HIT ZANIMANJE

Ovo je pet najvećih trendova koje trebaju znati sadašnji, ali i budući developeri

Procjenjuje se da će do kraja 2024. biti 19 milijuna developera, a njihov će broj samo nastaviti rasti. Od organizatora Infobip Shift konferencije doznali smo pet aktualnih tema koje zanimaju cijelu industriju
Ključna poruka keynote speakera Infobip Shifta: Prestanite rješavati probleme koji ne postoje
 Gilaxia

Razvoj software kao dio IT industrije do 2023. će narasti za 50 posto u odnosu na 2018. Područje novih tehnologija poput blockchaina, IoT softwarea i analitike čak dvostruko više. Nevjerojatan rast cijelog jednog znanstvenog, poslovnog i segmenta svakodnevnog života, koji je mnogima bio nezamisliv prije 50 godina, hrani samog sebe. Kako industrija nudi više i novije, tako i ljudi diljem svijeta žele još više i još novije. Upravo zbog toga vlada tolika zainteresiranost za zanimanje developera. U svijetu ih je 2019. bilo gotovo 24 milijuna, a za tri godine bit će ih još pet milijuna više. Sve što im treba su laptop i internet. I volja za brzim i konstantnim učenjem. Rast industrije podrazumijeva i stalne promjene, inovacije, trendove, tečajeve, rasprave i preispitivanja, a to najbolje znaju vodeći stručnjaci koji ove godine dolaze na veliku Infobip Shift konferenciju u Zadru.

Upravo u suradnji s njima donosimo top pet aktualnih trendova koje svaki (budući) developer treba popratiti.

#1 Rješavanje tehničkih problema u razvoju

Najpoznatije predavanje developera bez dlake na jeziku Kitzea pod nazivom ‘Ali nisi Facebook’ bit će jedno od glavnih točki u programu Infobip Shift konferencije u Zadru sljedećeg tjedna, a dira točno u srž jednog od ključnih izazova u industriji – kada je vrijeme stati s usavršavanjem aplikacije? Njegova je glavna poruka: prestanite rješavati nepostojeće probleme. Težnja za savršenom aplikacijom poznata je većini developera. Međutim, nekada je ulaganje u 100-postotne ocjene performansa neke web stranice uzaludni trošak svih resursa, poručuje Kitze. Kada će korisnicima u SAD-u s brzim internetom i odličnim gadgetima, koji si jedini mogu priuštiti vaš proizvod, zaista trebati optimizacija vašeg weba za 2G u tunelu? jedno je od pitanja njegovog predavanja.

Kitze i Kent C. Dodds, poznati predavač i trener na temu razvoja i testiranja softwarea, svoja će predavanja održati na samome početku Infobip Shift konferencije u Zadru u utorak, 7. rujna. Kitze je developer, osnivač React Akademije, bloger, a ponekad i reper koji u četiri minute uspijeva sročiti sve svoje programerske izazove i frustracije u rimi.

#2 Decentralizirane aplikacije ili dApps

Dolaskom ovog najnovijeg buzzworda u svijetu decentralizirane infrastrukture korak smo bliže ostvarenju svih obećanja koje je blockchain svojedobno izazvao. Ideja o internetu gdje ne postoji jedan kompjuter ili server kao centar svih procesa i transakcija temeljeno je među svim pretpostavkama, a ujedno i želja mnogih developera koji se žele odmaknuti od centraliziranog sustava s jednim autoritetom. Priče o transakcijama, dokumentima, razmjenama bez definiranih institucija poput banaka, javnih ustanova i slično, pripadaju ovoj domeni. A po svemu sudeći, postojeće decentralizirane aplikacije testiraju tržište upravo sad. Prema statistikama State of the dApps, danas je aktivno više od 3000 decentraliziranih aplikacija, a dnevno ih koristi gotovo 170 tisuća korisnika. Prema posljednjem izvještaju iz kolovoza ove godine, njih 700 je namijenjeno gamingu, stotinjak manje za klađenje, gotovo 500 za financije i više od 220 za development.

image
Rast broja decentraliziranih aplikacija na tržištu od 2015. do 2021. (preuzeto s stateofthedapps.com)
State of the dApps/Hanza Media

O razvoju decentraliziranih aplikacija i najplaćenijem poslu u industriji govorit će Nader Dabit. Njegovo predavanje je na rasporedu u srijedu, 8. rujna, na Infopib Shift konferenciji. Dabit je donedavno bio developer u Amazonu, autor je dvije knjige o developmentu, a trenutačno radi kao senior developer u tvrtki Edge & Node, specijaliziranoj upravo za razvoj decentraliziranih aplikacija.

