NALJEPŠE DOBA GODINE

Ovo je 14 božićnih filmova kojima se uvijek vraćamo, ali i pokoji novi favorit

Osim prijedloga za gledanje, istražili smo i kako stvoriti najbolji ambijent za kućno gledanje filmova – koji televizor trebate i što ćete grickati
 United Archives/impress/United Archives/Profimedia

Buddy the Elf jednom je rekao: „Najbolji način da proširiš božićnu radost je da pjevaš na sav glas!“. Ako ste poput nas i pjevanje vam zaista nije jača strana, blagdansku sreću možete proširiti i tako da svojoj obitelji, prijateljima, kolegama priredite filmsku večer s kultnim božićnim filmovima, ali i novitetima koji će ih sigurno osvojiti jer su se već dokazali na streaming platformama.

Kada pomislite na božićne filmove, vjerojatno vam na pamet padaju Hallmark hitovi s uvijek istim zapletom – uspješna djevojka se vraća u rodni gradić za blagdane i susreće prijatelja iz školskih klupa, koji je ostao u kraju te postao uspješan liječnik/veterinar/poduzetnik. Ona shvaća kako je zapravo oduvijek bila zaljubljena u njega, da karijera nije bitnija od prave ljubavi i odluči ostati živjeti s njim u malom gradiću do kraja života.

Filmski kritičari nisu pretjerano naklonjeni prema ovakvim izdanjima, no u moru blagdanskih filmova (samo ove godine premijeru je imalo njih čak 146!) postoji stvarno dobrih ostvarenja. Godine i godine gledanja božićnih filmova sveli smo na 14 hitova kojima se uvijek vraćamo ili su nas tek osvojila ove godine, neka vam naša lista olakša pretraživanje!

1. "Vilenjak" ("Elf", 2003.)

Tekst koji smo krenuli pisati citatom iz "Vilenjaka" jednostavno ne može imati niti jedan drugi film na prvom mjestu watch-liste. Buddy (Will Ferrell) odrastao je u obitelji vilenjaka i uvijek se osjećao drugačijim. Odluči otići u New York kako bi pronašao svojeg biološkog oca, a avanture koje doživi na tom putu uvijek nas iznova nasmiju. Ovo je pravi feel good film, osmijeh vam neće silaziti s lica cijelih 97 minuta, a svakim novim gledanjem vidjet ćete urnebesne detalje koje ranije niste zamijetili. Mi najviše volimo putovanje od Sjevernog pola do New Yorka gdje Buddyja bodre animirani likovi i scenu sa „world's best cup of coffee“.

2. "Love Hard", 2021.

Na Netflixu se već prije mjesec dana pojavio ovogodišnji blagdanski hit, romantična komedija s Ninom Dobrev (Natalie) u glavnoj ulozi u kojoj će se pronaći sve single osobe tijekom blagdana. Natalie je novinarka koja se proslavila pišući o svojem ljubavnom životu, točnije o brojnim ljubavnim krahova. Na aplikaciji za upoznavanje upoznaje frajera koji se čini savršen – prezgodan, prezabavan i imaju slične interese. No, naravno, kada se sretnu uživo, on izgleda potpuno drugačije. Što će Natalie napraviti tada, saznat ćete ako pogledate ovu zabavnu komediju koja je već pronašla put do obožavatelja.

3. "Zapravo ljubav" ("Love Actually", 2003.)

Mnogima će upravo "Love Actually" pasti na pamet kada pričamo o klasičnim božićnim filmovima iako je samo radnja smještena u prosinac. Inače, ovo stvarno nije klasičan veseli božićni film već istražuje različite vrste ljubavi. Točnije, Hugh Grant, Emma Thompson, Lian Neeson, Alan Rickman, Keira Knightley i druge megazvijezde istražuju različite vrste ljubavi. Upravo je jaka glumačka postava glavni adut ovog sentimentalnog ostvarenja.

4. "Sam u kući 2" ("Home Alone 2: Lost in New York", 1992.)

Prema našem mišljenju, "Sam u kuć"i je bio samo zagrijavanje za magični drugi nastavak. Kevinove avanture po New Yorku, uživanje u toni slatkiša, račun za dostavu hrane u sobu na samom kraju filma, jednostavno nema bolje uvertire u blagdansko razdoblje. No, naravno, kao i svake godine, gledat ćemo i prvi dio, baš onako pozorno kao da ga gledamo prvi put.

