ISPLATI LI SE?

Ovo je šest ključnih pitanja koja si morate postaviti prije nego kupite novi auto: Znate li koliko ćete čekati isporuku?

Na novi automobil čeka se duže nego ikada, cijene su u porastu, a nova vremena donose nove trendove pa najam vozila postaje sve popularnija opcija
 Shutterstock

Sedam mjeseci. Toliko se u najboljem slučaju čeka na isporuku novog Volkswagen Taiga, kako saznajemo u jednoj hrvatskoj autokući. Dakle, više od pola godine. Pitamo može li ikako malo ranije.

- Ako želite neki drugi paket opreme i jednu od dostupnih boja, možemo ga isporučiti ranije – kaže prodajni agent. Ne želimo, jer za toliki novac imamo pravo izbora.

- Onda je rok čekanja do 230 dana – još jednom ljubazno ponavlja.

Sreću okušamo s još jednim modelom u drugoj autokući. Na upit za novu Kiu Ceed sa željenim karakteristikama odgovaraju da je rok čekanja četiri mjeseca. Pokušavaju nas uvjeriti da umjesto dizelaša uzmemo benzinca kojeg bi možda mogli nabaviti ranije. Odbijamo. Dakle – čekanje četiri mjeseca.

Gotovina u džepu ne pomaže, jer automobila jednostavno – nema. Situacija je slična i s ostalim modelima, budući da automobilsku industriju trese najveća kriza u novijoj povijesti, nestašica čipova. Dok se nekada govorilo o hiperprodukciji, danas je do novog automobila teže no ikada.

- Rokovi isporuke od više od godinu dana za krajnje kupce danas su činjenica za gotovo sve modele, a mnogi trgovci više ne dobivaju automobile. Ne očekuje se da će se kriza u proizvodnji ublažiti do druge polovice 2022. - nedavno je pisala Revija HAK.

Naime, do nestašice koja je poharala industriju došlo je uslijed pandemije koronavirusa kada je naglo porasla potražnja za elektroničkim uređajima. Kako piše Tech Monitor, radi uvođenja rada od kuće i školovanja na daljinu potrošači i tvrtke su u velikoj mjeri počeli kupovati nova prijenosna računala. U 2020. godini došlo je do porasta prodaje poluvodiča za gotovo sedam posto, a trend se nastavio i ove godine. Prema podacima Udruženja poluvodičkih industrija, u siječnju je zabilježen rast prodaje za čak 26 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Uz nestašicu čipova došlo je i do poremećaja u dobavnim lancima uzrokovan pandemijom. Kako je Jutarnji pisao ranije ove godine, cijelu situaciju je dodatno pogoršao novi val zaraze u jugoistočnoj Aziji, gdje su smješteni vodeći proizvođači čipova - tajvanski TSMC i južnokorejski Samsung.

Pri proizvodnji i isporuci čipova, pandemija nije jedina otežavajuća okolnost.

- Još neki događaji su zaustavili opskrbu, poput požara u tvornicama, nestanka struje i blokade transporta na Sueskom kanalu – za Tech Monitor je kazao Shane Rau, analitičar u korporaciji IDC.

Svi stručnjaci slažu se oko jednog – nestašica će potrajati.

- Budući da će potražnja ostati visoka, a ponuda ograničena, očekujemo da će ovaj nedostatak trajati do 2022. ili čak 2023. - tvrdi Glenn O'Donnell, potpredsjednik istraživačke tvrtke Forrester Research.

Zbog ove krize mnogim proizvodnim pogonima prijeti privremeno gašenje. Jedan od njih je i Škoda, koja je objavila kako do kraja godine obustavlja proizvodnju u svojim češkim pogonima.

Red čekanja, red stresa, pa ponovo red čekanja jest ono što vas očekuje ako se upravo planirate upustiti u kupnju novog automobila za osobne ili poslovne potrebe. Donosimo vam devet najvažnijih pitanja koja si morate postaviti prije donošenja odluke o kupnji novog automobila:

Koliki je vaš budžet?