#3 Korisničko iskustvo ili UX (User Experience)

Koliko se brzo učitava sama stranica ili fotografije na njoj, je li prilagođena mobitelima, koliko je stabilna i interaktivna tijekom korištenja, samo su neke od karakteristika radi kojih ćemo se rado vratiti na tu stranicu, možda čak imati bolje mišljenje o brendu koji predstavlja. Jedna od nedavnih potvrda važnosti iskustva u industriji je Googleova integracija korisničkog iskustva kao novog parametra za rangiranje web stranica u rezultatima tražilice. Kraće vrijeme učitavanja stranice i prilagođenost mobitelima tako stranicu rangiraju s boljim korisničkim iskustvom, dok one s puno međuprostornih oglasa u vlastitom sadržaju rangiraju niže.

O unaprijeđenju korisničkog iskustva tijekom razvoja aplikacija i suočavanje izazova po putu govorit će Erik Rasmussen, autor dvije najpoznatije developerske biblioteke za programski jezik React, u srijedu, 8. rujna na glavnoj pozornici Infobip Shift konferencije.

#4 Kubernetes

Kubernetes je projekt koji je Google započeo još 2014. godine kako bi olakšao upravljanje vlastitom infrastrukturom i developmentom u oblaku. Brz, učinkovit i lako pristupačan način razvoja i testiranja aplikacija bio je glavni izazov developera diljem svijeta prije tek desetak godina. Tehnologija kontejneriziranih aplikacija, malih izoliranih paketa softwarea, omogućila im je upravo to – jeftin, pouzdan i brz način razvoja aplikacija – u oblaku. U svijetu povezanih uređaja kontejneri su vrlo brzo postali standardom u industriji. Odjednom su programeri mogli jednako pouzdano pokretati aplikacije u centralnom uredu, u proizvodnom pogonu ili negdje na terenu. Kubernetes je među prvim omogućio pravilan menadžment kontejnerima, a danas ga koriste globalni lideri poput IBM-a, eBaya, Ubera, Tesle i Spotifyja. Veliki interes kompanija u svijetu i dijeljenje zajedničkih platformi potakao je niz pitanja vezanih za sigurnost koja su i danas aktualna.

Nicolas Frankel iz tvrtke Hazelcast pričat će upravo o njihovom inovativnom načinu korištenja Kubernetes usluga sljedeće srijede u 16:50 na Moments pozornici Infobip Shift konferencije u Zadru.

#5 CSS

Sve ono što web čini lijepim. CSS ili Cascading Style Sheets je stilski jezik koji daje smjernice svim programerima za definiranje izgleda web ili mobilne aplikacije. Drugim riječima, bez CSS-a niti jedna web stranica ne bi imala boje, različite fontove, sve bi izgledom bile iste. Rast važnosti korisničkog iskustva online i kompetitivnosti industrije ima direktan utjecaj na CSS, kako ga se koristi i što industrija od njega očekuje. Razumijevanje CSS-a ujedno je važno i za razumijevanje drugih karakteristika web stranica kao npr. kako će postavljanje animiranih elemenata na stranici utjecati na stabilnost stranice i hoće li time utjecati na njezinu poziciju među Google rezultatima.

image
Izgled web i mobilnih aplikacija ima važnu ulogu u tome hoće li je korisnik ponovo koristiti
Artursfoto

Svjetski poznat govornik, autor i trener Vitaly Friedman pričat će upravo o tome na Infobip Shift konferenciji te odraditi i četverosatnu radionicu.

Osim aktualnih trendova, na jubilarnoj 10. konferenciji, Infobip Shift po prvi put će imati pozornicu isključivo za predstavljanje ozbiljnih start-up igrača. Kao dio konferencije, start-upovi koji su dijelom Infobipovog Startup Tribe programa natjecat će se za titulu Gamechangera. Infobip Shift održat će se 07. i 08. rujna u dvorani Krešimira Ćosića u Zadru te se očekuje gotovo 3.000 posjetitelja uživo i više od 10.000 posjetitelja online iz svih dijelova svijeta.


Infobip Shift konferencija održava se pod medijskim pokroviteljstvom Hanza Medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:51