Od plaže do Amsterdama

Petero mladih nam je otkrilo najluđe lokacije s kojih su radili: ‘Prašina, voda, buka, bilo je svega!‘

Nedavno provedeno istraživanje potvrdilo je da čak 71 posto onih koji sada rade od kuće nimalo ne žali za vremenima kada su osam sati sjedili u uredu
 Shutterstock

U ožujku 2020. godine pandemija koronavirusa pogurala je skoro cijeli svijet u karantenu, prisilivši ljude da se zatvore unutar svoja četiri zida. Ipak, život nije baš mogao samo tako stati, pogotovo kada je u pitanju posao. Upravo zato je na scenu nastupio rad na daljinu, model obavljanja posla od kojega su, do tada, strahovali mnogi poslodavci. Naime, podaci Eurostata iz 2019. godine pokazuju da je u to vrijeme u Europskoj uniji samo 5,3 posto zaposlenih radilo od kuće većinu vremena, a 10,8 posto ponekad, dok je u Hrvatskoj samo 1,9 posto zaposlenih radilo od kuće većinu vremena, a 5 posto ponekad.

I onda je pandemija napumpala te brojke do razine koju ni jedan analitičar nije mogao predvidjeti. Tijekom pandemije od kuće je u Hrvatskoj stalno radilo 15 posto radnika, a redovito, tj. dva ili više dana tjedno, 29 posto. Točno takvi su i američki i zapadnoeuropski podaci, pokazalo je istraživanje koje su proveli znanstvenici pod vodstvom dr. Zvonimira Galića s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Iako je s vremenom globalni lockdown popustio svoj stisak, rad od kuće je ostao živjeti. Portal MojPosao anketirao je više od 100 poslodavaca o tome kakve oblike rada imaju te zaključio da najveći broj tvrtki (45 posto) i dalje svojim zaposlenicima nudi opciju rada na daljinu. Radnici, pak, objeručke prihvaćaju takvu mogućnost. Nedavno provedeno istraživanje potvrdilo je da čak 71 posto onih koji sada rade od kuće nimalo ne žali za vremenima kada su osam sati sjedili u uredu. Dapače, njih 76 posto bilo bi oduševljeno ponudom da zauvijek nastave s remote radom.

Prednosti rada na daljinu ne treba ni nabrajati jer su one odmah na prvu poznate, no ona najveća jest upravo ta sloboda da radite bilo gdje na svijetu. Doslovno. Sve što je potrebno jest internetska veza i uređaj za rad, što su prepoznali i proizvođači koji sada izrađuju laptope koji su idealni za rad na daljinu. Primjerice, Huawei je lansirao MateBook 14s, prijenosno računalo koje je idealno za poslovne ljude.

image

Hauwei MateBook 14s

Huawei

Dolazi s 2.5K Full View zaslon i 90 Hz brzinom osvježavanja koja omogućuje brzo i neometano funkcioniranje aplikacija, tako da nema nikakvog „štucanja“ prilikom pretraživanja web preglednika. Uređaj je i jako lagan, a s baterijom od 60 W i 90 W punjačem, korisnici mogu koristiti laptop 3 sata uz samo 15 minuta punjenja. Ovo je i prvi uređaj iz MateBook serije koji ima Huawei Sound, poseban algoritam uz koji korisnici imaju osjećaj surround (pozadinskog) zvuka te dolazi s 16GB + 512 GB memorije. Tu je i opcija Huawei Share pomoću koje se podaci mogu jednim dodirom prebaciti s jednog uređaja na drugi, što je veoma korisno ako je potrebno prebaciti dokumente s mobitela ili na pametni sat. Uređaj je u prodaji od 13.12. po preporučenoj prodajnoj cijeni od 9999 kuna, a do isteka zaliha korisnici koji kupe uređaj na poklon dobivaju miš te ruksak za laptop. Osim uz MateBook 14s moguće je još dodatno upotpuniti iskustvo rada na daljinu uz druge korisne uređaje, kao što su Huawei pametni satovi iz Watch GT 3 serije, Huawei Nova 9 pametni telefon te zakrivljeni zaslon Huawei MateView GT.

image

Hauwei MateBook 14s

Huawei

Kao što smo zaključili, uz potrebnu opremu i priključak na žicu moguće je raditi na daljinu iz bilo kojeg kutka planete, što su se uvjerili i naši sugovornici koji su nam ispričali pet najneobičnijih mjesta s kojih su obavljali svoj donedavno uredski posao.

Danijela (27): “Odradila sam puno radno vrijeme na laptopu i istovremeno prošla 1500 kilometara!”

Dugoočekivani put u Dansku nikako nisam mogla isplanirati drugačije, osim na radni dan, i to radni dan u periodu godine kada imamo najviše posla, što znači da sam svakako trebala biti uključena.

