REGIONALNI CENTAR

Ovo je projekt koji će promijeniti slavonsku poljoprivredu, vrijedan čak 100 milijuna kuna

O Regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće priča se posljednjih 10 godina, no tek je u mandatu osječko-baranjskog župana Ivana Anušića počela i realizacija
Proljetni zalazak sunca u Slavoniji (ilustracija)
 Zvonimir Barisin/Cropix

Osječko-baranjska županija u protekle je četiri godine napravila iskorak u gospodarskom razvoju prvenstveno koristeći raspoloživa sredstva europskih fondova. Pokrenute su brojne investicije koje će poduzetnicima, poljoprivrednicima i djelatnicima u turizmu osigurati potrebnu infrastrukturu za razvijanje njihovih poslovnih aktivnosti, a - uz sustavno provođenje projekata iz temeljnih nadležnosti županijske uprave - takvi projekti izravno se odražavaju na kvalitetu života svih građana.

U tijeku je tako izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, projekta vrijednog 101,6 milijuna kuna kojeg financiraju Županija, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Ukupna površina cijelog objekta je 8.182 m², ukupni rashladni kapacitet hladnjače 2.910 tona, raspoređen u 23 komore i podijeljen na ekološku i konvencionalnu proizvodnju, a ukupni skladišni kapacitet je 3.239 tona. Izgradnja ovog centra od posebnog je značaja za poljoprivredne proizvođače jer se prvi put gradi hladnjača takvog kapaciteta koja obuhvaća sustave hlađenja, sortirnice, pakirnice i sušare, ali i liniju za ekološku proizvodnju koja je budućnost poljoprivredne proizvodnje. Riječ je o investiciji o kojoj se govori više od deset godina, no tek je u mandatu župana Ivana Anušića počela i realizacija.

image
Regionalni distribucijski centar za voće i povrće (render)
Osječko-baranjska županija

Poticanje izvoza

Slična je situacija i sa sustavima navodnjavanja. Donedavno je na području Osječko-baranjske županije u funkciji bio tek jedan sustav za navodnjavanje, no suradnjom s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom regionalnog razvoja, a na inicijativu Županije, započela je izgradnje četiri sustava za navodnjavanja; SN Poljoprivredni institut Osijek, SN Budimci-Krndija, SN Mala šuma -Veliki vrt i SN Puškaš, ukupne vrijednosti 72 milijuna kuna za 1.700 hektara navodnjavanih površina. Ciljevi izgradnje sustava navodnjavanja su organiziranje navodnjavanja, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, izmjena strukture poljoprivredne proizvodnje te uvođenje dohodovnih kultura, kao i osiguranje stabilnih prinosa i poticanje izvoza. Još su dva sustava za navodnjavanje spremna za izgradnju, a četiri su u različitim fazama projektiranja.

Poljoprivrednici sve više prepoznaju važnost sustava kao osnovne infrastrukture za intenzivniju poljoprivrednu proizvodnju i uključuju se u projekte, a Županija je u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede osigurala i dodatne benefite kao što je besplatno korištenje vode minimalno prve dvije godine.

image
Ivan Anušić, Osječko-baranjski župan
Osječko-baranjska županija

Projekt Školski obrok za sve, jedinstveni je projekt na području Osječko-baranjske županije kojim se učenicima svih osnovnih škola, pa i onih kojima Županija nije osnivač, osigurava besplatan obrok u školi. Projekt se od 2017. godine provodi u 70 osnovnih škola, a uključuje oko 18.000 učenika. Osim osiguranja besplatnog obroka, cilj projekta je usmjeriti učenike, nastavnike i roditelje prema zdravoj prehrani i time osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane. U projekt je uključeno više od 40 OPG-ova s područja Osječko-baranjske županije. Tijekom četverogodišnjeg mandata osigurano je više od 31 milijun kuna, opremljene su i školske kuhinje za što je utrošeno oko 2 milijuna kuna. Time se podiže kvaliteta i nutritivna vrijednost obroka jer se u školama djeci služi kuhani obrok pripremljen od namirnica s lokalnih OPG-ova.

