Omiljena zabava

Ovo su tri nova crtića koja će vaša djeca obožavati, a evo kako da i odlazak u kino prođe bezbolno

Animirani film ‘Mali šef: Obiteljski posao‘ u kino dvorane dolazi već 16. rujna, a početkom listopada ne propustite ‘Obitelj Addams 2: Izlet‘
 Rgstudio

Sati igranja s kanticama i lopaticama u pijesku na plaži, potraga za školjkama i bacanje kamenčića u more - iako nerado, mališani će do sljedećeg ljeta morati pronaći novu zanimaciju.

Temperature polako počinju padati, stoga se roditelji okreću potrazi za zabavnim obiteljskim aktivnostima u zatvorenim prostorima. Odlazak u kino s djecom uvijek se čini kao sjajna ideja, ali na kraju završite iscrpljeni i frustrirani, pitajući se što vam je to trebalo?

Obiteljski odlazak u kino, čak i ako imate klince koji još ne idu u školu, zbilja ne mora biti noćna mora. Cilj je da se i vi i djeca zabavite, bez suza, panike, tantruma, straha i vriske. Istina, svaki roditelj zna, puno faktora može poći po krivu, posebice ako imate više djece. No, sve se to da izbjeći. Imamo sedam savjeta koji će vam pomoći da budete spremni na sve situacije te da uživate s klincima.

1. Planirajte unaprijed

Obavezno kupite karte unaprijed jer ništa nije gore za uzbuđeno dijete od toga da morate čekati u dugom redu da biste dobili karte, a možda i gledati kako vam se dugo očekivani film rasprodaje pred očima. Kino ulaznice možete kupiti ili barem rezervirati putem interneta, a postupak je zbilja jednostavan.

image
Tatyana_tomsickova

2. Odaberite rane projekcije

Vi možda volite gledati filmove u kasnovečernjim terminima koji su znatno kasnije od roka kada mališani moraju na spavanje. No, projekcije iza 21 sat zaboravite jer će klinci biti umorni i razdraženi. Kod većine male djece vrijedi ono pravilo - što prije, to bolje, jer su najbolje raspoloženi u prvom dijelu dana. Ti su raniji termini obično i posvećeni dječjem i obiteljskom sadržaju, pa će kino dvorana biti ispunjena drugom djecom i roditeljima koje more iste brige kao i vas, stoga ne morate posebno brinuti ako vaš mališan počne plakati usred filma, dočekati će vas samo suosjećanje.

image
Andresr

3. Odaberite pravi film

Birajte filmove baš za djecu. One manje zabavit će animirani filmovi, dok školarci već mogu s interesom pratiti i obiteljske filmove. Kako bismo vam olakšali potragu, donosimo vam tri animirana filma koja vaši klinci, ali ni vi, ne želite propustiti.

"Mali šef: Obiteljski posao"

image
Photo Credit: Dreamworks Animati

Prvi na listi je urnebesan crtić "Mali šef: Obiteljski posao" koji u sinkroniziranoj verziji u kina dolazi već 16. rujna. Nastavak je to DreamWorksove hit animirane komedije, u kojoj su braća Tim i Ted Templeton odrasli i udaljili se jedan od drugoga. Tim se sada smirio, oženio se i postao otac. Ted je šef u velikom investicijskom fondu. No, u njihov život ulazi novi Mali šef s revolucionarnim pristupom i stavom koji će ih ponovo spojiti i pokrenuti novi obiteljski posao.

image
Photo Credit: Dreamworks Animati

Naime, Tim i njegova žena Carol, koja je pravi šef u kući, žive u predgrađu sa superpametnom sedmogodišnjom kćeri Tabithom i slatkom bebom Tinom. Tabitha idealizira ujaka Teda i želi postati kao on, a njezin se otac Tim boji da je previše fokusirana na školu te da će propustiti normalno djetinjstvo. Kada malena Tina otkrije da je tajni agent za BabyCorp u misiji otkrivanja mračnih tajni koje se kriju iza Tabithine škole i njezinog mističnog osnivača dr. Erwina Armstronga, obitelj Templeton se ujedinjuje na neočekivani način te ponovo shvaća smisao prave obitelji i onoga što je u životu važno.

Držeći se uspješne formule prvog nastavka, koji je u svijetu zaradio više od 500 milijuna dolara, redatelj novog nastavka "Malog šefa" je Tom McGrath, a producent Jeff Hermann.

