MALI VODIČ ZA SVE SITUACIJE

Ovo nismo znali: gdje baciti lak za nokte, stare fotografije i kuhanu hranu? Sigurno radite iste greške kao i mi

Niste sigurni u koji spremnik baciti ostatke hrane ili žarulje? Otkrivamo sve detalje
 Fotomaximum

Odvajanje otpada postalo je, nadamo se, naša svakodnevica i većina nas automatski razvrstava papir, plastiku i metal od klasičnog miješanog komunalnog otpada. Odvajanjem otpada koji se zatim reciklira omogućavamo ponovnu upotrebu materijala u novim proizvodima s obzirom na to da materijali koji se ponovno koriste u reciklaži služe kao zamjena za sirovine dobivene iz prirodnih resursa. Također, svjesni smo kako su upravo ti prirodni resursi poput nafte, zemnog plina, mineralnih ruda, ugljena i drveća sve oskudniji, tako da recikliranjem ulažemo u našu budućnost i dobrobit.

Upravo iz tih razloga, Nestlé Adriatic drugu godinu za redom provodi edukativnu digitalnu kampanju #BirajZeleno. U fokusu su važnosti održivog načina života, s naglaskom na smanjenje upotrebe plastike, odgovorno korištenje vode i smanjenje otpada od hrane. Nestlé ubrzano radi na transformaciji poslovanja kako bi se do 2025 ambalaža svih proizvoda mogla reciklirati ili ponovo upotrijebiti, kako bi sva postrojenja koristila 100% obnovljive izvore električne energije, a sva sirovina poput kave i kakaa bila iz održivih izvora.

Svima je važnost recikliranja jasna, ali također se svakome zna dogoditi da nenamjerno u koš za smeće baci i nešto čemu tamo nije mjesto, ali još češće dolazi do situacija kada naprosto nismo sigurni kuda koji materijali trebaju ići. Stoga vam otkrivamo sve tajne ispravnog odlaganja otpada kako više zbog neznanja nepoželjan otpad ne bi završio u krivom spremniku.

image
Sapunkele

Što sa starim fotografijama i lakovima za nokte?

Poznato je da je plavi kontejner namijenjen odlaganju starog papira i u njega se smiju odlagati stari uredski papiri, novine, magazini i časopisi, karton, papirnati omoti i letci. Također, stare knjige, bilježnice i papirnate vrećice idu u plavi spremnik, baš kao i kartonske kutije, ali potrebno je ukloniti ljepljivu traku i stiropor koji idu u miješani komunalni otpad. U papirnati otpad ne spadaju masni i prljavi papirnati omoti, indigo papir, ugljeni papir, kao ni fotografije i foto papir koje je potrebno također smjestiti u spremnik za miješani komunalni otpad.

Kada čistimo kupaonicu i bacamo sredstva za čišćenje ili kabinet sa šminkom i proizvodima za njegu, plastične ambalaže potrebno je staviti u žuti kontejner ili posebne žute vrećice namijenjene za plastiku. Kod nedoumica, uvijek je dobro pogledati koje oznake ambalaže imaju na sebi, a u plastični otpad idu PET – boce, plastični čepovi s boca, ambalaže za kozmetiku i namirnice, zatim stvari s oznakama PE, LDPE, HDPE koje čine ambalaže sredstava za čišćenje i plastične vrećice, proizvodi s oznakom PVC u koji spadaju plastični namještaj, omoti, igračke i instalacijske cijevi.

Lakovi za nokte jedan su od primjera koji se ne baca u miješani komunalni otpad, ali ni u spremnike za staklo već ih je potrebno besplatno predati na reciklažno dvorište. Razlog tome jest što lakovi za nokte, baš kao i sredstva za dezinfekciju, boje za kosu i izbjeljivači mogu reagirati s drugim sredstvima i tvarima te mogu djelovati korozivno.

image
Baloncici

Termički obrađena hrana ne spada u biootpad

Biootpad u kućanstvima koja imaju dvorište, vrt ili veći balkon mogu poslužiti kao prirodni kompost i gnojivo za biljke, ali u slučaju da ne postoji mogućnost kompostiranja, ovakav otpad se odlaže u smeđi kontejner. Pod biootpad koji se baca u takve kontejnere spadaju trava, lišće, cvijeće, tanke grančice, ali i ostaci kave i čaja, voće, povrće te vrtni biootpad poput osušenog bilja, zemlje iz lončanica i granja. Ono što ne spada pod biootpad jesu ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti i pepeo koje je potrebno odložiti u miješani komunalni otpad.

Također, nerijetko dolazi do pitanja – gdje odložiti higijenske uloške i pelene? Oni također idu u miješani komunalni otpad, baš kao i pseći izmet (osim ako u parku ne postoji poseban koš namijenjen ovakvom tipu smeća).

Uvijek ukloniti limeni poklopac sa staklenki

Zadnje, ali ne i manje važno jest odvajanje stakla i metala. Staklo se odlaže u kontejner zelene boje i u njega se bacaju čaše, staklene boce te staklene tegle. Povratne boce vratite u trgovinu i uštedite nešto novca, dok nepovratne slobodno mogu ići u ovaj spremnik. Ipak, porculan, keramika i žarulje te staklo kombinirano s materijalima poput žice ili metala potrebno je odnijeti u reciklažno dvorište.

image
Aleksandra Kaiudina

Još jedna stavka koju često zaboravljamo jest ukloniti limene poklopce prije nego bacamo staklenke u zeleni kontejner. Oni se obavezno moraju odstraniti te smjestiti u sivu kantu koja je namijenjena metalnom otpadu. Među taj otpad dodatno spadaju limenke, konzerve i aluminijska folija koja nerijetko krivo završava u miješanom komunalnom otpadu.

Za sve nedoumice postoji reciklažno dvorište

Krupni otpad asocira nas kada nekoliko puta godišnje na cesti vidimo nabacane stare krevete, madrace, kade i ostale glomazne stvari iz domova, a ako imate situaciju da pod hitno trebate ukloniti takav glomazni otpad iz doma – javite se komunalnom redarstvu grada u kojem živite i dogovorite odvoz. Za manje stvari koje možete samostalno odvesti automobilom, posjetite reciklažno dvorište, a tamo vas ujedno zaposlenici mogu savjetovati gdje odložiti predmete za koje još uvijek niste sigurni kuda idu. Cijeli proces je vrlo jednostavan i brz, a uz adekvatno odlaganje otpada činite iznimno veliku stvar za prirodu i okoliš, iako toga možda niste ni svjesni.

Tijekom srpnja i kolovoza, uz pomoć partnera inicijative, Nestlé će dijeliti praktične savjete te poticati mlade na njihov aktivni angažman u cilju izgradnje ekološki prihvatljivih navika. Teme u fokusu su smanjenje količine uporabe vode, recikliranje plastike te gospodarenje otpadom, s naglaskom na otpad od hrane. Kampanju će na svojim digitalnim kanalima podržati Anita Dujić, Petra Kurtela, Vitomir Maričić, Marko Medić, Martina Palić Mako i Pamela Smoljanić.

image
Hanza media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 16:16