5. "Holidate", 2020.

Blagdani su posebno izazovni za single osobe i zato se Sloane (Emma Roberts) i Jackson (Luke Bracey) dogovore da budu jedan drugome plus jedan za sve važnije blagdane. Važna napomena, "Holidate" nije film za gledanje s djecom, ima dosta psovki i humora za odrasle, no oduševit će sarkastične gledatelje koji vole Božić, ali na svoj način.

6. "Divan život" ("It's a Wonderful Life", 1946.)

Klasik nad klasicima, "Divan život" je film koji vraća nadu u bolje sutra. Priču vjerojatno već dobro znate – George Bailey je poslovni čovjek koji na sam Badnjak razmišlja o samoubojstvu. No, anđeo čuvar mu prikazuje kako bi njegov grad, obitelj i poznanici izgledali da se on nikad nije rodio. Tada George shvaća da se mnogo dobrog ne bi dogodilo da ga nije bilo. Ako već niste, ovo je zaista film koji morate pogledati. Američki filmski institut ga je uvrstio među top 100 najboljih filmova ikad snimljenih.

7. "The Christmas Chronicles" (2018.)

Kurt Russell je Djed Božićnjak u ovoj toploj komediji čija se radnja vrti oko poznatog zapleta – kako vratiti božićni duh djeci koja sumnjaju u njega. Brat i sestra pomažu podijeliti poklone po cijelom svijetu, a usput nailaze na brojne urnebesne prepreke. Kritičari su se složili da cijeli film nosi upravo glavni lik, Kurt Russell, kojega se stvarno isplati gledati.

8. "Kako je Grinch ukrao Božić" ("How the Grinch Stole Christmas", 2000.)

Iako je prije tri godine izašao još jedan remake popularnog Dr. Seussova Grincha, mi se uvijek vraćamo onome iz 2000. godine, s Jimom Carreyjem u glavnoj ulozi. Mrzitelj Božića krade poklone, ukrase i želi uništiti blagdane svima u mjestu, no u zadnji čas spozna pravo značenje blagdana i srce mu naraste tri puta. Ovo je idealan film za stariju djecu koja su možda već izgubila vjeru u smisao Božića.

9. "Čudo u 34. ulici" ("Miracle on 34th Street", 1947.)

Božićni filmovi rijetko osvajaju prestižne nagrade, a kamo li Oscare. E, pa ovaj ih film ima čak tri, a uz to je dobio i dva Zlatna globusa. Dirljiv i šarmantan film preispituje vjerujemo li u pravog Djeda Božićnjaka, a originalna crno-bijela verzija puno je bolja od remakea iz 1994. godine. Ovaj film ima i najbolju ocjenu na našoj listi, 7.9 prema IMDb-u.

10. "Najluđi Božić" ("National Lampoon's Christmas Vacation", 1989.)

Chevy Chase i Beverly D'Angelo su urnebesni supružnici, članovi prosječne američke obitelji koji svojoj djeci žele pružiti što bolje praznike. No, sve što može poći po krivu, zasigurno će poći, a rezultat je sat i 37 minuta vrhunske zabave. Clark Griswold fanatični je ljubitelj Božića, a naša omiljena scena je paljenje 25.000 lampica na kući zbog kojih cijeli grad ostane bez struje. Neprocjenjivo!

11. "Četiri Božića" ("Four Christmases", 2008.)

Kate (Reese Witherspoon) i Brad (Vince Vaughn) uoči blagdana posjećuju svoje rastavljene roditelje (iako su to dosad svake godine uspješno izbjegavali), a svaki posjet pretvara se u pravu katastrofu. Iako prema ovom filmu kritičari nisu bili pretjerano nastrojeni, zabavan je i ima kraj koji će svima rastopiti srce.

12. "A Castle for Christmas", 2021.