"Obitelj Addams 2: Izlet"

image
Credit: Metro Goldwyn Mayer Pict

Svima omiljena čudna obitelj Addams vraća se u animiranom nastavku komedije, koji u sinkroniziranoj verziji u kina stiže 7. listopada.

U novom filmu koji će nasmijati vašeg mališana Addamsovi se, po običaju, upliću u šašave avanture i susreću neočekivane likove. Uvijek vjerni sebi, jezivi su i sablasni kamo god išli.

U prvom filmu prognani iz svoga grada, mladi bračni par Gomez i Morticia Addams sele u napuštenu ludnicu u New Jerseyju. Okruženi močvarom, sigurni i skriveni maglom na vrhu planine, osnuju obitelj. Trinaest godina njihova kći Wednesday ispituje svoju majku o svijetu izvan njihovog doma, no zabrinuta Morticia svaku njezinu znatiželju prekine strahujući od ponovnog prognanstva. Wednesday se pobuni i obitelj Addams se spusti u mali grad. Dočekani su s gađenjem i strahom, a pitanje je vremena kada će se građani htjeti riješiti ove čudne obitelji. No, na kraju svih peripetija sve sretno završi i građani ih prihvate u svoj grad shvativši da su svi zapravo malo čudni.

image
Metro Goldwyn Mayer Pictures

Sada, u ovom nastavku priče, sugrađani i obitelj Addams žive sretno iznad močvare. No, Pugsley i Wednesday su u godinama kada je djeci zadnja stvar na pameti družiti se sa svojim roditeljima, ali Gomez ima rješenje - obitelj Addams odlazi na obiteljski odmor!

Nakon uspjeha filma "Obitelj Addams" (2019.) redateljski duo Greg Tiernan i Conrad Vernon donosi nam jednako napet, smiješan i poučan nastavak "Obitelj Addams 2".

"Pjevajte s nama 2"

image
Editus

Do kraja godine svakako morate pogledati nove avanture uvijek optimistične koale imena Buster Moon i njegove zvjezdane ekipe izvođača koji u sinkroniziranoj verziji u kina stižu 9. prosinca. S velikim snovima i spektakularnim hitovima ekipa se priprema za lansiranje svoje najljepše scenske ekstravagancije do sada i to u blistavoj svjetskoj prijestolnici zabave. Postoji samo jedna poteškoća: prvo moraju uvjeriti najzapušteniju rock zvijezdu na svijetu da im se pridruži.

Buster je pretvorio kazalište New Moon u lokalni hit, ali sada je bacio oko na veću avanturu: debitiranje nove predstave u kazalištu Crystal Tower u glamuroznom Redshore Cityju.

No, bez ikakvih veza i poznanstava, Buster i njegova ekipa - uključujući majku svinju Rositu, rokersku divljač Asha, ozbiljnu gorilu Johnnyja, sramežljivu slonicu Meenu i, naravno, svinjskog provokatora Guntera - morali su se provući do svjetski poznatih ureda Crystal Entertainmenta, kojim upravlja nemilosrdni vuk mogul Jimmy Crystal.

image
Editus

U očajničkom pokušaju da privuče pozornost gospodina Crystala, Gunter spontano izlaže nevjerojatnu ideju s kojom Buster brzo bježi, obećavajući da će u njihovom novom showu nastupiti legenda lavovskog rocka Clay Calloway. Problem je u tome što Buster nikada nije upoznao Claya, umjetnika koji se prije više od desetljeća zatvorio od svijeta nakon gubitka supruge. Još gore, Buster nije uspio shvatiti da je gospodin Crystal egocentrični gangster koji bi radije nekoga bacio s krova zgrade nego da mu lažu.

Dok Gunter pomaže Busteru u smišljanju izvanzemaljskog kazališnog remek-djela, te s pritiscima i zlokobnim prijetnjama g. Crystala Mounta, Rositinu glavnu ulogu u showu otimaju i predaju razmaženoj kćeri gospodina Crystala, Porshi. Očajnički želeći spasiti predstavu i svoj život, Buster kreće u potragu za Clayom i uvjerava ga da se vrati na pozornicu.

Ono što počinje kao san o velikom uspjehu postaje emocionalni podsjetnik na moć glazbe koja može izliječiti čak i slomljeno srce.

Scenarij i režiju animiranog filma "Pjevajte s nama 2" potpisuje priznati redatelj Garth Jennings, a kombinira desetke klasičnih rock i pop hitova te energične izvedbe.

