Ključne mjere

Ovo je jedan od najboljih gradova za gospodarstvo u Hrvatskoj, jasno je i zašto

Pozitivnu gospodarsku klimu koja je privukla brojne uspješne poduzetnike prepoznao je i Mate Rimac koji je, uz postojeću proizvodnju u Svetoj Nedelji, najavio i povijesnu investiciju - Kampus Rimac u Kerestincu
Kampus Rimac u Kerestincu (render)
 Grad Sveta Nedelja

Sveta Nedelja, najmlađi grad Zagrebačke županije, već nekoliko godina nosi titulu najboljega grada za gospodarstvo u Republici Hrvatskoj u kategoriji srednjih gradova. Jedan od značajnijih resursa svetonedeljskog gospodarstva četiri su poduzetničke zone utvrđene prostornim i urbanističkim dokumentima. Kako bi olakšali poduzetnicima, ali i svojim sugrađanima, Grad Sveta Nedelja proveo je najveće porezno rasterećenje. Ukinut je prirez sa 6% na 0%, ukinut je komunalni doprinos za proizvodnju, kreativne industrije, financijski sektor, kulturu, obrazovanje i zdravstvo s 40,00 kuna/mᵌ na 0,00 kuna/mᵌ, ukinuta je i komunalna naknada za hotele, kampove i apartmanska naselja s 1,5% ukupnih prihoda na 0%, komunalni doprinos za stanogradnju ukinut je za gradnju tri i više stanova s 40,00 kuna/mᵌ na 0,00 kuna/mᵌ, a za gradnju jednog do dva stana smanjen je za 50%.

Za gradnju niskoenergetskih kuća doprinos je smanjen za 80%, a za gradnju pasivnih kuća za 90%. Poslovni subjekti koji su oslobođeni komunalnog doprinosa oslobođeni su i komunalne naknade u prvoj godini poslovanja, a smanjen je i paušalni porez za male iznajmljivače na zakonski minimum od 150,00 kuna po krevetu. Komunalna naknada smanjena je za većinu građana Svete Nedelje u rasponu od 2% do 30%, a ukinuta je i naknada za izdavanje taksi dozvola. Grad Sveta Nedelja sufinancira i kamatu na poduzetničke kredite za investicije do ukupno 6%.

Početak novog razdoblja

Pozitivnu gospodarsku klimu koja je privukla brojne uspješne poduzetnike prepoznao je i Mate Rimac koji je, uz postojeću proizvodnju u Svetoj Nedelji, najavio i povijesnu investiciju - Kampus Rimac u Kerestincu. Rimac Automobili nastali su s vizijom stvaranja uzbudljivih električnih automobila i pogonskih sustava za električna vozila, a u samo deset godina prerasli su iz projekta u garaži u tvrtku koja zapošljava već 1000 ljudi. Kampus Rimac, uz proizvodni i izložbeni dio poduzeća, sadržavat će pregršt dodatnih sadržaja - testnu stazu, smještajne kapacitete, muzej, igraonicu, teretanu, sportski centar, vrtić, livadu sa životinjama...

- Ulaganje od milijardu i pol kuna, 700 dobro plaćenih poslova, poboljšanje infrastrukture i mjesto na industrijskoj karti svijeta - sve to Sveta Nedelja dobiva ovom povijesnom investicijom Rimac Automobila - istaknuo je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec nakon što je Gradsko vijeće Grada Svete Nedelje prihvatilo Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja u postupku Javnog natječaja za osnivanje prava građenja na nekretninama u vlasništvu Grada Svete Nedelje.

image
Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i Mate Rimac
Damir Krajač/Cropix

Pri svečanom potpisivanju ugovora s tvrtkom Rimac Automobili d.o.o. gradonačelnik Zurovec istaknuo je kako se radi o početku novog razdoblja za Svetu Nedelju i cijelu Hrvatsku, a Mate Rimac potvrdio je da se otvorenje novog kampusa očekuje u 2023. te da bi u njemu trebalo raditi 2500 ljudi.