Prvo i najvažnije pitanje jest koliko ste novca spremni izdvojiti za novi automobil. Dakako, nije riječ o malim svotama, no s obzirom na stanje na tržištu, isti automobil sada bi mogli platiti više nego prije dvije godine. Cijene svega su u porastu, a kako prekosi Revija HAK, Trading Economics je nedavno izvijestio da ni automobili nisu izuzetak u tom negativnom trendu. Naime, došlo je do skoka cijena sirovina, pa je tako cijena aluminija u zadnjih godinu dana porasla za 36 posto, dok je čelik trenutno skuplji za 19 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Cijena olova se u posljednjih 365 dana povećala za 28 posto, paladij je duplo skuplji nego prije tri godine, a titanij je oborio svoju rekordnu vrijednost iz 2013. godine.

image
Shutterstock

Hoće li se vaša primanja promijeniti u dogledno vrijeme?

Prilikom kupnje novog automobila većina građana primorana je podići kredit. Taj proces kod mnogih nerijetko uzrokuje stres i neprospavane noći. Situaciju dodatno otežava i pandemija, zbog koje dolazi do gašenja firmi, pa mnogi nažalost ostaju bez posla.

Ako se odlučite na dizanje kredita, važno je da prije utvrdite maksimum koji možete izdvojiti za mjesečnu ratu, kao i hoće li se prosjek vaših ostalih troškova mijenjati u skorije vrijeme.

Važno je i napomenuti kako će se, izvještaju iz Hrvatske narodne banke, po uvođenju eura svi kunski krediti i krediti s valutnom klauzulom u eurima smatrati kreditima u eurima. Dakle, iznosi koju su u ugovorima iskazani u kunama smatrat će se iznosima u eurima, a preračunavat će se prema fiksnom tečaju konverzije bez ikakvih troškova za dužnike.

Kod kredita koji su ugovoreni s fiksnom kamatnom stopom tijekom cijelog razdoblja otplate, kamatna stopa ostaje nepromijenjena. Situacija je nešto drukčija kada je riječ o kreditima s promjenjivom kamatnom stopom. Ako je ona vezana uz neki od postojećih parametara u kunama, od dana uvođenja eura na njih će se primjenjivati odgovarajući eurski parametar, no iz HNB-a tvrde kako će sve biti precizno definirano u zakonu o euru.

Koliko dugo ste spremni čekati na isporuku novog automobila?

Svijet se po prvi puta u posljednjih 20-ak godina suočava s nestašicom automobila. Auto-industriju je pokosio manjak čipova, čiju je proizvodnju zakočila pandemija.

- Trenutno je veći problem nabaviti automobile nego ih prodati. Jednostavno ih nema – u kolovozu je za Jutarnji komentirao Darin Janković, direktor analitičke tvrtke koja se bavi autoindustrijom Jato Dynamics Hrvatska.

- Ako danas naručite, čekat ćete na automobil šest do devet mjeseci – kazao je Janković tom prilikom.

Tri mjeseca kasnije odlučili smo provjeriti je li se stanje popravilo, no zatekla nas je slična situacija. U jednom autosalonu rekli su nam kako je rok čekanja za novi Volkswagen Taiga između 210 i 230 dana – dakle oko sedam mjeseci. Nešto kraće se čeka na novu Kiu Ceed – četiri mjeseca.

Budući da je u današnjem užurbanom svijetu automobil potreba, a ne luksuz, ovoliko čekanje predstavlja značajnu prepreku pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Hertz, jedna od vodećih globalnih tvrtki za iznajmljivanje automobila, čije podružnice se nalaze i u Hrvatskoj, nudi opciju mjesečnog najma automobila kao idealno rješenje dok čekate svog novog limenog ljubimca.

Koliko će vaš automobil izgubiti na vrijednosti u roku od godinu dana?

Osim tekućih troškova, pri kupnji novog automobila treba obratiti pažnju i na promjenu njegove cijene jednom kada izađe iz salona. No sve i da ga minimalno koristite i savršeno održavate, svaki automobil nakon i kratkog razdoblja korištenja znatno gubi na vrijednosti. Dakako, postotak za koji će cijena automobila pasti ovisi o modelu i proizvođaču, stoga se prije kupnje nužno informirati o statusu pojedinih modela na tržištu. Autoklub je nedavno objavio popis modela čija je cijena u tri godine pala za čak dvije trećine, pa budite oprezni kako se vaš izbor ne bi našao na nekom sličnom neslavnom popisu.

Koliko vam je važna tehnologija u novom automobilu?

