 milijuna kuna. No, sva ulaganja itekako vrijede, kaže direktor TZ grada Zadra, jer je Advent za Zadrane obiteljska manifestacija, ali i događaj za sve generacije.

- Advent u Zadru poruka je o vrijednostima obiteljskog života i tolerancije, naše trajne i nužne upućenosti jednih na druge, kao i veselja života. Taj duh i dobru energiju trebali bismo gajiti kao podsjetnik za životno djelovanje. Nadam se da kao organizatori Adventa u Zadru i općenito djelatnici u turizmu, predstavljamo barem dio tih vrijednosti – zaključuje Paleka.

Pratite informacije o Adventu u Zadru na službenoj web stranici www.advent.zadar.travel.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:14