Jedno od najpoznatijih jela, za koje gotovo svatko tvrdi da baš on ima najbolji recept, je svakako gulaš. Ovaj specijalitet idealan je za zimske dane, a usudili bismo se reći da može zasjeniti brojne druge zimske delicije. Ne postoji univerzalni recept, no opće je poznato da je gulaš dobar ako se meso raspada na dodir, a gustoća umaka poziva na to da se svaka kap pokupi s tanjura. Iako naizgled jednostavno jelo od mesa, luka i začina, promatrajući recepte, shvatili smo da je tajna dobrog gulaša ipak u nečem drugom.
Odakle krenuti?
Prije samog početka pripreme, najbitnija stavka za dobar gulaš su kvalitetni sastojci. Kada je riječ o mesu, obavezno birajte ono s puno kolagena i masnoće. Ključ savršenog gulaša leži upravo u tome da kolagen tijekom dugog kuhanja omekša strukturu mesa, čineći ga sočnim i gotovo raspadnutim. Najbolje izbore čine goveđi komadi kao što su lopatica, vrat, but, gornji dio prsa, koljenica i potkoljenica. Za teleći gulaš, odličan izbor je teleći vrat, dok je za svinjski, preporuka lopatica. Ako ste ljubitelj divljači, srnetina i divlja svinja donose duboke, intenzivne okuse, odlične za lovački gulaš.
Nikako nemojte odabrati komade s malo masnoće, poput lungića. Također se ne preporuča koristiti pretanke komade mesa jer se oni prebrzo skuhaju, a gulaš treba kuhati polako kako bi iz sastojaka izašlo sve najbolje i stopilo se u jelu. Uz to, savjetuje se izbjegavati prekratke komade mesa, idealna veličina je oko tri centimetara.
Je li redoslijed najvažniji?
Pripremu gulaša započnite s pirjanjem luka i tu fazu nikako nemojte požurivati. U većem loncu, zagrijte mast ili ulje i dodajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte ga barem 15-30 minuta na srednje laganoj vatri, povremeno miješajući, dok ne postane zlatno-smeđi i gotovo se raspadne. Tijekom tog vremena, luk će se karamelizirati, i dati bogato slatkasti okus, koji će biti osnova cijelog jela. Jedan od poznatijih savjeta kada je riječ o pripremi gulaša jest da količina luka mora biti jedna količini mesa. Dakle, ako za čitavi gulaš trebate kilogram mesa, pripremite i kilogram luka.
Trik koji bi mogao od prosječnog gulaša učiniti vanserijski jest valjanje komadića mesa u brašno te kratko prženje u zasebnoj posudi. Za većinu jela se meso stavlja odmah u pirjani luk kako bi se okusi stopili, no za gulaš bi baš to moglo biti pogrešno. Priprema komadića mesa u posebnoj posudi čini da meso bude još mekše i ukusnije.
Ukoliko u svoj gulaš dodajete povrće, poput mrkve, celera ili paprike, ni tada nemojte dodavati sve sastojke odjednom. Gulaš zahtijeva faze jer svaki element treba različito vrijeme da ispusti svoj okus. Ako stavite povrće s mesom odmah na početku, neće se pravilno razviti okusi jer će povrće biti premekano prije nego što se meso skuha. Neki nakon što povrće dosegne mekanu teksturu, u gulaš dodaju i vino, no to ovisi o ukusu pojedinca. Sol, papar i dimljenu papriku dodajte po želji.
Gustoća kao ključ
Nakon kvalitetnih sastojka i pravilnog redoslijeda kuhanja, vrijeme je za obraćanje pažnje na još jedan bitan element, a to je gustoća. Za savršenu gustoću, bitno je gulaš kuhati dugo, i to na laganoj vatri. Minimalno trajanje je 90 minuta do dva sata, no što je duže, to je bolje. Tijekom tog vremena tekućina će se prirodno smanjiti, a okusi i komadići sastojaka stvoriti rapsodiju okusa. Nikako ne žurite s kuhanjem jer ćete brzim kuhanjem na jakoj vatri samo dobiti suho meso i jelo bez ikakve sočnosti. Gulaš je jelo koje iziskuje dosta strpljenja, no dugo i sporo krčkanje na niskoj temperaturi na kraju će se isplatiti.
