Dobro pripremljeni

Ovo je jedini grad u Dalmaciji koji je i u pandemijskoj godini povećao proračun

- U Gradu Zadru smo u ove četiri godine, unatoč činjenici što smo mandat počeli velikim poplavama, a završavamo ga u okolnostima pandemije, završili brojne kapitalne projekte ukupne vrijednosti milijardu i 350 milijuna kuna - naglasio je gradonačenik Branko Dukić
Panorama Zadra
 Filip Brala/Grad Zadar

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić osvrnuo se na protekle četiri godine svoga mandata:

"U Gradu Zadru smo u ove četiri godine, unatoč činjenici što smo mandat počeli velikim poplavama, a završavamo ga u okolnostima pandemije, završili brojne kapitalne projekte ukupne vrijednosti milijardu i 350 milijuna kuna. Unatoč svemu, nijedan kapitalni projekt nije stao. Vjerujem da smo njima podigli razinu javnih usluga na novu razinu i naš grad učinili ugodnijim mjestom za život, ulaganjem u odgoj i obrazovanje, gospodarstvo, zdravstvo, prometnu i komunalnu infrastrukturu i kulturu. Brojni projekti su u tijeku i uskoro će biti završeni te smo spremni za novi ciklus investicija kojim ćemo Zadru osigurati novi uzlet.

Pomoć mladim obiteljima

Grad čine ljudi i zato smo posebnu pozornost posvetili mladim obiteljima kako bismo im pružili što bolje uvjete i kako bi upravo ovdje ostali i gradili svoj život. Tako smo odmah na početku mandata snizili cijenu vrtića za 10-satni program te ona iznosi 600 kuna, za drugo dijete 300, a za treće i svako sljedeće dijete pohađanje vrtića je besplatno. Roditelji četvero i više djece oslobođeni su plaćanja participacije. Također, iz gradskog proračuna osigurana su sredstva kojima se sufinanciraju vrtići drugih osnivača, čime je osigurana jednaka cijena za sve roditelje.

image
Gradonačelnik Branko Dukić u vrtiću Višnjik
Grad Zadar

Otvorili smo novi vrtić Višnjik 2, a s planiranim uređenjem i proširenjem dva nova vrtića, Višnjik 3 i Pčelica, osigurat ćemo novih 250 mjesta te će svako zadarsko dijete imati vrtićko mjesto.

Osim novih prostora, vodimo računa o usluzi pa smo tako projektom "Mreža ZaDar - mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja", financiranim sredstvima EU, osigurali smjenski i produljeni boravak, edukaciju zaposlenika i zapošljavanje novih, opremu, a uvedeni su i novi odgojno-obrazovni programi. Treba spomenuti i Centar Mocire za obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama čija je izgradnja završena upravo u ovom mandatu, a otvorenje se očekuje uskoro. Nastavlja se i gradnja osnovne škole na Novom Bokanjcu, a završena je i nadogradnja područne škole Ploče. Treba istaknuti da je Grad Zadar službeno proglašen Europskom točkom darovitosti, da smo učenicima osnovnih škola osigurali besplatne radne bilježnice i nastavni materijal, a iznos stipendija za sve korisnike povećan je za 100 kuna.

image
Vrtići u Zadru Infografika
Grad Zadar

Šampion fondova EU

Od samih početaka predvodnici smo u povlačenju sredstava EU, a upravo su zbog europskih fondova ulaganja u kulturnu baštinu najveća dosad. Tu govorimo o obnovi Providurove i Kneževe palače, crkve sv. Nikole i šetnice na Muraju, a uskoro počinje i rekonstrukcija zadarske rive.

image
Branko Dukić, gradonačelnik Zadra
Grad Zadar

Jedini smo grad u Dalmaciji koji je i u pandemijskoj 2020. imao rast proračuna od 7%, što možemo zahvaliti i priljevu sredstava iz fondova EU koja su poslužila kao učinkovit alat za premošćivanje krize uslijed smanjivanja proračunskih prihoda. Treba još istaknuti i Centar za mlade čiji se radovi privode kraju te gradnju studentskog doma i menze u sveučilišnom kampusu, modernizirani poduzetnički inkubator te gradnju novog specijaliziranog inkubatora, razvoj i implementaciju inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukciju prometnica. Grad Zadar je u ovom programskom razdoblju dovršio ukupno 27 projekata, a trenutačno je u provedbi njih još 30, ukupne vrijednosti više od 275 milijuna kuna.

Zadar - europski grad sporta 2021.

Višnjik smo pretvorili u jedan od najboljih sportsko-rekreativnih centara u državi, gdje se održavaju brojna sportska natjecanja, ali ono što je jednako važno, postao je i okupljalište gdje svakodnevno dolazi više od 4000 građana, mjesto druženja i rekreacije otvoreno za sve. U protekle četiri godine nadopunjen je brojnim dodatnim sadržajima, poput teniskih terena, igrališta za djecu, vježbališta sa spravama, parka za pse itd., a u sljedećem razdoblju planiramo i gradnju vanjskog olimpijskog bazena.

image
Višnjik panorama
Grad Zadar

Nakon nekoliko godina pripreme, u realizaciji je i projekt Aglomeracija Zadar-Petrčane, u vrijednosti 567 milijuna kuna, a kojim će se Zadar uvrstiti na kartu najrazvijenijih gradova u EU po stupnju priključenosti na kanalizaciju.

Nedavno je počela gradnja 100 novih POS stanova u kojima će mlade obitelji pronaći svoj dom.

Treba spomenuti i druge projekte gradnje osnovne komunalne infrastrukture, poput gradskoga groblja, sveobuhvatno uređenje plaža, objekata socijalne skrbi i rekonstrukciju, podizanje prometne sigurnosti gradskih cesta, ali i gradnju infrastrukture na našim otocima. U kolovozu je počela i gradnja Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, rok za dovršetak radova je sredina 2022. godine, a time su se stvorili uvjeti za početak sanacije i konačno zatvaranje deponija u Diklu.

Mjere za poduzetništvo

Do pandemije smo ubrzano rasli po broju poduzeća, obrta i zaposlenih. Gradskim smo proračunom kroz mjere umanjenja cijene ili oslobađanja od naplate zakupa poslovnih prostora i javne površine te rasterećenjem dijela naplate komunalne naknade dosad izravno osigurali oko 10 milijuna kuna potpora. Sada smo pokrenuli i dvije nove mjere - covid-19 zajam za očuvanje likvidnosti te zajam za investicije kojima želimo osigurati rast gospodarstva i nastaviti tamo gdje smo stali početkom pandemije. Također smo uložili znatna sredstva u pripremu gospodarske zone Crno za veliki broj manjih i srednjih tvrtki, a uskoro počinje gradnja 1. faze komunalne infrastrukture.

Ono što bih za kraj istaknuo, ali nikako kao manje važno, kao gradonačelnik, ali i liječnik, sustavno je ulaganje u bolničku infrastrukturu u suradnji s nacionalnom vlasti, a kojom želimo podići kvalitetu usluga naše bolnice na razinu KBC-a jer smo dovoljno veliki grad da bismo to mogli imati" , rekao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.


Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Zadrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:09