4. Dođite ranije

Ulazak u kino dvoranu u zadnji tren stvorit će i vama i djeci neželjen stres, posebno ako se žurite. Traženje mjesta u mraku i provlačenje ispred ljudi dok film već traje, a vi istovremeno držite djecu na okupu i pazite da po putu ne pogubite stvari, ali i kokice, nije baš zabavan početak večeri. Sve je naglo i nabijeno stresom, stoga će se djeci biti teže fokusirati, a vjerojatno će biti i nemirni. Važno je doći na vrijeme kako biste stigli sve razgledati, otići na toalet za svaki slučaj, kupiti grickalice i udobno se smjestiti. Tako postepeno gradite iščekivanje i djeca će jedva čekati da film krene.

5. Pametno kupujte grickalice

Ako ne želite da pola filma prođe u došaptavanju i dodavanju kutije kokica iz ruke u ruku, posebno ako u kino idete s više klinaca, trebate rješenje. Ili svakome kupite male kokice ili još jednostavnije, kupite jedne velike i zamolite za par manjih kutija kako biste ih razdijelili svakom djetetu ili i tome doskočite, pa par manjih ziploc vrećica ponesite od kuće. Izbjegavajte djeci kupovati grickalice s umacima jer teško da će se u mraku, na velikom stolcu, moći fokusirati na to da umaka ne bude posvuda. Također, grickalice u jako šuškavim vrećicama nisu baš prigodne za malenu djecu.

image
Istock_oles

6. Upozorite ih na mrak i glasnoću

Većina djece prilično je iznenađena što u kinu postaje tako mračno, pogotovo kad se svjetla prvi put ugase. Razgovorom ih na vrijeme pripremite što mogu očekivati, posebice ako se boje mraka. Isto je i sa zvukom koji je u kinu znatno glasniji nego doma na televizoru i dolazi iz svih smjerova, što će djetetu biti neobične iskustvo. Zato je dobro doći ranije, dok su svjetla još upaljena kako biste mu objasnili i pokazali gdje su sve smješteni zvučnici.

7. Budite spremni na povremene pauze ili čak raniji odlazak

Nećete biti prvi roditelj koji je napustio dvoranu usred filma s nervoznim, vrištećim i/ili uplakanim. Možda će vam biti krivo jer ste bacili novac u vjetar, ali znajte da je važno probati nova iskustva i djeci proširiti horizonte, a ako oni na to nisu spremni, nemojte ih nipošto prisiljavati.

image
Blue Planet Studio

Ali dajte im šansu da se naviknu na novu okolinu. Pa nemojte odmah odjuriti kući. Ponekad će kratka pauza u predvorju biti dovoljna da pripremite svoje dijete za još jedan pokušaj. Budite strpljivi! Dajte djetetu da se ispuše, ako treba neka trči po hodniku ili ga odvedite u toalet da se umije i opusti.

image
Sbytovamn

Kada je pravo vrijeme za prvi odlazak u kino?

Nema neke čarobne dobi kada je dijete spremno za gledanje filma na velikom platnu. U kinu ćete vidjeti i mališane s četiri godine, ali i školarce sa sedam godina. Sve visi o razvoju i spremnosti svakog pojedinog djeteta, a nitko ne poznaje svoje dijete bolje od njegovih roditelja. Stoga, ako razmišljate o zabavnom odlasku u kino, zapitajte se: može li moje dijete biti relativno tiho tijekom trajanja filma?

Sjajna stvar kod dječjih animiranih filmova je što su kino dvorane prepune djece, baš što i trebaju biti. Stoga, vaše dijete ne mora nužno cijelo vrijeme šutjeti, ali opet, većinu vremena bilo bi dobro.

Drugo pitanje koje se trebate zapitati je: boji li se moje dijete mraka i glasnih efekata?

Ako mislite da bi se vašem djetetu kino moglo svidjeti, svakako ga prije uputite u to kako će izgledati projekcija te u čemu je sve različita od gledanja doma pred televizorom.

Zapitajte se i: može li moje dijete sjediti relativno mirno tijekom trajanja filma? Uzmite u obzir da većina dječjih filmova traje nešto više od sat i pol. Možda ćete morati imati koju pauzu u početku, ali probajte.

Savjetujemo da prije nego što se uputite u kino organizirate testnu projekciju nekog crtića kod kuće, u mraku, nešto glasniju nego inače. Proučite kako vaše dijete reagira, koliko mu crtić zadržava pažnju, može li biti relativno tiho te koliko dugo može sjediti.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Editus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:48