Ostanak mladih

Početkom mandata, a prije službenih rokova, izgrađen je i opremljen Centar za autizam, investicija vrijedna oko 20 milijuna kuna. Riječ je o Centru koji ima jedinstven sadržaj, najmoderniju tehnologiju i sustave rehabilitacije djece s poremećajem iz autističnog spektra te kao takav ima regionalni značaj. Da Osječko-baranjska županija mijenja percepciju djelokruga i rada županijske uprave pokazuju i drugi jedinstveni projekti poput projekta Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva, a kroz koji sufinanciraju kamatne stope na kredite osobama koje kupuju stan ili kuća na području županije, a koje imaju i radni odnos na tom području. Osiguran je i plasiran kreditni potencijal od 50 milijuna kuna te su od 2019. godine do danas kupljene 142 nekretnine.

Zbog velikog interesa građana, početkom 2021. godine kreditni potencijal je udvostručen te iznosi 100 milijuna kuna, a uz Županiju, u subvenciju kamata uključeno je 17 jedinica lokalne samouprave, pa je kamata na stambene kredite za krajnje korisnike već od 0,09%. Osim kupovine nekretnine i izravne pomoći u rješavanju stambenog pitanja, ovaj projekt ima pozitivan učinak na poboljšanje demografske slike, što uključuje ostanak mladih na području županije, smanjeno iseljavanje, ali i povećanje udjela radno aktivnog stanovništva i povećano zapošljavanje.

image
Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjska županije prva je u RH omogućila poduzetnicima beskamatno kreditiranje. Kroz ovaj projekt, koji se provodi u suradnji s HBOR-om, osiguran je kreditni potencijal od 105 milijuna kuna, čime je omogućeno kreditiranje poduzetnika u fazi rasta i razvoja, ali i kreditiranje poduzetnika početnika, mladih poduzetnika te žena poduzetnica.

Uz navedene projekte, Županija je gotovo utrostručila i iznos potpora za poduzetnike i obrtnike što je rezultiralo pojačanjem gospodarske aktivnosti. Za 2017. godinu na području županije 5.103 poduzetnika predali su financijsko izvješće o poslovanju, a za 2019. godine 5.787 poduzetnika. U prosincu 2017. godine na području županije poslovalo je 3.788 obrta, u prosincu 2019. godine 4.538. Unatoč pandemiji, broj obrta krajem 2020. porastao je za 254 u odnosu na godinu prije te je bilo 4.792 obrta. Od početka 2021. godine do sredine travnja broj aktivnih obrta povećan je za 135 novih obrta i danas je aktivno 4.927 obrta.

Međunarodne manifestacije

Zajedno s HŽ Putničkim prijevozom, Županija u potpunosti pokriva trošak karte za putovanje vlakom redovitih studenata, a koji studiraju bilo gdje na području RH. Više od 1.000 studenata koristi ovu mogućnost besplatnog putovanja. Županijska uprava na čelu s Ivanom Anušićem pokrenula je i brojne inicijative, pa su na inicijativu župana, nakon deset godina zabrane, stvoreni zakonski preduvjeti i započela je eksploatacija pijeska iz Drave, koja će donijeti višestruku korist, kako za gospodarstvo, posebice u kontekstu nastavka izgradnje Koridora Vc, tako i za protočnost korita rijeke Drave i razvoja riječnog prometa i turizma.

image
Osječko-baranjska županija

S obzirom na ogroman potencijal drvoprerađivačke industrije i bogate drvne zalihe, zajedno sa Svjetskom bankom i drvoprerađivačima Županija je uključena u procese reforme sustava kvota drvne mase. Uz porast konkurentnosti drvoprerađivača, očekivani rezultati ovih aktivnosti bit će povećanje prihoda i mogućnosti za novozapošljavanje.

Najveći kapitalni gospodarski projekt ipak je izgradnja Gospodarskog centra koja započinje u idućim tjednima. Prva faza obuhvaća izgradnju Zgrade 1. Gospodarskog centra površine oko 5.000 m², vrijednosti 63,7 milijuna kuna, od čega Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU sufinancira 45 milijuna kuna, a Županija 18,7 milijuna. Realizacijom ovog projekta osigurat će se prostor za regionalne i međunarodne sajamske i druge manifestacije u svim granama gospodarstva, ali i za kongresna događanja. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je 350 milijuna kuna, a činit će ga više objekata različite namjene ukupne površine oko 75.000 m² građevinske bruto površine te oko 35.000 m² vanjskog izložbenog prostora.


Sadržaj nastao u suradnji s Osječko-baranjskom županijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:46