OTKRIVAMO

Ovo su tri skrivena legla moguće zaraze koje ste vjerojatno zaboravili dezinficirati

Čišćenje nije isto što i dezinfekcija, istražili smo zašto je i jedno i drugo sada važnije nego ikad
Čišćenje nije isto što i dezinfekcija
 iStock

Kad bismo kroz mikroskop mogli vidjeti svoj dom, bili bismo šokirani kako su daljinski upravljač, prekidači, kvake, pod dnevnog boravka ili kuhinjski pult prekriveni bakterijama i virusima.

S pandemijom je dezinfekcija postala ključna u prevenciji zaraze, ali mora se znati da svi proizvodi za čišćenje ne dezinficiraju i da izbjeljivač nije jedino rješenje.

Osnovne mjere opreza kod kuće

Prvo: operite ruke čim uđete u kuću i redovito dok ste kod kuće. Sada je to važnije nego ikada. To moramo učiniti kad god dođemo kući izvana, prije promjene TV kanala ili odlaska po sir iz hladnjaka, bez obzira koliko smo gladni. Prema WHO-u, pranje ruku pet puta dnevno upola smanjuje šanse za zarazu virusom.

image
Klice se moraju u potpunosti eliminirati
Byryo

Drugo: Čišćenje nije isto što i dezinfekcija. Redovitim čišćenjem se često uklanja prljavština i smanjuje se broj klica na površinama, ali ponekad to nije dovoljno da se spriječi prijenos bolesti. Klice se moraju u potpunosti eliminirati pa i mi moramo koristiti provjerene proizvode za dezinfekciju, koji nisu niti sredstva za sanitizaciju, niti samo sredstva za čišćenje, kako bismo osigurali da proizvod radi ono što želimo. Osim dobrog izbjeljivača, ovdje bismo mogli koristiti i sredstva za dezinfekciju bez izbjeljivača poput Sanytola.

Konačno, što treba češće dezinficirati? Sanytol preporučuje da se to posebno radi u područjima kuće s velikim kontaktima: gumbi, prekidači, ručke; u prostorima koje dijeli nekoliko ljudi, poput kupaonica; na kuhinjskim površinama, posebno tamo gdje se rukuje hranom. Tek tada ćemo očistiti i držati viruse na oku.

image
Sanytol

Alternativa izbjeljivačima

Danas postoje i drugi aktivni sastojci učinkoviti protiv klica (bez izbjeljivača) koje je Europska unija uključila kao odobrene dezinficijense za kućanstvo.

Ovdje se posebno navodi Sanytol koji se ističe širokom paletom proizvoda za čišćenje i dezinfekciju.

Ovo su neke od njihovih prednosti:

- Istodobno čiste i dezinficiraju: za razliku od ostalih dezinficijensa koji zahtijevaju prvo čišćenje površina, Sanytol istovremeno čisti i dezinficira, čime postiže oba učinka jednim proizvodom.

- Provjerene formule: ne stvaraju pare u dodiru s drugim sredstvima za čišćenje, ne oštećuju najdelikatnije površine kuće niti stvaraju mrlje na odjeći. Iako ostala sredstva za dezinfekciju zahtijevaju upotrebu rukavica, Sanytolovi dermatološki testirani proizvodi za čišćenje sigurni su za kožu.

- Pogodni su za upotrebu na površinama u kontaktu sa životinjama i bebama.

image
Sanytol
Sanytol ima višenamjenske dezinfekcijske proizvode za čišćenje pogodne za bilo koju vrstu površine, uključujući drvo. Učinkoviti su protiv najčešćih bakterija i gljivica u kući, kao i protiv virusa kao što su humani koronavirus 229E, herpes simplex tipa 1 i gripa A H1N1 (gripa).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:28