Cijena automobila svakako ovisi i o paketu opreme za koji se odlučite. Prije kupovine se dobro informirajte o opcijama koje nudi pojedini paket za vaš željeni model. Također, preispitajte se što vam je zaista potrebno.

image
Shutterstock

Svi novi automobili imaju bezbroj primamljivih tehničkih mogućnosti, no ako niste naviknuti na interakciju s digitalnom tehnologijom, mogli bi vam trebati mjeseci da shvatite primjerice sučelje modernog zaslona osjetljivog na dodir. Također, neki vozači često isključe određene opcije jer ih ometaju, pa ukoliko ste jedan od njih, potražite paket opreme koji ne uključuje ono što nećete koristiti.

Znam li dovoljno o vozilu koje kupujem?

Nakon što pred sobom imate odgovore na prvih pet pitanja, za kraj se zapitajte jeste li saznali dovoljno. Još jednom detaljno proučite sve karakteristike vozila za koje ste zainteresirani te pronađite recenzije željenog modela. Internet je prepun podataka, činjenica i mišljenja. Pročitajte članke i usporedbe automobila sa sličnim modelima drugih marki. Što više informacija prikupite, bit će lakše donijeti odluku koja će dati najbolje rezultate.

Ako ste poduzetnik te tražite novi automobil za svoju tvrtku, ovo su tri pitanja o kojima morate razmisliti:

Tko će vam voditi vozni park?

Ako ste poduzetnik s vlastitim voznim parkom, briga o istome podrazumijeva puno posla i vremena. Stoga je najbolje da za to zadužite stručnjake, kako bi izbjegli neugodnosti, kvarove i dodatne novčane izdatke.

Pravilno održavanje voznog parka dugoročno smanjuje troškove. Naime, loše održavan motor može potrošiti i do 50 posto više goriva, a nedovoljno napumpane gume mogu smanjiti kilometražu za čak 10 posto što u konačnici pridonosi većem trošenju goriva. Preventivno održavanje važno je jer osigurava da se problemi rano otkriju te riješe uz manje novčano opterećenje.

Brigu o voznom parku najbolje je prepustiti iskusnom stručnom timu. Hertzova opcija vođenja voznog parka podrazumijeva upravo to – profesionalnu brigu o vozilima tvrtke, u cilju efikasnijeg, ekonomičnijeg i rasterećenijeg upravljanja voznim parkom. Ova usluga podrazumijeva preuzimanje cjelokupne brige i rizika te uključuje tehnički pregled i registraciju vozila, sve servise i popravke, puno osiguranje vozila, promjenu guma i njihovo sezonsko skladištenje, pomoć na cesti u svakom trenutku te zamjensko vozilo u slučaju kvara.

S obzirom na potrebe vaše tvrtke, možete izabrati bilo koju kombinaciju usluga koja će biti prilagođena vašim potrebama. Hertzu se također možete obratiti za usluge prodaje starog voznog parka te organizaciju cijelog postupka.

Tko brine o registracijama?

Čekanje u redovima za registracije poseban je stres, pogotovo ako nešto pođe po krivu. Odlazak na tehničke preglede iziskuje odvajanje gotovo cijelog jednog dana, a ako posjedujete vozni park od nekoliko automobila ta obveza očekuje vas par puta godišnje.

Registracija vozila uz vremenski predstavlja i novčani izdatak. Srećom, Hertzova opcija održavanja voznog parka između ostalog podrazumijeva i tehnički pregled te registraciju vozila.

Je li bolje odabrati dugoročni najam ili kupiti vozila?

S obzirom na sve prepreke na koje se nailazi prilikom kupnje novog automobila, a i vremena koja su nepredvidiva, dugoročni najam postaje sve popularnija opcija. Tempo poslovanja iz dana u dan je sve ubrzaniji, a dugoročni najam trenutno je čini se, puno isplativija opcija od kupnje.

Riječ je o mogućnosti koja podrazumijeva najam vozila po vlastitom izboru te njihovo održavanje. Dugoročni najmovi omogućuju tvrtkama da koristite jedno ili više vozila određeno vremensko razdoblje, u zamjenu za fiksno mjesečno plaćanje.

Ako se odlučite za dugoročni najam novih vozila, možete izabrati automobil po želji iz bilo kojeg auto salona u Hrvatskoj. U tom slučaju izbjeći ćete i stres prilikom trenutno predugog čekanja na novo vozilo, jer brigu o njegovoj nabavci vodi Hertz. Vi u međuvremenu možete uživati u korištenju mjesečnog najma jednog od vozila iz postojeće flote.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hertza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:53