Grad Sveta Nedelja prije nekoliko godina krenuo je i u digitalizaciju sustava i svih poslovnih procesa. Uveden je GIS sustav kojim su dostupne sve informacije vezane za urbanističke i prostorne planove grada te detaljne informacije vezane uz komunalnu infrastrukturu. Za sustav postoji i besplatna mobilna aplikacija Popravimo.hr kojom može se prijaviti bilo kakav komunalni problem nadležnim službama. Uveden je javni registar nabave čime je omogućen potpuni uvid gradske financije i upravljanje sredstvima, uključujući uvid u sve narudžbe, ugovore i račune Grada Svete Nedelje. Takva aplikacija uvedena je za sva gradska poduzeća, kao i za područje sporta, kulture i vatrogastva.

Besplatan javni prijevoz

Grad Sveta Nedelja je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je osigurao besplatan gradski javni prijevoz za svoje sugrađane, posjetitelje i turiste. Trošak prijevoza u potpunosti je pokriven proračunskim sredstvima odnosno za sve korisnike je besplatan. Uvođenjem integriranog unutar gradskog prijevoza omogućena je bolja povezanost unutar naselja, ali i odlasci prema potrebnim sadržajima, kao i prema drugim gradovima. Trenutno prometuju tri linije na području grada, a ishođena je i suglasnost za prelazak administrativnih granica grada te će uskoro javni prijevoz ići i do okretišta u Podsusedu.

image
Grad Sveta Nedelja

Provode se i veliki infrastrukturni projekti koji će pridonijeti većoj kvaliteti i standardu života za građane, ali i prometnoj povezanosti što će olakšati poslovanje našim poduzetnicima. U protekle četiri godine izvedeno je 16.000 metara pješačkih staza, 2000 metara biciklističkih staza, 8840 metara kanalizacije, 2889 metara vodovoda te 13.000 metara novog asfaltnog kolnika. Od kapitalnih projekata potrebno je izdvojiti izgradnju dječjeg vrtića pokraj OŠ Vladimir Deščak, prenamjenu Društvenog doma u naselju Jagnjić Dol u još jedan dječji vrtić, energetske obnove OŠ Sveta Nedelja, PŠ Kerestinec i DV "Slavuj" te izgradnja velikog rotora na silasku s autoceste u Svetu Nedelju. Pri kraju su i radovi na gradnji gradske knjižnice u Svetoj Nedelji, a uređeno je 11 novih dječjih igrališta. Prošle je godine Sveta Nedelja dobila svoj prvi pump track poligon, sportski objekt sastavljen od zaobljenih izbočina i zavoja, povezan u kružnu cjelinu. Ovaj asfaltirani poligon primjeren je za sve veličine bicikala, rola, koturaljki i romobila.

Pomoć za ugostitelje

Epidemija bolesti covid-19 više od godine dana predstavlja javnozdravstvenu i gospodarsku ugrozu. Kako bi olakšali poduzetnicima i obrtnicima, odmah na početku epidemije donesena je odluka o odgodi plaćanja komunalne naknade za mjesec veljaču, ožujak i travanj 2020., a već mjesec dana kasnije poslovni subjekti su u potpunosti oslobođeni plaćanja komunalne naknade za navedene mjesece. Obveznici plaćanja zakupa poslovnih prostora i javnih površina u cijelosti su oslobođeni plaćanja za mjesec veljaču, ožujak i travanj 2020. Roditelji su bili oslobođeni plaćanja naknade za dječje vrtiće. U trenutku početka pandemije osiguran je i u potpunosti financiran taksi prijevoz za zdravstvene djelatnike koji žive u Svetoj Nedelji, a putuju na posao izvan područja grada. U veljači 2021. osigurana je jednokratna pomoć od 1.500,00 kuna za ugostitelje i fitness centre.

image
Sveta Nedelja
Davor Dopar

Grad Sveta Nedelja i dalje će ustrajati u provedbi infrastrukturnih i općih projekata kako bi se još više pridonijelo većoj kvaliteti i standardu života. Nastavit će s osluškivanjem potreba građana, žitelja, poduzetnika, posjetitelja kako bi s pravom zadržao status grada za pametno poslovanje i ugodan život.


Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Sveta Nedelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:39