Ako nekim slučajem gulaš ni nakon dugog kuhanja nije dovoljno gust, možete probati dodati razmućeni kukuruzni škrob. Još jedna mogućnost je i klasična zaprška s brašnom, koje se poprži na ulju i uz konstantno miješanje dodaje u jelo. Zdravija opcija zgušnjivača je svakako krumpir, kojeg možete dodati u komadićima ili naribanog za još gušći gulaš.
Trik koji mijenja sve
Koliko god da bismo željeli imati dva i više sata za pripremu obroka, poput gulaša, uz današnji tempo živote i brojne svakodnevne obaveze, to se dosta puta čini nemoguće. No, to ne znači da trebamo odustajati od domaćih kuhanih jela, već je bitno naći način za olakšavanje pripreme kvalitetnih obroka. Zahvaljujući Fant mješavini za gulaš i paprikaš, koja pomaže da ova jela budu gotova brzo i jednostavno, vrijeme pripreme se značajno smanjuje. Ne morate misliti o sjeckanju luka, rajčice, paprike, niti pokušati pogoditi idealnu količinu soli, jer ova mješavina začina već sve to ima u sebi.
Osim što dodaje savršenu kombinaciju okusa, zbog ove mješavine začina ne morate gubiti vrijeme na dinstanje luka, niti pokušati pogoditi idealan trenutak za dodavanje ostalog povrća. Zahvaljujući prisutnosti kukuruznog škroba i brašna, zagarantirana je i savršena gustoća jela.
Sve što je potrebno, za pripremu četiri obroka, jest dodati 500 grama mesa za pirjanje. Na ulju pirjate 500 grama mesa narezanog na kockice, podlijevajući vodom da meso omekša, a voda ispari. Posudu s mesom maknite s vatre, dolijte 700 mililitara vode i umiješajte sadržaj vrećice te kuhajte oko 15 minuta, i to je to! Ako se odlučite za pripremu paprikaša, zgotovljenom jelu dodajte oko 200 mililitara kiselog vrhnja.
U svojem asortimanu, Fant ima i brojne druge mješavine začina, zahvaljujući kojima svatko može pripremiti kvalitetna jela brzo i maksimalno ukusno. Ukoliko vam ponestane inspiracije, razne fine recepte možete potražiti ovdje.
Što s prilozima?
Krumpir se dobro uklapa u strukturu gulaša, a osim što služi za zgušnjavanje, neki ga vole i kao prilog u samom gulašu. Nikako nemojte dodavati krumpir ako volite čist gulaš s dominantno mesnim okusom. Osim krumpira, možete se odlučiti za rižu ili rjeđe tjesteninu.
Klasičan prilog, kojeg će rijetko tko odbiti uz ovako bogato jelo jest svakako kruh, po mogućnosti hrskave kore i izrazito meke sredine, kako bi bio savršen za umakanje u jelo. Osim toga, popularne su i okruglice od kruha, koje su odlične ako imate stari kruh koji trebate iskoristiti. Rade se jednostavno, samo treba stari kruh izrezati na kockice i zaliti mlijekom te pustiti da odstoji kako bi se omekšao. Po ukusu možete dodati soli, papra, jaje te malo krušnih mrvica kako bi se formirale kuglice, koje treba kuhati u slanoj vodi 10 do 15 minuta.
No, prilog nije obvezan. Gulaš se može jesti i bez toga, pogotovo ako su svi sastojci pustili svoje okuse ili ako je u njemu već kuhan krumpir.
Počnite s vlastitom verzijom
Neki vole verziju s crnim vinom, neki za to ne žele niti čuti. Jedni tvrde kako bez ljute začinske paprike nema smisla raditi gulaš, neki je izbjegavaju u širokom luku, a neki će se zasigurno odlučiti za bržu i jednako ukusnu verziju gulaša uz Fant mješavinu začina. Bilo kako bilo, treba zapamtiti da ljepota gulaša leži upravo u tome što svatko može recept prilagoditi svojem ukusu i od njega napraviti najfinije jelo ove zime, a i tijekom cijele godine.
Iako se recepti razlikuju od osobe do osobe, neosporno je da gulaš daje osjećaj topline, zajedništva i uživanja za sve, a samo se treba ohrabriti i isprobati više verzija recepata kako bi došli do vama najbolje.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Fanta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....