No, pripremila sam se na vrijeme, napunila dva laptopa, dva mobitela, provjerila da na mobitelu imam dovoljno gigabajta kako bi se mogla spojiti računalo, na prvoj benzinskoj kupila dvije kave i kroasan. Više od četiri sata vožnje do Budimpešte nikad brže nije prošlo, cijelo vrijeme sam odgovarala na pozive, mailove. Važna napomena - bila sam suvozač, a ne vozač. Kada smo stigli na aerodrom, sjela sam u kafić i radila sve do leta. Stvarno nikada nisam mislila da ću biti jedna od tih osoba s laptopom na aerodromu, ali upravo sam tamo odradila najvažnije pozive i dogovorila bitne projekte. Na letu sam se, naravno, isključila, ali do tog trenutka je već prošao i peak mog radnog vremena. Bio je to jedan zaista uzbudljiv dan, odradila sam puno radno vrijeme, a istovremeno prošla 1500 kilometara!

image
Huawei

Jurica (30): “Rad od kuće postao je monoton i bila mi je potrebna promjena. Baš u to vrijeme otvorila mi se prilika na Krku”

Zaposlen sam u Euroart93, full service marketinškoj agenciji koja nam je omogućila rad od kuće ili iz ureda. Kako god nama odgovara u bilo kojem trenutku. Često sam to kombinirao radeći par dana u tjednu od kuće, a par dana okružen kolegama u uredu. No i to se s vremenom zna pretvoriti u svojevrsnu rutinu i monotoniju i bila mi je potrebna promjena. I baš u to vrijeme otvorila mi se prilika otići na Krk, u mobilnu kućicu tik do mora, jer nam je agencija omogućila smještaj. Laptop ću ponijeti, struju i internet imam osigurane na lokaciji i nije mi trebalo mnogo da shvatim kako je to zapravo sjajna ideja! Naravno, nisam požalio. Radio sam pet dana iz te kućice s pogledom na more, ali s potpuno drugačijim stanjem uma, opušteniji i zadovoljniji. A mogu primijetiti da se to odrazilo i na rezultate mog rada.

image
Privatni album

Nataša (25): “Posjetila sam najbolju prijateljicu u Amsterdamu. Odradile smo posao i otišle na najbolji ramen u životu”

Jedan sam petak uzela godišnji da mogu posjetiti najbolju prijateljicu u Amsterdamu preko vikenda, ali htjela sam imati barem još jedan dan više s njom. Zato sam bookirala let u četvrtak u 6 sati ujutro, stigla u 8, došla do nje u 9 i startala s poslom iz njezinog dnevnog boravka. Ona je u međuvremenu otišla obaviti neke stvari, jedan frend je svratio i napravio nam svima ručak. Ona je editirala film uz mene dok sam radila svoj posao i u pet smo obje zatvorile laptope i otišle prvo u Stedelijk - muzej moderne umjetnosti u Amsterdam te onda na najbolji ramen koji sam jela u životu. I tako sam zahvaljujući radu na daljinu dobila bar nekoliko sati više s njom, što mi je neprocjenjivo.

image

Pogled na Amsterdam

Privatni album

Miroslav (28): “Nagutao sam se prašine, pošpricala me voda iz cijevi, a zoom sastanke sam odrađivao uz zvuk bušilice”

Sredinom ljeta odvažio sam se na pothvat koji ću unucima prepričati kao jednu od najgorih odluka ikada – odlučio sam preurediti stan. Uzeo sam godišnji, organizirao majstore i pretpostavio kako će kompletna adaptacija interijera od 50 kvadrata biti gotova za mjesec, možda 90 dana. Nakon četiri mjeseca spore agonije radovi su mi pri kraju, no tijekom tog procesa dočekao me kolosalni zadatak balansiranja poslovnog života i radova u kući. U pravilu je to dobro funkcionirala jer bih ostavio radnicima ključ dok bih bio na poslu, no ponekad ta opcija nije bila na stolu jer, kako su znali reći moji majstori, “gazda mora biti prisutan”. Kod takvih situacija bih jednostavno uzeo laptop, sjeo na jedini stolac u stanu te radio uz mili zvuk bušilica i flekserica. I moj laptop i ja smo se nagutali prašine, pošpricala nas je voda iz cijevi, no i u takvim uvjetima uspjeli smo odraditi nekoliko zoom sastanka. Danas, kao što rekoh, radovi su pri kraju. Sada sjedim u svom udobnom naslonjaču te i dalje povremeno radim od kuće. Samo u puno čišćim i mirnijim uvjetima.

image
Shutterstock

Julija (30): “Cijelo ljeto radili smo iz dvorišta, s terase, plaže, a najčešće iz šarmantnih kafića uz rivu”

Nakon mjeseci strahovanja zbog pandemije i rada s kauča, moram priznati da sam jedva dočekala ljeto. Ma, zapravo prve toplije, sunčane dane koji su donijeli predah od opće anksioznosti. Srećom, suprug i ja radimo uredske poslove, a naše kompanije, otkad je počela pandemija, preferiraju remote work što se ranije nikada nije toleriralo. Zato ni sekunde nismo dvojili. Strpali smo laganu odjeću, kremu za sunčanje i laptope u auto i zaputili se iz Zagreba na obalu. Uživali smo na moru od početka lipnja pa sve do sredine rujna. Radili smo iz dvorišta, s terase, s plaže, a najčešće iz šarmantnih kafića uz rivu. Nekako mi se čini da smo, radeći u opuštenijem okruženju i mi sami bili bolje raspoloženi, a samim time i produktivniji zato smatram da je remote work najbolja praksa koja se mogla dogoditi poslovnom svijetu. Ovakvo idilično ekstra dugo ljeto u drugačijim uvjetima si nikada ne bih mogla priuštiti. Štoviše, ni petkom nismo smjeli ranije pobjeći iz ureda u vremenima prije pandemije. Zato se nadam da će se remote work zadržati kao praksa u kompanijama i nakon što se riješimo pandemije.

image
Huawei

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Huawei Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:37