Dobra odluka

Pametnije upravljanje gradom: novac od prireza i poreza na potrošnju nadoknadili su sredstvima iz Europske unije

Bjelovar je u travnju prošle godine postao najveći grad u Hrvatskoj koji ne ubire prirez na dohodak svojih stanovnika
Dario Hrebak, gradonačelnik Grada Bjelovara
 Krasnodar Persun/Cropix

U travnju prošle godine Bjelovar je postao najveći grad u Hrvatskoj koji ne ubire prirez na dohodak svojih stanovnika. Ova vrsta poreza punila je gradsku blagajnu s više od 10 milijuna kuna na godišnjoj razini. Kada je prvi put na stol stavljen prijedlog o ukidanju prireza, vlasti su odlučile da će se iduće tri godine štedjeti, racionalno upravljati sredstvima, smanjiti broj zaposlenih u Gradskoj upravi, digitalizirati usluge, povlačiti što je moguće više sredstva iz EU fondova i postupno stvarati temelj za ukidanje tog nameta. Nakon uspješno ukinutog prireza, ukinut je i porez na potrošnju koji baš kao i njegov prethodnik nije imao nikakav negativni učinak na gradski proračun koji je prošle godine iznosio 250 milijuna kuna, dok je za ovu godinu planirano 333 milijuna kuna.

Osim što su ukinuli prirez i porez na potrošnju, Bjelovar je postao dvanaesti grad po najviše povučenih sredstava iz Europske unije u trogodišnjem razdoblju. Taj status potvrđuje i podatak da je Grad Bjelovar u razdoblju od 2017. do 2020. godine prijavio 55 projekata koji se financiraju iz EU fondova od čega je odobreno čak 44 projekata u vrijednosti od 195 milijuna kuna. Osim na europskoj razini, Bjelovar je u istom razdoblju prijavio 81 projekt na nacionalnoj razini od kojih je odobreno njih 47 u vrijednosti od 37 milijuna kuna.

Ekološki osviješten grad

U moru projekata za koje se ovaj grad bori valja istaknuti onaj najveći – sortirnicu otpada vrijednu 45 milijuna kuna. Kako ističu iz Grada, ovaj projekt uvelike će pomoći u tome da bjelovarsko odlagalište otpada Doline postane lider u regiji kada je riječ o suvremenom gospodarenju otpadom.

Da im je ekologija na prvom mjestu, uz suvremeno odlagalište potvrđuje i sve veći broj energetski obnovljenih objekata. U Bjelovaru su obnovljene gotovo sve zgrade vrtića i osnovnih škola kao i mnoge zgrade mjesnih domova. Uz to, izgrađen je i opremljen novi dječji vrtić i jaslice u naselju Gudovac, a u planu je izgradnja i nove zgrade osnovne škole. Dovršena je i obnova Doma kulture, građevine stare nešto više od sto godina koja je nakon energetske obnove, ali i obnove unutrašnjosti, zablistala novim sjajem suvremenog kazališta. Vrijednost ovog projekta bila je oko 18 milijuna kuna od čega je dio financiran novcem Europske unije.

image
Kazališna dvorana
Grad Bjelovar

Razvoj prometne infrastrukture

U suradnji s Hrvatskim cestama, Grad Bjelovar dovršio izgradnju je ceste Farkaševac - Rajić - Prgomelje - Gudovac. Riječ je alternativnom pravcu prema Zagrebu koji puno znači Bjelovarčanima. Nakon otvorenja dijela brze ceste od Vrbovca do Farkaševca, koji je skratio put do Zagreba, očekuje se i dovršetak dionice od 12 kilometara do Bjelovara. Upravo će ta dionica biti od posebnog značaja kada je u pitanju dovođenje novih investitora u ovaj kraj za koje je, ujedno, u pripremi i buduća poslovna zona Veliko Korenovo. Na nešto manje od 80 hektara državnog zemljišta koji je predmet darovanja Gradu Bjelovaru, planira se izgradnja najveće poslovne zone u povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije.

image
Projekt Terme Bjelovar
Grad Bjelovar

Najveći projekt u povijesti

U neposrednoj blizini buduće poslovne zone, na geotermalnom izvoru u naselju Veliko Korenovo, planirana je izgradnja zasigurno najvećeg projekta u povijesti Grada Bjelovara - turistički kompleks Terme Bjelovar. U prvom redu radi se o zelenom projektu koji će razvijati turizam ovoga kraja, ali i popratne djelatnosti. Vrijednost izgradnje čitavog kompleksa s opremanjem iznosi oko 250 milijuna kuna, a za njegovu realizaciju pomoć planiraju tražiti i od fondova EU-a.

image
Projekt Terme Bjelovar
Grad Bjelovar

Ulaganje u obrazovanje

Prema riječima gradonačelnika Grada Bjelovara, Darija Hrebaka, obrazovanje je pravi motor razvoja modernog gospodarstva njegova grada zbog čega iz godine u godinu sve više ulažu i u svoje Veleučilište. Studij sestrinstva, mehatronike i računarstva, tri su vrlo tražena zanimanja koja pozitivno utječu na gospodarstvo i svakako će pomoći bržem razvoju ovoga mjesta. Potvrda tomu je činjenica da se čak 80 posto studenata nakon završenog studija odmah zaposli.

- Bjelovar vidim kao lidera naše regije, Grad koji je i danas uzor mnogim drugim gradovima u mnogo čemu. Vidim ga kao grad u kojemu će sigurno raditi nekoliko tisuća ljudi, a možda i više. Vidim Bjelovar kao grad u kojem se stvara, koji je prvi po poduzetničkim inicijativama. Grad sretnih i ponosnih ljudi – zaključio je gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.


Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Bjelovarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:33