Sophie Brown (Brooke Shields) autorica je bestsellera koja nakon skandala sa zadnjom knjigom (omiljenog lika je bacila niz stepenice) bježi u Škotsku, točnije u rodno selo svojeg djeda. Potpuno je očarava dvorac i poželi ga kupiti, ali mora se suočiti i s vojvodom u čijem je dvorac vlasništvu. Produkcija je raskošna, Škotska izgleda predivno, a film je idealan za bijeg od svakodnevnog stresa.

13. "Umri muški" ("Die Hard", 1988.)

Postoje stranice i stranice žustrih rasprava, a ova tema se uvijek potegne i na obiteljskim druženjima – je li "Umri muški" božićni film? Nema blagdansku tematiku, niti je prvi put objavljen tijekom blagdanske sezone, no, opet, mi ga doživljavamo božićnim filmom. Zašto? Prvo, radnja se događa na uredskom božićnom tulumu, u filmu se čuje božićna glazba, na kraju pada snijeg. Umri muški je stvarno dobar predah nakon božićnih romantičnih komedija.

14. "Luda božićna zvona" ("Jingle All the Way", 1996.)

Ovo je film koji jednostavno ne možete izbjeći svake godine, a s vremenom nam je postao i jako drag. Pa barem da ga samo čujemo u pozadini kada pripremamo kolače. Glavni lik je Howard (Arnold Schwarzenegger), prezaposleni otac koji se sinu za nedostatak zajedničkog vremena želi iskupiti kupovinom najtraženije božićne igračke – TurboMana. Ludim spletom okolnosti, i sam Howard postane TurboMan.

Sve ove božićne filmove treba gledati u pravom okruženju, s članovima obitelji, dok oko vas sjaje lampice i svijeće, a iz kuhinje se šire zamamni mirisi. Jer upravo je to pravi blagdanski duh! Iskustvo pravog kućnog kina imat ćete s LG OLED televizorima zahvaljujući njihovim panelima koji proizvode izuzetno oštru, ultra realističnu kvalitetu slike i prirodne pokrete. LG OLED televizori se mogu pohvaliti milijunima samoosvjetljujućih piksela zbog čega postižu savršenu crnu i beskonačni kontrast.

image

LG OLED televizori idealni su za iskustvo pravog kućnog kina

LG

Slika na LG OLED televizorima ne umara vaše oči, a sam uređaj će se prirodno uklopiti u svaki interijer zahvaljujući ultra tankom dizajnu. Uz to, streaming servisima nikada nije bilo lakše pristupiti jer daljinski upravljač Magic Remote ima posebne tipke za popularne pružatelje sadržaja.

Osim filmova, za najbolju filmsku večer u udobnosti vlastitog doma trebat će vam, naravno, i grickalice. Osim klasičnih kokica, donosimo vam još dva provjereno dobra recepta koje ćete odmah poželjeti pripremiti.

Čokoladne banane na štapiću

image
Shutterstock

Sastojci:

2 banane, oguljene i narezane na trećine

200 grama nasjeckane tamne čokolade

2 žlice ulja

2 žlice kokosovih mrvica

2 žlice nasjeckanih badema

Pola žličice krupne morske soli

Priprema:

Banane nabodite na štapiće i stavite u hladnjak da se dobro ohlade, najmanje 1 sat. Na pari otopite čokoladu i ulje te svaki komad banane „uronite“ u otopljenu čokoladu. Takve banane s čokoladom posipajte tostiranim bademima, kokosovim mrvicama ili krupnom morskom soli. Ohladite još 20 minuta i poslužite.

Napomena: zahvaljujući bananama i tamnoj čokoladi, ovo je gotovo zdrava grickalica fenomenalnog izgleda. Plus, nema uprljanih ruku što je stvarno bitno kod gledanja filmova.

20-minutne špek rolice

image
Shutterstock

Sastojci:

1 pakiranje zamrznutog lisnatog tijesta

15 dag špeka ili pancete

1 jaje

Priprema:

Razvaljajte odmrznuto lisnato tijesto na debljinu od 2 milimetara, a špek narežite na dugačke i tanke ploške. Premažite lisnato s umućenim jajetom pa izrežite na trake, a na svaku traku položite slaninu te zarolajte tako da zavrnete suprotne krajeve tijesta. Stavite na papir za pečenje i pecite 15 minuta na 200 stupnjeva.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i LG-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:58